Kira şerhi

8 yıl 4 ay önce #4978 Yazan: m_42
Sayın Üstadım,
Taşınmazın 1/ 4 hissesi Ahmet adına, 3/4 hissesi de Hasan adına kayıtlıdır. 1/4 malik hissesinde kamu hacizi tesisi vardır. 3/4 hisse maliki Kamu hacizli olan 1/4 hisseye noterden yapılmış kira sözleşmesiyle kira şerhi tesisi istemektedir.

Bu durumda kamu hacizi tesis eden ilgili kurumdan izin alınması gerekir mi? Yoksa kiralayanın kamu hacizini bilerek kira şerhini tesis etmeyi kabul etmesi yeterlimidir. Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 4 ay önce - 8 yıl 4 ay önce #4982 Yazan: bedrettin toy
6183 sayılı Kanununun 73'üncü maddesine göre "Borçlu, alacaklı amme idaresinin muvafakatını almaksızın hacizli mallarda tasarrufta bulunamaz."

Saygılarımla.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 4 ay önce #4985 Yazan: aziziyetapu25
Konuyla ilgili olarak Genel Müdürlüğümüzün 03.04.2013 tarihli ve 2013/40 sayılı bozma kararının ilgili kısmını aktarıyorum.

Somut olay ve yasal durum karşısında, her ne kadar …………..Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ………… Merkez Müdürlüğünün 30.11.2012 tarih …………. sayılı yazısı ile kira şerhi tesisine muvafakat edilmediği belirtilmiş olsa da, Kanun hükmü ve İdaremizin 1390 sayılı Genelgesinde, üzerinde kamu haczi bulunan taşınmazda idarenin mufavakatını gerektiren malik işlemlerinin tasarrufi işlemler olduğu, tasarrufi işlemlerin ise malikin devir ve temlik amacını güden ve/veya sınırlı ayni hak tesis eden işlemleri olduğu, kira sözleşmesi şerhinin ayni veya sınırlı ayni hak kurma niteliğinin bulunmadığı, şahsi hak doğuran işlemler olduğu; kira sözleşmesi şerhinin taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan veya devri sonucunu doğuran işlemlerden (satış vaadi gibi) olmadığı anlaşılmakla, talep edilen kira sözleşmesi lehtannın taşınmaz üzerinde kamu haczi bulunduğunu bildiği ve tüm hukuki sonuçlannı kabul ettiği şeklinde beyanı alınıp talebin karşılanarak, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 1019. maddesine göre ilgili kamu kurumuna (söz konusu husus soru konusu edildiğinden dolayı) bilgi verilmesi gerekirdi.

Yukanda açıklanan gerekçelerle, …………. Tapu Müdürlüğünün 07.12.2012 tarihli
ve 24135 yevmiye numaralı ret karan ile bu karan onayan Tapu ve Kadastro ……….. Bölge
Müdürlüğünün 14.01.2013 tarihli ve 2013/2 sayılı kararının yerinde olmadığı kanaatine
vanlmıştır. 

Bu karardan da anlaşılacağı üzere.kamu haczi bulunan hissede kira şerhinin tesisinde mevzuatımız açısından bir engel bulunmamaktadır.
Not: Kararın tamamına kurumumuz sitesi(Tapu dairesi başkanlığı) ret kararları kısmından ulaşabilirsiniz.
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: yyavuz

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 4 ay önce #4986 Yazan: m.satır
“…Somut olay ve yasal durum karşısında, her ne kadar …………..Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ………… Merkez Müdürlüğünün 30.11.2012 tarih …………. sayılı yazısı ile kira şerhi tesisine muvafakat edilmediği belirtilmiş olsa da, Kanun hükmü ve İdaremizin 1390 sayılı Genelgesinde, üzerinde kamu haczi bulunan taşınmazda idarenin muvafakatını gerektiren malik işlemlerinin tasarrufi işlemler olduğu, tasarrufi işlemlerin ise malikin devir ve temlik amacını güden ve/veya sınırlı ayni hak tesis eden işlemleri olduğu, kira sözleşmesi şerhinin ayni veya sınırlı ayni hak kurma niteliğinin bulunmadığı, şahsi hak doğuran işlemler olduğu; kira sözleşmesi şerhinin taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan veya devri sonucunu doğuran işlemlerden (satış vaadi gibi) olmadığı anlaşılmakla, talep edilen kira sözleşmesi lehtannın taşınmaz üzerinde kamu haczi bulunduğunu bildiği ve tüm hukuki sonuçlannı kabul ettiği şeklinde beyanı alınıp talebin karşılanarak, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 1019. maddesine göre ilgili kamu kurumuna (söz konusu husus soru konusu edildiğinden dolayı) bilgi verilmesi gerekirdi…”

Genel Müdürlüğümüzün 03.04.2013 tarih ve 2013/40 sayılı ret kararını bozma kararından alıntılanmıştır.M.Satır Selçuk Tapu Müdürü

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.117 saniye
Geliştiren: Kunena Forum