18 uygulaması sonucu müstakil tapunun hisseli tapu olarak verilmesi

7 yıl 3 ay önce #6778 Yazan: Eyilmaz
hocam iyi günler dilerim.ben ist. beykoz da bir müstakil parseli almak üzereyken 1000 lik imar planı askısından daha sonra 18 uygulaması yapılacağını her parsel den %35-40 kesinti yapılacağı ve uygulama sonucunda 500 metrekare den az parsel olusturulamayacağı bilgisini öğrendim.yerim 660 metrekare ve bahsettiğim yüzde ile kesinti yapılınca kesin olarak 500 metrekarenin altına düşüyor.elimde parselin adasının yeni imarının haritası yani paftasıda var.

Kesinti sonrası 500 ün altında kalacak olan tapu sahipleri illa birileriyle tevhit ettirilecek.fakat ç.ve şeh.bakanlığı genelgesi ve uygulamada kesinti sonrası plana ve yapılaşmaya göre müstakil parsel verilmesi için yeterli tapusu olanlara genellikle müstakil veriliyor.ben ise çok büyük bir tapu sahibi yada sahipleriyle tevhit edilerek söz gelimi 2000-2500 m2 parselde 400 m2 hissedar olmak istemiyorum.
Şimdi bu uygulamada ada daki tapu sahipleri müstakil parsel sahipleri olduğundan mümkün olduğu kadar müstakil, yada hisseli tapu verilecekse az şüyulu-ortaklı bir hisseli tapu verilmesini ilke olarak kabul edersek bu doğrultuda:

1)adada uygulama öncesi 420, 320, 248 ,240, 55, 790 ve benim almak istediğim 660 metre tapulu olmak üzere tevhide muhtac olacak parselleri öncelikle mümkünse birbirlerine yetiyorlarsa birbirleriyle mi tevhit edip ortaklaştırma yoluna gidilir?
Bu şekilde müstakile yetecek parselleri gereksiz yere bu bahsettiğim küçük parsel sahipleri olan başkalarıyla hissedar yapmamış olurlar.burada 320 metrekare benim yan komşu parsel.248 ,240, 55 ve 420 ise birbirlerine çok yakın.ben kendi zaviyemden bakınca bu dört parseli birleştirip 963 m2 elde edip %40 kesinti yapılılnca 580 metrelik bir parsel oluşturabilirim.komşum 320 ile de benim 660 metreyi tevhit edip benzer bir parsel oluşturulur diye düşünüyorum.790 metrekarelik parsel ise 500 ün altına düşse bile 480 civarı olur.onada bir üst komşusu olan 909 metrelik parselin sahibine müstakil verilip kalanından küçük bir hisse alınıp verilerek (790 metrenin sahibine) o şekilde 500 ün üzerine çıkması sağlanabilir..yada yukarıda bahsettiğim 55 metrelik tapu sahibi de onunla tevhit ettirilebilir.nasıl olsa üstte bahsettiğim 240 248 ve 420lik 3 parsel birlikte 55m2 olmadan da müstakile yeter.( bu arada 790 m2 parselin içinde yapılaşma var)
Adadaki her tapu sahibinin alanından o yüzdeyle kesinti yapıldığı takdirde adanın yeni planda yol ve yeşil alan olan kısımları haricindeki net alanı karşılaştırdığımda net alanın daha fazla olduğunu yani adada yer arttığını muhtemelen o artık yerlerede başka yerlerde arsaları yeşil alana gitmiş kişilerin taşıtılacağını öğrendim.Fakat ben bu durumu yok gibi sayarak hesabımı yapmak istiyorum.zira adanın içinden sokak geçtiğinden 1600 ve 990 metrelik iki parsel ikiye bölünüyor.eğer onları benim bulunduğum adada tapulandırırlarsa zaten hemen hemen artık metrekare kalmıyor.eğer öyle olmazsa da taşıtılacak parselleri yok sayarak hesap yapmayı yeğliyorum.

Sonuç olarak: benim 320 metrekarelik komşum olan parselle veya adadaki ufak bir tapu sahibiyle tevhit ettirilerek bir parselde hissedar yapılmam ne kadar olanaklı?

2)Parselasyon uygulaması öncesi 320 metrekare veya adada başka biriyle birlikte "beraber tevhit edilmek istiyoruz" dilekçesi vermek işe yarar mı?
Meramım biraz uzun umarım meseleyi açıklayabilmişimdir benim için çok önemli olan bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim anlayışınız için teşekkürler.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.053 saniye
Geliştiren: Kunena Forum