Av. Hüseyin KOÇAK
11 – SINIRLANDIRMA HATASI VE YÜZÖLÇÜM DEĞİŞMESİ
SORU) Kadastro Kanununun 41.Madde Yönetmeliğine göre 2 parsel arasında sınır düzeltmesi yaptık. İtiraz geldi, kabul edildi karar bozuldu. Ve dosyaya gelen hava fotoğrafları, haritalar ile yeni keşif yapılınca sınırın öncesinde ve sonrasında kırıklar halinde olduğu ve fiilen hiç değişmediği, sınırlandırma hatası olduğu, düzeltme başvurusuna göre "ç" bendine göre yapılan düzeltmenin doğru olduğuna dair rapor olmasına rağmen mahkeme m2 değişimi var diye davaya itirazı kabul etti.
Sınır düzletmelerinde m2 değişimi mülkiyet aktarımı anlamına gelir mi, gelirse sınır düzeltmesinin bir anlamı kalmıyor? Mülkiyet aktarımı yaratmayan m2 aktarımı veya değişimi nasıl oluyor? (hasansisman)
CEVAP) 41'inci madde gereğince yapılan düzeltmelerde bazı durumlar hariç, çoğu zaman yüzölçüm değişmesi mümkündür. Dolayısıyla yüzölçüm değişmesi düzeltmeye engel teşkil etmemektedir. Ayrıca, Devlet taşınmazları yüzölçüm ile değil, sınırları ile güvence altına alır. Sınırın gerçek yerinin, kadastro öncesine ait verilerle ortaya konması halinde de 41 Yönetmeliğinin 8'inci maddesi gereğince düzeltme yapılması gerekir.
Somut olayınız nasıldı ve mahkemede bilirkişilik yapan teknik eleman ne kadar bilgi sahibi olarak nasıl bir rapor yazdı onu bilemeyiz. Ama dediğim gibi önceye ait veriler o sınırın, oradan geçtiğini gösteriyorsa, 8'inci madde gereğince düzeltme yapılmasında sakınca bulunmamaktadır. ... (hkocak)
12 – SINIRLANDIRMA HATASI DÜZELTMESİNE KARŞI AÇILAN DAVA VE RET KARARI
SORU) … Bulduğum bir yargı kararında tescil harici yerle alakalı düzeltmeyi iptal etmiş. Gerekçe; 41’inci Madde Uygulama Yönetmeliğinin 15’inci maddesi uyarınca reddediyor. Bu maddeden kasıt nedir?
Benim düzeltme yapılan taşınmazımın etrafı tapulu ve ormanla sınırım bulunmuyor. Sınırlandırma hatası kapsamında tecilli parselime boşluk kalan kısım dahil edilmiş. Acaba bu 15’inci madde beni olumsuz kapsayan bir madde midir? (bilalbozan)
CEVAP) Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler esas olarak Medeni Kanunun 715'nci maddesi ile düzenlenmiştir. Düzeltmeye konu parselin sınırı ile ilgili durum, o parselin ilk tesis kadastrosu sırasında tespitine altlık olan belge ile de bağlantılıdır. Örneğin o parsel oluşturulurken tapu kaydı ya da vergi kaydı uygulanmıştır. Bu kaydın bir sınırı orman, mera, ya da Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki bir yer okumaktadır. Dolayısıyla bugün o parselin o hududu o şekilde kabul edilir. Ama düzeltme yapan kadastro elemanları düzeltme yapmadan önce bu hususu da incelemiş olmalıdır.
Daha önceki yazılarınızdan sizin parselinizde bir sınırlandırma hatası düzeltmesi yapıldı ve de düzeltmeye karşı dava açıldı (muhtemelen bu dava Maliye Hazinesi tarafından açıldı). Daha önce de belirttiğim gibi önce davanın sonuçlanmasını beklemek gerekir. ... Sizin parselinizde düzeltme yaparken mutlaka aynı Yönetmeliğin 8'inci maddesinde yer alan gerekçelerden birine dayandırılmış olmalıdır. Öyle ise sanki 15'inci maddede sizin aleyhinize bir durum yok gibi ama sizin parselinize katılan yer başka bir sebeple Hazine adına yazılması gereken bir yer de olabilir.
