üst hakkı olan parselde ifraz

8 yıl 5 ay önce #5826 Yazan: sahin_il
Üstad merhaba,
.Tamamında ya da bir kısmında üst hakkı bulunan bir parsel ifraz edilebilir mi? Edilemezse yasal dayanağı nedir?
Edilebilir ise şöyle bir sıkıntı olmaz mı:
1-Örneğin parselin tamamında üst hakkı var ve parselin tamamına yapı yapılmış, ifraz yapılıp(binayı da ortadan ikiye bölecek şekilde parsel ikiye ayrıldığında) parsel üzerindeki 8 katlı hastane binası ifraz sonrası oluşan iki parsele nasıl taşınacak? Her bir parsele "8 katlı hastane binası ve arsası" cinsi mi verilecek?
2- 1000 m² arsa üzerine ben 30 yıllığına üst hakkı aldım ve 3 yıl sonra 500 m² taban alanlı bir bina inşa edeceğim. Taşınmaz maliki parselini ifraz ettirip 4 parçaya ayırdığında benim üst hakkımı engellemiş olacak. Her ne kadar üst hakkı ifrazen oluşan 4 parsele de taşınsa, ben artık bu parsellere 500 m² taban alanlı inşaatımı yapamam.
Bir de Üst hakkı'nın da tıpkı enerji nakil hattı, geçit hakkı gibi diğer irtifak haklarıyla aynı şekilde kadastro paftalarına işlenmesi gerekli midir?
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: Şükrü MERCİMEK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 5 ay önce #5848 Yazan: mbeyaz
Sn. "sahin_il" dikkatine;

Üst hakları taşınmaz üzerinde kişiye inşaat yapma hakkı veren arzi irtifak haklarındandır. Bir ayni hak türüdür. Dolasyıosıyla tescil edildiği anda herkese karşı ileri sürelebilir.

Bu nedenle taşınmaz malikinin ifra talebi halinde üst hakkı malikinin muvafakati olmadan ifra işlemi yapılamaz. Kaldı ki üst hakkı olduğu için, yapılan ifraz işleminde taşınmazın imar durumunun uygunluğunun yanında, arzi irtifak hakkı olan üst hakkının da zeminde nasıl etkileneceği belediye encümenince değerlendirilerek ifraza karar verilecek veya reddedilecektir.

Dolayısıyla üst hakkı bulunan taşınmazda üst hakkı lehtarının muvafakati ve belediye encümenince de irtifak hakının etkilenmeyeceğine dair onayı halinde ifraz mümkündür. Bunlar olmadığı takdirde zaten mümkün değildir. Metin BEYAZ
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: bedrettin toy, sahin_il

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.062 saniye
Geliştiren: Kunena Forum