By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.
  • Hüseyin KOÇAK
  • Kadastro

10 soru 10 cevap - 2 (kadastro)

Av. Hüseyin KOÇAK

Bu sayfada yer alan sorular ve cevaplar; www.tapu-kadastro.net isimli bu Site ve halen kapanmış olan www.tasinmazmulkiyeti.org.tr isimli Sitenin FORUM bölümüne gelen (3402 sayılı Kadastro Kanunu gereğince yapılan kadastro çalışmalarıyla ilgili) sorular ve cevaplara yer verilmiştir... Soru soran ve cevap verenin kullanıcı adı yazılmıştır… (hkocak) kullanıcı adı; Av.Hüseyin KOÇAK’a aittir... Sorular ve cevaplar; Nisan-2024 tarihi itibariyle güncellenmiştir.

11 – ORKA KAPSAMINDA, GEÇİCİ 8.MADDENİN UYGULAMASI – 1

SORU) ORKA çalışmaları kapsamında tapulama harici (kayalık) yazan 1000 hektarlık bir alanda ormancılar tarafından 60 hektarlık alan orman olarak belirlendi ve ilâna çıkacak. Sonrasında geriye kalan 940 hektarlık alanda ise kısmi alanlarda şahıs kullanımları olmasına rağmen nerdeyse tamamı boş arazi. Bizler burada geçici 8.madde kapsamında vatandaşın kullandığı kısımları zilyetlikten yazdıktan sonra;

(31.07.2015 tarihli TKGM Kadastro Daire Başkanlığının 854811 sayılı talimatıyla "3402 sayılı Kanundan önceki kanunlarda kadastrosu tamamlanmış çalışma alanlarında bir kısım yerler kadastroya/tapulamaya tabi tutulmaksızın tespit dışı bırakılmış ve bu yerler paftalarında tapulama harici, tapulama harici (orman), tapulama harici (taşlık, kayalık) gibi farklı ve çeşitli ibareler yazıldığı gibi hiçbir ibare yazılmayan yerlere de rastlanmaktadır.

Buna göre EK-5’inci madde kapsamında yapılacak çalışmalarda kanunun geçici 8. maddesine göre kadastro çalışmasının yapılabilmesi için salt "orman" ibaresinin yazması değil, herhangi bir ibare yazılı olan ve olmayan tespit dışı bu alanda 3402 sayılı Kanunun Ek-5’inci maddesince kadastrosu yapılacak 'orman' bulunması ve bu ormanın kadastrosu sonucu orman sınırı dışında kalan tapulu ve tapusuz taşınmazın olması gerekmektedir.")

Geriye kalan yaklaşık 940 hektarlık bu büyük alanı Maliyeye mi yazmak zorundayız, yoksa ormanın yakınına denk gelen yol ve derelerden keserek bir kısmını maliyeye yazıp geri kalan kısmını boş mu bırakmamız gerek? (geo)

CEVAP) Mülga 766 sayılı Tapulama Kanununun 2'nci maddesi; "Tarıma elverişli olmayan sahipsiz yerler ile aynı nitelikte olan sahipsiz kayalar, tepeler, dağlar ve Orman Kanunu uyarınca orman sayılan yerler tapulamaya tabi tutulmaz. ..." hükmündedir.

Bahis konusu yer genel sınır içinde ve herhangi bir belirtim yapılmaksızın "tescil harici" bırakılmışsa, bu işlem de bir tapulama işlemi sayılacağından, orada ormanla ilgili belirleme yapıldıktan sonra geri kalan kısımda; Geçici Madde.8 gereğince; vatandaş adına ancak tapuya dayanılarak yer verilebilir, kamu kurum ve kuruluşları adına tespit için ise tapu kaydı zorunluluğu yoktur.

