Hüseyin KOÇAK
21 – SAYISAL ÇALIŞMADA TERSİMAT HATASI
SORU) Kadastrosu kutupsal yöntemle yapılan bir adada takeometrik alım değerlerine göre koordinatlar hesaplanarak yüzölçümü Gauss Metoduna göre sayısal olarak hesaplanmıştır. Bu yerde tersimat hatası yapılmış. Ancak tersimat doğru yapılmış olsa bile yüzölçümü değişmediğinden tapuda bir değişiklik olmayacak. Bu yerdeki tersimat hatasını 41’inci maddeye göre mi düzeltmeliyiz, yoksa tapuda herhangi bir değişiklik olmadığından paftada düzeltme yapabilir miyiz? (Soner)
CEVAP) Anlatılanlardan anlaşılan; ölçü krokisi ile paftası arasında çelişki bulunmaktadır. Bu gibi hatalar tipik tersimat hatasıdır. Yüzölçüm hesapları da sayısal olarak yapılmışsa tersimat hatası düzeltildiğinde parsellerin yüzölçümleri değişmemektedir.
Bilindiği üzere aplikasyon ölçü krokileri esas alınarak yapılmaktadır. Tersimat hatası, aplikasyonun doğru yapılmasına mâni değildir. Ancak daha sonraki zamanlarda, paftası ile aplikasyon değerleri arasında çelişki olmaması bakımından; aplikasyon işleminden önce ya da sonra düzeltme işleminin de yapılması gerekir. … (hkocak)
22 – BAŞKA PARSELİ ETKİLEMEYEN TERSİMAT HATASI
SORU) Bir parselde takeometrik ölçüler hesaplandıktan sonra ölçü krokisi ile uyumlu olduğu gözlenmiş ve zemin ölçüsü yapılarak bu durumun doğruluğu teyit edilmiştir. Parselin alanı da takeometrik veri ve ölçü krokisindeki tersimatı ile uyumludur fakat bu durum paftasına hatalı tersim edilmiştir.
S o r u m ; burada yapılacak 41’inci madde düzeltmesinde komşu parsellerle herhangi bir eylemli sınır değişikliği olmadığı ve alansal bir hatada olmadığı için komşu parsellerin maliklerine yinede tebligat yapılması gerekir mi? (geo)
CEVAP) Bir parselin herhangi bir (ya da birkaç) noktasının tersimatı hatalıdır. Ama hatalı tersim edilen noktalar yalnızca o parsele ait diğer parsellerle bir ilgisi bulunmuyor.
Ayrıca (takeometrik de olsa sayısal değeri ile hesaplanmış olmalı ki) yüzölçümü de etkilenmiyor... Bu durumdaki tersimat hatasının düzeltilmesinde komşu parsellere tebliğ yapmaya gerek yoktur. Çünkü kendi parselleri etkilenmiyor, dolayısıyla da yapılan düzeltmede taraf değiller.(*)
(Öncesinde bu konuda tereddüt bulunmakta idi. O nedenle de farklı müdürlüklerde farklı uygulamalarla karşılaşılması mümkün idi. Bu çalışmanın önceki baskılarında da bu konudaki öneriler dikkate alınarak, konu 2022/7 sayılı genelgede yer verilerek tereddüt giderilmiş durumdadır.
2022/7 nolu genelgenin 10’uncu madde ikinci fıkrasının ilk cümlesi şu şekildedir; Düzeltmeden etkilenmeyen komşu parseller ile parselin önceki malikleri ve diğer hak sahiplerine tebligat yapılmaz.)
Hatta, yüzölçüm bile değişmiyorsa, herhangi bir merasime gerek olmadan düzeltme yapılıp, MK:1019 gereğince parsel malik (ya da maliklerine) bildirilmesi bile yeterli olabilir. ... (hkocak)
23 – YÜZÖLÇÜMDE ARTIŞ VE DÜZELTİLME
SORU) 861 nolu parselin tapu alanı 16000 m2 dir. Ancak lihkab tarafında yapılan aplikasyon işlemi sonucu parselin alanı 17121 m2 olarak verilmiş, vatandaş da müdürlüğe dilekçe ile başvurmuş alanının 17121 m2 olarak düzeltilmesi diye. Ayrıca vatandaş bu yeri 1 yıl önce 16000 m2 üzerinde satın almış bu parselin komşularında hazineye ait parsellerde vardır. Ancak bu parseldeki hata tersimat hatası olmayıp komşu parsellerin sınırlarını etkilememektedir.
