Kamulaştırma ve DOP Kesintisi "ÇOK ACİLLLL"

11 yıl 7 ay önce #153 Yazan: NurselSensoy
Merhabalar...
Müvekkillere ait arsa 1986 yılında imar planında yeşil alan olarak ayrılmış ve hemen bitişiğinde mezarlık var. 2011 yılında önce ecrimisil ve müdahalenin meni davası açtık. Daha sonra ıslahla kamulaştırmasız el atma sebebiyle arazinin rayiç değerini talep ettik. Asliye hukuk mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesinin son kararlarından sonra idari yargı görevlidir diye karar verdi ve dosya şuan Yargıtay'da.
Asıl önemli konu burası: Daha sonra belediye kamulaştırma işlemine başladı, şuan aynı asliye hukuk mahkemesinde bedel tespiti davası görülüyor. Belediye taşınmazın tamamını kamulaştırmak istiyor. Bilirkişi raporunda müvekkillere ait arsanın kadastral parsel olması, bu nedenle DOP düşülmesi gerektiği ileri sürülerek arsadan DOP kesintisi yapılıp mezarlık alanına bitişik olduğundan da %20 değer düşürerek bedel hesapladılar. Sormak istediğim ilk şey; kamulaştırma işlemlerinde DOP kesintisi mümkün müdür? Zira kamulaştırılan alanın tamamı kamu hizmeti amacıyla belediyeye gidiyor. DOPun amacı arsanın imara açılması nedeniyle değer kazanması sonucunda kamunun aldığı karşılık değil mi? Oysa bizim davamızda imara açılma durumu yok, zaten imar düzenlemesi veya 18 uygulaması da yok; kamulaştırmasız el atma davasında da dayanağımız budur. Bu durumda DOP kesintisinin yasal dayanağı var mıdır? Buna ilişkin net bilgi, yasal düzenleme veya yargıtay kararı olanlardan bilgi istiyorum. Çok teşekkürler...

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

11 yıl 7 ay önce #183 Yazan: dörtgöz
MEZARLIK YANI OLMASI TAŞINMAZIN DEĞERİNİ DÜŞÜRÜR
Bir taşınmazın mezarlık bitişiğinde olması o taşınmazın değerini olumsuz etkiler. Mahkemece tayin edilen bilirkişi bu değer düşüklüğünü %20 olarak belirlemiştir ki, bu doğrudur.
1986 yılında imar planında yeşil alan olarak ayrıldı denmektedir. Bu uygulanmış bir imar planı ise (yani 18 uygulaması yapılmış ise) imar sınırı içinde kalan her parselden zaten DOP alınmış olması gerekir. Ama Dop alınmamış ise ortada bir imar parseli yoktur. O halde değerinin kadastro parseli olarak belirlenmesi lazımdır.
Yazıda 18 uygulaması yapılmadığı belirtildiğine göre mahkemece DOP hesabı yapılmadan taşınmazın kadastro parseli olarak değerlemesinin yapılması gereklidir. Bu değerden mezarlık yanı olması nedeniyle %20 düşülecektir.
Kamulaştırma işlemlerinde Dop kesintisi yapılması mümkün değildir. Ne imar kanununda ne de kamulaştırma kanununda böyle bir hüküm yoktur. Gürsel Öcal DÖRTGÖZ

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 8 ay önce #3733 Yazan: kako
Müvekkillerinize ait, değeri tespit edilecek olan taşınmaz kadastral bir parsel ise ve değer belirlemede kullanılan emsal parseller, düzenleme ortaklık payı kesintisi görmek suretiyle tescil olmuş imar parselleri ise, kamulaştırılacak parselinizden DOP oranı kadar düşüm olmuştur.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.242 saniye
Geliştiren: Kunena Forum