By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.

Vekaletnamede Yetki

Daha fazla
11 yıl 7 ay önce #1196 Yazan: bedrettin toy
Vekaletnamede Yetki, bedrettin toy tarafından oluşturuldu
"Murisimiz babam Mehmet ÖZLE'nin .....ve murisi evvellerinin vukuu vefatı nedeni ile irsen ve teselsülen vefatı ile diğer mirasçılar yanında bize her türlü yolla intikal eden veya edecek ........İli, İlçeleri, Mahalleleri, Köyleri ve Beldeleri hudutları dahilinde bulunan bilumum taşınmazlardaki bilumum hak ve hisselerimizin tamamını veya bir kısmını intikalden önce veya sonra dilediği bedel ve koşullarla toptan veya parça parça, hisseli veya hissesiz olarak dilediği gerçek veya tüzel kişileri satmaya, bedellerini almaya..." yetkisi olan vekaletname ile kadastro sonucu senetsizden edinilen gayrimenkulün edinme sebebinde "Mehmet ÖZLE'nin ölmeden önce bu gayrimenkulün tamamını parsel malikine hibe yoluyla devrettiği" yazılmaktadır.

Sonuç olarak vekalet veren şahsa kadastro öncesi hibe yolu ile devredilen ve senetsizden adına tespit ve tescili yapılan bu gayrimenkulünü yukarıda yazılı yetkiye istinaden satış yapabilirmi?

Saygılarımla...

Lütfen sohbete katılmak için Giriş yap ya da Hesap açın.

Daha fazla
11 yıl 7 ay önce #1210 Yazan: ganioğlu
ganioğlu tarafından Vekaletnamede Yetki konusunda yanıtlandı
3-) Vekaletnamelerde Yetki :
Borçlar Kanununun vekaletnameyi düzenleyen 388.maddesinde “Vekalet akdinin şumulü (kapsamı) mukavele (sözleşme) ile sarahaten (açıkça) tesbit edilmemiş ise, taallük eylediği (ilişkin olduğu) işin mahiyetine göre tayin edilir. Vekalet, vekilin takabbül eylediği (üstüne aldığı, yüklendiği) işin yapılması için icabeden (gereken) hukuki tasarrufları ifa (yerine getirme) salahiyetini şamildir (yetkisine kapsar) . Hususi bir salahiyeti haiz olmadıkça vekil, dava ikame edemez, sulh olamaz, tahkim edemez, kambiyo taahhüdünde bulunamaz, hibe edemez, bir gayrimenkulü temlik veya bir hak ile takyit edemez “ denilmektedir.
Anılan madde; vekalet konusu ana işlemin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken işlemler varsa bu işlemlerin ayrı bir yetki almaya gerek olmadan yapılabileceğini açıklamaktadır. Bu nedenle vekaletname ile verilen temel görevin yapılabilmesi için öncelikle yapılması gereken iş ve işlemler varsa, bunların yerine getirilmesine yönelik yapılan işlemler için özel yetki aramaya gerek yoktur.
Bu anlamda ; vekaletnamedeki sahibi bulunduğum taşınmazları dilediği bedel ve koşullarla satmaya ibaresi, satışa konu taşınmazın varsa öncelikle intikalini ve iştirakının feshini, basit yazım hataları ile belgelenmesi halinde isim yanlışlıklarını yine yanlışlık varsa kaydının düzeltilmesini, kamulaştırılmasını, satış ve kanuni ipotek tesisini ve kanuni ipoteğin terkinini kapsar. Yani satış için verilen ana yetkinin gerçekleştirilebilmesine yönelik olarak yapılması zorunlu olan tüm işlemleri kapsar.

