Kıyı Alanların DOP Uygulaması

6 yıl 11 ay önce #6483 Yazan: antipersonel
Kıyılar bilindiği üzere kamunun ortak kullanıma bırakılan yerlerdendir. Devletin Anayasadan doğan kusursuzluk ilkesi gereğince bireyin mülkiyet hakkına sahip çıkması da devletin en temel olmazsa olmazlarındandır.

Benim sorum şu olacak;

Kıyıda yapı yaklaşma mesafesi kıyı kenar çizgisinden itibaren 100 metreden itibaren başlamaktadır. Kumsal, İlk 50 metre yeşil alan ikinci 50 metrede ise günü birlik tesislerin yapımına müsade etmektedir. Taşınmazı ilk 100 metrede bir kısmı kumsalda, bir kısmı ilk 50 metrede ve bir kısmı da ikinci 50 metre de kalan ARSA vasfında ancak İmar 18 görmemiş taşınmazda kamulaştırma davasında DOP ne şekilde kesilmelidir ?

Sayın Hüseyin Koçak 2009 yılı TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 12. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayıdaki makalenize ulaştım. Burada; ''Bir parsel tamamen değilde kısmen uygulamaya alınıyorsa, DOP (Düzenleme Ortaklık Payı) hesabı parselin tamamı üzerinden değil, uygulamaya giren kısmın yüzölçümü üzerinden yapılır.'' demişsiniz. Somut olayda kıyı da kalan taşınmaz hakkında bir kısmı kumsalda, bir kısmı ilk 50 metrede yeşilalanda, bir kısmıda ikinci 50 metrede günü birlik alanda kalan taşınmazın kamulaştırma bedeli hesaplanırken DOP emsal taşınmazdan kesilen DOP oranında ikinci 50 metrede kalan alan üzerinden mi kesilmelidir yoksa taşınmazın tamamı üzerinden mi alınmalıdır. ?

Saygılarımla.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

6 yıl 10 ay önce #6495 Yazan: hkocak
Sn "antipersonel" dikkatine;

Sorunuzu anlayamadım. Kamulaştırma ile DOP'un bağlantısını da anlayamadım. ... Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

6 yıl 10 ay önce #6522 Yazan: antipersonel
Sayın hkocak,

Kiyi da kalan ve kamulastirmasiz el atılan bir taşınmaz var. Taşınmazın bir kısmı kumsalda bir kısmı da ilk 50 metrede imar olanında yeşil alanda bırakılmış. Toplam 4000 metre alana sahip parselden geriye ikinci 50 metrede gunu birlik alanda kalan 500 m2 var. Tasinmazdan ayrıca yol, kaldırım geçirilmiş. Fiili el atma durumu üzerine davamızı açtık. Keşif aşamasına geldi. Taşınmaz 1/5000 lik plan 2009 yılında onaylanmış. Belediye hizmetlerinde faydalanıyor. Taşınmazı vasfi tarla.

Budurumda bir onceki iletimdeki aciklamalarda dikkate alindiginda bilirkişilerce hesaplanacak olan değer tespitinde DOP kesintisi yapılmalı midir? Kiyi da kumsalda ve kiyikenardan sonraki ilk 50 metre imar uygulamasının mümkün olmadığı alanlardır. Bu durumda DOP ve bilirkişilerce değerleme ne şekilde yapılacak. Bana ayrıca önerileriniz varmi.

Teşekkür ederim
Saygilarimla,

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

6 yıl 9 ay önce #6671 Yazan: antipersonel
Cevaplandırılması ricasıyla.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

6 yıl 9 ay önce #6685 Yazan: hkocak
Sn. "antipersonel" dikkatine;

Aslında sorunuzu yine tam anladığımı söyleyemem, ama sanki sizin konunuzun DOP ile ilgisi yok gibi... Ayrıca Mahkeme aşamasında olan konu ile ilgili olarak bir şeyler söylemenin doğru olmadığını düşünüyorum. Konuyu yerinde ve belgeler üzerinden inceleyecek olan bilirkişilerin bir teşhis koyması gerekir. Yazılacak her şeyin bilirkişileri yönlendirmek olarak değerlendirilmesi mümkündür. O nedenle de öncelikle davanın sonucunu beklemeniz gerekir diye düşünüyorum. ... Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

4 ay 4 hafta önce #7809 Yazan: erhanngok
Sayın Hüseyin Koçak
Denize sıfır deniz tarafında genişliği100m derinliği 200m olan tarla vasfında bir yerimiz var, burası imar gördüğünde kıyı kenar çizgisi içinde 10.000m2 si kalıyor kalan kısıma terk işlemleri de uygulanırsa geriye 5.500m2 arazi kalıyor. Bildiğim kadarıyla arazinin %45 i kadarı terk uygulamasına gidiyor. Sizden ricam bizim arazi imar görür ise elimizde ne kadar yer kalıyor . Saygılar

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.074 saniye
Geliştiren: Kunena Forum