Dop kesilerek oluşturulan yoldan ihdas?

8 yıl 2 ay önce #5119 Yazan: brkblc
DOP KESİLEREK OLUŞURULAN İMAR YOLU İMAR TADİLATI SONRASI İHDAS DURUMUNDA GÖZÜKÜYOR?YOL 18 İLE OLUŞTURULDUGU İÇİN İHDAS EDİLEMEZ ŞEKLİNDE BİR GÖRÜŞ VAR BİZDE DOGRUMUDUR? DOĞRUYSA YASAL DAYANAĞI?

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 2 ay önce - 8 yıl 2 ay önce #5123 Yazan: hkocak
Sn. "brkblc" dikkatine;

18'inci maddenin 3'üncü fıkrası; "Düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim kurumları, yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil saha, ibadet yeri ve karakol gibi umumi hizmetlerden ve bu hizmetlerle ilgili tesislerden başka maksatla kullanılamaz." hükmündedir.

İmar yollarını ihdasına gelince; Mekânsal Plânlar Yapım Yönetmeliğinin 26'ncı madde üçüncü fıkra;

(b) bendi; "İmar planında yer alan yol hariç sosyal ve teknik altyapı alanlarının ve kamuya ait sosyal ve kültürel tesis alanlarının kaldırılabilmesi veya küçültülmesi ancak bu tesislerin hitap ettiği hizmet etki alanı içinde eşdeğer yeni bir alanın ayrılması suretiyle yapılabilir. ....." şeklinde,

( c) bendi ise; "Düzenleme ortaklık payından elde edilen alanların yüzölçümleri toplamının altına düşülmemek kaydıyla, plan değişikliği ile kaldırılan yol alanlarının miktarları, düzenleme ortaklık payından oluşturulan park, çocuk bahçesi, meydan gibi açık ve yeşil alanlarda kullanılabilir. Ancak yol hariç düzenleme ortaklık payına tabi bir kullanımın kamu ortaklık payına tabi bir kullanıma dönüştürülmek istenilmesi halinde, düzenleme ortaklık payına tabi alanın hizmet edeceği etki alanında eş-değer bir alan ayrılır.” şeklindedir.

Yönetmelikteki düzenlemeye göre;

– DOP’tan oluşturulan diğer tesislerin kaldırılması, bu tesislerin hitap ettiği hizmet etki alanı içinde eşdeğer yer ayrılması koşuluna bağlanmışken, yollar bundan hariç tutulmuştur.

– Plân değişikliği ile kaldırılan yol alanlarının miktarları, düzenleme ortaklık payından oluşturulan park, çocuk bahçesi, meydan gibi açık ve yeşil alanlarda kullanılabilecektir.

– Ayrıca, Düzenleme ortaklık payına (DOP’a) tabi bir kullanımın kamu ortaklık payına (KOP’a) tabi bir kullanıma dönüştürülmek istenmesi durumunda da, yine DOP’tan oluşturulan diğer tesisler için eşdeğer yer koşulu bulunmakta iken yollar bundan hariç tutulmuştur.

Yani DOP’tan oluşturulan yollar, herhangi bir eşdeğer yer ayrılmasına gerek olmadan KOP’a tabi bir kullanıma dönüştürülebilecektir.

(Not: Bilindiği üzere; İmar yolları düzenleme ortaklık payından (DOP’tan) oluşturulmaktadır… Diğer taraftan; imar uygulamalarında kesilen DOP’lardan oluşturulan yol, park, ... vs. gibi umuma ayrılan yerler, 3194 sayılı Kanunun 18’inci maddesi gereğince, amacı dışında kullanılamaz… Hal böyleyken Yönetmeliğin, 26/3’üncü maddesindeki düzenlemenin Kanun hükmüyle çeliştiği düşünülmektedir.). ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: paşa60

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 2 ay önce #5126 Yazan: brkblc
peki burada yapılacak bir imar uygulamasında dop kesilerek oluşturulan imar yolundan gelen ihdas ne yapılmalıdır?(çalışma alanımıza daha önce dop kesildigi için birdaha dop kesilememektedir yani dop=0)

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 2 ay önce #5139 Yazan: hkocak
Sn. "brkblc" dikkatine;

Sorunuzun cevabı bir önceki katılımımda bulunmaktadır. Özetlemek gerekirse;

– Plân değişikliği ile kaldırılan yol alanlarının miktarları, düzenleme ortaklık payından oluşturulan park, çocuk bahçesi, meydan gibi açık ve yeşil alanlarda kullanılabilecektir.