Burada 41 düzeltilmesi uygun olur mu, yoksa vatandaşın mahkemeye dava açması mı gerekir? Ayrıca 41 düzelmesi yapılacak olursa komşu parsellerde herhangi bir değişiklik olmadığından hazine ve diğer parsel maliklerine tebligata ihtiyaç var mı? ... (atay_bekir)
CEVAP) Vatandaş parselini hangi yüzölçüm üzerinden almış olursa olsun, bir teknik hata tespit ediliyorsa o hatanın düzeltilmesi gerekir. Bahsettiğiniz hatayı 41'inci maddeye göre düzeltebilirsiniz. Ancak daha pratik olarak 2022/7 sayılı genelge gereğince de düzeltebilirsiniz. Çünkü;
Birincisi; parselin sınırlarında herhangi bir değişiklik olmuyor (sınırda değişiklik olmadığını siz teknik verilerle belgeleyebildiğinize göre komşu parsel Hazine taşınmazı da olsa fark etmez).
İkincisi ise; 41.MADDE YÖNETMELİĞİ'nin 10'uncu madde birinci fıkrası, eski malike tebligat yapılmaz diyor.
Hal böyle olunca, yüzölçüm hatası tespit edilen parselin yüzölçüm düzeltmesini 41'inci madde gereğince düzeltebileceğiniz gibi, daha pratik yoldan, bir teknik rapor düzenleyip, ilgilisinin muvafakatini almak suretiyle 2022/7 sayılı genelgenin 9’uncu madde 1/a..2 fıkra/bendi gereğince de düzeltebilirsiniz… Yalnız; LİHKAB'ın aplikasyon krokisine yazmış olduğu yüzölçümü mutlak surette dikkate almak zorunda değilsiniz. Yüzölçümün ne geldiğini mutlaka yeniden hesaplamalısınız. ... (hkocak)
24 – YÜZÖLÇÜM HESAP HATASININ DÜZELTİLMESİ
SORU) 1974 yılında kadastro gören bir taşınmazın tapu kütüğünde ve fen klasöründe kayıtlı yüzölçümü 680.15 m², prizmatik yöntem ile üretilen bu taşınmazın sayısal olarak hesaplanan yüzölçümü 482.22 m²’dir. Planimetre karnesi incelendiğinde ise 480.15 m² olarak hesaplandığı, yüzler basamağında bulunan 4 rakamının yanlışlıkla 6 olarak okunarak tescil yapıldığı tespit edilmiştir.
Buraya kadar her şey; evrakına aykırı tescil ve yazım hatası olarak düzeltilebilir olarak gözükmektedir. Ancak taşınmazın evveliyatı tapuludur ve zabıt kaydı mevcuttur… Ancak zabıt kaydı incelendiğinde tapunun 474.00 m² olarak tesis edildiği görülmüştür. …
Zabıt kaydı 474.00 m², planimetrik hesaplama 480.15 m², sayısal hesaplama 482.22 m² ancak tescil 680.15 m² dir. Bu durumda; ilgilisinin muvafakati ile düzeltme yapılabilir mi? 41/1’e göre mi? işlem yapılır. 41/1 göre işlem yapılırsa komşu parselleri ilgilendirmediğinden 30 günlük süre beklenecek midir? (kadastroman)
CEVAP) Ortada bir teknik hata bulunmaktadır, bunun düzeltilmesi gerekir. Geriye nasıl düzeltileceği kalmaktadır. O konuda da çok fazla vesveseye kapılmaya gerek yoktur. İlgilisi muvafakat veriyorsa idari yoldan düzeltme yapabilirsiniz. Fark tecviz sınırını aştığı için (2022/7 sayılı genelgenin gereğince) bir de teknik rapor düzenlenmesi gerekir.