Daha önce de belirttiğim üzere Mahkemenin konuya nasıl yaklaşacağını bekleyip görmek gerekir. ... (hkocak)
–– Davalı parselin, karar kesinleşerek davanın sona ermesi halinde, kadastro müdürlüğündeki o parselin davalı durumu kendiliğinden kalkar mı? Veyahut davalı durumun sona erdiğini, mahkemenin son bulduğunu belirten karar hükmünü parsel sahibinin kadastroya sunması mı gerekir? (bilalbozan)
–– Dava karara bağlandığında tabi ki davalı durum da ortadan kalkar ama kararı siz Tapu Müdürlüğüne ibraz etmelisiniz. Bu soru ile ilgili aslında fazladan yazılacak bir şey yok gibi çünkü daha önce yazmıştım. Tekrar etmek gerekirse; eğer dava usulden reddedilirse, o parselle ilgili sınırlandırma hatasının olup olmadığı, artık mahkeme kararından bağımsız olarak değerlendirilebilir.
Siz düzeltme talebi ile gittiğinizde mahkeme kararını da yanınızda götürün, mahkeme kararının mahiyetini dikkate alarak kadastro elemanları yeni bir değerlendirme yapacaktır. Karar davanın reddine dairse, sıra mevcut problemin "sınırlandırma hatası" kapsamında düzeltilip düzeltilemeyeceği değerlendirmesine gelecektir. ... (hkocak)
13 – SINIRLANDIRMA HATASI VARSA DÜZELTİLEBİLİR
SORU) Bizim tapularımız değişti ve bu değişiklik sonucunda yer kaybımız oluştu 3.370 dönüm kadar bir kaybımız var. Ve itiraz süresi olan 30 günü kaçırdık. Şimdi dava açmamız gerekiyor fakat dilekçeyi nasıl yazmam gerektiği konusunda yardıma ihtiyacım var. Ayrıca bizden alınan alan kimseye tescil edilmemiş ve yol sınırımızdı ama ölçüm yapanlar sınırı yola kadar almadıkları için kaybımız olmuş ne yapmamız gerekir sizce? (aurgn)
CEVAP) Öncelikle tapuların neden değiştiğini yazmamışsınız... Büyük ihtimalle 3402 sayılı Kadastro Kanununun 22/a maddesi gereğince güncelleme (yenileme) çalışması yapılmış olmalıdır... Kadastrosu çok eski tarihlerde yapıldığı için o yere ait paftalar; teknik nedenlerle yetersiz kalmak, uygulama özelliğini yitirmek ve eksikliği görülmek gibi nedenlerle tabiri yerinde ise kullanılamaz duruma gelir. İşte bu durumdaki paftalara teknik yönden sıhhat kazandırmak için 22/a çalışması yapılır... Paftaların öncesi yetersiz olduğundan, yapılan yenileme çalışmaları sonrasında bütün parsellerin yüzölçümünün artı ya da eksi yönde değişmesi olağan bir durumdur.
