2924 sayılı kanun gereği 2/B satışı

9 yıl 4 ay önce #3337 Yazan: m_42
Sayın Üstadım, yeni yılınızı kutlar saygılar sunarım.

Kadastrosu tamamlanan taşınmaz, davalı olduğundan 1997 yılında Mahkeme kararına istinaden Hükmen Maliye Hazinesi adına 2/B belirtmesi ile kullanım maliki belirtmesi yapılarak tescili yapılmıştır. Bundan sonra bu taşınmaz Örköy tarafından 2924 sayılı kanun gereği (A) ve (B) parsel adıyla ifraz edilerek (B) parseli kullanıcısına satışının yapıldığı gerekçesiyle 1999 yılında ifraz beyannamesi düzenlenerek Kad. Müd. kontrolundan sonra tescil için Tapu Müd. gönderilmiş ancak, ifrazen tescil yapılmamıştır. Yine taşınmaz (B) parsel kullanım malikinin talebine istinaden Orköyün 21/09/1999 tarihli Rayiç Bedel Komisyon Tutanağı ve Hak sahipliği Listesine göre bedelinin tahsil edildiği ve devrinin yapılması için yazılan yazıya istinaden kullanım maliki adına 18/03/2000 yılında satışı yapılmıştır. 16/11/2000 yılında da sehven taşınmazın tamamı satıldığı gerekçesi ile yüzölçüm üzerinden hak sahipliği listesine göre hazine ile hisselendirilerek düzeltme yapılarak tescil edilmiştir.
Aslında evraklar incelendiğinde, ifraz beyannamesine göre ifraz edilerek tescilin yapılması gerekirdi. Bu durumda kullanım maliki ölü olduğundan mirascıları taşınmazın ifraz edilmiş olarak taşınmazı talep etmektedirler.

Ayrıca 2014 yılında Kadastro tarfından 2/b güncelleme tutanağı düzenleyerek beyanlar hanesine aynı kullanım maliki ile hazinenin hissesindeki kalan yerdeki kullanım maliklerinin belirtmesi yapılmıştır.

Bu durumda nasıl bir yol izlenmelidir. Yardımlarınız için teşekkürler.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 4 ay önce #3339 Yazan: hkocak
Sn. "m_42" dikkatine;

Konu biraz karışık... Daha önce bir 2/B parseli, 2924 sayılı Kanun kapsamında yapılan çalışma sonucu (A) ve (B) olarak ayrılıyor. (B) parselinin kullanıcısına satılıyor. İfraz ve satışla ilgili belgeler var. Ama daha sonra, parselin tamamı satıldığı gerekçesiyle (B) parselinin yüzölçümüne tekabül edecek kadar hisselendirilmiş durumda... Ve şimdi 2014 yılında güncelleme çalışmalarında da o yer yine tek parça olarak sınırlandırılıp (ki öyle olması gerekirdi) eski kullanıcının yazılmasının yanı sıra Hazine hissesinde de aynı kişinin kullanıcı olduğu belirtilmiş.

Başta bir hata yapılmış ama ondan sonraki aşamalar olması gerektiği gibi devam etmiş gibi. Bugün, o parsel hisseli durumdadır. Hissedarlardan biri vatandaş (ki intikal ile mirasçılarının olacak), diğeri ise Hazine ve de Hazine hissesi üzerinde aynı hissedar kullanıcı görünmektedir. Kullanıcı olarak gösterilen öldüğüne göre, mirasçıların durumunu 6292 sayılı Kanun kapsamında değerlendirmek Maliyenin işidir.

Sonuç olarak; Tapu Kadastro İdaresinin yapacağı iş, o yeri hisseli olarak tescilli halini muhafaza edip, (güncelleme çalışmalarıyla belirlenmiş olan) Hazine hissesi üzerindeki kullanıcıyı tapu kütüğünün beyanlar hanesinde göstermektir. ... Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.056 saniye
Geliştiren: Kunena Forum