İlgilisi muvafakat vermiyorsa, 3402 sayılı Kadastro Kanununun 41/1'inci maddesi gereğince zaten düzeltebilir. Şu an herhangi bir işlem yoksa ve de kadastro müdürlüğü tarafından talep olmadıkça düzeltmeye yanaşılmıyorsa, (üçüncü kişilerin haklarının korunması bakımından) miktarla ilgili durum hakkında tapu kütüğünde mutlaka belirtim yapılmasını sağlamanızı öneririm. ... (hkocak)
25 – PLÂNİMETRE HATASININ DÜZELTİLMESİ
SORU) Vatandaşın kendi gayretleriyle ya da diğer şekillerde tespit edip dilekçesiyle talep ettiği planimetre hesap hatasından kaynaklanan (yazım hatası değil) yüzölçüm hatalarını nasıl düzeltebiliriz? (blltk7141)
CEVAP) Hatanın vatandaş tarafından tespit edilmesi ile Kadastro Müdürlüğü tarafından tespit edilmesi arasında fark olmaz. Hata hatadır, düzeltme şekli farklı olmaz... Plânimetre hesap hatası demek, yani bir yüzölçüm hatası demektir. Düzeltme mevzuatı açık. Plânimetre hatası dediğinize göre, parsel sınırlarında bir değişiklik olmuyor. O halde 2022/7 sayılı genelgenin 9'uncu madde (1.a) fıkra/bendine göre düzeltme yapabilirsiniz. Hata tecviz içinde kalıyorsa 9/1-a.1 gereğince; hata tecvizi aşıyorsa o zaman da 9/1-a.2 gereğince düzeltme yapabilirsiniz.
Eğer yeni bulunan duruma göre parselin yüzölçümü küçülüyor ve de buna ilgilisi muvafakat etmiyorsa, o zaman da 3402 sayılı Kadastro Kanununun 41’inci madde birinci fıkrası gereğince düzeltme yapabilirsiniz. 41/1 gereğince düzeltmeye başlamak için talep şartı da bulunmamaktadır. ... (hkocak)
26 – YÜZÖLÇÜM HATASININ DÜZELTİLMESİ
SORU) İlgili parselin yüzölçümü şu anda 23 000 m2 ölçü krokisinden sayısallaştırınca 105 000 m2 geliyor. Buraya kadar sorun yok. Parsel tapu kaydına göre verilmiş ancak aynı tapu kaydı 26 parsele uygulanmış 26 parselin toplam yüzölçümleri tapu kaydı miktarından az geliyor. Ve bu tapu kaydına göre sınırlar tam olarak tespit edilememekte 26 parsele aynı tapu kaydı uygulandığı için ana tapu kaydının sınırları 26 parsel için tutuyor. Ancak biz sayısallaştırma sonucu zemin ve ortofotodan faydalanarak yaptığımız çalışmada zemindeki sınır ile ölçü krokisindeki sınır arasında noktanın yanlış birleştirmesinden kaynaklanan bir hata tespit ettik. Bu sınır hatasındaki her iki parselde aynı tapu kaydına göre verilen 26 adet parsel içerinde kalmaktadır.
Tekrar belirtiyorum ölçü krokisi ile pafta arasında bir hata yok her ikisi de birbirini tutuyor. 23 000 m2’lik taşınmazın maliki ve bitişiğindeki diğer taşınmazın malikleri sınırlandırma hatasından haberleri yok. Bizim yaptığımız tespitte belirledik. Sınır düzeltmesi yaptığımız takdirde 23 000 m2’lik taşınmazın yüzölçümü 105 000 m2 değil 98 000 m2 oluyor ve diğer parselin yüzölçümü de 7 000 m2 artıyor. Bu anlattıklarıma göre bu parselin sınırını düzelte bilir miyiz, yoksa sadece ölçü krokisine göre düzeltme yaparak 105 000 m2 olarak mı düzeltme yapacağız? (teknik_er)
CEVAP) Tespit tapu kaydına dayalı olarak yapıldığına ve de tapu kaydının uygulandığı parsellerin toplam yüzölçümü, uygulanan tapu kaydının yü-zölçümünü aşmadığına göre, bahsettiğiniz hata düzeltilebilir gibi görünüyor.
Kadastro çalışmaları sırasında uygulanan kayıt ile uygulandığı parsellerin toplam yüzölçümünü yeniden değerlendirin ve onun dışında da herhangi bir sakınca olmadığını teyit ettikten sonra düzeltme yaparken; kadastro çalışmaları sırasında tutulan ölçü krokisinden yapılacak sayısallaştırmaya mutlak surette sadık kalınacak diye bir şey yok. … (hkocak)
27 – YÜZÖLÇÜMDE HATALI YAZIM
SORU) Fotogrametrik olarak üretilen bir parselin tapu alanı ve kadastro tutanağı alanı 16400 m2’dir. Planimetrik hesap karnesinde ise parselin alanı 22200 m2 hesaplanmıştır. Kadastro tutanağı incelendiğinde parselin senetsiz olarak tespit edildiği ve herhangi bir miktar fazlası kesintisi yapılmadığı anlaşılmaktadır.