Parselinizin yola göre geri çekilmesi nedeniyle yüzölçümünün eksildiğini belirtiyorsunuz. 30 günlük askı ilânı süresi içerisinde kadastro mahkemesine dava açmanız gerekirdi. Açmayıp bu süreyi kaçırmışsınız. Genel hükümlere göre dava açma hakkınız bulunmaktadır. (Dava dilekçesinin yazımı konusunda yardımcı olamıyoruz)
Benim önerim öncelikle kadastro müdürlüğüne başvurup, parselinizin yola göre konumunu dile getirin ve bir sınırlandırma hatası yapılmış olabileceğini, eğer öyle ise 3402 sayılı Kadastro Kanununun 41'inci maddesi kapsamında hatanın idari yoldan düzeltilmesini talep edin... Gerçekten bir sınırlandırma hatası yapılmış ise bunun düzeltmesi yapılabilir. Ama eğer bir hata yapılmadığı söyleniyorsa ona sizi ikna etmelerini rica edin. Eğer hata yok deniyorsa ve siz de ısrarlı iseniz dediğim gibi genel hükümler çerçevesinde dava açma keyfiyetinizi kullanabilirsiniz. ... (hkocak)
14 – PAFTA ZEMİN UYUMLU, ÖLÇÜ KROKİSİ FARKLI
SORU) İlk tesis kadastrosunda hatalı düzenlenen ölçü krokisi ilk tesis kadastrosunda düzenlenen ölçü krokisinde eksik detay noktaları mevcuttur. Bu eksik alınan ölçü değerleri yol kenarını teşkil ettiğinde paftasına tersimatları ölçü değerleri olmadan hayali olarak yapılmıştır, ama ölçü değerleri ile pafta ve zemin karşılaştırması yapılırken pafta ve zemin uyumlu şekilde çıkmaktadır. İki nokta arasında 3 detay noktası daha olması gerekirken bu noktalar alınmamış fakat paftasına tersimatı yapılmış zemin ile de uyuşmaktadır.
Bunu sormak istiyorum; Büro bu kadastral değerleri bizden aldı ve paftası ile yaptığı çakıştırma neticesinde hatalı tersimat yapıldığını bize bildirdi, bizler de arazide yaptığı aplikasyon neticesinde hatalı olduğunu tespit ettik fakat paftasından (paftasında okunan sayısal değerler) ölçü krokisinde olmayan noktaların sayısallaştırması neticesinde zemin ile pafta birbirini doğrulamaktadır. Kadastro birimi tarafından oluşturulacak bir komisyon marifetiyle yeniden ek ölçü krokisi düzenleyebilir miyiz? Ve zeminde yapacağımız ölçü değerlerini verebilir krokisi düzenleyebilir miyiz? Ve zeminde yapacağımız ölçü değerlerini verebilir miyiz ilgili büroya? … (bogac48)
CEVAP) Pafta ile zemin uyumlu iken ölçü krokisi nasıl farklı oluyor? Zemindeki durumu paftaya çizmek ölçü krokisindeki değerlerle mümkündür. Ölçü krokisi, zemin ile pafta arasında bir köprü görevi görür. Zemindeki durumu ölçü krokisi ve/veya ölçü değerleri olmadan paftaya aktarmak da mümkün değildir. Hal böyleyken zemin ile pafta uyumlu, bu ikisi arasındaki köprü farklı, bunu teknik olarak ifade etmek mümkün değildir.
Öncelikle; aslında ölçü krokisi doğru olmasına karşın, zeminde yapılan genişletmenin, paftaya gayri resmi (tahrifat/kazıntı yapılarak) sonradan çizilmediğinden emin olmalısınız. Sonra, her ne kadar zemin durumu paftaya uyumlu olsa da, fiili zemin durumunun, o parselin cephe olduğu yerde yolun daralmasına sebep olmadığından da emin olmanız gerekir.
Bütün bunlardan sonra da, sınırlandırma hatası kapsamında 41'inci madde gereğince düzeltme yapılması gerekir. Herhangi bir düzeltme yapmaksızın, parselin zemin durumu böyle deyip ölçü yaparak o değerleri vermeniz, sorumluluk altına girme riski taşır. ... (hkocak)
15 – PRİZMATİK ÖLÇÜ HATASININ DÜZELTİLMESİ
SORU) Sorumlu olduğumuz mahallede birbirine bitişik 2 parselde değişik zamanlarda prizmatik yöntem ile İmar Kanunu 16. maddeye göre ifraz ve yola terk yapılmış. Her iki değişikliğin prizmatik değerlerinden parseller oluşturulduğunda; iki uygulama arasında binmeler ve boşluklar oluşmaktadır. Bu iki parselin ortak sınırının koordinatları her iki değişiklikte de yanlış hesaplanmıştır. Prizmatik değerlerden elde koordinatlardan elde edilen parsel cepheleri ile ifraz projesinde yazan cepheler birbirini tutmuyor. Bu adadaki sorunu düzeltme yolu ile mi yoksa 18 uygulaması ile çözmemiz gerekir. (ozcelikh)
CEVAP) Her iki şekilde de çözmek mümkündür... 18 uygulanabiliyorsa yapılmalı ama henüz 18 uygulanamıyorsa, ileride doğması muhtemel hak kayıplarına meydan vermemek bakımından vakit geçirmeden idari yoldan düzeltmenin yapılması gerekir.
