By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.

10 soru 10 cevap - 6 (41 uygulamaları)

Av. Hüseyin KOÇAK

51 – BİRBİRİNE SINIR PARSELLER ARASINDA BOŞLUK DOĞMASI

SORU) Yönetmeliğin 8-d maddesindeki: "Birbirine sınır olması gereken iki parsel arasındaki boşluklar" tanımında bahsedilen durum nedir? (bilalbozan)

CEVAP) Madde 8/d'de bahsedilen; iki parsel paftasında birbirine tek çizgi ile sınır olduğu halde, bunlar zemine aplike edildiğinde, aralarında sanki bir boşluk varmış gibi ya da iki parsel arasında kısmen binme gibi bir sonuç elde edilmesidir. ... (hkocak)

52 – İKİ AYRI KÖYDE YER ALAN PARSELLER ARASINDA BOŞLUK KALMASI

SORU) 766 sayılı Tapulama Kanununa göre fotogrametrik yöntemle kadastrosu yapılan bir köydeki (A) parsel ile kadastrosu 3402 sayılı Kadastro Kanununa göre SAYISAL olarak yapılan bir mahallede bulunan (B) parseli arasında hatırı sayılır bir büyüklükte (6000 m2) boş alan bulunmaktadır. (B) parselin bulunduğu tasarruf krokisinde komşu olarak (A) parselin bulunduğu köyü göstermektedir, ancak fotogrametrik paftadan sayısallaştırma suretiyle oluşturulan (A) parsel ile sayısal koordinatlardan oluşan (B) parsel çakıştırıldığında arada bahsettiğim boşluk oluşmaktadır.

Sayısal olan (B) parselde kadastrodan kaynaklı bir ölçü ve tersimat hatası tespit edilememekle birlikte toplulaştırma yapılan bu her iki birimde (köy ve mahalle) bu boş alanı idari yoldan tescile konu edebilir miyiz? Edebilirsek mahallede mi yoksa köyden mi tescil edilmelidir. Yoksa birbirlerine komşu olmalarından dolayı bir sınırlandırma hatası olarak mı düşünülmelidir. Ya da bu boşluk için kadastro mu yapılmalıdır? (jfmiee)

CEVAP) Öncelikle, (A) parseli ile (B) parseli arasındaki boşluk gerçekten boşluk olduğu için mi var yoksa iki parsel birbirine sınır olduğu halde aplikasyon hatasından kaynaklanan bir görüntü mü söz konusu, bunun teknik olarak da ortaya konması gerekir. (B) parselinde ölçü, tersimat hatası yoksa onu tamam sayalım. Peki, fotogrametrik çalışma ile oluşturulan (A) parselinin paftadaki durumu zeminle ne kadar uyumlu? Pafta ile zemin arasında bir çelişki yoksa, zemindeki gerçek yeri de (B) parseliyle sınır oluşturmuyorsa arada gerçekten boşluk var demektir. Aradaki boşluk da Hazine adına kalır.

Ama yine iki parselin birbirine sınır olduğunu gösterir sağlam veri varsa o zaman hatanın kaynağını tespit edip düzeltme yoluna gitmek gerekir. ... (hkocak)

53 – İKİ KÖY ARASINDA MÜKERRERLİK VE DÜZELTME

SORU) ... (X) ve (Y) köylerinin kadastro sırasında sınırlarında binmeler oluştuğu gözlemlenmiştir. Köyler kesin askıdan inmiştir. Fakat kesin kabulü ve tapuya devri yapılmamıştır. Burada 41 yapılabilir mi, eğer yapılacaksa da tapularının alınması beklenmek zorunda mı? Yoksa şimdiden 41 düzenlemesi yapılabilir mi? (siniors)

