Sayısallaştırma

5 yıl 9 ay önce #7378 Yazan: boon_tr_42
Merhaba üstadım
Biz İl merkez mahallelerinde İhaleli çalışmalar yapmaktayız. Mahallenin bir tanesi Maliye hazinesi arazisinden Gece Kondu önleme bölgesi oluşturulmak suretiyle imar uygulaması niteliğinde İmar kanunun 15-16 maddesiyle (ekli krokide) çok sayıda ada ve parsel (3000 adet) oluşturulmuştur. Oluşan imar ada ve parsellerinin mevzi koordinatı vardır. Parsellerin yüz ölçümleri koordinat değerlerine göre hesaplanmıştır. Parsellerin cephe uzunlukları 11*18m ve 12*25m gibidir. Parseller imar parselleri olduğu için her hangi bir ölçü , tersimat ve yüzölçüm hatası tespit edilememiştir. Ölçü yöntemine göre hesaplandığında MK (Maksimum Konum Hatası) 31cm dir. Mevzi koordinat sisteminin ıtrf koordinat sistemine dönüştürmek için hesaplanan dönüşüm paremetresinde mo = 4cm dir. Benim sormak istediğim;
1-Biz bu alanda sayısallaştırma yaparken parselleri ıtrf sisteme dönüştürdükten sonra Dmax<MK içerisinde kalan (31cm altı ) yerlerde parseller sınırlarını zemin alımlarına çekmemiz gerekirmi. Bu şekilde parsel köşe koordinatlarını iyileştirirsek yukarda belirtiğim parsel cephe uzunlukları değişmektedir. Zeminde parsel sınırlarını oluşturan duvar,bina gibi yapılar imar uygulamasından sonra yapıldığı için herhangi bir aplikasyon yaptırmadan genelde 30-40 cm tecavüzlü yapıldığı düşünülmektedir.
2- Benim kanaatim Mevzi sistemde imar uygulaması niteliğinde (imar kanunun 15-16 mad.ile) oluşturulan ada/parselleri mevzi/ıtrf dönüşüm parametresi ile dönüştürüp ada bazında döndürme/kaydırmak suretiyle parselleri iyileştirmek. Bu yöntemle ada/parsellerin çerçevesi (parsel cephe uzunlukları) bozulmadan sayısallaştırma yapılmış olmaktadır.
Bu oluşturulan parselleri her ne kadar 3194 sayılı imar kanunun 15-16 maddesi ile oluşsada biz İmar uygulaması (18. Madde) ile oluşmuş gibi kabul edip sayısallaştıma çalışmalarını bu yönde yapsak uygun olurmu. Yada nasıl sayısallaştırma yaparsak en sağlıklı sonucu alırız.
Ek Dosyalar:

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.080 saniye
Geliştiren: Kunena Forum