OR-KA EK5

8 yıl 5 ay önce #4798 Yazan: boon_tr_42
Merhaba üstadım benim sorum ek5 çalışmalarıyla ilgili
Yetki sahamızda bulunan bir köyde 766 sayılı tapulama kanununa göre tapulama yapılmıştır.Bu köyde orman olma olasılığıyla herhangibir yer tescil harici bırakılmamıştır.Şu adnada 25000 lik haritada yeşil (orman) gözüken alanlar maliye hazinesi, mera ve vatandaşa tesbit edilmiştir.
1- Yukardaki örnekte belirtiğim yerlerde orman kadastrosu yapılmadığı için or-ka kapsamında ek5 çalışmaları yapcakmıyız.
2- Yukardaki örnekte belirtiğim yerlerde or-ka kapsamında ek5 çalışmaları yapılmayacak ise bu tür köylerde orman kadastrosu yapılmamış sayılmazmı.
Benim şahsi fikri or-ka kapsamnda ek5 çalışmaları yapılacak sınırlandırma haritaları yapılacak mükerre parsel lisesi oluşturulacak ve orman kadastro tutanağı tutulmayacak.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 5 ay önce #4799 Yazan: bacanak
Orman Kadastrosunda amaç Ormanların sınırlandırılarak tespitlerinin yapılmasıdır. Malum olduğu üzere 1987 yılından önceki tapulama çalışmalarında mevcut kanunlar ormanların sınırlandırılmaması ve tescil harici bırakılmasını öngörmekte idi. 1987 yılında yürürlüğe giren 3402 sayılı Kadastro Kanunu ile ormanlarda tescile konu hale gelmiştir.
Halen ülkemiz genelinde yapılmakta olan Orka çalışmaları işte bu 1987 yılından önceki tescili yapılmayan ormanların tespit ve tescili sağlamak için yapılmaktadır. Kanun koyucular ormanların tespitini yapma aşamasında – orman nedeniyle tescil harici bırakılan – kısımlarında kadastroya tabi tutulması yönünde ek 5 geçici -8 madde eklerini kanun ve yönetmeliklere dahil ederek ; ilk tapulama sırasında çalışma alanı sınırı dışı ve birim idari hudut içerisinde olan kısımlarda ORMAN NEDENİYLE tapulamaya hiç konu edilmemiş, ölçü ve sınırlandırılması yapılmamış kısımların 3402 sayılı Kadastro Kanunu hükümlerine göre kadastroya tabi tutulması öngörülmüş ve ayrıca geçici 8 inci madde ile de ilk tapulama çalışma alanı içerisinde olup ta ORMAN NEDENİYLE tapulama harici bırakılan yerlerin kadastrosunun yapılmasını öngörmüştür. İlk defa kadastroya tabi tutulan yerlerde herhangi bir sorun yok iken ( taşınmaz ilk defa tapulamaya tabi tutulduğundan ), geçici 8 uygulamasında farklılık vardır. Şöyleki ;
İlk tapulama çalışma alanı içerisindeki ormanların tespitinden sonra bu ormanların içerisinde sarı olarak bırakılan yerler ( tapulamaya ilk defa tabi tutulan yerler olduğundan genel hükümler çerçevesinde ) kadastroya tabi tutulurken iş bu ilk tapulama alanı içerisinde belirlenen ormanlara bitişik tescil harici yerlerin özel mülkiyete konu taşınmazlar olabilmesi için, bu tampon bölgenin dışında kalan parsellere varsa uygulanan tapu ve vergi kaydı mahkeme kararları vb.. kayıtlarda orman nedeniyle kesinti belirtmesi olduğunun araştırılması veya bu yerlere ait herhangi bir uygulanabilir tapu yada vergi kaydı olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Bu tür yerlerde kamu kurum ve kuruluşlarına ait yerler varsa herhangi bir kayıt uygulama zorunluluğu olmaksızın ilgili kamu kurum ve kuruluşları adına geçici 8 hükümlerine göre tespit yapılır. Geçici 8 maddesine göre özel mülkiyete konu ( senetsizden ) zilyetlikten yer edinimi yapılamaz.
Sizin sorunuzda belirttiğiniz tapulama alanı içerisinde ORMAN sınırlandırma ve tespit çalışması yapılmakla beraber tescile konu herhangi bir orman yoksa ; ek 5 veya geçici 8 uygulaması da yapılamayacaktır. İlk tapulama çalışma alanı içerisinde orman belirlenmemekle beraber bu yerlere ait 1/ 25000 ölçekli haritalara göre yeşil alanlar varsa ve bu kısımlarda da ilk tapulama sırasında tespit yapılmışsa bu kısımlarla ilgili herhangi bir yargı kararı olmadan bir işlem yapılamayacağından bu kısımların tahdit ve tespiti ile alakalı herhangi kadastrolama yapılmaması , ayrıca Kadastro ekibince ölçülecek orman parseli olmadığına dair tutanak tanzim edilmeli ve orman/ziraat mühendisleri ile birlikte kadastro ekibinde görevli diğer kişilerle beraber imza altına alınmalıdır diye düşünüyorum. Bu konuda üstadların bilgi ve görüşleri yön gösterici mahiyettedir.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 5 ay önce #4800 Yazan: boon_tr_42
Benim anladığım 25000 lik haritalarda yeşil gözüken kısımların ihale kapsamında Kadastro ekibine tescile esas haritasının yaptırılması ama kadastro tutanağının tutulmaması.
Orman teşkilatıncada kadastro ekibince hazırlanan orman haritasına istinaden orman ile mükerrer kısımların razen ifrazı veya terkinini istemek rızaen terkin yada ifraz gerçekleşmez ise yargı kararıile mükerer kısımların ifraz veye terkinini yaptırmak.
her ikisi içinde 1/25000 lik haritada yeşil gözüken alanın haritasının yapılaması (sınırlandırma) gerekir düşüncesinmdeyim

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 5 ay önce #4802 Yazan: bacanak
1/25000 ölçekli pafta değerlendirmelerinde yeşil olan kısımların daha önce tahdit ve tespiti yapılan kadastro parsellerini kısmen veya tamamen kapsadığı durumlarda kadastro ekibinde görevli orman yetkilisinin karar ve yönlendirmesi ile işlem yapılması gerektiği kanatındayım.. Sonuçta biz kadastrocular olarak ormanların ölçüm ve haritalarının hazırlanmasından yükümlüyüz. Orman sınırlarının belirlenmesi orman yetkilisinin sorumluluğundadır.. Genel olarak orman görevlileri de '' Orman Kadastro ve 2/B Uygulama Yönetmeliği’’ nin 5. nci bölümünde yer alan ‘’ Vasıf Tayini ve Mülkiyete Ait Hususlar ‘’ bölümündeki 14, 16, 17, 18, 19, 20, 21 nci maddelerinde belirtilen hususlar kapsamında kalan ormanların tahdit, tespit ve ölçüm işlemleri tamamlanmış olup;'' şekline ölçülmeyen orman kalmadığına dair bitim tutanağına belirtme yaptıkları görülmektedir. Üstadların bu konuda görüşlerinin alınmasında fayda var..

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.056 saniye
Geliştiren: Kunena Forum