2b ifraz

9 yıl 3 ay önce #3525 Yazan: mduyal78
2b ile son kadastro güncellemesinde parsel kullanıcıların üzerine şerh edilmiş.Orman süresi içerisinde itiraz etmiş, kesinleşmiş mahkeme sonucunda parselin küçük bir kısmının orman adına tesciline karar verilmiş,tapu müdürlüğünce karar aynı parselde orman ve kullanıcı adına beyan edilmiştir.Milli Emlak bu şekilde taşınmazın satışını yapamamaktadır.Bu parseli ayırmak için nasıl bir yol izlenmeli?Milli emlak müd.nün bunu ifraz etme yetkisi var mı?
Siteden üstad Hüseyin Koçak beyin r yazısına rastladım.Yazının yukarıdaki durumla ilgisi nedir?
Daha önce tapulanmış bir parselin tamamı orman haritasında, orman ve/veya 2/B sahasında kalmışsa, bu parselle ilgili ifraz talebi karşılanmaz.(TKGM–Tas İşl.D.Bşk. 01.09.1997 t. 290-3102 s.ta.)

* Kısmen orman ve/veya 2/B sahasında kalan taşınmazların, orman ve/veya 2/B sahasında kalmayan kısımlarının ifrazı yapılabilir. Bu ifraz için hissedarlardan birinin talebi yeterlidir.(TKGM–Tas İşl.D.Bşk.lığının 16.09.1997 tarih, 3296 sayılı talimatı.)         

Burada önem arzeden husus şudur; Tek hissedarın talebiyle yapılacak ifraz, orman (ve/veya 2/B) içinde kalan kısımla, orman (ve/veya 2/B) dışında kalan kısmın birbirinden ayrılmasıdır. Bu şekildeki ifraz, orman haritası esas alınmak suretiyle kadastro müdürlüğü tarafından yapılabilir. İlgilisinden ayrıca harita yaptırması istenmez. Yapılacak ifraz için de encümen ya da il özel idaresi kararı aranmaz.
Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim..

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 2 ay önce #3542 Yazan: hkocak
Sn. "mduyal78" dikkatine;

2/B sahasında güncelleme yapılmış ve bu çalışmanın gereği olarak kullanıcısı da tapu kütüğünde belirtilmiş. Orman dava açıyor ve Mahkeme de, bu 2/B sahasının bir kısmı orman diye karar veriyor. Öyle mi?

Mahkeme bu şekilde karar verdi ise karar ekinde krokisi de vardır. Anayasa'nın 138'inci maddesi gereğince; Mahkeme kararının infazı zorunludur. Bu infaz da, karar ekindeki kroki gereğince yapılır. Yani sorduğunuz sorunun cevabı, benim yazımdakinden de kolay. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: Şükrü MERCİMEK, mduyal78

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 2 ay önce #3546 Yazan: mduyal78
Sn Hüseyin Koçak üstadım ilginize teşekkür ederim.Daha önceden kullanıcı kütüğün beyanlarında yoktur.Ancak 2b kanunuyla ilgili son güncellemede kadastro yeni parsel numarasıyla kullanıcıyı tespit etmiş bu sırada orman idaresi taşınmazın bir kısmının orman olduğu savıyla dava açmıştır.Mahkeme istenilen kısmı orman idaresine vermiştir.
Kullanıcı tapu müdürlüğünden kararın infazını istemiş.Kararda infaz edilmiştir.Kararda şöyle diyor,parselin belirtilen kısmının eylemli orman olduğunun diğer kısmınında kullanıcının adına tutanağın beyanlar hanesinde gösterilmesine diyor.
Bu şekilde de karar infaz edilmiş.Yani kararda ayrı ayrı parsele bölünsün gibi bir ibare yok.Kullanıcı yinede 138 mad. gereği bir işlem yaptırabilir mi? Kadastro ve milli emlak bu işi orman yapacak diyor.Burada ormanın işlem yapmasını beklemekten başka kullanıcının yapabileceği bir husus varmıdır?
İlginiz için teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim..

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 2 ay önce #3575 Yazan: hkocak
Sn. "mduyal78" dikkatine;

Hem karar infaz edildi diyorsunuz, hem de kullanıcı 138'inci madde gereğince işlem yapabilir mi diyorsunuz. Bu iki ifade birbiriyle çelişiyor... 2/B çalışmaları sırasında 2/B olarak belirlenen bir yerin bir kısmı orman olarak karar veriliyor. O yer halen Hazine mülkiyetinde, dolayısıyla kullanıcının talebi ile değil de Hazineyi temsilen Milli Emlak'ın ya da Orman İdaresinin talebi ile o parselin orman ve 2/B olan kısımları birbirinden ayrılması gerekir. Dediğim gibi bir yerin bir kısmı orman, bir kısmı da 2/B olarak karar verilmişse mutlaka karar ekinde krokisi vardır. Bu krokiye dayanılarak orman ve 2/B olan kısımlar birbirinden ayrılabilir. ... Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.067 saniye
Geliştiren: Kunena Forum