İMAR PLAN İPTALLERİ

11 yıl 8 ay önce - 11 yıl 7 ay önce #65 Yazan: ahmet24
merhaba
Belediye bir bölgede plan tadilatı yapmıştır. plan tadilatına göre haritacı bu bölgede 18 uygulaması yapmıştır.18 yapılan bölgede ki belediye hisseleri dağıtım yapılırken başka parsellere dağıtılmıştır. 18 kesinleştikten sonra belediye hisselerinin bir kısmını parsel sahipleri satın almıştır. Daha sonra idare mahkeme plan tadilatını gerekli sosyal donatı alanı ayrılmadan kat artışına gidildiğinden bozmuştur. Kararda plan tadilatına göre yapılan 18 den bahsedilmemiştir. Karar üzerine belediye eski imar planına geri dönme kararı alarak dönmüştür.


1.sorum : plan tadilatı bozulduğuna göre plan tadilatına göre yapılan 18 bozulur mu?


2.sorum : 18 in bozulması durumunda parsel sahiplerinin bedelini ödeyerek satın aldıkları ve mevcut planda yolda kalan belediye hisseleri ne olacak teşekkürler.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

11 yıl 7 ay önce - 11 yıl 7 ay önce #84 Yazan: hkocak
TADİLAT PLANININ İPTALİ (Sn."ahmet24" dikkatine);

Tadilat plânının iptali, tescil olmuş 18 uygulamasının iptalini de içermez. Plânı iptal ettirenin ya da başkasının; tadilat plânının iptalini gerekçe göstererek, 18 uygulamasının iptalini isteyen dava açması gerekir.

18 uygulamasının iptali ile; uygulama öncesi yol olan yerler yine yol olarak döner, alıcının belediyeye karşı dava açma keyfiyeti bulunmaktadır. Metin BEYAZ
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: kadastro1919

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

11 yıl 7 ay önce #109 Yazan: dörtgöz
İMAR AFFINDA GERİ DÖNÜŞÜM VE KANUNİ İPOTEKLERİN DURUMU
2981 sayılı yasanın 10/c maddesinde, “... ve tescil işlemi dışında kalanların hisselerini 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununa göre tespit edilecek bedeli peşin ödenmek veya parsel sahipleri aleyhine kanuni ipotek tesis edilerek, tapu sicilinden terkin ettirmeye belediye veya valilikler resen yetkilidir…” denilmektedir.
Bu hükümden anlaşılacağı üzere, tapu kaydı olmasına rağmen zeminde yer kullanmayan tapu maliklerinin mülkiyet hakları bedele dönüşür. İşte bu bedel için kanuni ipotek imkanı vardır.
İpoteğin kimin lehine tesis edileceği kanun hükmünden anlaşılamasa dahi, her ipoteğin alacaklı adına tescil edileceğinde bir kuşku olmasa gerektir.
2981 sayılı Kanunun 10/c uygulamasında alacaklı kendisine yer verilemeyen, bu nedenle mülkiyet hakkı bedele dönüşen tapu malikidir.
Bu ipoteğin uygulamayı yapan belediye adına tescili hiç bir şekilde mümkün değildir. Çünkü alacaklı olan belediye değildir. Ancak uygulamada her nedense bu ipoteklerin tümü belediyeler adına tescil edilmiştir.
İmar affı uygulamasının yargı mercileri tarafından iptali nedeniyle eski hale dönüşüm gerekmesi halinde, bu alacak hakları yani iptal gününe kadar terkin edilmemiş olan ipotekler, tekrar mülkiyet hakkına dönüşür.
Kendisine yer verilemeyen eski tapu malikleri tekrar mülkiyet haklarına kavuşur. İpotek haklarının sehven belediye adına tescil olunmuş olması geriye dönüşüm sırasında belediye adına mülkiyet payı oluşturmaya imkan vermez. Gürsel Öcal DÖRTGÖZ

[/color]
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: kadastro1919

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

11 yıl 4 ay önce #657 Yazan: ahmet24
merhaba

öncelikle daha önceki sorumu cevapladığınız için teşekkür ederim. yeni bir sorum daha olacak

Belediye bir şehirde 2010 yılında imar revizyonu yapmıştır.Revizyonda merkezi bir bölgede yeni ticari alanlar açıldığı halde mevcutta ticari imarlı olan bir ada tali ticariye dönüştürmüştür.Mevcutta bu ada da ticari yapılarında var olduğu göz önüne alınarak bu uygulamanın yanlış olduğunu düşünmekteyiz.Bu gerekçeyle plan revizyonunun iptali yönünde bugün itibari ile dava açılabilir mi ve dava açmak için hangi yollar izlenmelidir Teşekkürler.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

11 yıl 4 ay önce - 11 yıl 4 ay önce #685 Yazan: mbeyaz
Sn. "ahmet24" dikkatine;

Böyle bir dava açmak mümkündür. Bunun için önce belediyeye müracaat edip, plan kararlarının imar planı yapım ilkelerine aykırı olduğu belirtilip, durumun somut gerekçelerle düzeltilmesi istenmelidir. Belediyeden red cevabı alınması veya 60 gün içinde cevap verilmemesi halinde İdare mahkemesinde 60 gün içinde dava açmak mümkündür. Metin BEYAZ
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: hkocak

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.068 saniye
Geliştiren: Kunena Forum