Orman kadastrosu ek-5

8 yıl 4 ay önce #4880 Yazan: boon_tr_42
Merhaba
3402 sayılı kadastro kanununa eklenen ek-5 kapsamında tapulaması ve kadastrosu tamamlanan yerlerde orman tahdidi veya orman kadastrsu yapımayan yerlerde ek5 kapsamında orman kadastrosu yapılır denmektedir. benim sormak istediğim?
1-)ek5 kapsamında çalışma alanının tümünde mi orman kadastro çalışmaları yapılacak yoksa tapulama ve kadastro çalışmalarında tescil harici bırakılmış yerlerdemi çalışma yapılacak.
2-) Tapulama ve Kadastrosu tamamlanmış ve bu çalışmalarda tescil harici yerlerde ( taşlık,dağ. vb gibi) ek-5 kapsamında orman kadastro çalışmaları yapılacak ise çalışma alanının tamamında orman kadastro çalışmaları yapılmış sayılırmı?
3-) Daha net olarak soruyum ek5 kapsamında sadece tescil harici bırakılan alanlardamı orman araştırması (orman kadastrosu) yapılacak
vereceğiniz cevaplar için teşekkür ederim.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 4 ay önce - 8 yıl 4 ay önce #4886 Yazan: hkocak
Sn: "boon_tr_42" dikkatine;

Sorularınız biraz soyut... Size verilen program kapsamında nereler bulunuyorsa orada çalışma yaparsınız. Özel bir durum olmadıkça da, birimin tümü verilmesi gerekir.

İkinci sorunuz daha da soyut... "Alanın tamamında kadastro yapılmış sayılır mı?" ne demek? Zaten daha önce tapulaması/kadastrosu yapılmış bir birim söz konusu, bu birim içerisinde "tescil harici" yerlerde çalışma yapacaksınız. Bir üstte belirtiğim gibi, normal şartlarda; o birimdeki "tescil harici" olanların tümünün programa alınması beklenir. O zaman tamamının çalışması tamamlanmış olur. Ama tümünün birden programa alınması da zorunlu değildir. O zaman da, ormanın tamamının çalışması yapılmamış olabilir... Tamamında mı çalışma yapılır, çalışmalar tamamlanmış olur mu? gibi şekilciliğe saplanmayın

EK.5 kapsamında, daha önce tapulaması/kadastrosu yapılmış olan yerlerde (genel sınır içinde) "tescil harici" bırakılan yerde çalışma yapılmasının yanı sıra genel sınır dışında kalan ve de ilk kez kadastrosu yapılan yerde de uygulanabilir. ... Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 4 ay önce #4910 Yazan: boon_tr_42
Üstadım 2. soruda sormak istediğim Orman kadastro çalışmaları tamamlanmış sayılırmı?

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 4 ay önce #4911 Yazan: boon_tr_42
Üstadım çalışmalr esnasında orman kadastrosunu sadece tescil harici alanlarla sınırlı tutacağız.çalışma alanının içerisinde tapulu olupda 3 hektardan fazla orman nitelikli yerrlerin mülkiyet durumuna göre devlet ormanı veya ,Özel orman olarak sınırlandırılması yapılması gerekmezmi eğer sınırlandırma yapılacak ise bu yerler nasıl askıya alınacak.
Benim fikrim Or-ka kapsamında bir çalışma alanı içerisindeki tüm devlet yada özel ormanların sınırlandırma çalışmasının yapılması lazım sadece tescil harici yerlerde kalan ormanların değil tescilli yerlerdede orman varsa sınırlandırma yapılıp askıya vasıf yönünden alınmıştır diye yazılıp çıkartılabilir.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 4 ay önce - 8 yıl 4 ay önce #4920 Yazan: hkocak
Sn. "boon_tr_42" dikkatine;

İkinci sorunuzla ilgili daha önce yazdıklarıma ekleyecek bir husus yok aslında. Dediğim gibi, normal şartlarda; o birimdeki "tescil harici" olanların tümünün programa alınması beklenir. O zaman tamamının çalışması tamamlanmış olur. Ama tümünün birden programa alınması da zorunlu değildir. O zaman da, ormanın tamamının çalışması yapılmamış olabilir...

Bir diğer sorunuz için (yani; tapulu yerde 3 hektar, Devlet ormanı, özel orman konusunda) çok fazla kafa yormayın derim. Çünkü, sizin yapacağınız çalışmalarda, genel sınır içindeki yerlerde orman olduğu ya da doğrudan tescil harici bırakılan yerlerde "orman" belirlenirken, tapulu yere taşılması her zaman mümkün olduğunu daha önceki uygulamalarda görmüşüzdür. Tapulu yerler orman sınırları içinde kaldığında da, tapulu yerin hazine taşınmazı ya da vatandaş taşınmazı olmasına göre nasıl işlem yapılacağı kınusu da en son 2014/5 sayılı genelgede yer almaktadır.