– DOP’tan oluşturulan yollar, herhangi bir eşdeğer yer ayrılmasına gerek olmadan KOP’a tabi bir kullanıma dönüştürülebilecektir.

Bunun dışına çıkılmaması gerekir. ... Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

6 yıl 3 ay önce #6975 Yazan: fthkucukaltan
Parsel bazında imar kanununu 15. 16. 17. Maddesi gereği encümen kararı ile yapılan bir ihdas tevhid işleminde; C bendinde bahsedilen husus dop ile oluşan imar yolunun plan tadilatı ile ihdasa konu edilmesi durumunda illa yola eş değer yol alanı aranmaması bunun yerine park, çocuk bahçesi, meydan gibi açık ve yeşil alanlarda kullanılabilmesi Yani yoldan 2 metrekare alan ihdasa konu edildi 2 metrekare yolaterk şartının aranmaması bunun yerine eş değer başka bir kentsel donatıya terk edilmesi değil midir? O bölgede 2 metrekarelik bir yol ihtiyacı olmayabilir. Aksi takdirde yolların tümü plan tadilatı ile kapatılabilme durumu oluşmaktadır. Bu durum adilane değildir. Ben %40 dop verip bedelsiz yolun açılmasına ortak pay veriyorum. Tadilat ile yol kaldırılıyor. Plan tadilatı sırasında Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği Ek1 e göre kişi başı kentsel donatı hesabı yapılmamaktadır. Ancak revizyon plan kapsamında kentsel donatı hesabı yapılmaktadır. Planın tadilat olması durumunda tek parsel için yapılan ihdas terk işleminde durum farklı olmalı diye düşünmekteyim. Bu husus farklılık arz etmekte midir?

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

6 yıl 3 ay önce #6980 Yazan: hkocak
Sn. "fthkucukaltan" dikkatine;

Konuyla ilgili olan Mekansal Plânlar Yapım Yönetmeliğinin 26'ncı madde 3'üncü fıkrası aşağıdaki şekildedir;

"(3) İmar planlarında bulunan sosyal ve teknik altyapı alanlarının kaldırılması, küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesine dair plan değişiklikleri zorunluluk olmadıkça yapılmaz. Zorunlu hallerde böyle bir değişiklik yapılabilmesi için:

a) İmar planındaki durumu değişecek olan sosyal ve teknik altyapı alanındaki tesisi gerçekleştirecek ilgili yatırımcı Bakanlık veya kuruluşların görüşü alınır.

b) İmar planında yer alan yol hariç sosyal ve teknik altyapı alanlarının ve kamuya ait sosyal ve kültürel tesis alanlarının kaldırılabilmesi veya küçültülmesi ancak bu tesislerin hitap ettiği hizmet etki alanı içinde eşdeğer yeni bir alanın ayrılması suretiyle yapılabilir. Eşdeğer alanın ayrılmasında yüzölçümü ve konum özellikleri korunur. Bu alanların yerinin değiştirilmesinde, mevcut plandaki hizmet etki alanına göre aynı uygulama etabı veya bölge içinde kalması, yaya erişim mesafelerinin dikkate alınması ve yeni tespit edilen alanın tesisin yapılmasına müsait olması zorunludur.

c) Düzenleme ortaklık payından elde edilen alanların yüzölçümleri toplamının altına düşülmemek kaydıyla, plan değişikliği ile kaldırılan yol alanlarının miktarları, düzenleme ortaklık payından oluşturulan park, çocuk bahçesi, meydan gibi açık ve yeşil alanlarda kullanılabilir. Ancak yol hariç düzenleme ortaklık payına tabi bir kullanımın kamu ortaklık payına tabi bir kullanıma dönüştürülmek istenilmesi halinde, düzenleme ortaklık payına tabi alanın hizmet edeceği etki alanında eşdeğer bir alan ayrılır." ... Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.097 saniye
Geliştiren: Kunena Forum