Bedelli yola terk

6 yıl 3 hafta önce #7226 Yazan: boon_tr_42
Merhaba Üstadım parselasyon dosyasının kontrolünden birsorunlar karşılaştım.
1991 yılında 101 ada 10 nolu parsel imar kanunun 16. maddesine göre yola terk yapılıyor. Encümen kararında imar planında yolda kalan (yola terk edilecek kısım) kısmın tamamının 500.tl bedelle belediye tarafından satın alınmasına satın alındıktan sonra medeni kanunun 912. maddesine istinaden sicilinden yol olarak terkine yazıyor.
101 ada 10 nolu parselin yola terk işleminden sonra kalan kısmı 18. madde kapsamında imar uygulamasına alınıyor benim sorum?
101 ada 10 nolu parselden yola terk edilen miktar imar uygulamasında hesaplanan dop'a tamamlatılırmı. yoksa hesaplanan dop üzerinden mi kesinti yapılır.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

6 yıl 2 hafta önce #7231 Yazan: boon_tr_42
Üstadım vereceğiniz bilgi bizim için önemli

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

6 yıl 2 hafta önce #7234 Yazan: hkocak
Sn. "boon_tr_42" dikkatine;

Sorunuzun tam cevabı yok gibi. Zaten böyle bir örnek için mevzuatta da herhangi bir düzenleme bulunmuyor... Yola terk işlemlerinin bedelli gösterilmesinin altında yatan sebep, ileride bir plân değişikliği halinde terk edilen yer tescile konu olursa ilgilisine geri dönüşünü engellemekti... En son Anayasa mahkemesinin kararı ise terk işleminin nasıl yapıldığına bakılmaksızın geri dönüşünün mümkün olmadığı yolundadır. Dolayısıyla bedelli terk ile bedelsiz terk arasında fark kalmamış durumdadır.

Daha önce terk varsa, terk miktarını DOP oranına tamamlayacak kadar daha kesinti yapılacağını düzenleyen Yönetmelik maddesi ise, terkin bedelli ya da bedelsiz yapılmasına göre bir ayrım yapmamıştır... Yönetmelikteki düzenlemeden; bedelli terkin bedelsiz terke göre özellik arz ettiği konusunda somut bir düzenleme olmadığı da görülmektedir. Yani bedelli de terk edilmiş olsa bir terk vardır, ancak tamamlayan kadar daha kesinti yapılabilir anlamını çıkarmak mümkündür.

Diğer taraftan, terk edilen kısım için bedel alınmıştı, ek olarak bedelsiz terk imiş gibi işlem yapılması da sanki uygulamaya dahil diğer parsel maliklerine karşı haksızlık edilmiş de olacaktır. Ama maalesef nasıl bir işlem yapılacağı konusunda somut bir düzenleme yok.

Sizin bir kadastro elemanı olduğunuzu hatırlıyorum. Malum uygulama konusunda yetki belediyeye aittir. Bırakın onlar nasıl değerlendirirse öyle yapsınlar. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: bedrettin toy, fsalemdar

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.066 saniye
Geliştiren: Kunena Forum