Eğer genel sınır içindeki yerler; kayalık, tepe, dağ, orman olduğu gerekçesiyle tescil harici bırakılmışsa; o kısımda (766 sayılı Kanunun 2'nci maddesi gereğince kapsam dışı olması nedeniyle) daha önce hiç kadastro yapılmamış sayılacağından; orman ile ilgili belirleme yapıldıktan sonra geri kalan kısımda normal kadastro çalışması yapar gibi tapuya dayanarak ya da zilyetliğe dayanılarak vatandaş adına yer yazılması mümkündür.

"Ormanın yakınına denk gelen yol ve derelerden keserek bir kısmını maliyeye yazıp geri kalan kısmını boş mu bırakmamız gerek" gibi saplantıya gerek yok; O kısımda çalışma yapılırken; vatandaşlara yazılacak yerler dışında kalan kısımlar Hazine tarafından istenmesi halinde Hazine adına yazılabilir. ... (hkocak)

12 – ORKA KAPSAMINDA, GEÇİCİ 8.MADDENİN UYGULAMASI – 2

SORU) ORKA kapsamındaki mahallenin kadastro tarihi 1981... Şekilde pembe renkli alanlar o tarihte kadastro yapılarken vatandaşlara zilyetlikten yazılan parseller. Dışını kırmızı renkle çevreleyen saha ise Tapulama Harici (Orman) olarak bırakılan saha. ORKA kapsamında ormancı yeşil renkle taralı alanı orman olarak belirledi ve geri kalan yeri ise sarı alan olarak bıraktı. Şekilde mavi renkli (A) ve (B) ile gösterilen hatların olduğu kısımlarsa sarı alan içerisinde kalan şahıs kullanımları.

Sorum; (A) ile gösterilen kısımlar daha önce 1981 yılında belirlenen parsellerin devamı niteliğinde olup bu parsellerin malikleri tarafından kullanılan alanlardır. Buradan da anlaşılacağı üzere (A) ile gösterilen alanlar 1981 tarihinde olsa parsel numarası alacak ya da komşu parseliyle bir çevrilerek tescil olacaktı. O tarihte kullanım olmadığı için 1981 yılından bu yana 40 yıllık zilyetliği de doldurmadığından geçici.8. madde kapsamında buraları bilirkişi kullanım var dese de şahıslara yazamayacağız. (B) ile gösterilen alanları ise zilyetlikten şahıs parseli olarak, geriye kalan boş kısımlarsa Maliyeye yazılarak parsel numarası alacaktır. Bu anlatımım doğru mudur? (geo)

CEVAP) Daha önce "Geçici 8.Maddenin Uygulanması" başlığı altında sormuş olduğunuz soruya verilen cevap, bu soru için de geçerlidir. Tescil harici bırakma sebebi "orman" olduğuna göre, krokide yer alan sarı yerlerde hiç kadastro yapılmamış demektir. Dolayısıyla da vatandaş adına zilyetlikten de yer yazılabilir. 3402 sayılı Kadastro Kanununun 14'üncü maddesine bakarsanız; zilyetlikten yer yazabilmek için 40 yıl değil, 20 yıl aranmaktadır. Dolayısıyla; (A) ile gösterilen yer daha önce "orman" olduğu için tescil harici bırakılmış bir yer ise; 20 yıllık zilyetliği de doldurmuş ise kullanana yani zilyedi adına o yerin yazılması mümkündür. ... (hkocak)

13 – ORKA KAPSAMINDA, GEÇİCİ 8.MADDENİN UYGULAMASI – 3

SORU) Öncesinde tapulama harici olan (orman ibaresi olmayan) bir bölgede ek.5 madde uyarınca orman çalışması yapılmış ve orman sınırları belirlenerek geriye kalan tampon bölgede geçici 8. madde uyarınca çalışmalar başlatılmıştır. Zeminde fiili olarak kullanılmakta olan bazı yerlerde (bilirkişiler zilyetliği doldurduğu yönünde beyanda bulunmakta) daha önceden mahkeme kararı olduğu ve buraların hazineye veya ormana ait olduğu yönünde karar verilmiş alanlar olduğu belirlenmiştir.

