6306 Say. Kanun Gereğince Riskli Alan-Riskli Yapı?

10 yıl 10 ay önce #493 Yazan: Ahmet Yılmazer
Müdürlüğümüze belediyeden gönderilen yazıda Bakanlar Kurulu Kararı ile Riskli Alan olarak belirlenen taşınmazların kayıtlarına şerh düşülmesi talep edilmektedir. Yaptığımız incelemelerde;
6306 SAYILI AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUNUN 2. Maddesi:" ç) Riskli alan: Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alanı,
d) Riskli yapı: Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıyı,"
tanımlar denmektedir.

MADDE 3:"2) Riskli yapılar, tapu kütüğünün beyanlar hanesinde belirtilmek üzere, tespit tarihinden itibaren en geç on iş günü içinde Bakanlık veya İdare tarafından ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir. Tapu kütüğüne işlenen belirtmeler hakkında, ilgili tapu müdürlüğünce ayni ve şahsi hak sahiplerine bilgi verilir." denmektedir.

TKGM'nin 2013/8 Genelgesinde; "Yetkili idareler tarafından riskli yapı olarak tespit edilerek tapu müdürlüğüne
bildirilen taşınmazların tapu kütüğünün beyanlar sütununda “6306 sayılı Kanun gereğince
riskli yapıdır, tarih ve yevmiye” şeklinde belirtme yapılarak, sonucundan tüm ayni ve şahsi hak sahiplerine bilgi verilir."
denmektedir.

Ancak Riskli Alanlara yönelik herhangi bir beyan ve tebligat işlemi yapılacağı konusunda gerek kanun gerek yönetmelik ve gerekse genelgede hüküm bulunmamaktadır.

Bu bilgiler çerçevesinde Riskli Alana yönelik şerh talebinin karşılanıp karşılanamayacağı, karşılanacaksa ayni ve şahsi hak sahiplerine bilgi verilip verilmeyeceği hususunda görüşlerinizi bekliyorum.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 10 ay önce #502 Yazan: mbeyaz
Sn. "Ahmet Yılmazer" dikkatine:

6306 sayılı Kanunu amaç maddesine dikkat edildiğinde kanunun amacı riskli alanlardaki riskli yapılar ile bu alanların dışında olmasına rağmen riskli yapıların dönüştürülmesi olduğu görülmektedir. Yani kanunun hedefi riskli yapılardır. Yapıyı baz alarak yapılan bir düzenlemedir. O nedenle alana yönelik şerh uygulaması getirilmemiştir. Sadece riskli yapılaran kayıtlarına şerh konulması düzenlenmiştir. Metin BEYAZ

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.051 saniye
Geliştiren: Kunena Forum