By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.

41.madde düzeltmesi (aplikasyon işlemlerinde)

Daha fazla
11 yıl 10 ay önce #288 Yazan: BAHADIR
Sayın müfettişim aplikasyon işlemlerinde sayısal hesaplanan alan ile tapu alanı arasında tecvizi aşan durumlarda malikin muvaffakatı varsa tapu sicil tüzüğünün 85.maddesine göre işlem yapılıyor.Malikin mavaffakatı yoksa 41.maddeye göre işlem yapılıyor.Fakat çalıştığım bölgede tecvizi aşan parsellerden çok miktarda var.Bu durumda işlemlerimizde aksamalar oluyor.İşlemlerde aksama olmaması için muvaffakat olmayan durumlarda ,düzeltme yapmadan aplikasyon krokisinin uygun bir yerine yüzölçüm hatasını olduğunu belirtsek ( veya sizin bir görüşünüz varmı bu konuda) olurmu?
Ayrıca Müdürümüz aplikasyonlarda yüzölçüm düzeltmenin mutlaka 41.maddeye göre yapılmasını söyledi.(Malikin muvaffakatı olsa bile).Bu konuda da görüşünüzü almak istiyorum.Saygılar.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş yap ya da Hesap açın.

Daha fazla
11 yıl 10 ay önce - 11 yıl 10 ay önce #297 Yazan: hkocak
hkocak tarafından 41.madde düzeltmesi (aplikasyon işlemlerinde) konusunda yanıtlandı
* APLİKASYON VE YÜZÖLÇÜM DÜZELTMESİ (Kullanıcı adı "BAHADIR" dikkatine)

2010/22 sayılı genelgenin 11'inci madde 22'nci fıkrası (b) ve (c) bendi sizin sorduğunuz sorulara cevap vermektedir. Uygulamacılar tarafından ne yazık ki o genelge kontrollük işlemler için değerlendirmesi yapılabilmektedir. 2010/4 sayılı genelgede ise "... teknik mevzuatına göre düzeltildikten ...." şeklinde ifadeler yer almaktadır. 2010/22 sayılı genelgede teknik mevzuat olduğuna göre 2010/22 sayılı genelgede yer alan ve genellik arz eden konular talebe bağlı işlemler için de uygulanabilir.

2010/4 sayılı genelgenin 19'uncu madde birinci fıkrası; "Aplikasyon yapılacak parselde öncelikle teknik bir hata olup olmadığı araştırılır, tespit edilmesi durumunda ilgili teknik mevzuatına göre düzeltildikten sonra aplikasyon işlemi yapılır." şeklindedir.

1 - Eğer bir düzeltme yapacaksanız; (başka parselleri etkilemeyen hatalar için) tecvizi aşan farklılıklarda da, 2010/22 genelge 11'inci madde 22/b gereğince düzeltme yapılabilir. İlgilisi muvafakat ediyorsa 41'inci maddeye hiç gerek yoktur.

2 - Her ne kadar 2010/4 sayılı genelgenin 19'uncu maddesi, hata düzeltildikten sonra aplikasyon yapılır demesine karşın; aplikasyon için mutlak surette düzeltme şart değildir.

Eğer bir ölçü hatası tespit edilmişse düzeltme yapılmalıdır. Çünkü, ölçü hatası aplikasyonu etkilemektedir. Ayrıca aplikasyon işleminin tescil boyutu da bulunmamaktadır. Ancak apliasyonu etkilemeyecek hatalar için mümkünse düzeltin, değilse sizin de belirttiğiniz gibi, eldeki verilerle aplikasyon çalışmasını yaptıktan sonra aplikasyon krokisinin bir yerine "yüzölçüm hatası bulunmaktadır" şeklinde belirtim yapılması da yeterlidir. ... Hüseyin KOÇAK
Son düzenleme: 11 yıl 10 ay önce Düzenleyen:hkocak
Şu kullanıcı(lar) teşekkür etti: BAHADIR

Lütfen sohbete katılmak için Giriş yap ya da Hesap açın.

Sayfa oluşturma süresi: 0.079 saniye