Yine vekaletnamedeki satış, bağış, ipotek vb. yetkiler bu yetki öncesi yapılabilen kadastral işlemleri de kapsar. (Örn: satılacak yerin aplikasyonu, çapının verilmesi vb.)
Vekaletnamede ;“sahibi bulunduğum taşınmaz malları satmaya “ ibaresi vekalet verenin vekalet verdiği tarih itibariyle adına kayıtlı olan tüm taşınmazları ile vekalet veriliş tarihinde tescilsiz edinilmiş taşınmazı varsa (Hükmen kazanılmış ama tescil edilmemiş taşınmaz, murisin ölümü ile tescilsiz kazanılmış miras payı vb.) bu payları da kapsar. Çünkü mahkeme kararının kesinleşmesi ile karar lehdarı, ölüm olayının gerçekleşmesi ile birlikte ölenin mirascıları taşınmazlar adlarına tescil edilmese bile hukuken bu taşınmazların sahibidirler.
Vekaletnamede; adıma kayıtlı olan taşınmazları satmaya ibaresi vekaletin veriliş tarihinden sonra edinilen taşınmazları kapsamaz. Bu nedenle her somut olayda vekâletin veriliş tarihi ile gayrimenkulün edinim tarihi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi gerekir.
Vekâletnamede aksine hüküm yoksa satış yetkisi tescili ve bedeli almayı da içerir.
Vekâletname ile yapılan ipotek işleminde asıl olan vekâlet verenin kendisi için alacağı borç/kredi için taşınmazın ipoteğe konu edilmesidir. Müvekkil kendisi dışında 3.bir kişinin (gerçek veya tüzel kişi olabilir ) borcunun teminatı olarak vekâlet vermiş ise, vekâlet içeriğinde bu durumun özellikle belirtilmesi gerekir.
4-) Avukatların Dava Vekâleti İle İşlem Yaptırmaları:
a-) Kesinleşmiş mahkeme kararının infazını isteyen avukatın sunduğu dava vekâletnamesinin işleme kabul edilmesi gerekir. Hükmün infazına ilişkin özel yetki ve fotoğraflı vekâletname aranılmasına gerek yoktur.
b-) Avukatlık Kanununun 56.maddesi gereğince avukatın onayladığı vekâletname örneği ile ilişkin olduğu akit ve tescil işlemi yapılabilir.Ancak bu vekâletnameye Türkiye Barolar Birliği tarafından bastırılan pulun yapıştırılmış olması gerekmektedir.
c-) Avukatlık Kanununun 56.maddesi ve Avukatlık Kanunu Yönetmeliğinin 18. maddesinde hükme bağlanan yetki belgesinin, belirtilen yasal hükümler karşısında vekâletname niteliği taşıdığı kuşkusuz olmakla birlikte Noterlik Kanununun 84.maddesi gereğince vekâletnamelerin düzenleme şeklinde tanzimi zorunlu olduğundan, noter tarafından düzenleme şeklinde tanzim edilmeyen yetki belgelerinin bir hakkın tescil, terkin ve tadiline yönelik bir tapu işleminde kullanılabilmesi ve yetkisini müvekkilinden aldığı vekâlet ile kanıtlayan avukatın, bu yetkisini resimsiz ve imzasının tevsik edilmesine olanak bulunmayan bir yetki belgesi ile devretmesinin tapu sicili uygulamalarına uygun düşmeyeceği de açıktır.
5-)Velayet, Vesayet, Tutukluluk Durumunda Verilen Vekâletnameler:
Vasinin, vesayeten verdiği vekâletname azledilmediği sürece geçerlidir. Kısıtlıya yeni vasi tayin edilmesi vekâleti sona erdirmez. Yeni vasinin eski vasiyi azletmesi gerekir. Kısıtlının üzerindeki kısıtlama kalkarsa vasinin verdiği vekâletname kendiliğinden sona erer.
Vekâletname verenin hükümlü olduğu vekâletnamede belirtilir veya bu yönde müdürlüğe bir ihbarda bulunulursa Medeni Kanunun 407. maddesi gereğince Cumhuriyet Savcılığından ilgilinin 1 yıl ve daha fazla süreli özgürlüğü bağlayıcı ceza alıp almadığı ve bu hükmün kesinleşip kesinleşmediği yazılı olarak teyit edilerek, bir yıldan fazla süreli özgürlüğü bağlayıcı ceza almış ise kendisine vasi atanmak suretiyle işlemlere yön verilmesi gerekir
Vekaletname genelgesinden de anlaşılacağı üzere satış yetkisiyle bağış yapılamayacağından yapılan işlem hukuken geçersiz bir işlemdir.Şayet kadastronun kesinleşmesinden bu yana 10 yıllık zaman aşımı süresi geçmemişse dava açılması gerekir. fakat 10 yıllık süre geçmiş ise artık dava açılsa bile dava red edilir diye düşünüyorum

Lütfen sohbete katılmak için Giriş yap ya da Hesap açın.

Daha fazla
11 yıl 7 ay önce #1211 Yazan: m.satır
m.satır tarafından Vekaletnamede Yetki konusunda yanıtlandı
“Ganioğlu” rumuzu ile yapılan katılımda Borçlar Kanununun 388.maddesine atıfda bulunulmuş ise de;bu mülga Kanunun maddesidir.Yeni Kanunda vekalet konusu 502 ve devamı maddelerde düzenlenmiştir.