CEVAP) Kadastro Kanununun 22’nci maddesi gereğince bir yerde ikinci kez kadastro yapılamaz ve ikinci kadastro yok hükmündedir. Bu tür durumlarda aynı Kanunun 41’inci maddesi gereğince bir düzeltme yapmanız hukuken pek mümkün değildir. Bu nedenle mükerrer kadastro ile ilgili hükümler doğrultusunda hareket edilmelidir. Konu hakkında detaylı bir araştırma yapmanızı ve bu binmelerin pafta çizimlerinden kaynaklanan bir hata mı, zemindeki aynı yer için birden fazla kadastro parseli mi oluşturulmuş tam olarak tespit etmenizi tavsiye ederim. (çatal)

CEVAP) … (X) köyü ile (Y) köyü kadastrosunda binmeler varsa; “çatal”ın da belirttiği gibi öncelikle bunun sebebinin ortaya konması gerekir. Binmeler; aynı yerin mükerrer ölçümünden mi kaynaklanıyor yoksa, ölçülen yer ayrı fakat; ölçü, tersimat ya da hesaplama hatası nedeniyle aynı altlık üzerine tersimde mi ortaya çıkıyor?

Eğer ölçülen yer ayrı ise o zaman 41'inci maddeyi uygulamalısınız. Ancak, aynı yerin iki kez ölçümü söz konusu ise o zaman mükerrer kadastronun giderilmesi şeklinde uygulama vermelisiniz. Ama her durumda da, kadastronun kesinleştiği için tescilin yapılıp, mükerrerlikle ilgili Tapu Müdürlüğüne bilgi verilmeli ve düzeltme 1515 sayılı Kanun kapsamında yapılmalıdır. … (savaş)

54 – GENEL SINIRDA DÜZELTME

SORU) Kadastro çalışmaları yapılan (A) köyü bilgilendirmeden inmiştir, (B) köyü ise henüz bilgilendirmeye çıkmamıştır. (A) köyünün sınırı belirlendikten sonra (A) köyü muhtarı ve vatandaşları kadastroya dilekçe vermiştir, dilekçeden sonra, Kadastro Mahkemesine başvurdular ve mahkeme de sınırı çeviren teknisyenin ilettiği kroki doğrultusunda karar vermiştir, fakat mahkemenin verdiği karar basit krokidir, herhangi bir açı ve mesafeden bahsedilmemiştir, sorunlu sınır ise sadece (x) tepesinden (y) tepesine bağlandığı noktadaki 15-20 parseli ilgilendirmektedir. Bu parseller (B) köyünde kalmıştır fakat malikleri (A) köyünde ikamet eden şahıslardır ve onlara yazılmıştır. (A) köyü ile (B) köyünün muhtarları da aynı doğrultuda beyan vermektedir.

Sorunu incelediğimizde ise 25000’lik paftada tepe isimleri belli olmadığından muhtarların beyanına göre arazide esas alınan (x) tepesi yanlış alınmıştır (2 muhtar da bunu kabul ediyor) aslında (x) tepesi 300 m ilerdeki diğer tepe olması gerekiyor. Eğer tepe muhtarların dediği tepe olarak kabul ederse bu parseller A köyünde kalıyor beyanları doğru oluyor. (A) köyü bilgilendirmeden indiği için biz bu sınırda düzenleme yapabilir miyiz ve yapabilirsek muhtarların imzasına gerek var mı ve hazırlayacağımız raporda neden düzeltme yapıldığını açıkça yazmamız. (siniors)

CEVAP) Kadastro çalışmaları 3402 sayılı Kadastro Kanununun 12'nci maddesi gereğince 30 günlük askı ilânı ile kesinleştirilmektedir. 30 günlük ilân süresi içerisinde açılacak davayı en aza indirmek bakımından bir nevi iyi niyet ifadesi olarak bilgilendirme ilânı yapılmaktadır. Bilgilendirme ilânının asıl amacının da, gözden kaçmış bir problem varsa, askı ilânı öncesi bunun giderilmesini sağlamak olmalıdır.

