ORMANA KALAN TAPULU TARLANIN İADESİ VEYA TAZMİNAT

8 yıl 10 ay önce #4085 Yazan: yuksel
Sayın forum yetkilisi,
Dedem ve ailesi tarafından ekilip biçilerek zilyetedilen arazi dedemin ölümünden sonra 1962 yılında Tapu Kadastro Komisyonu mahkemesince babaannem ve 9 çocuğu adına tarla vasfıyla tapulanmıştır. Tapulanan alan 25 dönümdür.
Daha sonra 1974 yılında Orman Genel Müdürlüğü tarafından tapu maliklerine bu 25 dönümlük arazinin orman olduğu iddiasıyla tapu iptal ve tescil davası açılmıştır. 2011 yılında Zonguldak 2. Asliye Hukuk Mahkemesi arazinin 9 dönümünün orman vasfı ile Hazine adına tesciline karar vermiştir. Kararın temyizi için Yargıtaya gönderdik. Yargıtay sürecinde iken 2012 Nisan ayında 6292 sayılı 2B kanunu çıktı. Yargıtay kararı mahkeme kararını onadı. 6292 sayılı yasaya göre değerlendirilmesi talebiyle karar tashihi talebinde bulunduk, ancak sonuç değişmedi ve 2014 yılında aynen kesinleşip infaz edildi.
Bunun üzerine 6292 sayılı yasanın 7. Maddesine göre 9 dönümün iadesi veya eşdeğeri nin ya da rayiç değerinin ödenmesi talebiyle Milli Emlak Mdürlüğüne başvurduk. Milli Emlak Müdürlüğü cevaben “Bu nedenle iade talebinde bulunduğunuz taşınmazın mahkeme kararında belirtilen 9.174,30m2’lik kısmı 6292 sayılı yasanın 7. Maddesinin 4. Fıkrası gereğince iade edilmeyerek, taşınmazın yerine öncelikle başka taşınmaz verilmesi, bunun mümkün olmaması halinde, iade edilmeyen taşınmazın rayiç bedelinin ödenmesine ilişkin işlemler davanın kesinleşmesini müteakip Bakanlığımızın (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) izni ile gerçekleştirilecektir.” denildi.
Mayıs 2015te gelen cevapta ise özetle; “.. 6292 sayılı kanunun 7.maddesi 4. Fıkrasına göre eşdeğer arsa ya da bedelin ödenebilmesi için öncelikle 7.maddenin 1. Fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamında kalması yani şahıslar adına kayıtlı iken 6831 sayılı orman kanunun 2 A ve 2 B maddeleri gereğince Hazine adına orman sınırları dışına çıkarıldığı gerekçesiyle mahkeme kararıyla tapusunun iptal edilerek Hazine adına tescil edilmiş olması ve 6292 sayılı kanunun 7.maddesi gereğince ilgilisine iade edilmesi gerekirken Orman Genel Müdürlüğünce Hazine aleyhine açılan davalar sonucunda vasfı değiştirlerek orman vasfıyla tekrar Hazine adına tescil edilmesi gerekmekte olduğu buna göre sözkonusu taşınmazın mahkeme kararı ile orman olarak Hazine adına tescil edilmesi nedeniyle 6292 sayılı kanunun 7. Maddesi kapsamında iade edilmesi veya yerine başka taşınmaz verilmesi ya da rayiç bedelinin ödenmesinin mümkün bulunmamakta olduğu bildirilmiştir. ..” denildi.
40 yıldır devam eden mahkeme sürecinde bu araziden yararlanamadığımız gibi vergisini de ödedik.
Bu araziyi geri alma ya da tazminat alma hakkımız olmalı diye düşünüyorum, ne dersiniz?
Yüksel

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 10 ay önce #4092 Yazan: hkocak
Sn. "yuksel" dikkatine;

Açılan dava ve en son Yargıtay'ın verdiği karara rağmen eğer koşullarınız uygunsa 6292 sayılı Kanunun 7'nci maddesinden yararlanmanız mümkündü. Ama buradaki püf noktası şu; anladığım kadarıyla bahsettiğiniz yer orman haritası içerisinde halihazırda orman vasfında bırakılmış. Eğer yargı kararına rağmen o yer 6831 sayılı Orman Kanununun 2/A ya da 2/B sahasında kaldığı gerekçesiyle orman dışına çıkarılmış olsa idi, siz 7'nci maddedeki haklardan yararlanabilirdiniz... Halen orman göründüğü için 6292 sayılı Kanunun 7'nci maddesi kapsamı dışında bırakılmışsınız. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: yuksel

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 10 ay önce #4093 Yazan: yuksel
Merhaba Hüseyin bey.
Açıklamanıza teşekkürler. 50 yıldır devam eden bu dava nedeniyle mülkiyet haklarımızın ihlali sözkonusu diye düşünüyorum. Hukuki bir konu ama siz ne dersiniz?
Yüksel

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 10 ay önce #4098 Yazan: hkocak
Sn. "yuksel" dikkatine;

Öncelikle; aslında orman olmayan taşınmazların, çalışmalarda yapılan teknik hatalar nedeniyle orman içinde kalması örnekleriyle sıkça karşılaşılabilmektedir. Ben bu konuda daha önce bir makale yazdım. Makale bu Sitenin "MAKALELER" kategorisi, "ORMAN" sayfasında yer almaktadır. Makale başlığı; "TAPULU TAŞINMAZLARIN ORMAN İÇİNDE KALMASI"dır.

Şu an sizin yeriniz orman içinde kalmışsa hukuken de ormandır. Ama bir teknik hata da yapılmamış olmalıdır. Orman sınırları, orman haritasından kadastro paftasına aktarılırken bir teknik hata yapılıp yapılmadığının araştırılması istemiyle Orman İdaresine başvurmanızı öneririm. Gerçekten bir aktarma hatası yapılmışsa, teknik hatanın düzeltilmesi kapsamında konuyu ele almaları mümkündür, diye düşünüyorum. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: bedrettin toy

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 10 ay önce #4104 Yazan: yuksel
Teşekkürler Hüseyin bey.
Makalenizi okudum. Hem makale hem de bu açıklamanız yararlı oldu.
Teknik hata konusunu Orman Müdürlüğünden araştıracağım.
İyi çalışmalar dileğiyle.
Güler Yüksel

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.065 saniye
Geliştiren: Kunena Forum