Hisseli Parsellerde Kat İrtifakı hk.

6 yıl 6 ay önce #6901 Yazan: lprbk
Selam arkadaşlar,
634 numaralı kat mülkiyeti kanunun 3. maddesinde belirtildiği üzere ''Kat mülkiyeti ve kat irtifakı, bu mülkiyete konu olan anagayrimenkulün bağımsız bölümlerinden her birinin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleri ile oranlı olarak projesinde tahsis edilen arsa payının ortak mülkiyet esaslarına göre açıkça gösterilmesi suretiyle kurulur.'' denilmektedir.

Ancak hisseli olan parsellerde oluşturulan kat irtifakı projesi Tapu Müdürlüğü tarafından geri çevrilerek hisse sahiplerine ait olan dairelerin alacağı payların hisseleri oranında verilmesi gerektiği sistemin kabul etmediği tarafımıza beyan edilmiştir. Bu şekilde bir pay dağıtımı yapıldığında aynı katta bulunan konum ve büyüklükleri aynı olan dairenin hisse sahibine ait olanı çok büyük pay alabilirken değerleri açısından hiç bir fark bulunmayan benzer daire çok daha az bir pay almaktadır. Buda 634 sayılı kanun ile tezat bir durum oluşturmaktadır.

Toparlamak gerekirse hisseli parsel sahibi hissesi oranında Müteahhit firmayla sözleşme imzalıyor, hissesi oranında daire alıyor ancak kat irtifakının ise hissesi oranında değil 634 sayılı kanunda denildiği gibi konum ve büyüklüklerine göre belirlenen değerleri üzerinden verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda değerlendirmelerinizi yazarsanız bize yardımcı olacaktır teşekkürler.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.047 saniye
Geliştiren: Kunena Forum