Eğer her iki köyün muhtar ve bilirkişileri o parsellerin (A) Köyünde kaldığını beyan ediyorlarsa, bu beyanlar doğrultusunda hareket edilmelidir. Yapılacak sınır düzeltmesi için muhtar imzaları alınmalıdır. (hkocak)

55 – YAZIM HATASININ DÜZELTİLMESİ

SORU) Kadastro çalışmaları esnasında yan yana iki parselin niteliği ters (biri birine biri birine) yazılmak suretiyle yanlış yazılmış bu yanlışlık, 2016/2 sayılı genelgeye göre Kadastro Müdürlüğü düzeltme formu ve beyanname düzenleyerek tapu müdürlüğümü düzeltecek yoksak tapu müdürlüğü evrakları kendi mi hazırlayıp düzeltecek? (isimsek42)

CEVAP) Yazım hatası yalnızca Tapu Müdürlüğü arşivi için geçerli ise, işlemin Tapu Müdürlüğünde yapılması yeterlidir. Eğer yazım hatası Kadastro Müdürlüğü arşivinde de yapılmışsa o zaman düzeltme formalitesinin Kadastro Müdürlüğünde başlatılması gerekir.

Onun için de, Kadastro Müdürlüğü arşivinde bulunan fen klâsörüne bakılması, orada da hatalı yazım varsa düzeltme çalışmaları Kadastro Müdürlüğünce başlatılmalıdır. Fen klâsöründe hatalı yazım yoksa, işlemin Tapu Müdürlüğünde yapılması yeterlidir. ... (hkocak)

56 – YÜZÖLÇÜM YAZIM HATASININ DÜZELTİLMESİ

SORU) …  Tapu kütüğünde askı ilânında ve tutanakta taşınmaz alanı 5.000.00 m2 olarak tescil edilmiş fakat kadastro müdürlüğüne vatandaş dilekçe vererek taşınmazının 5.000 m2 gelmediğini yüzölçüme göre düzeltme istiyor. Yüzölçüm hesap karnesinde alan 3.450.00 m2 pafta ve zemin uyumlu koordinatlardan hesaplanan alan 3.450.00 m2 gelmekte. 2016/2 nolu genelgeye göre düzeltebilir miyiz? Yoksa 41’inci maddeye göre mi düzelteceğiz. Taşınmaz üzerinde aynı zamanda ipotek var…  (ceren)

CEVAP) Parselin yüzölçümünün kadastro çalışmaları sırasında da 3.450,00 m2 olarak hesaplanmış olduğu görülüyor. Hatanın mahiyetinden, bir yazım hatası olarak görülüp, 2016/2 nolu genelge gereğince değerlendirilmesi mümkündür.

Tescilli yüzölçümü 5.000,00 m2 olmasına karşın maliki de 3.450,00 m2 olarak düzeltilmesine rıza gösteriyor. Başka parseller etkilenmiyor, küçülen yüzölçüme ilgilisi de muvafakat veriyor, o halde 2016/2 nolu genelge gereğince kısa yoldan hatanın düzeltilmesi gerekir.

Üzerindeki ipoteğe gelince; parselin yüzölçümünün 3.450,00 m2. olduğu pozitif olarak belli iken ipotek alacaklısı böyle bir düzeltmeye nasıl engel olacak? "Benim ipoteğim durduğu sürece bu parselin yüzölçümü de 5.000,00 m2 kalacak" mı diyecek? Onun dediği gibi olursa kimi kandırmış olacağız? Ya bu arada parsel maliki kötü niyetli çıkıp parseli 5.000,00 m2 olarak satmaya kalksaydı?

Parsel malikinin iyi niyetli olduğu anlaşılıyor ve de kimseyi kandırmaya gerek yok. O halde 2016/2 sayılı genelgeye göre gerekli düzeltmenin yapılması ve de Tapu Müdürlüğü tarafından Medeni Kanunun 1019'uncu maddesi gereğince ipotek alacaklısına da bilgi verilmesi gerekir. (İpotek alacaklısı durumdan memnun kalmazsa parsel maliki ile işini ayrıca halletmesi gerekir.) ... (hkocak)

57 – YÜZÖLÇÜM HATASI VE TEBLİGAT

SORU) Talebe bağlı değişiklik işlemleri sırasında, hesap yönteminden kaynaklanan yüzölçüm farklılıkları, kadastronun dayandığı hata sınırının altında kalıyor ise (tecviz dahilinde ise) ilgilisinin müracaatı veya kadastro müdürlüğünce resen düzeltilir. (5304 sayılı Kanunun 9.maddesi).