Bu tarz yerlerde zeminde kullanım dahi olsa o bölgeyle alakalı verilen mahkeme kararı uyarınca genel olarak zilyetlikten yer verilebilir mi, yoksa tampon bölgenin tamamı hazine adına mı tescil olmalıdır? (geo)

CEVAP) Daha önce tapulaması yapılıp, genel sınır içerisinde (orman, kayalık, tepe, dağ) belirtimi yapılmaksızın tapulama harici bırakılmış bir yerden bahsediyorsunuz. O halde bu tür yerde zilyetlikten tespit yapılamaz. Eğer tapulama harici bırakma işlemi "orman, kayalık, tepe ya da dağ" gerekçesiyle olsa idi, o zaman o yerde kadastro yapılmamış olduğundan, bu durumdaki tampon bölgelerin zilyetlikten tespiti mümkün olabilirdi. ... (hkocak)

14 – ORKA KAPSAMINDA, GEÇİCİ 8.MADDENİN UYGULAMASI – 4

SORU) ORKA kapsamında ele alınan tapulama harici alanlarda daha önce hem Genel Müdürlüğün göndermiş olduğu hem de müfettişlik raporlarında geçen bir madde de ".... 3402 sayılı Kanunun Ek-5. maddesine göre orman kesinleştikten sonra orman sınırı dışında kalan yerlerde ormana değen kısımlarda geçici 8. maddeye göre kadastro yapılır " ibaresindeki ormana değen ibaresinden kasıt nedir?

Yani 800 hektarlık tapulama harici alanımızdan, ormancının çıkardığı 100 hektarlık orman sahası dışında kalan ve çıkarılan orman sınırına değmeyip, tapulama harici alan ile orman sınırı arasında kalan tampon bölgedeki zilyetlikten yazılabilecek şahıs parselleri geçici 8 kapsamında değerlendirilmeyecek mi, yoksa tapulama harici alanı sınırlandıran hat ile çıkarılan orman parseli arasında kalan tampon kısım boşluk kalmayacak şekilde geçici 8 kapsamında mı değerlendirilecek? (geo)

CEVAP) Basit bir konuyu zorlaştırmaya çalışmışsınız..."ormancının çıkardığı 100 hektarlık orman sahası dışında kalan ve çıkarılan orman sınırına değmeyip, tapulama harici alan ile orman sınırı arasında kalan tampon bölgedeki zilyetlikten yazılabilecek şahıs parselleri geçici 8 kapsamında değerlendirilmeyecek mi?" diyorsunuz; buna gerek yok... Ormana değen kısımda çalışma yapılır, değmeyen kısımda çalışma yapılmaz gibi bir mantık olmaz... Daha önce tapulama harici bırakılan yerde orman belirlendikten sonra geri kalan kısmın tümünde geçici madde.8 uygulanabilir. Tereddüdünüz olmasın. ...(hkocak)

15 – ORKA KAPSAMINDA, GEÇİCİ 8.MADDENİN UYGULAMASI – 5

SORU) Kafamızı karıştıran durum şu; daha önce müfettişlikçe düzenlenen raporda ve TKGM’nin Kadastro Müdürlüğüne verdiği talimatta "3402 sayılı Kanundan önceki mülga kanunlara göre kadastrosu/tapulaması tamamlanmış çalışma alanlarında bir kısım yerler kadastroya/tapulamaya tabi tutulmayarak tespit dışı bırakılmış ve bu yerler için, paftalarında ve ilgili belgelerinde tapulama harici ‘TH’, “Tapulama Harici (Orman)’, ‘Kadastro Dışı’, ‘Taşlık’, ‘Kayalık’, ‘Çalılık’ gibi farklı ve çeşitli ibareler yazıldığı gibi, hiçbir ibare yazılmayan yerlere de rastlamak mümkün bulunmaktadır.

