By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.
  • Hüseyin KOÇAK
  • İmar

10 soru 10 cevap - 18 (imar plânı uygulamaları)

Av.Hüseyin KOÇAK

171 – 18 UYGULAMA DOSYASININ KONTROLÜ

SORU) … 18’inci Madde Uygulama Yönetmeliğinin 6’ncı maddesinde; “Düzenleme Sınırının geçirilmesi; b) Yola cephesi olmayan parsel oluşturmamak kaydıyla iskân sahası içindeki yollardan, geçirilir” dendiği halde yoldan geçirilmeyip kadastro parselinin sınırından geçirilmiştir. Bunun sonucu olarak artık parsel oluşmakta ve düzenleme sınırı imar adasını ikiye bölmekte olup, imar adasının yarısı uygulamaya girmemektedir. (İmar adasının düzenlemeye girmeyen kısmındaki parseller değişiklik görmemiş parsellerdir).

Müdürlük olarak dosyayı belediyeye iade ettik. Belediye, bir değişiklik yapmadan dosyayı geri iade etti. Dosyayı tekrar belediyeye iade etmemiz mi gerekiyor, yoksa onaylayıp tapuya gönderip, üst yazıda tapu müdürlüğünün reddetmesini mi istememiz gerekir? (Yasin61)

CEVAP) Hep aynı konu; belediye imar mevzuatına aykırı bir dosya getirirse ne yapacağız, sorumluluğumuz nedir?

Konuya teorik baktığımızda, belediye hatalı bir uygulama yapıyor ve siz de göreviniz gereği buna resmen tanık oluyorsunuz, öyleyse TCK.nın 279'uncu maddesi kapsamında sorumluluk altına girebilirsiniz. Ama Danıştay kararları; kadastronun, teknik kontrolü yapmakla yetinmesi gerektiği doğrultusundadır. Bu da sizi rahatlatan bir konudur.

Bence siz üzerinize düşeni yapıp belediyeye hatasını hatırlattığınıza göre gerisi belediyenin sorumluluğundadır. Büyük Ölçekli Harita ve Harita Bilgileri Yönetmeliğe uygunluk kontrolünü yaptıktan sonra tescil için Tapu Müdürlüğüne gönderebileceğinizi düşünüyorum. ... (hkocak)

172 – İŞLEM BİR AY İÇİNDE SONUÇLANIR

SORU) 18'inci madde uygulaması ile ilgili dosyamızın teknik kontrolü tamamlanıp, tapu müdürlüğüne verilmiştir. Tescilin geciktirildiğini düşünüyoruz, acaba dosyanın tescili için bir süre var mıdır?

CEVAP) İşlem dosyasında bulunan eksiklikten kaynaklanan bir aksama olmadığı sürece, 1477 nolu Genelge gereğince; encümen kararına bağlanmış işlemler Tapu ve Kadastro İdaresine yapılan ilk başvuru tarihinden itibaren (kadastro müdürlüğüne yapılan ilk başvuru tarihinden itibaren) bir ay içinde tescil işleminin tamamlanması gerekir.

Ancak bu süre zorunlu bir süre olmayıp temenni mahiyetindedir. Bu nedenle duruma göre bu sürelerin uzaması mümkündür. (hkocak)

173 – İMAR DOSYASI İÇİN SORUMLULUK

SORU) Bir imar uygulaması yapılırken ya da bu uygulamayı yapan belediye personeli, kadastro personeli ve tapu personelinin uygulama dosyasındaki sorumlulukları nelerdir?

Mesela parsellerin kenarlaşmaması kimin sorumluluğu? Ya da DOP oranın yanlış hesaplanması? Ya da yanlış malike tescil olması? Ayrıca bir de bu kurumlardaki mühendisler dosyanın kontrolünde ne ile yükümlüdür. Örneğin tapudaki memur bu uygulama sınırı hatalı diye dosya iadesi yapabilir mi? Ya da burası yoldan ihdas olmaz diyebilir mi? (gs44)

CEVAP) İmar uygulamasında belediye-kadastro-tapu personelinin görevinin nerede başlayıp nerede bittiği konusunu somut olarak ayırmak pek mümkün değil. Danıştay kararları uygulama yetkisinin belediyelere ait olduğu üzerinedir. Ama bu her türlü uygulama ve hata için aynı olmayacaktır... Önceki sorularınızdan sizin bir belediye personeli olduğunuzu düşünüyorum.