Bahsettiğiniz gibi ölçüler prizmatik olduğuna göre uygulama eski olmalı ve de siz bugün bu adada ölçü hatası olduğunu da somut olarak ortaya koyabiliyorsunuz. Öyleyse (kadastrocu iseniz, herhangi bir talebe gerek olmaksızın) 3402 sayılı Kadastro Kanununun 41'inci maddesi gereğince hata düzeltmesine geçmeniz gerekir. ... (hkocak)
16 – TERSİMAT HATASININ DÜZELTİLMESİ
SORU) Birbirine komşu 2 parselde tespit edilen tersimat hatasının düzeltilmesi gerekmektedir. Taşınmazların kadastro tespit tutanakları incelendiğinde her iki parselin de kadastrodan önce tapu kaydının olduğu, bu taşınmazların ortasından Karayollarınca istimlak suretiyle yola terklerin yapıldığı, yolun güneyinde kalan ve tersimat hatası bulunan bu iki parselin; kısmen ifraz tûllerinden ve halihazır zemin durumu da dikkate alınarak sınırlandırıldığı tespit edilmiştir.
Miktar fazlasının kesimine dair bir ifadeye rastlanılmayıp düzeltme neticesinde parsellerden birinin tapuda kayıtlı yüzölçümü değişmezken diğeri azalacak ve bu duruma da malikler muvafakat edeceklerdir.
41’inci Madde Uygulama Yönetmeliğinin 9’uncu maddesi; “taşınmazların kadastro tespit tutanakları muhakkak incelenmeli, taşınmazların miktar üzerinden (tapu kaydı miktarına itibar edilerek veya iktisap tarihindeki zilyetlik esaslarınca belirlenen miktar üzerinden) edinilen taşınmazlar olduğunun anlaşılması halinde, düzeltme YAPILMAYARAK beyanlar hanesinde belirtme yapılmalı ve hükmen çözüm yoluna gidebilecekleri hususunda ilgili taşınmaz maliki ve maliye kuruluşuna duyuruda bulunulmalıdır” der.
Bu durumda yüzölçümün azalması ve muvafakat durumunda düzeltmeyi yapabilir miyiz? (jfmiee)
CEVAP) Soru konusu ettiğiniz şey 9'uncu madde ile pek ilgili görünmüyor. Eğer düzeltme yaptığınızda son bulunan yüzölçüm değeri o birimde zilyetlikten verilmesi gereken toplam miktarı aşıyorsa ya da tapulu tespitlerde, tapu kaydının bir hududunun gayri sabit okuması halinde miktar kesimi yapılmışsa, son bulunan değerin de o miktarı aşması halinde 9'uncu madde gündeme gelecektir. Sizin verdiğiniz örnek pek bu durumlara uymuyor.