Buna göre, 3402 sayılı Kadastro Kanununun Ek-5’inci maddesi kapsamında yapılacak uygulamalar sırasında, çalışma alanı içinde “orman” olduğu gerekçesiyle tespit harici bırakılan alanlarda Kanunun geçici 8’inci maddesine göre kadastro yapılabilmesi için, bu alanlar hakkında paftalarında ve ilgili belgelerinde salt “orman” ibaresinin yazması değil, (herhangi bir ibare yazılı olan veya olmayan) tespit dışı bu alanda 3402 sayılı Kanunun Ek 5’inci maddesine göre kadastrosu yapılması gereken “orman” bulunması ve bu ormanın kadastrosu sonucu orman sınırı dışında (bitişiğinde ve içerisinde) kalan tapulu ve tapusuz taşınmazların olması yani;

3402 sayılı Kanunun Ek-5’inci maddesi kapsamında yapılan orman kadastrosu kesinleşen orman parseliyle, evvelce yapılan tapulama/kadastro çalışmaları arasında kalan tampon bölgelerde;

Söz konusu orman parseline bitişik ve evvelce yapılan tapulama/kadastro çalışmalarının genel (çalışma alanı) sınırı içinde kalıyorsa, 3402 sayılı Kanunun Geçici 8’inci maddesi uyarınca, tapulu ve tapusuz taşınmazların 3402 sayılı Kanun hükümlerine göre kadastrosunun yapılması, bu kapsamda kadastrosu yapılması gereken alanlarda, (3402 sayılı Kanunun 16/C maddesi kapsamındaki yerler hariç tutulmak suretiyle), 3402 sayılı Kanunun 13, 14, 17, 18 ve 16/A, B maddeleri dahil, mülkiyet tespitine yönelik tüm maddelerinin değerlendirilmesi, gerekmektedir."

İbaresinden ek-5 uygulaması yapıldıktan sonra geri kalan tampon bölgede geçici 8 'e göre kadastro çalışması yapılır gibi bir sonuç çıkarıyorum eksiğim var mı? (geo)

CEVAP) Benim ilk katılımımdaki yazım ile Genel Müdürlüğün talimatı arasında çelişki yok ki! ... Ben ilk yazımda en basit haliyle yazdım. Evet orada geçici madde 8 uygulanabilir. Bunda sorun yok ama önem arz eden konu; genel sınır içinde olup da tescil harici bırakılmış yerlerde vatandaş adına zilyetlikten tespit yapılıp yapılamayacağıdır. Ona da ilk katılımımda değindim. ... (hkocak)

16 – TESCİL HARİCİ BIRAKILMIŞ YERLERDE ÇALIŞMA

SORU) Tapulama çalışmasında sınırlandırılan ve ölçülen parsellerin bitişiği tescil harici alan ya da taşlık gibi yazılmış 1000 – 2000 hektarlık tescil harici alan çok büyük bazı dağları içine alıyor ek.5 kapsamında tescil harici alan içerisinde kalan dağ ve eteklerindeki orman değerlendirilmesi yapılıyor. Bu dağın zirvesi ve etekleri 200–300 hektarlık alan orman olarak sınırlandırılıyor orman olarak sınırlandırılan dağın etekleri ile tapulu parseller arasında 10–20 km gibi bir mesafe var.

Bizler geçici 8 kapsamında tapulu parsellerin çıkmalarını (genişletme) ve taşlıktan açmak suretiyle oluşturulan parsellere geçici 8 kapsamında kadastro çalışması yapacak mıyız? Yapılacak ise tapulama parsellerinin taşlıktan (tescil harici alan) genişletilen kısmı 14 ya da 17’nci madde hangisine göre tespit yapmak uygun olur? (boon_tr_42)

CEVAP) "Tescil harici" alan, daha önce yapılan çalışmalarda genel sınır içinde mi, dışında mı? Genel sınır içinde ise "orman" olduğu gerekçesiyle mi tescil harici bırakılmış yoksa herhangi bir belirtim yok mu? Ayrıca tescil harici bırakma işlem, 3402 sayılı Kanun gereğince yapılan çalışma ile mi yapılmış yoksa daha önceki kanunlar gereğince mi? ... Sizin elinizdeki verileri buradan görmek mümkün değil o nedenle de soruda bütün verilerin yer almasına özen gösterin.

