By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.

şahit - vekil olamama nedeni

Daha fazla
11 yıl 8 ay önce #632 Yazan: iktisat1980
şahit - vekil olamama nedeni, iktisat1980 tarafından oluşturuldu
İyi günler. 2 sorum olacak.kafamıza takılan olduda.

1. sorum şöyle: Akitli-akitsiz işlemlerde okuma –yazma bilmeyen kişilerden şahit istiyoruz.ama şahit olarak 1. derece yakını olan ailesi olmayacağı belirtiliyor.Vatandaş şunu soruyor.şahit olacak kişi mal sahibinin kardeşi, anne veya babası olamayacağınna dair herhangi bir genelge-yönetmelik-tüzük varmı?

2. sorum şöyle: Şimdi Bir satış işleminde hem satıcı hem alıcının vekili aynı kişi olduğunda takbis sistemi geçit vermiyor.Bir satış işleminde satıcı ve alıcının vekili aynı kişi olamayacağı hakkında hukuki durum nasıl olur.

Bu konularda aydınlartırsanız çok sevinirim.

Teşekkür ederim.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş yap ya da Hesap açın.

Daha fazla
11 yıl 8 ay önce #641 Yazan: dörtgöz
dörtgöz tarafından [b]TAPU İŞLEMLERİNDE KİMLER TANIK OLAMAZ[/b] konusunda yanıtlandı
TAPU İŞLEMLERİNDE KİMLER TANIK OLAMAZ
10.11.2009 Tarih ve 27402 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan "Tapu Müdürlüklerince Düzenlenen Resmi senetlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin" 30 maddesi, "Fiil ehliyeti bulunmayanlar, mahkeme kararıyla kamu hizmetinden yasaklılar ve kısıtlılar, okur yazar olmayanlar, akdin taraflarının eşi, üstsoy ve altsoy kan hısımları, kardeşleri ve bu kişilerin eşleri, ölünceye kadar bakma akdinin düzenlenmesine görevli veya tanık olarak katılamazlar." hükmündedir. Bu itibarla, işlem tarafları ile bu tür yakınlığı olan kimselerin tanık olarak kullanılmaması gerekir. Gürsel Öcal DÖRTGÖZ
Şu kullanıcı(lar) teşekkür etti: bedrettin toy

Lütfen sohbete katılmak için Giriş yap ya da Hesap açın.

Daha fazla
11 yıl 8 ay önce #643 Yazan: dörtgöz
VEKİL HEM SATICIYI HEMDE ALICIYI AYNI ANDA TEMSİL EDEMEZ
Akitli işlemlerde aynı vekilin her iki tarafı da temsil etmesi mümkün değildir. Borçlar Kanununun 1. maddesine göre, "Sözleşme, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur." hükmündedir. Aynı kanununun 11. maddesinin yorumundan bu irade açıklamasının hazırlar arasında gerçekleşmesi gerektiği anlaşılmaktadır. Yine aynı kanunun 12. maddesi, "Kanunda sözleşmeler için öngörülen şekil, kural olarak geçerlilik şeklidir. Öngörülen şekle uyulmaksızın kurulan sözleşmeler hüküm doğurmaz." hükmündedir. Bu maddeden anlaşılması gereken ise bu irade açıklamasının Tapu Kanununun 26. maddesinde öngörüldüğü şekilde resmi memur huzurunda yapılması gerektiğidir.
Hem satıcı hem alıcı aynı kişiye vekalet verirse, tapu memuru huzurunda tarafların karşılıkllı ve birbirine uygun irade açıklaması ve kabulü gerçekleşmiş olmaz. Akitli işlemlerde tapu memuru huzuruna mutlaka satıcı-alıcı, bağışlayan-bağışı kabul eden, ipotek veren-ipotek alan gibi iki tarafın gelmesi gerekir. Taraflar bizzat gelemeyecekse ayrı ayrı kimselere vekalet vermeleri ve ayrı ayrı iki vekilin tapu memuru huzuruna gelerek irade açıklamaları gerekmektedir.Gürsel Öcal DÖRTGÖZ
Şu kullanıcı(lar) teşekkür etti: bedrettin toy

Lütfen sohbete katılmak için Giriş yap ya da Hesap açın.

Sayfa oluşturma süresi: 0.080 saniye