Parsellerin kenarlaşmaması, şeklinde genel ifadeyle sorulacak sorunun net cevabı olmaz. Hangi parselle hangisi kenarlaşmıyor? Aynı uygulama sahası içindeki parsellerin kenarlaşmaması uygulamayı yapan idarenin hatasından kaynaklanır. Ve kadastro müdürlüğü teknik kontrolü yetersiz görerek çevirebilir. Ama sizin yapmış olduğunuz uygulama ile eski paftada yer alan ve uygulama dışı parsellerle kenarlaşmaması başka bir şeydir ve bu şekildeki bir kenarlaşmama aslında kimsenin kusuru olmadan da mümkün olabilir. Dolayısıyla kenarlaşmayan parsellerin hangi gerekçe ile hangi durumdaki parsellerin birbiriyle kenarlaşmamasından kaynaklandığının ortaya konması gerekir.

Danıştay kararlarına göre; kurumdaki mühendisler yani kadastro müdürlüğündeki mühendisler işin BÖHHBÜY kapsamında gerekli teknik hassasiyete sahip olup olmadığının kontrolü ile sorumludur.

Yanlış malike tescili daha çok tapu müdürlüğünün sorumluluğundadır. Ama belediye de, tapu müdürlüğünü yanıltacak şekilde işlem yapmamalıdır. Her şeye rağmen, yapılan uygulamada tapu müdürlüğünün en çok üzerinde durması gereken şey, uygulamaya giren parsellerin maliklerine uygulama sonrası yer verilmiş mi, hisse oranı doğru mu? Onu kontrol etmesi gerekir.

Danıştay kararlarından çıkarılan sonuca göre; DOP oranının yanlış hesaplanması ve uygulama sahasının hatalı geçirilmesine de Tapu ve Kadastro İdaresinin karışmaması gerekir. Ama bir belediyeci olarak; "öyleyse Tapu ve Kadastro İdaresi neden karışıyor" da dememelisiniz. Mevzuatın öngörüsünün gerektiği gibi yerine getirmelisiniz... Hatalı bir uygulamaya görevi gereğince tanık olan bir memur (Tapu ve Kadastrocu) Türk Ceza Kanununun 279'uncu maddesi kapsamında ihbar sorumluluğunun olduğu da dikkatten uzak tutulmamalıdır. ...(hkocak)

 174 – TESCİL SAYFASINDA MÜHENDİS İMZASI

SORU) İmar uygulaması dosyalarında bulunan tescil sayfalarını kadastro müdürlüğü personeli imzalamamaktadır. Bunun nedenini sorduğumuzda imar uygulamalarının tescilinden (mülkiyet bilgileri) tapu müdürlüklerinin sorumlu olmasını neden olarak gösteriyorlar; ancak tescil sayfalarında pafta, ada–parsel, yüzölçümü, cins, muhdesat, belirtme, tecavüz, vb. gibi teknik bilgilerde vardır ve bunlardan birebir kadastro müdürlükleri sorumludur ve ben tescil sayfasına göre imarın TAKBİS'e girişini yapıyorum. Tescil sayfalarının kadastro müdürlüklerince imzalanmayacağına dair bir hukuki dayanak var mıdır? (Ahmet Yılmazer)

CEVAP) Uygulamada; 18 dosyalarında bulunan cetveller, formlar konusunda ne yazık ki tam bir standart yok. Farklı yerlerde farklı bilgileri içeren formlar, cetveller düzenlenebilmektedir. Cetvel ya da formlarda bulunan bilgiler de farklılık gösterebilmektedir. Ama şu var ki düzenlenen form ya da cetveller teknik bilgileri de içeriyorsa (Örneğin yüzölçüm ile ilgili bilgiler) kadastro müdürlüğünde bu yönünün kontrol edilmesi, bunun gereği olarak mühendisin de imzalaması gerekir.

İmza atması gerektiği halde imzalamamışsa, daha sonra çıkacak herhangi bir sorun durumunda; "benim imzam yok dolayısıyla da sorumluluğum yok" deme şahsı bulunmamaktadır. Yapması gereken kontrolü yapmama ihmalinden sorumlu olur. ... (hkocak)

175 – MALİKLİ DAĞITIM CETVELLERİNİN KONTROLÜ

SORU) 18’inci madde uygulamasında hazırlanan dağıtım cetvellerinin kontrolü 2019/13 sayılı genelgenin C.13/12’nci maddesinde; “İşlem dosyası içerisindeki kadastro ve blok parsellerine sıralı malik isimlerinin bulunduğu tescile esas arazi toplulaştırma cetvelleri, teknik yönüyle kadastro müdürlüğünce mülkiyet ve hisse yönüyle tapu müdürlüğünce kontrol edilir.” denilmektedir.

