KMK sitede resen 18/2891/3290 EK1 ve yıkılan bloğun ayrı parsel verilmesi

5 yıl 7 ay önce - 5 yıl 7 ay önce #7436 Yazan: fahrettinçakmak
6 bloklu bir yerde kat irtifakı varken depremde bloğun birinin hasar görüp yıkılması.Diğer blokların yani sitenin, yıkılan blok maliklerini hiçbir genel kurula almaması, yıkılan blok maliklerinin bloklarını yapma iradelerini görmezden gelip genel kurulda gündem yapmaması, yıkılan blok yerine bedel ödemeden çardak yapıp kullanması.Yıkılan blok maliklerinin hiçbir noter çağrısı ve ihtarına cevap vermemesi.Sitede tüm blokların yeri belli ve yeşil alan dışında blokların ortak hiçbir şeyinin olmaması.



Tüm bu durumlardan sonra yıkılan blok maliklerinin tapularını birine satıp, satan kişininde yıllarca sitedekilerle çözüm yolu bulamadığı için belediyeye yaşadığı durumu anlatan başvurusu sonucu;

Belediyenin encumen kararı ile 18 imar uygulaması 2891/3290 ek 1 uygulaması yaparak.Mevcut yapılı olan 5 bloğu, tapu sicil kayıtlarını baz alarak, bir parselde, yıkılan bloğu bir parselde olacak şekilde uygulama yapması sonucu.askı sürecinde kimsenin itiraz etmemesi, burda yeniden DOP kesintisi yapılmaması durumu, mevcut hiza istikamette yıkılan bloğun aynı zemine yapılması, sitenin bulunduğu parselde inşaat kütlesinde artış olmaması;

Ancak diğer 5 blok yani sitenin belediyenin bu işleminin iptali için idari mahkemeye taşıması sonucunda yıkılan bloğun son durumda tüm tapularını satın alıp arsa olan yerin sahibi olarak, inşaat yaparken daha fazla mağdur olmamam için yasal yardım edebilecek varsa lütfen yazsın.Hüseyin koçak bey lütfen daha öncede attığım mesaj cevap var yazarmısın.Mailiniz olmadığı için direk mail atamadım.

(20 yıldır yerınızı komşularınız kullanacak bedelsiz olarak. yesil alan dışında ortak yeriniz olmayacak. Her blok ayrık nızam ama aynı parsel uzerınde adı zamanında site olmuş. Bir tek adı site, her bloğun giriş kapısı yola çıkıyor, sitenin bulunduğu parsel, diktortgen seklınde dört tarafı yol olan parselde, ayrıca her blogun giriş kapısı bulunduğu cephede yola sokağa çıkmakta.
Yapınızı tekrar aynı zemini taşırmayacak yapmak isteyeceksiniz, ha adı sitenin a bloğu olmuş, ha bilmem ne parsel ne blok olmuş. Burda aynı blok yerıne yapılıyor dıgerlerı ilk günden beri bloğun yapılmasını istemıyor. Yıkılan blok maliklerini muhatap almıyor. Belediye sorunu yasal çerçevede çözüyor bu defa bloğun yapımını uzatmak, engellemek çabaları.....,ya bu nedir cevap verecek Yok mu? Huseyın bey yasal çerçevede yetki açık degilmi belediye bu islemı yapmış. haksızlık YOK, kımsenın hakkında azalma YOK. herkes bınasında duruyor, ortak yerımız yesıl alan, yeşil alan da yerınde duruyor. gırıs kapılarımız her blok ıcın ayrı ayrı yola cephesı var.aynı yerde yapılacak yeri bellı, yıllarca burda blok vardı. peki bu nasıl birşey lütfen yazarmısın) Belediye resen burda imar uygulaması yapamaz mı? parselasyon yapamaz mı? sorun nerde? bu şahısların kayıpları ne? bu işlem yasal değil mi? 3194 SAYILI İMAR Kanunu niye var? vatandaşların sorununu kimseyi mağdur etmeden çözüm için değil mi? mahkeme gidip aynı işlemin yapılması için verilmiş kararlar var bunlar emsal değil mi?

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

5 yıl 7 ay önce - 5 yıl 7 ay önce #7478 Yazan: scm
Anlatımınız çok karışık ne demek istediginizi anlamak hayli zor.
Şayet belediye yıkılan blogun yerine yenisinin yapılmasına izin vermiyorsa böyle bir yetkisi yok.
Ancak yıkılma nedeni arazideki zemin tekniginden kaynaklıysa o hatayı teknigine uygun şekle getirene kadar yıkılan yapının tekraren yapılması için gerekli ruhsatı alamazsınız.
6 adet bloktaki tüm malikler şayet aynı parselin hissedarlarıysa tüm hissedarlar, 5. blogun inşaası için yapılacak hertürlü masrafa kendi hisseleri oranında katılmak zorundadırlar.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

