UYGULAMANIN iPTALİ VE GERİ DÖNÜŞÜM

10 yıl 5 ay önce #2359 Yazan: fhekimoglu
18 uygulamasına esas encümen kararında imzası olanlardan birkişinin uygulama kapsamında parseli olduğu için mahkeme kararıyla uygulama bozuluyor. Bu arada 600 m2.lik 101 ada 1 imar parseli satış yoluyla malik değiştiriyor (uygulama öncesi alanı 800 m2 iken 200 m2 DOP’a gitti).Geri dönüşüm cetvelleri düzenleniyor ancak yeni uygulama yapılmıyor.
1-Yeni uygulama olmadan geri dönüşümün tescili yapılabilir mi?
2-Yapılırsa 200 m2 lik DOP şimdiki malike mi eski malike mi dönmelidir?
Geri dönüşüm akabinde yeni uygulama yapılır ise;
1-Bu satışı yapılan 101 ada 1 parsel uygulama dışı bırakılabilir mi?
2-Bırakılırsa yine 200 m2 lik DOP eski malikte mi yenide mi döner.Eski malike dönerse ileride belirsiz bir tarihte yapılması muhtemel bir uygulamada 101 ada 1 parselden yeniden DOP alınmasının önüne nasıl geçilebilir?
Ben geri dönüşümde TKGM'nin talimatında belirtildiği üzere DOP'un eski malike verilmesine katılmıyorum.Çünkü taşınmaz el değiştirmekle eski malik taşınmazla tüm hukuki bağlarını koparmıştır.DOP için verdiği 200 m2 yer zaten bağış olarak değerlendirilemeyeceğinden amacı dışında kullanılan bağış gibi eski malike dönmesinden de söz edilemez.DOP bir bağış değil değer artışına karşılık taşınmazdan kamusal alanlar için yapılan bir kesintidir.Görüşünüzü öğrenmek isterim. Teşekkürler.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 5 ay önce - 10 yıl 5 ay önce #2362 Yazan: hkocak
* İMAR PARSELİNDE MALİK DEĞİŞİKLİĞİ VE GERİ DÖNÜŞÜM (Sn. "fhekimoglu" dikkatine)

1) Uygulama iptal edildiğinde ilgili idare yalnızca geri dönüşümü yapıp bırakabilir ya da geri dönüşümle birlikte yeni bir uygulamayı da yapabilir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün; 07.04.2011 tarihli ve 2645 sayılı talimatı; yalnızca geri dönüşüm yapılırsa İdaremiz tarafından kabul edilmemesi yolundadır. Ancak, ilgili idare yargıya gittiğinde, idare lehine sonuçlanmaktadır. Yani Tapu ve Kadastro İdaresi böyle bir zorlama yapamaz... Ama şu var ki, zeminde fiili durumlar oluşmuş olabiliyor, o nedenle de geri dönüşüm fiilen mümkün olmayabiliyor. İşte o zaman ilgili idarenin; Genel Müdürlüğümüzün bu talimatını bir zorlama olarak algılamayıp, teknik anamda yapıcı bir öneri olarak değerlendirmesini ben de öneririm... Zeminde yapılaşmanın olmadığı durumlarda, yeni bir uygulama yapmaya zorlamanın anlamı bile kalmaz.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün, yetkili idareye yeni bir uygulamaya zorlama yetkisi bulunmamaktadır. Hele ki, zeminde fiili oluşumlar yoksa, yeni bir düzenleme olmasa da, geri dönüşüm işlemi hiç tereddütsüz tescil edilebilir.

2) Evet, Genel Müdürlüğümüzün; geri dönüşümde, daha önce DOP kesilen miktarların önceki malike döneceği anlamı çıkarılan talimatları bulunmaktadır. Buna katılmıyorum demek yetmez... Resmen komik... Ayrıntıya girsek buraya sığmaz ben bu konuyu müstakil bir makale olarak yazmıştım. Bu makale Sitenin "MAKALELER" kategorisi "İMAR" sayfasında yer almaktadır. Makalenin başlığı; "İMAR PARSELLERİNDE MALİK DEĞİŞİKLİĞİ VE GERİ DÖNÜŞÜM"'dür.

Bu makalenin yanı sıra yine aynı sayfada yer alan "PARSELASYONUN İPTALİ VE GERİ DÖNÜŞÜM" ve "GERİ DÖNÜŞÜM ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ" başlıklı makaleleri de okumanızı öneririm.

3) Tescil edilen uygulama iptal edildiğinde, tüm uygulama iptal edilmez. Dava açılan parsel ve onun etki sahasındaki parsellerin geri dönüşümünün yapılması gerekir. Etkilenmeyen parsellerin geri dönüşümünün yapılmasına gerek yoktur. Eğer, iptal kararından 101 ada 1 parsel etkilenmemişse, o parselin geri dönüşümünün yapılmasına gerek yoktur. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: savas, fhekimoglu, surveyor

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.068 saniye
Geliştiren: Kunena Forum