Elinizdeki hatanın 41'inci madde gereğince düzeltilmesi gerekir. Tersimat hatası olmasına karşın başkaca parseller etkilenmiyorsa ve özellikle de yüzölçümde küçülme varsa belirttiğiniz gibi ilgilisinin muvafakati ile de kısa yoldan düzeltmeyi yapabilirsiniz. ... (hkocak)
17 – ÖLÇÜ DEĞERLERİYLE PAFTA UYUMSUZ İSE TERSİMAT HATASI VAR DEMEKTİR
SORU) … 41’inci madde uygulamalarında takeometrik ölçü değerleri ile pafta arasında uyumsuzluk vardır. Zeminde de sınır yoktur. Bu durumda pafta mı esas alınır, ölçü değerleri mi? (yavuztilki)
CEVAP) Ölçü değerleriyle pafta arasında farklılık varsa, öncelik ölçü değerlerinindir. Takeometrik de olsa ortada bir ölçü ve krokisi bulunmaktadır. Bu değerler varken paftaya tersimat ne ile yapılmış olabilir? Belli ki tersimat hatası var. Ölçüler takeometrik olduğu için istenen hassasiyette olmayacağı, bu değerlerle düzeltmenin de yeterince sağlıklı olmayacağı düşünülebilir. O zaman, ölçü değerleri yardımıyla zemine aplike edilir.
Zeminde tam çakışmayan noktalarda aplikasyon kusuru giderildikten sonra bugünkü ölçü tekniği yardımıyla alımı yapılıp, düzeltme bu değerlere göre yapılmalıdır. Zeminde sınırların belli olmadığından bahsediyorsunuz. Olsun, siz yine de zemine bir aplikasyon yapın, ola ki ortak noktalar bulabilirsiniz. Ortak nokta bulamasanız bile yine aplikasyonla zeminde bulduğunuz noktaları, bugünün ölçü tekniğiyle yeniden ölçümünü yapın ki, düzeltmeye esas değerler artık hassas olsun. ... (hkocak)
18 – TERSİMAT HATASI, ZEMİNDE EYLEMLİ DEĞİŞİKLİK
SORU) Parselin, sınırlandırma – ölçü krokisine aykırı olarak paftaya hatalı tersimatı yapılmış. Zeminde yapılan incelemede sınırların belirsiz olduğu görülmüştür. Bu durumda düzeltme raporunda sınırlarda eylemli bir değişiklik olup olmadığını belirtmek gerekir mi?
Zeminde sınır olmamasına rağmen kadastro ölçü değerlerine göre 41. madde uyarınca düzeltme yapılmasında sakınca var mıdır? (madmax)
CEVAP) Parselin sınırlandırma-ölçü krokisine aykırı bir tersimat varsa, kroki esas alınmak suretiyle 41'inci madde gereğince düzeltme yapmak mümkündür. Bu düzeltmeyi yapmakla zeminde eylemli bir değişikliğe sebep olunmamaktadır.
Önemli olan ölçü krokisi üzerindeki ölçülerden, bir ölçü hatası yapılıp yapılmadığının kontrolü yapılabiliyorsa onu yapın. Onun dışında, düzeltme raporunda, zeminde eylemli değişiklik yapılmadığının belirtilmesinin önemi bulunmamaktadır. Zira, zemindeki durumu ilgilisi değiştirmiş olarak belli olsa idi, (dolayısıyla sizin yapacağınız düzeltme ile zemin birbirine aykırı düşecekti) o zaman ne yapacaktınız?
Sonuç olarak; verdiğiniz örnek bir tersimat hatası örneğidir ve de 41'inci madde gereğince düzeltme yapabilirsiniz. Raporda da, sınırlandırma-ölçü krokisindeki değerlerin paftaya aktarılırken hata yapılmış olduğunu belirtmeniz yeterli. ... (hkocak)
19 – SAYISAL DEĞER VE TERSİMAT HATASI
SORU) Parselin tapu alanı 1000 m2’dir. Parselin köşe noktaları kadastro çalışmalarında açı mesafe şeklinde değil koordinatlı olarak üretilmiş. Elle yazılmış olan koordinat ve alan hesabı özetindeki koordinat değerleri bilgisayar ortamına atıldığında köşenin bir tanesi paftasına göre parselden çok farklı bir yere gidiyor. Bu köşe aynı değerlerle komşu parselin köşesi olarak da yazılmış. Evraklardan bu köşenin koordinat kısmına elle hatalı yazıldığı düşünülmektedir. Bu nokta paftasındaki köşeden farklı yerdedir. Parselin bu köşesi paftadan okunup alan hesabı yapılınca alanı 1700 m2 oluyor. Parselin zeminde sabit sınırları yoktur. (madmax)
CEVAP) Dile getirdiğiniz parselin bir noktasının koordinat değerleri ile pafta durumu birbirini tutmuyor bu noktayı ilgilendiren yerde de zeminde sınırlar belirsiz. Ne yapmak lazım?
