belediye-kadastro ve tapu personeli

9 yıl 4 ay önce #3244 Yazan: gs44
hocam merhaba;

bir imar uygulaması yapılırken yada bu uygulamadayı yapan belediye personeli, kadastro personeli ve tapu personelinin uygulama dosyasındaki sorumlulukları nelerdir?

mesela parsellerin kenarlaşmaması kimin sorumluluğu?
yada dop oranın yanlış hesaplanması?
yada yanlış malike tescil olması?

ayrıca birde bu kurumlarda ki mühendisler dosyanın kontrolunde ne ile yükümlüdür.

örneğin tapudaki memur bu uygulama sınırı hatalı diye dosya iadesi yapabilir mi?
yada burası yoldan ihdas olmaz diyebilir mi?

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 4 ay önce #3254 Yazan: lokman
imar planı uygulamasında 1. derece belediye sorumludur. sonra kadastro ve tapu ayrıca tapu memurunun üstüne fazife değil kadastro ile ilgili teknik konular. yargıya başvurmalısınız. oneri

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 yıl 4 ay önce - 9 yıl 4 ay önce #3256 Yazan: hkocak
Sn. "gs44" dikkatine;

İmar uygulamasında belediye-kadastro-tapu personelinin görevinin nerede başlayıp nerede bittiği konusunu somut olarak ayırmak pek mümkün değil. Danıştay kararları uygulama yetkisinin belediyelere ait olduğu üzerinedir. Ama bu her türlü uygulama ve hata için aynı olmayacaktır.... Önceki sorularınızdan sizin bir belediye personeli olduğunuzu düşünüyorum.

Parsellerin kenarlaşmaması, şeklinde genel ifadeyle sorulacak sorunun net cevabı olmaz. Hangi parselle hangisi kenarlaşmıyor? Aynı uygulama sahası içindeki parsellerin kenarlaşmaması uygulamayı yapan idarenin hatasından kaynaklanır. Ve kadastro teknik kontrolü yetersiz görerek çevirebilir. Ama sizin yapmış olduğunuz uygulama ile eski paftada yer alan ve uygulama dışı parsellerle kenarlaşmaması başka bir şeydir ve bu şekildeki bir kenarlaşmama aslında kimsenin kusuru olmadan da mümkün olabilir. Dolayısıyla kenarlaşmayan parsellerin hangi gerekçe ile hangi durumdaki parsellerin birbiriyle kenarlaşmamasından kaynaklandığının ortaya konması gerekir.

Danıştay kararlarına göre; kurumdaki mühendisler yani Kadastro Müdürlüğündeki mühendisler işin BÖHHBÜY kapsamında gerekli teknik hassasiyete sahip olup olmadığının kontrolü ile sorumludur.

Tapu Kadastro elemanının yoldan ihdasa karışmaması gerekir. Her ne kadar Danıştay yolların DOP'tan karşılanacak tesislerde kullanılmasını öngörse de, yolların ihdası için Tapu Kanununun 21'inci maddesi de dayanak oluşturmaktadır. O nedenle de Tapu ve Kadastro elemanlarının yoldan ihdasa karışmaması gerekir.

Yanlış malike tescili daha çok Tapu Müdürlüğünün sorumluluğundadır. Ama belediye de, Tapu Müdürlüğünü yanıltacak şekilde işlem yapmamalıdır. Her şeye rağmen, yapılan uygulamada Tapu Müdürlüğünün en çok üzerinde durması gereken şey, uygulamaya giren parsellerin maliklerine uygulama sonrası yer verilmiş mi, oran doğru mu? Onu kontrol etmesi gerekir.

Danıştay kararlarından çıkarılan sonuca göre; DOP oranının yanlış hesaplanması ve uygulama sahasının hatalı geçirilmesine de Tapu ve Kadastro İdaresinin karışmaması gerekir. Ama bir belediyeci olarak; "öyleyse Tapu ve Kadastro İdaresi neden karışıyor" da dememelisiniz. Mevzuatın öngörüsünün gerektiği gibi yeri,ne getirmelisiniz... Hatalı bir uygulamaya görevi gereğince tanık olan bir memur (Tapu ve Kadastrocu) Türk Ceza Kanununun 279'uncu maddesi kapsamında ihbar sorumluluğunun olduğu da dikkatten uzak tutulmamalıdır. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: pamukkale

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.064 saniye
Geliştiren: Kunena Forum