tavzii kararı

10 yıl 11 ay önce #301 Yazan: a.o.ganioğlu
Asliye Hukuk Mahkemesince 1975 yılında davalının hissesi iptal edilerek davalının adına tescile karar verilmiş ve karar yargıtay denetiminden geçerek kesinleşmiştir.Mahkeme kararı infaz edilirken adına tescilin karar verilen kimsenin kimlik bilgilerine dikkat Edilmeden tescil yapılmıştır.Malik satış için müdürlüğümüze mürcaatı üzerine yapılan incelemede malikin kimlik bilgilerine ulaşılamamıştır.Taşınmaz sahibinden ya kararın tavzii ettirmesi veya tespit kararı getirmesi istenmiş olup mahkemece 1975 yılında verilen karar karar adına tesciline karar verilEn kimsenin doğum tarihi yazılmak suretiyele tavzii edilmiş ve tavzii kararının sonun da '' Yargıtay yolu açık olmak üzere dosya üzerinden karar verildi. ibaresi yazılmıştır.Müdürlüğümüzce kararda geçene yargıtay yolu açık olmak üzere ifadesine istinaden kararın kesinleştirilmesi istenmiş olup mahkemce verilen kesinleşme şerhinde 1975 yılındaki kararın kesinleştirİlmesi yapılmıştır.Mahkeme ile yapılan görüşmede tavzii kararlarının asıl karara göre kesinleştiği belirtilmiştir.
Benim sorum:Acaba asıl karardan sonra verilen tavzii kararlarının son şekliyle kesinleştirilmesi gerekmez mi.?Yani tavzii kararı davalılara tebliğ edilerek 15 gün sonunda kesinleştirilmesi gerekmez mi;Yoksa buradaki mahkemenin dediği gibi tavzii kararı tebliğ edilmeksizin ana kararın kesinleşme tarihine göre kjesinleştiril mi.?Tavzii kararlarının kesinleşmesine yönelik herhangi bir genelge talimat veya yargı kararları var mıdır;

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 11 ay önce - 10 yıl 11 ay önce #309 Yazan: m.satır
HÜKMÜN TAVZİHİ VEYA TASHİHİ

YARGITAY 14. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2011/11640
KARAR NO: 2011/12607

Davacılar vekili tarafından, davalılar aleyhine 15.05.2008 gününde verilen dilekçe ile tapu kaydında isim tashihi ve tavzih istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 30.06.2011 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
Davacılar, 257, 86, 87, 90, 49, 470 ve 45 parsel sayılı taşınmazlarda murisleri “Ali kızı Y…”nın “ Akay” olarak yazılan soyadının “Adalı” olarak düzeltilmesini istemiştir.
Davalı, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmü davalı vekili temyiz etmiş, karar Dairemizce onanmıştır.
Davacılar, hüküm fıkrasında 87 parsel sayılı taşınmazın yazılmadığını ileri sürerek hüküm fıkrasına 87 parsel sayılı taşınmazın ilave edilmek suretiyle kararın tavzih edilmesini istemişlerdir.
Mahkemece, tavzih istemi kabul edilmiştir.
Tavzih kararı davalı tarafından temyiz edilmiştir.
6100 sayılı HMK'nun 305.maddesi gereğince;
“Hüküm yeterince açık değilse veya icrasında tereddüt uyandırıyor yahut birbirine aykırı fıkralar içeriyorsa, icrası tamamlanıncaya kadar taraflardan her biri hükmün açıklanmasını veya tereddüt ya da aykırılığın giderilmesini isteyebilir. Hüküm fıkrasında taraflara tanınan haklar ve yüklenen borçlar, tavzih yolu ile sınırlandırılamaz, genişletilemez ve değiştirilemez.”
Mahkemece, hüküm fıkrasında 87 parsel sayılı taşınmazın yazılmaması temyize konu olabilecek hususlardan olup, tavzih yolu ile sonradan ilave edilemez. Mahkemece tavzihe yanlış anlam verilerek hüküm fıkrasında yazılmayan parselin tavzih yolu ile ilave edilmesi yasaya aykırıdır.
Karar açıklanan nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz itirazlarının yukarıda açıklanan nedenlerle kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 25.10.2011 tarihinde oy birliği ile karar verildi.
***** ***** *****
Aslında sizin işleminizde karar infaz edilmiş.Tavzih edilmemesi gerekir.Yukarıdaki kararda temyize konu olabilecek hususlarda tavzih yapılamayacağı belirtiliyor.Ancak sizin işlemdeki eksikliği mahkeme maddi hata olarak değerlendirmiş ve hükmün tavzihi değil tashihi olarak değerlendirmiş olabilir. Mehmet SATIR / Selçuk Tapu Müdürü
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: hkocak

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.051 saniye
Geliştiren: Kunena Forum