Söz konusu dağıtım cetvelleri kontrol mühendisi tarafından imzalanması gerekmeyeceği kanısındayız. Yalnız imzalanması yönünde de tapu müdürlüğünce bekleyiş vardır. Yukarıdaki genelge maddesine göre kontrol mühendisinin dağıtım cetvellerini imzalaması gerekli midir? (ssolak)

CEVAP) 2019/13 sayılı genelgenin C.33/12’nci maddesi malikli dağıtım cetvellerinin kontrolünün tapu müdürlüğüne ait olduğunu belirterek yeteri açıklıkta sorunuza cevap vermiş. Bu genelgeye o maddenin konuluşuna katkıda bulunmuş biri olarak sırf malikli dağıtım cetvellerine kontrol mühendisleri tarafından imza atılmaması için o maddenin konulduğunu belirtmek isterim. (mert80)

CEVAP) 2019/13 sayılı genelgede o şekilde yer almış olsa da dağıtım cetvellerinde kimlerin kontrol imzası bulunacağı maalesef pek çok yerde kadastro müdürlükleri ile tapu müdürlükleri arasında sorun olmaya devam etmektedir. Sanki imzası olmayanın sorumluluğu olmayacak.

Bana göre dağıtım cetvelleri; kontrol mühendisi tarafından da, tapu memuru tarafından da kontrol edilip, imzalanmış ya da her sayfasının paraflanmış olması gerekir.

Çünkü dağıtım cetvelinin;

  1. a) Yüzölçüm nedeniyle teknik boyutu bulunmaktadır. Özet cetvelinde, gerekli DOP oranı düşüldükten sonra kalan miktar kadar yer o parsel için verilmiş mi, bu husus tekniktir ve de kontrolünün kadastro müdürlüğünde kontrol mühendisi tarafından yapılması gerekir. Dolayısıyla da dağıtım cetvellerinde kontrol mühendisinin de imzası ya da parafının bulunması gerekir.
  2. b) Uygulamaya giren parsel maliklerine imar parsellerinden yer verilmiş mi? Bunun kontrolünün ise tapu müdürlüğünde yapılması gerekir. Dolayısıyla dağıtım cetvelinin kontrolü konusunda kimsenin, başkasının arkasına saklanma şansı bulunmamaktadır. (savaş)

176 – ÜST ÖLÇEKLİ PLANIN İPTALİ ALT ÖLÇEKLİ PLÂNA GÖRE YAPILMIŞ OLAN UYGULAMAYI HÜKÜMSÜZ KILMAZ

SORU) 2016 fen kayıt girişli 18’inci madde uygulaması kontrol aşamasındayken idare mahkemesi o bölgenin 1/1000 Ölçekli Uygulama Planının İptaline karar veriyor. Belediye idare mahkemesinin bu kararını kadastroya üst yazı ile iletti. Fakat belediye 18'inci madde uygulamasının tescil işlemlerine devam edilmesi gerektiğini, uygulama planının bozulmasının 18'inci madde uygulamasını etkilemeyeceğini öne sürüyor. Bizim görüşümüz altlığı iptal edilen bir yerde 18'inci madde uygulamasının tescil edilmesinin uygun olmayacağı yönünde. Bu konuda sizlerin görüşlerine ihtiyaç duymaktayız. (mfocmyılmz)

CEVAP) Üst ölçekteki plânın İdare mahkemesince iptaline karar verilmesi, bu plâna bağlı olarak yapılmış olan 18'inci madde uygulamasını kendiliğinden hükümsüz hale getirmez. O plâna bağlı olarak 18'inci madde uygulamasının da idare mahkemesince iptaline karar verilmesi gerekir. O nedenle de belediyenin söylediği doğrudur. … (hkocak)

177 – 18'İNCİ MADDE UYGULAMASINA YAPILACAK İTİRAZIN DEĞERLENDİRİLMESİ

SORU) 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 18’inci madde uygulamasında askı durumunda yapılacak olan itirazları değerlendirme işinde yetkili; belediye encümeni midir, projeyi hazırlayan mıdır, yoksa teknik bir komisyon kararı ile mi değerlendirilir? (jalon)

CEVAP) 3194 sayılı Kanunun 18’inci madde uygulaması, bir imar plânı uygulamasıdır. İmar plânları belediye meclislerinin onayı ile yürürlüğe girer. Ancak bu plânların uygulamasına belediye encümeni karar verir. Belediye encümeninin 18'inci madde uygulamasına verdiği karar bir idari işlem olup, ilgililerin, idari işlemin değiştirilmesi ve yeni bir işlem yapılmasını, işlemi yapan makamdan talep ederler.

