Arkeolojik/Doğal Sit Alanında Harç Muafiyeti

6 yıl 7 ay önce #6850 Yazan: Ahmet Yılmazer
Bilindiği gibi; KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KANUNU'nun 21. MADDESİ "Tapu kütüğüne “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır” kaydı konulmuş olan taşınmaz kültür varlıkları ile arkeolojik sit alanı ve doğal sit alanı olmaları nedeniyle üzerlerinde kesin yapılanma yasağı getirilmiş taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları olan parseller her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır." hükmündedir.

Yakın zamanda bir meslektaşımla yaptığım görüşmede kendi Müdürlüklerinin üzerinde 1. derecede arkeolojik/doğal sit beyanı bulunan taşınmazlarda bile direkt harç muafiyeti uygulamadıklarını ve Belediyeden devri talep edilen taşınmaza yönelik bir yapılaşma yasağının olup olmadığını sorduklarını ve yapılaşma yasağı varsa harç muafiyeti uyguladıklarını söylediler. Neden böyle bir uygulama yaptıklarını sorduğumda ise bu tür beyan olan taşınmazların bir kısmında kat mülkiyetinin kurulu olduğunu ve yapılaşma yasağı olup olmadığı hususunda kuşkuya düştüklerini söylediler.

Sizce yapılan bu uygulama doğru mudur? Üzerinde Arkeolojik veya doğal sit beyanı varsa direkt harç muafiyetinin uygulanması gerektiğini düşünüyorum.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.046 saniye
Geliştiren: Kunena Forum