DASK....Zorunlu deprem sigortası.

7 yıl 11 ay önce #5793 Yazan: tekinharita
Parselin tapusunda ev ile ilgili bir ibare varsa yani kerpiç ev- avlulu kerpiç ev- Avlulu ev -kargir ev-betonarme ev gibi... Tapu müdürlüğü alım satım veya intikal işlemlerinde deprem sigortası istemektedir... Büyük şehir olmazdan evvel köy yerleşik alanında kalıp şu anda büyük şehir olmakla mahalleye dönüşen yerler var.
SORU 1: Köy iken mahalleye dönüşen yerlerde yerleşik alanda kalan ve tapuda mevkii köy içi yazan parsellerdeki binalar için DASK yaptırnak gereklimidir.
SORU 2: Kerpiç ev gibi eskiden plan projeye dayanmadan yapılan veya eskiden mühendislik hizmeti almadan yapılmış binalar için DASK gereklimidir.
SORU 3:Hernekadar tapuda bina olsa bile zeminde yıkılmış bina olan Fakat cins tashihi yapılmamış bir tapunun alım satımında Belediyeden alınacak bir yazı ile binanın harap olduğu veya yıkılmış olduğu belirtilmişse Dask istenmeye bilirmi.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

7 yıl 11 ay önce #5795 Yazan: bedrettin toy
Cevap 1: Köy iken mahalleye dönüşen yerlerde yerleşik alanda kalan ve tapuda mevkii köy içi yazan parsellerdeki binalar için DASK yaptırmak gerekir diye düşünüyorum.

Cevap 2: 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanununda "bina" nın niteliği gözetilmeksizin genel bir düzenleme yapıldığından ahşap, kerpiç, vb yapılarda da sigorta poliçesi aranılması, (TKGM 2014/2 sayılı Zorunlu Deprem Sigortası konulu Genelge)

Cevap 3: Tapu kaydı gereği zorunlu deprem sigortası poliçesi alınması gereken bir taşınmazın üzerinde zorunlu deprem sigortası yapılmasını gerektirir bir yapının bulunmadığının veya mevcut yapının kullanılmaz hale geldiğinin ilgili idarelerce bildirilmesi halinde zorunlu deprem sigortası istenilmeden talebin karşılanması, (TKGM 2014/2 sayılı Zorunlu Deprem Sigortası konulu Genelge)

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

7 yıl 11 ay önce #5796 Yazan: aziziyetapu25
2014/2 sayılı genelgenin C-ZORUNLU DEPREM SİGORTASINDAN MUAF TUTULAN TAŞINMAZLAR başlığının 4. maddesinde "Projesi bulunmayan ve mühendislik hizmeti görmemiş binaların" DASK poliçesinden muaf tutulduğu belirtilmiştir.

Ancak bu hususun tapu müdürlüklerince bilinemeyeceği düşünülerek, ilgili kurumlardan (Belediye, İl Özel İdaresi) yapının mühendislik hizmeti görüp görmediği ve/veya projesinin bulunup bulunmadığının soru konusu edilerek alınacak cevabi yazıya göre poliçenin istenmeyebileceği bilgisinin de vatandaşa söylenmesinin daha uygun olacağını düşünüyorum.

Çünkü özellikle köylerde ve şehirlerin gecekondu bölgelerinde bulunan yapılarda hem vatandaşların hem de sigorta şirketlerinin bu duruma fazlasıyla itiraz ettiğini gözlemliyoruz.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

7 yıl 11 ay önce #5797 Yazan: tekinharita
Bedrettin toy........ Değerli arkadaşım ..Cevabınız için çok teşekkür ederim..Bahsettiğiniz genelgede... Projesi bulunmayan ve mühendislik hizmeti almamış binalar ..zorunlu deprem sigortasından muaf diyor..................... bu binalar dün köy parseli iken yerleşik kalanda kaldığından muaf oluyorda...büyük şehir olunca .. o gün akşam planlı projeli mühendislik hizmeti almış bina konumuna nasıl geliyorda.. illaki DASK isteniyor... aklım buna yatmadı.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.072 saniye
Geliştiren: Kunena Forum