Ayrıca çalışma alanında tutanak malikleri adına senetsizden tespiti yapılan başka taşınmaz bulunmamaktadır. 1/5000’lik paftasından parsel sayısallaştırıldığında ise parselin alanı 24000 m2 civarında gelmektedir. Zeminde yapılan ölçüm sonucunda da sınırların paftaya uygun olduğu görülmüştür.
Bu durumda;
- a) Parselde 41’inci madde düzeltmesi yapılabilir mi?
- b) 41’inci.madde düzeltmesi yapılamıyorsa yüzölçümünün hatalı yazıldığı gerekçesiyle 2016/2 sayılı genelgeye göre parselin alanı hesap karnesinde yazan alan olan 22200 m2’ye çıkarılabilir mi?
- c) 2016/2 sayılı genelgeye göre düzeltme yapılırsa iktisap tarihindeki zilyetlik esaslarını gözetmek gerekir mi? … (kusem)
CEVAP) Kadastro çalışmaları sırasında senetsizden tespit görmüş bir parsel var bu parselin yüzölçümü plânimetre hesap karnesinde 22 200 m2 olarak hesaplandığı halde, kadastro tutanağında ve tapu kütüğünde 16 400 m2 yazılmış olduğundan ayrıca, aynı kişi adına zilyetlikle başkaca yer tespitinin bulunmadığından bahsediyorsunuz.
Öyleyse, belli ki kadastro tutanağına yüzölçüm değeri yazılırken hatalı bir parsel esas alınmış (Plânimetre hesap karnesine bir bakın aynı sayfadaki başka bir parselin yüzölçümü muhtemelen 16 400 m2'dir. Olmasa da fark etmez.)
Sonuç olarak; parselin yüzölçümü hatalı yazılmış. Herhangi bir sınır değişikliği söz konusu olmayacağı için bu hata, ilgilisi muvafakat veriyorsa 2016/2 sayılı genelge gereğince, muvafakat vermiyorsa 41'inci madde gereğince düzeltilebilir.
Düzeltme yapılırken hangi yüzölçüm değerinin esas alınacağına gelince; en son hangi değeri buluyorsanız (siz 24 000 m2 bulduğunuzdan bahsediyorsunuz) o değer esas alınarak düzeltme yapılmalıdır. ... (hkocak)
28 – YÜZÖLÇÜM HATASI VE İMAR PARSELLERİ
SORU) Belediye kendi parseli ile birlikte yoldan ihdas edilen parsel uygulama yapıyor ve tapuya tescil ediliyor. Ancak daha sonra komşu parsellerden birinin talebinin karşılanması esnasında söz konusu alanda ölçü ve tersimat hatasının olduğu tespit ediliyor.
Ölçü ve tersimat hatası belediye tarafından uygulama sonucunda oluşan parselleri de etkiliyor ve parsellerin küçülmesi söz konusu. Bu hatanın çözümü 41 uygulama yönetmeliğine göre çözülebilir mi, nasıl bir işlem yapılması gerekir? (zafer20)
CEVAP) Bir parselde yüzölçüm hatası tespit edilmesi halinde, komşu parsellerin imar mevzuatı gereğince oluşmuş olması bu hatanın düzeltilmesine engel değildir.
İmar mevzuatı gereğince oluşan parsellerinin yüzölçümünün küçüleceğinden bahsediyorsunuz. Ama başka çare de yok. (Eğer imar mevzuatı gereğince oluşan parseller işlem sırasında dikkatli bir şekilde kontrol edilmiş olsa idi en başında hata tespit edilmiş ve de sonradan yüzölçüm küçülmesine gerek kalmazdı.). … (hkocak)
29 – İMAR PARSELİNDE YÜZÖLÇÜM DÜZELTMESİ
SORU) İmar Kanununun 18’inci madde uygulaması ile oluşmuş bir parselle ilgili yüzölçüm düzeltme talebi var. Yaptığım incelemede; ölçü krokisinin, paftasının, koordinat ve alan özet cetvellerinin birbirine uyumlu olduğu halde dağıtım cetvellerinde parsel yüzölçümleri yazılırken sıra kaydırması yapılarak hatalı yüzölçümlerinin tescil sayfasına ve dolayısıyla tapu kütüğüne taşındığını gördüm.