Buna göre;

  1. a) Hata sınırı üzerinde olan yüzölçüm farklılıklarının düzeltme işlemleri 41’inci madde kapsamında mı olacak? (komşu parsel sahiplerine tebliğ edilecek mi?)
  2. b) Hata sınırı üzerinde olan yüzölçüm farklılıklarının düzeltme işlemi 2016/2 nolu genelgeye ya da 2022/7 nolu genelgeye göre yapılabilir mi? (evrakına ve haritasına aykırı hatalı tescil edilen yüzölüçümleri kapsamına girer mi?) (mcicek)

CEVAP) a) Tecvizi aşan hataların 3402 sayılı Kadastro Kanunun 41’inci maddesi gereğince düzeltilmesinin gerekeceği muhakkaktır. Tebligat düzeltmeden etkilenen parsellere yapılır. Eğer ölçü ve tersimatta herhangi bir hata olmadığı halde, yalnızca yüzölçümde hata varsa o takdirde yalnızca düzeltme yapılan parsel malikine tebligat yapılmakla yetinilmeli, komşu parsellere tebligat yapılmamalıdır.

"Düzeltme sonucu yüzölçüm küçülüyorsa komşulara tebligat yapılmamalı, büyüyorsa yapılmalı" şeklindeki görüşe katılınmamaktadır. Zira yapılan düzeltmeden diğerleri etkilenmediği sürece tebligat yapılmamalıdır.

(Öncesinde bu konuda tereddüt bulunma iken, bu tereddüt 2022/7 sayılı genelge ile giderilmiştir… 2022/7 sayılı genelgenin 10’uncu madde ikinci fıkrasının ilk cümlesi şu şekildedir; Düzeltmeden etkilenmeyen komşu parseller ile parselin önceki malikleri ve diğer hak sahiplerine tebligat yapılmaz.)

Ancak, tarımsal sahalarda, parsel hududu gayri sabit sınıra açılıyorsa, ilk tesis kadastrosu sırasında "kadastro tutanağında" miktar fazlası kesilmesi gerektiği belirtildiği halde bu durum paftasında gösterilmediği için yüzölçüm hatası varmış gibi olan durumlar olabilir. Onun için bu yönde gerekli araştırma yapılmalı ve bu yönde bir durum tespit edilirse, düzeltme Maliye Hazinesine de tebliğ edilmelidir.

  1. b) Ölçü ve tersimat hatasının olmadığı, yalnızca yüzölçüm hatasının olduğu durumlarda; fark tecvizi aşsa bile 2022/7 sayılı genelgenin 9’uncu madde birinci fıkra a.2 bendi gereğince “teknik rapor” düzenlenip, ilgilisinin muvafakati alınmak suretiyle düzeltilebilir. … (hkocak)

58 – PARSEL NUMARALARININ DÜZELTİLMESİ

SORU) Hatalı verilen parsel numaraları Müdürlüğümüzde yapılan ihdas işlemleri sırasında Kadastro Müdürlüğünce 4099 parselden sonra 4100 verilmesi gerekirken 5000, 5001..... diyerek yaklaşık 8 tane hatalı parsel numarası verilmiş, bu hatalı parselleri tashih etmek mümkün mü? Mümkünse ne şekilde olmalı? … (Veli SABANCILAR)

CEVAP) Parsel numarasının düzeltilmesi herhangi bir hakkı etkilemez. Parsel numarasının 4099’den sonra, 5000 olarak devam edilmesi, ileride karışıklığa neden olabilir. Hatalı numaralanan parsel sayısı henüz az iken düzeltilmesi en doğrusudur. 1947 tarihli olan "Tapu ve Kadastro Fen İşleri İzahnamesi"; pafta, ada ve parsel numaraları ile sokak isimleri gibi hak kaybına neden olmayacak düzeltmelerin idari yoldan resen yapılabileceğini öngörmüştür. Sonraki düzenlemeler de bunun aksine bir hüküm içermemektedir.