Bana göre koordinat değerleriyle ve paftadan elde edeceğiniz değerlerle ayrı ayrı o noktanın zemindeki yerini belirleyin, her ne kadar zeminde belirli bir sınır yoksa da, aplikasyon sonucu zeminde bulunacak nokta ile parselin şeklinin diğer parseller ile olan konumu, varsa yol ile oluşturduğu durumunu dikkate alarak bir sonuca varmalısınız.
Varacağınız sonuç mutlaka ya paftayla tam çakışmalı ya da sayısal değerleri tam olarak göstermeli gibi bir saplantıya da kapılmadan, gerekirse (söylediğim gibi diğer parseller ve yol istikameti de dikkate alınarak) inisiyatif kullanılıp, bu parselin kesin yeri belirlenmelidir.
Şu ki, inisiyatif kullanılırken, pafta ve koordinat değerlerine göre olan şekil ve yüzölçüm değerlerinden uzaklaşmaması gerekir. Bu şekilde parselin durumu belirlendikten sonra, bu parselin yanı sıra etkilenen diğer parseller de 41’inci madde gereğince düzeltilmelidir. … (hkocak)
20 – TERSİMİ HATALI PAFTADA İŞLEM YAPMAK
SORU) … Çalıştığım müdürlükte parseller paftalarına tersim edilirken genelde hata yapılmış. Mesela paftanın birinde poligonların bazılarının hatalı tersim edilmesinden dolayı ölçü krokisi ile paftalar arasında farklılıklar oluşmaktadır.
Kontrollük için gelen bir dosyada 41’inci madde düzeltmesi yapmak istediğimizde bütün parselleri uygulamaya sokmak gerekiyor. Basit bir yola terk v.b. dosyalarda bile sıkıntı yaşanmaktadır. İlgili yer 22/a uygulaması programına bu nedenle alınmıştır. Gelen dosyayı yenileme yapılacak şeklinde bekletmemiz mümkün mü, bu gibi bir adanın tamamını ilgilendiren düzeltmelerde nasıl bir yol uygulayabiliriz. (mustafa durtuluk)
CEVAP) Sıkıntılı bir durum… Bir taraftan kontrollük dosya gelmiş bekliyor geciktirilmemesi gerekir. Diğer taraftan işlem sağlıklı olmayan bir pafta üzerine işlenmek durumunda kalınacaktır. Bu yetmediği gibi işlem yapılan parsel dışındaki parseller de hatalı ve de bu parsele işlem yapılması ile alacağı yeni durum da hatalı olacak. Hepsini düzeltmeye de yetişemeyeceksiniz, üstelik 22/a programında olan bir yerde düzeltmenin ne anlamı olacaktır?
En iyisi bir an önce 22/a çalışmalarına başlayıp bitirmektir. Bu arada gelen işlem sahipleri ısrarlı ise, onu yerine getirmek durumundasınız. Ona rağmen, talebini yerine getirdiğiniz parsel ve etkilenen diğer parsellerin durumunu 22/a çalışmalarında doğru değerlendirmelisiniz. … (hkocak)
* * *
(*) Bu sayfada yer alan sorular ve cevaplar; www.tapu-kadastro.net isimli bu Site ve halen kapanmış olan www.tasinmazmulkiyeti.org.tr isimli Sitenin FORUM bölümüne gelen (3402 sayılı Kadastro Kanununun 41'inci maddesi gereğince, idari yoldan düzeltilebilecek teknik hatalarla ilgili) sorular ve cevaplara yer verilmiştir... Soru soran ve cevap verenin kullanıcı adı yazılmıştır… (hkocak) kullanıcı adı; Av.Hüseyin KOÇAK’a aittir.