Yüzölçümleri hatalı olan taşınmazların kök parseli aynı. Kök parsele yapılması gereken tahsis miktarı yönüyle bir sıkıntısı yok. Ancak satış yoluyla taşınmazlar 3’üncü şahısların elinde bulunmakta.
Sorum şu: Ölçü krokisi, paftası, koordinat cetvelleri ve alan hesapları birbirine uyumlu iken hatalı tescil edilen yüzölçümü 41’inci maddeye göre düzeltilebilir mi? (alparslan)
CEVAP) 41 Yönetmeliğinin 14/a maddesinde; "Hatanın düzenleme esaslarını değiştirici nitelikte olamayan teknik hatalardan kaynaklanan hataların düzeltme ve tebligat işlemleri, ilgili kadastro ve tapu müdürlüğünce bu Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. ..." hükmü yer almaktadır.
Sizin verdiğiniz örneğe bakılacak olursa; ölçü krokisi, paftası, koordinat ve alan özet cetvelleri birbirleriyle uyumlu iken (ki bu uyum o parselden kesilen DOP oranını doğru olarak gösteren belgeler olmalıdır) bu belgelerdeki değerlerin dağıtım cetveline aktarılmasında yapılan bir hatanın, basit yazım hatasından ibaret kalacağını, o nedenle de bu tür hataların 41'inci madde ile düzeltilebileceğini, hatta basit bir yazım hatası olması nedeniyle de, ilgililerinin muvafakati halinde 2016/2 sayılı genelge gereğince bile düzeltilebileceğini düşünüyorum.
Zira, yapılacak düzeltme ile; değil düzenleme esasını bozmak, tam tersine düzenlemenin hedeflediği sonuca ulaşılmış olacaktır. ... (hkocak)
30 – APLİKASYON VE YÜZÖLÇÜM DÜZELTMESİ
(YÜZÖLÇÜM HATASI APLİKASYONE ENGEL DEĞİLDİR)
SORU) Aplikasyon işlemlerinde sayısal hesaplanan alan ile tapu alanı arasında tecvizi aşan durumlarda malikin muvafakati varsa Tapu Sicil Tüzüğünün 74’üncü maddesine göre işlem yapılıyor. Malikin muvafakati yoksa 41’inci maddeye göre işlem yapılıyor.
Fakat çalıştığım bölgede tecvizi aşan parsellerden çok miktarda var. Bu durumda işlemlerimizde aksamalar oluyor. İşlemlerde aksama olmaması için muvafakat olmayan durumlarda, düzeltme yapmadan aplikasyon krokisinin uygun bir yerine yüzölçüm hatasını olduğunu belirtmekle yetinsek olur mu?
Ayrıca Müdürümüz aplikasyonlarda yüzölçüm düzeltmenin mutlaka 41’inci maddeye göre yapılmasını söyledi. (Malikin muvafakati olsa bile). Bu konuda da görüşünüzü almak istiyorum. … (BAHADIR)
CEVAP) İşleme tabi parsellerde, ölçü ve tersimat hatası olmayıp, yalnızca yüzölçüm hatasının varlığı halinde yapılacak düzeltme işlemleri 2022/7 noluı genelgenin 9'uncu madde birinci fıkra; (a.1) ve (a.2) bentlerinde yer almıştır. ... (hkocak)
* * *
(*) Bu sayfada yer alan sorular ve cevaplar; www.tapu-kadastro.net isimli bu Site ve halen kapanmış olan www.tasinmazmulkiyeti.org.tr isimli Sitenin FORUM bölümüne gelen (3402 sayılı Kadastro Kanununun 41'inci maddesi gereğince, idari yoldan düzeltilebilecek teknik hatalarla ilgili) sorular ve cevaplara yer verilmiştir... Soru soran ve cevap verenin kullanıcı adı yazılmıştır… (hkocak) kullanıcı adı; Av.Hüseyin KOÇAK’a aittir.