O nedenle de; hatalı olarak numaralandırılmış parseller, kadastro ve tapu müdürlüğün diyalog içerisinde birlikte tespit edildikten sonra; tapu müdürlüğünce "tashihler siciline" alınmak suretiyle parsel numaraları resen düzeltilmeli, fen klâsöründe düzeltme için kadastro müdürlüğüne bilgi verilirken, Medeni Kanunun 1019’uncu maddesi gereğince de ilgililerine bildirimde bulunulmalıdır. ... (hkocak)

59 – HATALI YAZILAN PARSEL CİNSİNİN DÜZELTİLMESİ

SORU) İlgilisi, kadastro sırasında parsel cinsinin yanlış yazıldığını belirterek düzeltilmesi için dilekçe ile müdürlüğe başvuru yapmıştır. Parselin kayıtlı cinsi "kargir ev ve arsa" olup, tasarruf krokisiyle uyum sağlamaktadır. Fakat zeminde 3 katlı ev olduğu belirlenmiş, bilirkişi ve muhtar beyanına başvurulmuş, kadastro yapımı sırasında yapının 3 katlı olduğunu ve bir değişiklik olmadığını beyan olarak ifade etmişlerdir.

Bu parselin cinsini “3 katlı kâgir ev ve arsa” olarak düzeltebilir miyiz? (dgcanxy)

CEVAP) Kadastro çalışmaları sırasında parselin cinsi hatalı yazılmışsa, düzeltilmesi için ilk başvurulacak belge tasarruf krokisi olmalıdır. Tasarruf krokisiyle uyumlu ise o zaman, kadastro öncesine ait belgelere inmek gerekir. Tabi tasarruf krokisinin de, kadastro öncesine ait belgelerle uyumlu olması gerekir. O parselle ilgili kadastro öncesine ait belgeler o parselde 3 katlı binanın varlığını gösteriyorsa talep yerine getirilebilir.

Tasarruf krokisi ile tapu kütüğündeki kayıt uyumlu ve de kadastro öncesine ait bir belge de yokken, düzeltme yapmak için bilirkişi beyanının yeterli görülmesi doğru olmayabilir. Ancak tasarruf krokisine aykırı tescil söz konusu ise düzeltmenin yapılması gerekir. … (hkocak)

60 – TERS YAZILAN PARSEL CİNSİNİN DÜZELTİLMESİ

SORU) Kadastro çalışmaları esnasında yanyana iki parselin niteliği ters (biri birine biri birine) yazılmak suretiyle yanlış yazılmış bu yanlışlığı 2016/2 nolu genelgeye göre kadastro müdürlüğü düzeltme formu ve beyanname düzenleyerek tapu müdürlüğü mü düzeltecek, yoksa tapu müdürlüğü evrakları kendi mi hazırlayıp düzeltecek? (isimsek42)

CEVAP) Parselin cinsi tapu kütüğünün yanı sıra fen klâsörüne de yazılmaktadır. Dolayısıyla parsel cinsi her iki müdürlüğü de ilgilendirmektedir. Düzeltme için tescil bildirimi kadastro müdürlüğü tarafından düzenlenerek tapu müdürlüğüne gönderilmelidir. Tescil sonrasında da evrakların bir örneği kadastro müdürlüğü arşivine konmalıdır. (hkocak)

*   *   *

(*) Bu sayfada yer alan sorular ve cevaplar; www.tapu-kadastro.net isimli bu Site ve halen kapanmış olan www.tasinmazmulkiyeti.org.tr isimli Sitenin FORUM bölümüne gelen (3402 sayılı Kadastro Kanununun 41'inci maddesi gereğince, idari yoldan düzeltilebilecek teknik hatalarla ilgili)  sorular ve cevaplara yer verilmiştir... Soru soran ve cevap verenin kullanıcı adı yazılmıştır… (hkocak) kullanıcı adı; Av.Hüseyin KOÇAK’a aittir.

 

  • Görüntüleme: 2663

Related Articles