18.Maddeye göre düzenleme yapılacak adada tek parselin kendi başına inşaat hakkı

7 yıl 1 ay önce #6442 Yazan: aliertugrul74
Merhaba,
17 parselin bulunduğu bir adada, 18. maddeye bağlı düzenleme yapılması söz konusu. Bu ada ile ilgilenen müteahhit yeşil alanda bulunan 1 parseli ve belediye tapusu bunan payları belediyeye terk edip, diğer parsel arsa sahiplerinden DOP adı altında % 40 tamamlayan kesintiler uygulamakta.

Benim öğrenmek istediğim; bu düzenleme içerisinde olup, müteahhit ile anlaşamayan (arsa sahibini madur bıraktığı ve arsa sahibinin isteğine karşı yaklaşımda bulunmadığı için ) arsa sahibinin haklarını koruyacak bir adım nasıl atılmalıdır?

Bitişik nizam inşaat yapmaya izin veriliyor.

Parselde 2 hisse bulunmatadır. Toplam parsel alanı 119 m2 ' dir. Bu parselin 101 m2 si arsa sahibine, 18 m2 si belediyeye ayrılmış. Arsa sahibi belediyeden 18 m2 yi satın aldığı taktirde, tüm parselin sahibi olacaktır.

Bu durumda bu parsel tek başına inşaat yapma hakkına sahip olur mu?

Müteahhit bu parsele dokunabilir mi? İzaleyi Şuyu davası açma hakkına sahip mi?

Teşekkür ederim.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

7 yıl 1 ay önce #6443 Yazan: hkocak
Sn. "aliertugrul" dikkatine;

17 adet parselin bulunduğu bir adada 18 uygulaması yapılacak. dışında soru pek anlaşılmıyor... Ada ve parselden bahsediyorsunuz. 17 parsel kadastro parseli mi, daha önce yapılmış uygulama ile oluşmuş imar parseli mi? Yeşil alanda bulunan parselin ne olduğu, belediyenin hissesi olan parselin hangi parsel olduğu anlaşılmıyor. Biraz açmanız gerekir. ... Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

7 yıl 1 ay önce #6445 Yazan: aliertugrul74
Sn. Hüseyin bey,
1982 yılında imara açık adada özel parseller oluşturarak 17 adet ev inşaatına müsaade ediliyor. Bu arsa sahiplerine tapuları teslim ediliyor. 1987 yılında belediye yasalarına göre %20-25 oranında DOP kesintileri uygulanarak arsa sahiplerinin tapuları değiştiriliyor. Yeni tapular iki hisseli oluyor. Arsa sahibi ve belediye hissesi.
2017 yılı itibarı ile 18. maddeye uygun düzenleme çalışmaları bir müteahhit tarafından sürdürülmektedir. Müteahhit arsa karşılığı düzenleme ve kat sözleşmesi yaparak bu alanı kentsel dönüşüm projesine dönüştürmeye çalışıyor.
Planlarda görünen 1 - 2 ve 3 nolu parseller yeşil alan. Müteahhitin bize anlattığı, bu adaya yeni yapılar yapabilmemiz için yeşil alan parsellerini ve tapularda bulunan belediye hisselerini terk edecek, % 40 a tamamlayan 2. DOP kesintisi uygulanması yapılması gerektiğidir.

Bu durumda arsa sahiplerinin arsa yüzölçümü düşürülüyor. Müteahhit daha küçük daireler teklif ederek yerleri almaya çalışıyor.

Gelelim bizim arsaya, tapumuzda 2 hisse bulunmatadır. Toplam parsel alanı 119 m2 ' dir. Bu parselin 101 m2 si arsa sahibine, 18 m2 si belediyeye aittir. Arsa sahibi belediyeden 18 m2 yi satın aldığı taktirde, tüm parselin sahibi olacaktır.

Bu durumda arsa sahibi kendine ait parselde tek başına inşaat yapma hakkına sahip olur mu?

Müteahhit bu parsele dokunabilir mi? İzaleyi Şuyu davası açma hakkına sahip mi?

Anladığım kadarıyla, sizlere anlatmaya çalıştım durumu.

Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.050 saniye
Geliştiren: Kunena Forum