Genel sınır içinde ve herhangi bir belirtim yapılmaksızın tescil harici bırakılmışsa; 3402 sayılı Kanun gereğince yapılan çalışmalar için, Geçici madde 4/son uygulanması gerekir. Öncesinde 766 sayılı Kanun gereğince yapılan çalışmalar için ise Geçici madde.8 uygulanması gerekir. Her ikisinde de zilyetlikten yer vermek mümkün değildir.

766 sayılı Kanun gereğince yapılan çalışmalarda "orman", “kayalık”, “tepe” ve “dağ” olduğu gerekçesiyle "tescil harici" bırakılmış olan yerlerde durum farklıdır. Zira bu gibi yerler 766 sayılı Kanun gereğince yapılan çalışmalarda kapsam dışıdır. Yani tapulama/kadastro çalışmaları henüz yapılmamış demektir. İşte bu gibi yerlerde öncelikle orman durumu değerlendirilir. Orman belirlemesi yapılmasına karşın orman dışı kalan yer varsa o zaman yine Geçici Madde.8 uygulanır ama bu uygulama sırasında zilyetlikten yer verilmesi mümkündür. Bu durum madde metninde de yazmaktadır.

Anlatımınızdan, "tescil harici" kalan yerlerle ilgili olarak geniş bir sahadan bahsettiğiniz anlaşılıyor. Tümünde çalışma yapılacak mı? Mümkünse yapılmalı, ulaşılamıyorsa, ulaşabildiğiniz yerde çalışmaları yapın, gerisini daha sonra düşünürsünüz. ... (hkocak)

17 – TAMPON BÖLGEDE KADASTRO ÇALIŞMASI YAPILMASI

SORU) Ek.5’e göre tespit edilen orman ile kadastro parselleri arasında kalan tampon bölgede (orman olduğu gerekçesi ile tescil harici bırakılan yerlerde) geçici.8’e göre kadastro yapıyoruz. Fakat kadastro altlıklarında çalılık, dağ vb. tanımlar yazılmış. Bu yerleri ormanın bir devamı niteliğinde düşünerek geçici.8 yapabilir miyiz? (ismet set)

CEVAP) Orman ile kadastro parselleri arasında kalan dediğinize göre orada orman kadastrosu kesinleşmiş demektir. Yani bahis konusu yer orman değil demektir...

Geriye o yerin daha önce genel sınır içinde mi, dışında mı olduğuna göre işlem yapmak kalıyor. Eğer genel sınır içinde kalıyorsa ve bu genel sınır 766 sayılı Kanuna göre geçirilmişse geçici madde.8 gereğince çalışabilirsiniz. Genel sınır 3402 sayılı Kanun gereğince geçirilmişse o zaman da geçici madde.4/son uygulaması yapabilirsiniz... Bahis konusu yer, daha önce hiç bir genel sınır içinde kalmamışsa, o zaman da o yer hiç kadastro görmemiş demektir. Orada 3402 sayılı Kadastro Kanunu gereğince kadastro çalışmaları yapmanız gerekir. ... (hkocak)

18 – ORMAN HARİTASINDAKİ SARI ALANLARDA KADASTRO ÇALIŞMASI

SORU) Orman dışına çıkarılmış sarı alanlarda şahıslara zilyetlikten yerleri yazılırken bütünlük teşkil eden bir arazi, sahipleri tarafından başka kişilerce kullanımına izin verilmiş ve yaklaşık 20 parçada farklı şahısların ağaç dikilmesi suretiyle kullanımına geçmiştir. Bu tip kullanımın olduğu yerlerde ne gibi bir uygulama yapılmalı? (geo)