5 yıl 7 ay önce #7487 Yazan: fahrettinçakmak
Sizin bu konuda bilginiz olmadığı forum da yetkili olmadığınız yazdığınızdan anlaşılıyor.Diğer 5 bloğun yıkılan blokla mülkiyet ilişkisi yok.Konu zaten bu değil.Kat mülkiyeti kanunu 19. madde, 27.madde, ve 66,67,68,69.maddeleri de okumanızı tavsiye ederim. Benim sorum açık, 3194 sayılı imar kanunu 18.madde ve tamamlayıcısı olan 2891/3290 Ek-1. Madde uygulaması, DOP, İMAR KANUNU FİİLİ DURUM, TAPU SİCİL KAYITLARI, VAZİYET PLANINDA YEŞİL ALAN DIŞINDA ORTAK HİÇBİR YERİ OLMAYAN AYRIK NİZAM DA 6 BLOK , RİSKLİ OLDUĞU İÇİN SONRADAN YIKILAN BLOK 6306 SAYILI KANUN ........PLANLI ALANLAR İMAR YÖNETMELİĞİ... BİRDE İNŞAAT RUHSATI YENİDEN ZATEN ALINMIŞ.KISACASI OLAYI BAYA FRANSIZ KALMIŞINIZ FORUM YÖNETİCİLERİ SORUMA CEVAP VERMEDİLER AMA SİZİN MERAKINIZI GİDEREYİM BEN;


1-Parselasyon işlemi imar planının uygulama araçlarından biridir. Bu işlemle amaçlanan imar planı, plan raporu ve imar yönetmeliği hükümlerine göre imar adasının tüm biçim ve boyutu, yapı düzeni, inşaata yaklaşma sınırı ve bahçe mesafelerini, yapı yüksekliği ve derinliği, yerleşme yoğunluğu, taban alanı ve kat alanı, kat sayısı, arazinin kullanma şekli, mülk sınırları, mevcut yapının durumları göz önüne alınmak suretiyle YAPI YAPMAYA elverişli parseller oluşturmaktır.

2- ‘…3194 sayılı İmar Yasasının 18 inci maddesinin birinci fıkrasında; ‘İmar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakati aranmaksızın birbirleriyle, yol fazla¬lıklarıyla, kamu kurum ve kuruluşlarına veya belediyeye ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar plânına uygun ada veya parsellere ayırmaya, müstakil hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya ve resen tescil işlemlerini yaptırmaya belediyeler yetkilidir.

Sözü edilen yerler belediye ve mücavir alan dışında ise yukarıda belirtilen yetkiler valilikçe kullanılır’

hükmü yer almış ve 2981 sayılı Yasanın 3290 sayılı Yasa ile değişik EK.1 maddesinde; ‘İmar plânı olan yerlerde 09.05.1985 tarih ve 3194 sayılı İmar Yasasının 18 inci maddesi gereğince arsa ve arazi düzenle¬melerine binalı veya binasız arsa ve arazilere bu yasadan önce özel parse¬lasyona dayalı veya hisse karşılığı alınan yerler dikkate alınarak müstakil, hisseli parselleri veya üzerinde yapılacak binaların daire miktarı göz önünde bulundurularak kat mülkiyeti esasına göre arsa paylarını sahipleri adlarına resen tescil ettirmeye valilik veya belediyeler yetkilidir.’ Denilmektedir.

3- Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 7. maddesi, 3.fıkrasında bu konu ‘ (3) Mevcut haliyle yapılaşmaya elverişli olmayan parsellere ilişkin olarak, ilgili idarenin tebliğ tarihinden itibaren 3 ay içerisinde parsellerin maliklerinin kendi aralarında anlaşamadığı takdirde resen tevhit ve ifraz yoluyla işlem yapmaya ilgili idare yetkilidir.’ Denilmiştir.

4- 6306 sayılı kanunun uygulama yönetmeliği, 15.maddesinin 8. fıkrasında şöyle denilmiştir;
‘(8) Bir parselde birden fazla yapı bulunması ve bu yapılardan bazılarının riskli yapı olarak tespit edilmiş olması halinde;
1. a) İlgili tapu müdürlüğünce, parsel üzerinde bulunan bütün yapıların değil, sadece riskli olarak tespit edilen yapıların tapu kütüğüne riskli yapıdır belirtmesi işlenir. Riskli olarak tespit edilen bu yapıların yeniden inşası için düzenlenecek yapı ruhsatı, diğer maliklerin haklarının menfi olarak etkilenmemesi şartıyla, bütün maliklerin değil, sadece riskli yapıların maliklerinin talep ve muvafakatine istinaden düzenlenir.
2. b) Riskli olarak tespit edilen bu yapıların birlikte değerlendirilebilmesi için, bu yapıların bulunduğu alanın risksiz olan yapıların bulunduğu alandan ifrazı mümkün ise, ifraz, terk, ihdas ve tapuya tescil işlemleri Müdürlükçe resen yapılır veya yaptırılır.
Şeklindeki düzenlemelerde de açıkça bu imar düzenlenmesi durumu ifade edilmektedir.


4-

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.070 saniye
Geliştiren: Kunena Forum