VATANDAŞ SORULARI

9 yıl 9 ay önce - 9 yıl 9 ay önce #2600 Yazan: dörtgöz
YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ- NUMARA HATASI-EKSPERİN SORUMLULUĞU
1. SORU : Selamlar hocam, yeni aldığım daire için müteahhit iskan başvurusunda bulunmuş fakat iskan almamış. Ne yapılabilir. Ayrıca daire binanın üçüncü katında olmasına rağmen tapuda birinci katında çıkıyor. Bu nasıl düzeltilebilir. Bu kat sorunu eksper raporundan nasıl geçmiş. Ekspersin bununla ilgili herhangi sorumluluğu var mı? Nasıl onay vermiş böyle bir kat sorunu olmasına rağmen. Şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

CEVAP : Kat mülkiyeti kurulabilmesi için yapı kullanma izin belgesi (iskan ruhsatı) alınması zorunludur. Müteahhit iskan belgesini almamışsa taşınmazın maliki, taşınmaz kat irtifaklı ise kat irtifakı sahiplerinden birisi belediye veya il özel idaresine başvurarak yapı iskan ruhsatını alabilir.
İskan ruhsatının alınabilmesi için müteahhidin belediye, vergi dairesi veya çalıştırdığı işçiler nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumuna borcunun olmaması gereklidir.
Son zamanlarda sık sık daire numaralarında, hatta katında ve blok numarasında hatalar çıkmaktadır. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bu hataların düzeltilebilmesi için genelge yayımladı. Lisanslı harita bürolarına başvurarak tutulan rapor belediyeye onaylatılıp, tapu dairesine getirilerek bu hatalar düzeltilmektedir.
Taşınmaz değerleme uzmanının mutlaka bu hatayı tespit etmesi, ona göre rapor düzenlemesi, hata giderilmeden tapuda satışın yapılmaması gereklidir. Aksi halde değerleme uzmanı veya değerleme şirketi sorumlu olur.
KAÇAK KATA TAPU VERİLEBİLİR Mİ ?
2. SORU : Merhaba Gürsel Bey,
Satın almayı düşündüğüm 3 katlı binanın son katı için peşinat verdim ve kredi başvurusunda bulundum. Fakat eksper raporuna göre ilgili daireye bir fiyat değerlendirmesi yapılamamış. Gerekçesi mimari proje ile tapu arasında farklılık bulunmasıymış. Durumu araştırdığımda bina 2005 yılında yapılırken belediye sadece 2 kat için imar izni veriyormuş 3.kat çatı katı olarak projede gösterilmiş. Fakat normal kat olarak inşaa edilmiş. (Evin köşeleri yine de kırık, çatı katı gibi. Projede en düşük yükseklik 80 cm gözükürken dairenin en kısa yeri 200cm) Şu anda daire tapuda kat olarak gözükmekte. Belediye yapı kullanım izin belgesinde de (2+1) zemin üstü 2.kat olarak gözükmekte. Belediye de tapu da bu evi almamda herhangi bir problemin olmayacağını söylüyor. Uzun süre oturmayı düşünüyorum, sizce bu evi aldıktan sonra bir sorun yaşarmıyım. Veya mimari projede fiziki duruma göre değişiklik yapılması gerekir mi? Gerekir ise nasıl bir yol izlemek gerek? Değerli yardım ve görüşlerinizi rica ederim

CEVAP : Projesine ve imar iznine aykırı olarak fazla kat çıkılmış, özellikle İstanbul'da bu tür kaçak katlar çok. Buralara tapu verilmesi mümkün değildir. Şikayet halinde projeye aykırı kaçak katın yıkılmazı zorunludur. Bu tür kaçak katlar tapuyu ancak bir imar affı kanunu çıkarsa alabilir. Ben olsam tapusuz bir yer almam.
KADASTRO DAVASI- HATALI TESPİTİN DAVA YOLUYLA DÜZELTİLMESİ
3.SORU :
Merhaba ,köyümüzdeki arazimiz babannemize kendi babası tarafından verilmiş fakat tapu defterine baktığımızda babannemin ilk eşinin üzerine yazılı olduğunu gördük yıllardır süren bir dava , bu sorun sizce nasıl çözülür mahkeme yolu ile mi yoksa köydeki eski yaşayanlar varsa tabii onların tanıklığıyla mı giderilir

CEVAP : Kadastro geçtiğinde taşınmaz kimin üzerine yazıldı ise onun sayılır.Kadastronun bu tespitine on yıl boyunca dava açılabilir.
On yıl geçtikten sonra dava açma imkanı yoktur. Halen süren bir dava varsa, o davada tanıklar dinletmek gerekir. Çok yaşlı kişiler bulmak lazım. O tarihleri bilebilen kişiler... Tanıklar doğrularsa dava kazanılabilir. Vergi kaydı varsa eski tapu kaydı varsa onlarda delil olarak mahkemeye sunulabilir. İdari yoldan çözülecek bir problem değil bu...
4.SORU : MİKTAR FAZLALIĞI HAZİNEYE AİTTİR BELİRTMESİ
Tapu fazlalığı olarak 1954 kadastro çalışmasında hazineye ayrılan yerimiz 4707 nolu kanunla almak için müracaat etmediğimiz için müşterek mülkiyete çevrilmeli mi? bu işi mal müdürü mü biz mi yapacağız? Ayrıca randevu alarak görüşmemiz mümkün mü? cevaplarsanız çok sevinirim efendim. Teşekkür ederim.

CEVAP : Tapu kütüğünün beyanlar sütununda "Miktar fazlalığı hazineye aittir..." diye bir belirtme varsa Taşınmazın tahsis edilen tapuda kayıtlı yüzölçümünden fazlası orantılanarak Hazineye hisselendirilebilir.
5.SORU : AVUKATIN YETKİLERİ VERİLEN VEKALETNAME İLE SINIRLIDIR
İsmail kızı Hava'dan olma Fatma Polat adına Ankara Gölbaşı incek köyünde kayıtlı gayrimenkul olup olmadığı, bu konuda avukat tuttuk dava yaklaşık 20 yıl sürdü ve varisler ortaya çıktı bu konuda avukat ile 24.03.2014 görüşüldü. ama bize ben halledeceğim deyip bilgi vermedi. varislerin tamamından da vekalet aldı. bizde tam vekalet verdik. veraset ilamı çıkardım dedi ama bize bir örneğini vermiyor. gerekçesi ise başka avukat tutmasınlar. amacı bu imiş. söz konusu avukat bizim hakkımızda ne düşünmüş olabilir yada bizden habersiz [/b]herhangi bir şeyde tasarrufta bulunabilir mi ? Saygılarımla,
CEVAP: Avukata verdiğiniz vekaleti görmek lazım. Ne yetkiler verdiyseniz o vekaletnamede... avukat o yetkileri kullanabilir. Veraset belgesi çıkarılıp çıkarılmadığını UYAP sisteminden siz de kontrol edebilirsiniz. Avukattan memnun değilseniz veya bir şüpheniz varsa dilediğiniz zaman azledebilirsiniz.
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: bedrettin toy, Şükrü MERCİMEK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.053 saniye
Geliştiren: Kunena Forum