CEVAP) Öncelikle, orman haritalarında sarı boyalı yerler için "orman dışına çıkarılmış" ifadesinin kullanılmaması gerekir. Sarı alanlar hiç bir zaman orman olmamış yerlerdir. Dolayısıyla, o yerde kadastro çalışması yaparken orman ile herhangi bir bağ kurmadan işlem yapmak gerekir... Yani herhangi bir birimde kadastro çalışması yaparken zilyetlikten nasıl tespit yapılıyorsa aynı şekilde yapılmalıdır... Sizin örneğinizde, o an zilyet olan kişi 20 yıldır zilyet ise onun adına yazılır. Eğer 20 yıllık zilyetlik dolmadığı halde önceki zilyedin, zilyetliği devredilmiş ve toplamda yine 20 yılı dolduruyorsa, tespit son zilyet adına yapılır... Son zilyedin 20 yılı dolmamış ve önceki zilyetliğin devri söz konusu değilse o zaman o yer zilyetlikten yazılamaz. Tespit Hazine adına yapılır. ... (hkocak)

19 – ORMAN PARSELİNİN TESCİLİ ADA VE PARSEL NUMARASI İLE OLUR

SORU) Orman kadastrosu çalışmalarında 766 sayılı Kanundan gelen köylerde orman parselleri örneğin köy parseli en son 900’de bitiyorsa orman parseli 901 numarasını mı yoksa 101/1 parsel numarasını alacak? Ayrıca 101/1 aldığı takdirde ayrı bir kütük mü açılacak yoksa aynı kütükten mi devam edecek? (ahmetrerol)

CEVAP) Yeni oluşan orman parselleri 101 ada 1 parsel olarak başlamalı... Diğer parseller daha sonra 22/a ile yenilenirken, orman parselleri teknik olarak sağlıklı olduğundan yenilemeye alınmayacaktır. Yani diğer parseller yenileme sırasında ada sistemine geçerken orman parselleri parsel sisteminde kalır... Sonuçta diğer parseller de yenileme sonrasında ada sistemine geçerek orman parselleriyle bütünlük sağlanmış olacaktır... Tescil, aynı kütüğe yapılabilir. ... (hkocak)

20 – DAVALI YERDE TESPİT

SORU) ORKA çalışması yapılan birimlerde mahkemelerden dava listesi istenmiştir. Mahkemelerin dava dosyaları incelendiğinde davaların hemen hemen tümünde konu; kadastro paftasında orman, taşlık, kayalık, çalılık gibi yazılan tescil harici bırakılmış yerlerde tescil talebidir. Sormak istediğim orman alanı sınırı çevrilirken davası devam eden bu gibi yerlerde nasıl bir sınırlandırma yapılacaktır?

Ormancı davalı bu yerleri ormanın içinde bırakabilir mi? Ya da sarı alanda kalan davalı bu yerler dava sonucu beklenmeden zilyetlik koşulları tutuyorsa zilyetlikten tescili yapılabilir mi? (ozgurkariyer)

CEVAP) Öncelikle sarı alanlardan başlamak gerekirse; normal şartlarda ilk tesis kadastro yaparken, davalı bir yeri; davacı adına ya da başkası adına zilyetlikten yazabiliyor musunuz?... Yazamazsınız... Parselin sınırlandırmasını yapıp "davalı" belirtimini yapmanız gerekir.

Orman haritasında yeşil renkli olduğu için orman olarak belirlenen yerler içerisinde davalı olanlar ise; her biri yine müstakil olarak sınırlandırılmalı, "edinme sebebi" bölümünde; orman haritasına göre orman içinde kaldığı yönünde belirtim yapılmalı ve yine "davalı" olarak sınırlandırılmalıdır. Konu hakkında davanın devam ettiği mahkeme bilgilendirilmelidir. Daha sonra dava, o yerin "orman" olduğu yolunda sonuçlanırsa, o parsel, Orman İdaresinin talebi üzerine orman ana parseli ile birleştirilir. ... (hkocak)

 *   *   *

  • Görüntüleme: 25427

Related Articles