2B arsası Hakkında

7 yıl 5 ay önce - 7 yıl 5 ay önce #6215 Yazan: cotala2016
Sayın Hüseyin Koçak Bey,
Alanya bölgesinde 500 m2 2B a
rsası, Kadastro kayıtlarında iki hisseli olarak gözükmektedir. ½ lik kısmı halen sağ olan bir şahıs üzerine (A şahsı) kayıtlı, diğer ½ lik kısmı ise 2008 yılında vefat eden bir şahıs (B şahsı) adına kayıtlı gözükmektedir.
Söz konusu 2B arsayı, 2012 yılında A şahsından güvene dayalı, sözlü anlaşmayla satın aldım ve 500 m2 için para ödedim. 500 m2’nin 100 m2’de bir ev bulunmaktadır. Diğer 400 m2 ise bahçedir. 2012 yılından itibaren 2B arsasında ikamet ediyorum. Yaşlı kiraz ağaçlarını kestim yerine yenilerini diktim. Halen genç kiraz ağaçlarını ben büyütüyorum.
2014 yılında, A şahsından, noter tarafından düzenlenen muvafakat name alarak, 250 m2’lik arsayı devlete de para ödeyerek satın aldım. Şuan 500 m2’lik 2B arsanın ½ lik kısmı şahsım adına tapuludur.
2012 yılından itibaren elektrik ve su aboneliği şahsım adınadır, ayrıca belediyeye emlak vergisini de şahsım adına ödemekteyim.
Geriye kalan 250 m2’lik 2B arsasını, sadece devlete para ödeyerek satın almak istiyorum.
Ölmüş olan B şahsın 5 çocuğu bulunmaktadır. Bunlarla konuşsam muvafakat name istesem hepsi de rayiç bedelinden çok yüksek para isteyeceklerdir. Çocukları birbirleri ile konuşmuyor, küsler.

Soru1) Vefat eden B şahsın 5 çocuğundan biri tek başına müracaat ederek yasal süresi içinde ( yasal süre 07 Mart 2017 tarihine kadar uzatılmış) 2B arsasını doğrudan satışla tek başına alabilir mi?
Soru2) 250 m2’nin hak sahibi/sahipleri, 2B arsanın doğrudan satışı için süresi içerisinde başvurmaması halinde, o yeri doğrudan satın alma hakkı düşer mi? Yoksa hala hak sahibi olarak kalırlar mı?
Soru3) Tapusunu alamadığım 250 m2’lik 2B arsayı, şahsıma ecrimisil uygulattırabilirmiyim. Bunun için ne yapmalıyım? Milli Emlak Md.lüğüne dilekçe versem olur mu? Şahsıma ecrimisil tahakkuk ederse faydası olur mu?
Soru4) Kadastro kayıtlarındaki ölen B şahsın isminin yerine isim güncellemesi yapılır mı? Benim ismimi nasıl yazdırabilirim? Süreç nasıl işlemeli?
Soru5) Söz konusu 250 m2’lik 2B arsayı, sadece devlete para ödeyerek nasıl satın alabilirim?

Fazla sorular için kusura bakmayın. Şimdiden teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar. 07.11.206 cotala2016

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

7 yıl 5 ay önce - 7 yıl 5 ay önce #6220 Yazan: hkocak
Sn. "cotala2016" dikkatine;

1) 2/B sahasında kalan parselin maliki (B şahsı) ölmüş ise mirasçılardan birinin başvurusu ile ( B ) şahsının tüm hissesi o mirasçıya geçmez. Pek karşılaşılacak bir örnek değil ama konuya teorik olarak bakmak gerekirse bahsi geçen mirasçı, mirasçılık belgesi ile başvurması halinde (beş mirasçıdan biri olması itibariyle), B şahsının hissesinin beşte birine sahip olabilmesi gerekir.

2) 2/B sahasında kalan tapulu yerlerin iadesi için başvuru süresi 6292 sayılı Kanunun 7'nci maddesinde yer almaktadır. Parselin durumuna göre başvuru süresinin tespiti mümkün olabilir.

3) Esas hak sahibi zamanında başvurmaz ise o yerin tasarruf hakkı Milli Emlaka geçer. O zaman merak ettiğiniz konuları Milli Emlak Müdürlüğüne sormanız gerekir.

4) Dördüncü sorunuzun yasal bir dayanağı bulunmamaktadır. Yani olmaz.

5) Üçüncü sorunun cevabında bahsettiğim gibi önce hak sahiplerinin başvurması gerekir. Onlar başvurmuyor ise nasıl bir işlem yapılacağına karar verecek olan Milli Emlak Müdürlüğüdür. Onun dışında, kimseye sormadan, diğerlerini devre dışı bırakarak ama Devlete para ödeyerek o yeri üzerinize geçirme diye bir şey olamaz. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: cotala2016

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.057 saniye
Geliştiren: Kunena Forum