Sizin çalışma yaptığınız çalışmalarda orman içinde kalan yerler, daha önce de orman olduğu halde hatalı bir şekilde tapulanmış mantığı ile orman içine alınmaktadır. Halbu ki bir başka sayfada 2014/5 sayılı genelgedeki düzenleme ile Orman/2-B Yönetmeliğinin 29'uncu maddesi çelişiyor diyorsunuz. Ama pek öyle değil gibi. Çünkü Yönetmelikte bahsedilen, daha önce verilen tapulara tamam dendikten sonra ağaçlanmayı anlamak gerekir. Halbuki 2014/5 sayılı genelge gereğince yapılacak olanlar yukarıda da bahsettiğim gibi, orman içinde kalan önceki tapuların hatalı olduğu varsayımına dayanmaktadır. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: boon_tr_42

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 4 ay önce #4922 Yazan: boon_tr_42
Selamlar Üstadım Aşağıda yönetmeliği ilgili maddesinin değişmeden önce ve sonraki hali gösterilmiştir.
bizim 2014/5 sayılı genelge Orman kadastrosu ve 2b ugulama yönetmeliğinin 19 maddesinin eski (değişiklikten önce) haline göre çıkartılmış gibi geldi.

Tapulaması ve kadastrosu yapılmış yerlerde orman kadastrosu (ESKİ HALİ)

MADDE 19 – (1) Tapulama ve kadastrosu yapılmış yerlerde yapılacak orman kadastro çalışmalarında tapulama ve kadastro tespitlerine aynen uyulduğunda ve ölçme yapmaya lüzum kalmadığı tespit edildiğinde; tapulama ve kadastro sınır ve ölçülerinin aynen kabul edildiği yazılmak ve ayrıntılı tutanak tutulmak suretiyle tespit edilen sınırlar, orman sınırı kabul edilerek haritasında işaretlenir.

(2) Tapulama ve kadastrosu yapılmış yerlerde, ormana sınır tapulama ve kadastro parselleri, orman kadastro haritalarında mutlaka gösterilir.

(3) Tapulama ve kadastro çalışmalarında yapılan tespitin vasıf tayini yönünden bu Yönetmelikte belirtilen kriterlere uygun olmaması nedeniyle orman aleyhine durum tespit edilmesi halinde; bu Yönetmelikte belirtilen kriterler kapsamında orman sınırlarının tespiti yapılır. Tamamen orman sınırları içerisinde kalan parsellerin parsel numaralarını gösterir listesi ile kısmen orman sınırları içerisinde kalan parsellere ilişkin parselin orman sınırları içinde ve dışında kalan kısımlarını gösterir koordinatlı kroki düzenlenmek sureti ile listeler tanzim edilerek İşletme Müdürlüğüne bildirilir.

(4) Yukarıda belirtilen listelerde yer alan parsel sahipleri ile ayni ve şahsi hak sahiplerine çalışmanın kesinleşmesini müteakip durumu anlatır tebligat yapılarak orman sınırları içinde tamamı kalan yerlerin terkini ile kısmen kalanların rızaen terk işlemlerinin otuz gün içinde yapılması, yapılmaması halinde tapu iptal davaları açılacağı ilgili İşletme Müdürlüğünce bildirilir. Süresi içerisinde rızaen terkin yapılmaması halinde tapu iptali ve orman olarak tescili için dava açılır.

(5) 3402 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine göre sınırlandırma ve tespitleri yapılarak otuz günlük kısmî ilâna alınan orman alanlarında orman kadastrosu yapılmış sayılır.

Tapulaması ve kadastrosu yapılmış yerlerde orman kadastrosu (YENİ HALİ)
MADDE 19 – (1) Tapulama ve kadastrosu yapılmış yerlerde yapılacak orman kadastro çalışmalarında tapulama ve kadastro tespitlerine aynen uyulduğunda ve ölçme yapmaya lüzum kalmadığı tespit edildiğinde; tapulama ve kadastro sınır ve ölçülerinin aynen kabul edildiği yazılmak ve ayrıntılı tutanak tutulmak suretiyle tespit edilen sınırlar, orman sınırı kabul edilerek haritasında işaretlenir.
(2) Tapulama ve kadastrosu yapılmış yerlerde, ormana sınır tapulama ve kadastro parselleri, orman kadastro haritalarında mutlaka gösterilir.
(3) (Değişik:RG-27/12/2013-28864) Tapulama ve kadastro çalışmalarında yapılan tespitin vasıf tayini yönünden bu Yönetmelikte belirtilen kriterlere uygun olmaması nedeniyle tapulama ve kadastro tespitlerine aynen uyulmasının mümkün olmadığı hallerde;
a) Tapulama/kadastro, imar mevzuatı veya hükmen ilgilileri adına oluşturulan ve tapuda halen kişiler adına kayıtlı olan taşınmazlara ilişkin tapu kayıtları esas alınır.
b) Tapulu yerlerde bulunan ve tabii olarak veya ekim-dikim yoluyla yetiştirilmiş ağaçlık alanlar parsel bazında değerlendirilir. Ağaçlık alan; üç hektardan küçük olması halinde orman sayılmayan yer, üç hektar veya daha büyük olması halinde ise mülkiyet durumu esas alınmak suretiyle Devlet ormanı, amme müesseselerine ait orman ya da hususi orman olarak sınırlandırılır.
(4)(1) 3402 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine göre sınırlandırma ve tespitleri yapılarak otuz günlük kısmî ilâna alınan orman alanlarında orman kadastrosu yapılmış sayılır.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.056 saniye
Geliştiren: Kunena Forum