O nedenle, uygulamaya belediye encümeni karar verdiği için itirazlar da encümene gider. … (hkocak)

178 – TAPU MÜDÜRLÜĞÜNCE İMAR DOSYASI KONTROLÜ

SORU) İmar hakkında hiç bir bilgim olmadığı halde bana imar dosyası verildi... İmar dosyasını elimize aldığımızda ilk nelere dikkat edilmesi gerekli olduğunu ve neler yapılması gerekli olduğunun tam olarak bilemiyorum. Bir tapu memuru olarak imar uygulamasını tescil ederken bize sorumluluk doğuran hususlar nelerdir. İlk yapacağım için biraz çekincelerim var … (enes)

CEVAP) İmar dosyasının kontrolü, kadastrocu için de tapucu için de külfetli iştir. Ayrıca yalnızca tecrübesiz olanlar için değil, tecrübeliler için de aynı şey söz konusudur...

Kontrolde bakılacak husus önce hangi parseller uygulamaya girmiş, bu parsellere karşılık imar parseli tahsis edilmiş mi? Ve tapu memuru için en önemli husus da, uygulamaya giren parsellerin maliklerine, imar parsellerinde yer verilmiş mi, hisse oranları doğru mu?

Parseli uygulamaya giren malike yer verilmemiş olması ya da uygulamaya giren parsellerde hissesi bulunmayana imar parselinden yer verilmesi hak kaybına sebep olur... Tapucunun dikkat edeceği en önemli husus bence budur? ...(hkocak)

179 – İMAR PARSELLERİNİN CİNSİ

SORU) Yapılan bir 18'inci madde uygulamasında mevcut taşınmazların cinsi “Ev”dir; fakat yeni oluşan taşınmazlarda cinslerinin “arsa” olarak değiştirildiği görülmektedir. Yapılan görüşmelerde taşınmazlardaki mevcut binaların yıkıldığı ve arsa haline geldiği ve bu sebepten dolayı da cinslerinin “arsa” olarak yazıldığı belirtilmiştir. 18'inci madde uygulamasında re’sen cins değişikliği yapılabilir mi, yoksa taşınmazların mevcut cinsleri yeni oluşan taşınmazlara aynen aktarılmalı mıdır? (Ahmet Yılmazer)

CEVAP) 1477 sayılı genelgede; "... kadastro parsellerinde mevcut evin, bir imar parselinde kalması durumunda bu imar parsellerinin cinsi kadastro parsellerindeki vasfı ile tescil edilir. Kadastro parsellerinde ev bulunmayan kısımların oluşturduğu imar parsellerinin vasıfları ise arsa olarak tescil edilir" şeklinde ifade bulunmaktadır.

Bu ifadeden hareketle, 18 uygulaması sonucu oluşan parsellerin cinsinin "arsa" olarak yazılması doğrudur. ... (hkocak)

180 – İMAR PARSELLERİNİN TESCİLİNDE PAYDA

SORU) İmar dosyasında dağıtım cetvelinde imar parselinde hisseli parselde malikin payının paydası 2400’den büyük olarak geldi bu şekliyle kabul edilebilir mi? (EMEKTAR TAPUCU)

CEVAP) İmar parselinin hisseli olması halinde, hisselerin tescilinin nasıl olacağı 1477 sayılı Genelgede; "... payda en çok 2400 olabilir…" şeklinde yer almaktadır. Genelgedeki kurala uyulması gerekir. Ancak uygulamada her zaman mümkün olmamaktadır.… (hkocak)

 *   *   *

(*) Bu sayfada yer alan sorular ve cevaplar; www.tapu-kadastro.net isimli bu Site ve halen kapanmış olan www.tasinmazmulkiyeti.org.tr isimli Sitenin FORUM bölümüne gelen (3194 sayılı İmar Kanununun 18'inci maddesi gereğince, yapılacak parselasyonla ilgili) sorular ve cevaplara yer verilmiştir... Soru soran ve cevap verenin kullanıcı adı yazılmıştır… (hkocak) kullanıcı adı; Av.Hüseyin KOÇAK’a aittir... (Cevaplar mevzuat değişikliğine göre güncellenmektedir.)

*   *   *

  • Görüntüleme: 6008

Related Articles