Sayın Bedrettin TOY’un ifade ettiği vekaletteki yetki açısından bakıldığında ise,taşınmaz kadastro sonucu kişi adına tescil edildiğine göre;artık vekalette intikal eden şeklinde değil ,adıma kayıtlı taşınmazları satmaya ibarelerinin kullanılması gerekeceği,mevcut vekaletin bu özelliği taşımadığı kanaatındayım.Mehmet SATIR / Selçuk Tapu Müdürü

Lütfen sohbete katılmak için Giriş yap ya da Hesap açın.

Daha fazla
11 yıl 7 ay önce #1226 Yazan: bedrettin toy
bedrettin toy tarafından Vekaletnamede Yetki konusunda yanıtlandı
29 Ağustos 2013 tarihinde düzenlenen vekaletname de "Bunun üzerine .........şu suretle söze başladı: TAŞINMAZ ALIM: ...devamında da satış yetkisi vardır" Vekaletnameyi düzenleyen noterle bizzat görüşmemizde başlığı hatalı olarak yazdıklarını ifade etmiştir. Vekil de bu vekaletnameyle satış için müracaatta bulunmuştur. Vekaletnameyi bu şekilde kabulmü edelim yoksa yeni bir vekaletnamemi isteyelim?

Kolay gelsin...

Lütfen sohbete katılmak için Giriş yap ya da Hesap açın.

Daha fazla
11 yıl 7 ay önce #1227 Yazan: bedrettin toy
bedrettin toy tarafından Vekaletnamede Yetki konusunda yanıtlandı
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu;

" D. Sözleşmelerin yorumu, muvazaalı işlemler
MADDE 19- Bir sözleşmenin türünün ve içeriğinin belirlenmesinde ve yorumlanmasında, tarafların yanlışlıkla veya gerçek amaçlarını gizlemek için kullandıkları sözcüklere bakılmaksızın, gerçek ve ortak iradeleri esas alınır.

Borçlu, yazılı bir borç tanımasına güvenerek alacağı kazanmış olan üçüncü kişiye karşı, bu işlemin muvazaalı olduğu savunmasında bulunamaz " şeklindedir.

Bu maddeye istinaden başlığında TAŞINMAZ ALIMI, içeriğinde de taşınmaz satışından bahsedilen vekaletnameyle satış işlemini yapabilirmiyiz?

Lütfen sohbete katılmak için Giriş yap ya da Hesap açın.

Daha fazla
11 yıl 5 ay önce #1408 Yazan: bedrettin toy
bedrettin toy tarafından Vekaletnamede Yetki konusunda yanıtlandı
Taşınmaz maliki Ali...28.02.2000 tarihinde, eşi Emine... 03.03.2009 tarihinde vefat etmişler ve geriye müşterek çocukları.... şahısları mirasçı bırakmışlardır.

Mirasçıları da Ali ... adına kayıtlı taşınmazın intikal ve satışı için vekalet vermişler ve vekaletnamede ki satış yetkisi "murisim Ali...'dan diğer mirasçılar yanında bana da irsen ve teselsülen intikal eden ve edecek olan ...İli,... İlçesi,... mahallesinde vaki ve kain 170 ada 5 parsel numarasında kayıtlı bulunan taşınmazdaki bilumum hak ve hisselerimin tamamını veya bir kısmını intikalden önce veya sonra dilediği bedel ve koşullarla toptan veya parça parça....satmaya, satış bedellerini almaya"

ve diğer vekaletnamede "Murisimiz babamız Ali...nın vukuu vefatı ile diğer mirasçılar yanında bize hertürlü yolla intikal eden veya edecek ...İli,... İlçesi,... mahallesinde vaki ve kain 170 ada 5 parsel numarasında kayıtlı bulunan taşınmazdaki bilumum miras hak ve hisselerimin tamamını veya bir kısmını gerek intikal sırasında gerekse intikalden sonra dilediği bedel ve koşullarla toptan veya parça parça....satmaya, satış bedellerini almaya" şeklindedir.
Vekaletnamelerde muris Ali'nin eşi Emine'den bahsedilmemiş olup vekaletnameler Ali ve Emine'nin ölümlerinden sonra alınmıştır.

Bu vekaletnamelere göre mirasçılar babaları Ali'nin ölümüyle anneleri Emine'ye, Emine'nin de ölümüyle kendilerine intikal edecek hisselerin satışını yapabilirlermi? Görüşlerinizi bekliyorum.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş yap ya da Hesap açın.

Sayfa oluşturma süresi: 0.086 saniye