şahit - vekil olamama nedeni

10 yıl 10 ay önce #633 Yazan: iktisat1980
İyi günler. 2 sorum olacak.kafamıza takılan olduda.

1. sorum şöyle: Akitli-akitsiz işlemlerde okuma –yazma bilmeyen kişilerden şahit istiyoruz.ama şahit olarak 1. derece yakını olan ailesi olmayacağı belirtiliyor.Vatandaş şunu soruyor.şahit olacak kişi mal sahibinin kardeşi, anne veya babası olamayacağınna dair herhangi bir genelge-yönetmelik-tüzük varmı?


2. sorum şöyle: Şimdi Bir satış işleminde hem satıcı hem alıcının vekili aynı kişi olduğunda takbis sistemi geçit vermiyor.Bir satış işleminde satıcı ve alıcının vekili aynı kişi olamayacağı hakkında hukuki durum nasıl olur.

Bu konularda aydınlartırsanız çok sevinirim.

Teşekkür ederim.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 10 ay önce #639 Yazan: yyildirim02
1- ilgilinin usul-füru (alt ve üst soyu) karısı, nişanlısı, kardeşleri ve benzeri akrabaları da tanık olabilir. Çünkü buradaki amaç HUMK’ dakinden biraz farklıdır. Hukuk usulündeki yasaktan amaç ilgili lehine yalan söyleyebilecek, zarara uğratabilecek kişileri tanıklıktan uzak tutmaktır. Burada ise amaç ilgilinin zaten lehine hareket etmek, onun aldatılmasını önlemek ve tapu sicil müdürlüğüne onun kimliğini teyit etmektir. Bu nedenle akrabaların da tanık olabileceği düşünülmektedir.(G.Öcal Dörtgöz) Ancak Uygulamada genelde soyismi olmayan, akraba, ailesinden olan kişiler kabul edilmiyor.

2-Bir kimse hem alıcının hem de Satıcının Vekili OLAMAZ. Çünkü Resmi senet, taraflarla yapılan bir akittir. BİR KİMSE HEM ALICI HEM SATICI OLAMAZ. Ayrıca, vekil tanık ta olamaz. 1512 sayılı Noterlik Kanunu'nün 76. maddesinin 6. bendi "Noterlik işlemi, kendi yararına veya aralarında iki, üç ve dördüncü numaralarda yazılı ilişkiler bulunan bir kimse yararına bir tasarrufu kapsıyorsa noterlik işlemine katılamaz " hükmündedir. Vekaletnameyi düzenleyen noterin, vekaletnamede satışına yetki verilen taşınmazların, vekaletnamede tanık olarak bulunan kişi tarafından satın alınabileceğini bilmesi mümkün değildir. Bu nedenle satış işlemi sırasında Noterlik Kanunu'na aykırılık tespit edildiğinde işlemin yapılmaması gerekir.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 10 ay önce #642 Yazan: bedrettin toy
10.11.2009 tarih 27402 sayılı Tapu Sicil Müdürlüklerince Düzenlenen Resmi Senetlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'in Ölünceye kadar bakma akdinde resmî senet düzenlenmesi konu başlıklı 30'uncu maddesinin 6'ncı fıkrası " Fiil ehliyeti bulunmayanlar, mahkeme kararıyla kamu hizmetinden yasaklılar ve kısıtlılar, okur yazar olmayanlar, akdin taraflarının eşi, üstsoy ve altsoy kan hısımları, kardeşleri ve bu kişilerin eşleri, ölünceye kadar bakma akdinin düzenlenmesine görevli veya tanık olarak katılamazlar" şeklindedir.

Ölünceye kadar bakma akdi dışındaki tapu işlemlerinde akdin taraflarının eşi, üstsoy ve altsoy kan hısımları, kardeşleri ve bu kişilerin eşleri de tanık olabilir.
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: dodo

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.050 saniye
Geliştiren: Kunena Forum