ASKERİ ALANDA BULUNAN HARMAN YERLERİ 18. UYGULAMA

9 yıl 7 ay önce #3747 Yazan: ideal
''İmar planı sınırları içinde kadastral yollar, meydanlar ile Medeni Kanunun 641 nci maddesi kapsamında olup, 766 sayılı Tapulam Kanunun 35 nci maddesi gereğince sadece sınırlandırılması yapılan mer'a, yaylak, kışlak ve harman yerleri ile tesbit harici bırakılan yerler hazırlanan imar planının onayı ile bu vasıflarını kendiliğinden kaybederek onaylanmış imar planı kararı ile getirilen kullanma amacına konu ve tabi olurlar.

1580 sayılı Belediye Kanununun 159 ncu maddesi ile belediye sınırları içerisindeki sahipsiz arazi mahiyetindeki seyrangah, harman yeri, çayır ve mer'alar belediyelere devrolunmuştur.

Büyük Millet Meclisinin 17/Mayıs/1934 tarih 808 sayılı tefsir kararında da belediyelere devrolunan hususun yalnız idare ve nezaret hakkı olmayıp, tasarruf hakkında kapsadığı belirtilmiştir.

Bu nedenle; imar planları içerisinde kalan mer'a, yallak, kışlak, harman yeri, seyrangah ve çayırlar ile tescil harici bırakılmış yerlerin tescili için Medeni Kanunun 912 nci maddesindeki tescili muktazi aynı hak doğmuş olacağından belediye sınırları içerisindeki bu gibi yerlerin imar parselasyon planının uygulanması sırasında, arsa vasfı ile planda gösterilen kullanım ve kamu hizmetine tahsis amacına göre belediye veya hazine adına tescil edilecek ve belediye adına yapılan tescillerden hazineyi temsilen maliye kuruluşuna bilgi verilecektir.''

Genelgeye esas askeri alanda yapılan imar planına esas 18. madde imar uygulamasında harmanyeri olarak görünen parselleri uygulama içerisinde maliye hazinesi olarak tescil edebilir miyiz. Yoksa uygulama öncesi tescil mi yapılmalı ?
Bu harmanyeri olarak tescil harici alanları maliye hazinesi olarak tescil edilmelidir degil mi ?
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: Şükrü MERCİMEK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 7 ay önce #3759 Yazan: hkocak
Sn. "ideal" dikkatine;

Hangi genelgeden bahsediyorsunuz? ... Söz konusu maddeleri içeren Medeni Kanun 2002 yılında yürürlükten kalkmış durumdadır... Maliye Hazinesi adına tescilin hangi aşamada yapılacağına gelince; daha önceki katılımlarında da belirttiğim gibi tescil; 18 dosyası düzenlenmeden önce talep edilebileceği gibi, 18 dosyası ile birlikte de olabilir. Eğer öncesinde tescil edilmeyip 18 dosyası ile gelmişse, tapu müdürlüğü tarafından bu taşınmaz Hazine adına tescil edilip, 18 uygulaması ile oluşan parsellere "gitti" göstermek üzere tapu kütük sayfası kapatılır. ... Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.058 saniye
Geliştiren: Kunena Forum