5403 sayılı Kanun uygulamaları

8 yıl 1 ay önce #5360 Yazan: ozgulay
Sayın Müfettişlerim, Sayın Müdürlerim ;
5403 sayılı Kanun gereği, 15/05/2014 tarihinden sonraki ölümlerde mirasçıların intikal işlemi sonucu, kendi aralarında yapacakları mülkiyet devri (satış, pay temliki) işleminde harç muafiyetinin olup olmadığı hususunda tereddüte düşülmüştür. Yardımcı olmanızı arz ederim.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 1 ay önce #5369 Yazan: bedrettin toy
MADDE 8 – 5403 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 5 – Bu maddenin yayımı tarihinde mirasçılar arasında henüz paylaşımı yapılmamış tarımsal arazilerin devir işlemleri, bu maddeyi ihdas eden Kanundan önceki kanun hükümlerine göre tamamlanır.

Bu maddenin yayımı tarihinden önce tarımsal arazilerin paylaşımına ilişkin olarak açılmış ve hâlen devam etmekte olan davalarda, bu maddeyi ihdas eden Kanundan önceki kanun hükümleri uygulanır.

Bu maddenin yayımı tarihinden itibaren iki yıl içinde birinci fıkraya göre yapılacak devir işlemleri harçlardan müstesnadır. Bu süre Bakanlar Kurulu tarafından iki yıl uzatılabilir.”

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 1 ay önce #5370 Yazan: aziziyetapu25
Geçici 5. madde;
Kanunun yürürlük tarihinden (15.05.2014) önce henüz paylaşımı yapılmamış tarım arazisi niteliğindeki taşınmazların mirasçılar arasında devir işlemine konu olması halinde uygulanacak 2 yıl süreli geçici muafiyeti ifade etmektedir.

Oysa arkadaşımızın cevabını aradığı benimde cevabını aradığım soru şu?

5403 sayılı kanunun yürürlük tarihinden sonra örneğin mirasçıların tarımsal arazileri anlaşarak tek mirasçıya bırakmaları halinde 5403 sayılı Kanunun 8/I maddesinde bahsi geçen : Mirasçıların yeter gelirli tarımsal arazilerin mülkiyetinin devri konusunda anlaşmaları
durumunda, bu taşınmazların devri ile ilgili yapılacak işlemlere ilişkin mirasçılar harçlardan ve bu
işlemlerle ilgili düzenlenecek kâğıtlara ilişkin damga vergisinden muaftır (5403 s. K. m. 8/I)
hükmünde ifade edilen muafiyetin her tarımsal arazi için geçerli olup olmadığı sorusudur. Çünkü kanunun bu maddesinde yeter gelirli tarımsal arazilerin mülkiyetinin devrinde anlaşmadan bahsederek sanki muafiyetin sadece yeter gelirli tarımsal arazileri kapsadığı anlamı çıkmaktadır.

Üstadlarımdan isteğim 8/I maddesinde geçen
muafiyetin tüm tarımsal arazileri kapsayıp kapsamadığı husunda görüş bildirmeleridir.

Şimdiden değerli görüşleriniz için teşekkürler.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.061 saniye
Geliştiren: Kunena Forum