tescil

11 yıl 4 hafta önce #1272 Yazan: ceyhan
2005 yılında 18. madde imar uygulaması yapılmış olup 2005 yılında mevcut olan onaylı imar planı üzerinden uygulama yapılmıştır. uygulama esnasında düzenleme sınırı onaylı imar planını sınırının dışından geçirilmiş ve dağıtım sonrasında da imar planı dışarısında kalan kısımlar (plan olmadığı için imar adası veya parka yola bırakılmamış) boş olarak bırakılmıştır. (plan sınırı esas alınıp ayırma çapı düzenlenmesi gerekirken parselin tamamı uygulamaya dahil edilmiştir.) daha sonra 2007 yılında yeni imar planı yapılarak plan genişletilmiş ve daha önce uygulama sonrası boş bırakılan kısım imar adasına tekabül etmektedir. dolayısıyla tescile esas alan ortaya çıkmıştır. encümen kararı ile 3194/15,16,17 ile tescilini yapabilir miyiz. tescil kim adına yapılır. (eş değer yer ayrılması konusuna girmiyorum. plan olmayan yer plan varmış gibi terk edilmiş.) teşekkür ederim.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

11 yıl 4 hafta önce - 11 yıl 4 hafta önce #1280 Yazan: hkocak
* DÜZENLEME SINIRI HATALI GEÇİRİLMİŞ (Kullanıcı adı "ceyhun" dikkatine)

Belirttiğinize göre imar plânı olan kısım örneğin herhangi bir parseli ikiye bölüyor. 18 uygulaması yapılırken bu parsel kısmen uygulamaya girmesi gerekirken, düzenleme sınırı parselin tamamını içine alacak şekilde geçirilmiş ama plân dışında kalan kısımda parselleme olmadığı için boş kalmış. Ve o boş kalan kısım daha sonra plân genişletmesi nedeniyle tescile konu olmuş, kimin adına tescil edilecek?

Doğru anladımsa durum böyle olmalı? İlginç bir örnek. O parselin tamamı uygulama girmiş olduğuna göre, malikine tüm yüzölçümü dikkate alınarak imar parseli tahsil edilmiş olmalıdır. Daha önce plân dışında bulunan ve tescilli olan yer hatalı da olsa plân içindeymiş gibi değerlendirilerek tescilsiz duruma düşürülmüştür. Tescilsiz olan bu yer imar plânında kalmakla yeniden tescile konu hale gelmiştir. Evet eşdeğer yer konusunun gündeme getirileceği bir örnek değildir. Bence tescilinin Maliye Hazinesi adına yapılması gerekir. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: ceyhan

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

11 yıl 3 hafta önce #1282 Yazan: ceyhan
ustadim oncelikle tesekkur ederim. neden maliye belediye degil de (belediye deseydinizde neden maliye degil derdim). ogrenmek istedigim bu yer hangi mevzusta gore hangi vasifta kaliyor da tescili yapiyoruz . ikinci sorum damaliye hazinesi adina tescil edilirse 17. maddeye gore encumen karariyla yeterli mi yoksa idari yoldan tescil hukumlerimi uygulanmali.(komisyon davali olmadigina ait tutanak)

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

11 yıl 3 hafta önce - 11 yıl 3 hafta önce #1286 Yazan: hkocak
* DÜZENLEME SINIRI HATALI GEÇİRİLMİŞ - 2 (Kullanıcı adı "ceyhun" dikkatine)

Her ne şekilde olursa olsun şu an tescil harici olan bir yer var. Bu haliyle (tam uymasa da) bu yer Medeni Kanunun 715'inci maddesi kapsamında kalmaktadır. Yine Medeni Kanunun 999'uncu maddesi gereğince bu yer, imar plânı kapsamında kalmakla, üzerinde tescile konu bir ayni hak doğması nedeniyle tescil edilmesi gerekecektir. Bu yerin Maliye Hazinesi adına tescil edilmesi gerekir. Çünkü bu durumdaki tescilsiz bir yerin belediye, başka bir kurum/kuruluş ya da kişi adına tescil edileceğine dair herhangi bir mevzuat bulunmamaktadır. (Yalnız; Tapu Kanununun 21'inci maddesi; kapanan yol ve yol fazlalıklarının belediye adıne tescil edilmesini öngörmektedir. Sizin örneğiniz ise bu kapsama girmemektedir.) Ayrıca bir de 3402 sayılı Kadastro Yasasının 18'inci madde birinci fıkrası da, bu yerin Maliye Hazinesine tesciline dayanak oluşturmaktadır.

Buranın encümen kararıyla tescili yeterli mi, yoksa idari yoldan tescilin formaliteleri yerine getirilmeli mi? Önceki katılımımda da belirttiğim gibi örneğiniz ilginç bir örnek. Tam doğrusu nedir, elbette tartışma görürebilir ama konuya teorik olarak baktığımızda; yine belirttiğim gibi, her ne sebeple olursa tescil dışı bir yer bulunmaktadır. Tescili için, idari yoldan tescilin formalitesinin yerine getirilmesi gerektiği bence ağırlık kazanmaktadır.

Tescilin hangi vasıfla yapılacağı, yani tescil edilecek parselin cinsinin ne olacağı konusuna fazla takılmayın derim. Talep nasıl gelirse kabul edilebilir diye düşünüyorum. "Ham toprak", "hali arazi" olabileceği gibi; kadastro parselinin, imar plânı içinde kalmakla birlikte "arsa" vasını alabileceğine dair Yargıtay kararları da bulunmaktadır. Yani talep, "arsa" vasfıyla tescil edilmesi yönünmde olursa da kabul edilmesi mümkündür. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: ceyhan

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

11 yıl 3 hafta önce #1298 Yazan: ceyhan
üstadım değerli görüşleriniz için teşekkür ederim.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.096 saniye
Geliştiren: Kunena Forum