By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.

cins değişikliğinde TECAVÜZ MİKTARI

Daha fazla
11 yıl 1 ay önce #1833 Yazan: ahmetxyz
ben evimin cins değişikliğ yaptırmak için kadastro müdürlüğüne başvuruda bulundum. Kadastro müdürlüğü memurlarını belirtilen günde alıp evimin cins değişikliği için gerekli ölçümleri yaptırdım. daha sonra Kadastro Müdürlüğü tarafından hazırlanan beyannamede bitişik parsele bir köşeden 25 cm diğer köşeden ise 31 cm tecavüzlü olduğu hazırlanan beyannamenin beyanlar hanesinde yazılı olduğunu gördüm. daha sonra tapu sicil müdürlüğüne gidip KAT MÜLKİYETLİ; tapumu aldım.
özel harita bürolarınca tekrar tecavüzün bulunup bulunmadığı konusunda gelip evimin ölçülmesini istedim. özel harita büroları tarafından ölçülen evimde bu kez bi köşeden 20 cm diğer köşeden 20cm tecavüzün bulunduğunu bana beyan ettiler. bu kez 3. bir harita bürosuna ölçtürdüğümde ise bir köşeden 17cm diğer köşeden ise 16 cm tecavüz olduğunu öğrendim.
sonuç olarak üç defa ölçtürmüş olduğum evimin tecavüz miktarlarının farklı olduğunu gördüm. tecavüz miktarları konusunda neden farklılık olduğunu sorduğumda ise hatasız ölçü olamayacağı bu yüzden her ölçüde bir tecviz miktarının(yanılma sınırının) bulunduğunu tarafıma söylediler.
meskun sahalarda bitişik nizama sahip olan binalarda CORS-TR ile ölçülen binalarda tecviz miktarının 15-20 cm olduğunu beyan etmişler fakat nasıl hesaplandığını sorduğumda ise karışık hesaplamalar ile bu sonuc bulunduğunu söylediler.

benim sizler sormak istediğim soru ise meskun sahalarda bitişik nizama sahip olan binalarda CORS-TR ile ölçü yapılan detay alımında tecviz miktarı kaç cm dir. ve TKGM hangi genelge veya yönetmelik te belirtilmiştir.

diğer sorum ise tapu kütüğüne yazılı olan bu şerhin kaldırılması için kadastro müdürlüğüne mi yoksa tapu sicil müdürlüğünemi başvuruda bnulunmam gerekiyor.

İlginiz için teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim. Saygılarla...

Lütfen sohbete katılmak için Giriş yap ya da Hesap açın.

Daha fazla
11 yıl 1 ay önce - 11 yıl 1 ay önce #1848 Yazan: hkocak
hkocak tarafından cins değişikliğinde TECAVÜZ MİKTARI konusunda yanıtlandı
* BİNA TECAVÜZÜNÜN FARKLI FARKLI BULUNMASI (Sn. "aturanaltun" dikkatine);

15-20 cm gibi tecvizler, çok büyük cepheler için düşünülebilecek değerlerdir. Siz bina yaptığınız bir parselden bahsediyorsunuz, o parselin cephesine göre tecviz değeri değişir ama bina yapılabilecek boyuttaki bir parselde tecviz miktarı 1 mm, bilemediniz en fazla 2 mm olabilir. Hele ki sayısal çalışmalarda artık tecviz diye bir şey olmaz. O parsele ait sayısal değerler (yani X ve Y değerleri) varken aynı yer defalarca aynı ya da farklı kişiler tarafından ölçülmüş olsun aynı yerin bulunması gerekir. Aynı durum yüzölçüm hesabı için de geçerlidir.

Bir diğer konu; esas olan kadastro arşivindeki değerlerdir. Farklı farklı mühendislerin bulmuş olduğu noktalar ve değerler sizin için referans değildir. Peki kadastro arşivindeki değerler doğru mudur? Onun üzerinde duralım.

Siz bina yapmadan önce parselin bir aplikasyonunu yaptırmış, yeri belirletmiş ve ona göre bina yapmış olmalısınız. Ona rağmen neden tecavüz çıkıyor. Aslında belki de hiç tecavüz olmayabilir ya da diyelim ki siz binayı bilmeyerek biraz tecavüzlü yaptınız ama niye faklı kişiler ölçtüğünde farklı değerler çıkıyor? ... Benim ilk aklıma gelen o yerin paftaları çok eski.

Eski paftalardan koordinat alınmak istendiğinde herkes farklı değerler okuyabiliyor. Eğer tahmin ettiğim gibi paftası çok eski ise 3402 sayılı Kadastro Kanununun 22/a maddesi gereğince o paftanın yenilenmesi gerekir. Yenileme yaparken inisiyatif sahibi bir elemanın eski paftanın altlığı olan belgelerden de yararlanarak eğer mümkünse tecavüzlü durum kaldırılabilir ama dediğim gibi pafyanın altlığı olan belgeler, parsellerin konumları itibariyle pafta ve zemin durumundan da destek alınması gerekir. Böylesi destek alınacak bir belge yoksa yenileme sonrasında da tecavüzlü durumda kalabilir... Paftanın durumunu kadastroda bir öğürenin.

Bir diğer çözüm de şudur; bazı illerde; tecavüzlü parseller tevhit (birleştirme) ve ifraz (ayırma) işlemi yaptırmak suretiyle tecavüzlü durumu kaldırma gibi çözümler üretilmiştir. Tevhit ve ifraz işlemi serbest harita mühendisine yaptırılır tabi ki bir masrafı vardır... Belirttiğim gibi önce çelişkinin sebebini, kadastro müdürlüğüne giderek bir öğrenin, ona göre karar verin. ... Hüseyin KOÇAK
Son düzenleme: 11 yıl 1 ay önce Düzenleyen:hkocak
Şu kullanıcı(lar) teşekkür etti: ahmetxyz

Lütfen sohbete katılmak için Giriş yap ya da Hesap açın.

Sayfa oluşturma süresi: 0.083 saniye