10 soru 10 cevap - 3 (kadastro)
Av. Hüseyin KOÇAK
Bu sayfada yer alan sorular ve cevaplar; www.tapu-kadastro.net isimli bu Site ve halen kapanmış olan www.tasinmazmulkiyeti.org.tr isimli Sitenin FORUM bölümüne gelen (3402 sayılı Kadastro Kanunu gereğince yapılan kadastro çalışmalarıyla ilgili) sorular ve cevaplara yer verilmiştir... Soru soran ve cevap verenin kullanıcı adı yazılmıştır… (hkocak) kullanıcı adı; Av.Hüseyin KOÇAK’a aittir... Sorular ve cevaplar; Nisan-2024 tarihi itibariyle güncellenmiştir.
21 – MÜKERRERLİĞİN GİRERİLMESİNE DAİR DAVA DEVAM EDERKEN İDARİ YOLDAN İŞLEM YAPILMAMALIDIR – 1
SORU) Kadastro müdürlüğü tarafından mükerrer kadastro olduğu belirtilen köy sınırları içerisinde 1976 yılında senetsizden belediyeye tespit yapılan 1728 parsel, 1981 yılında şehir kadastrosu ile yine aynı belediye adına 80 ada 4-5 muhtelif parseller olarak tespit yapılmış olup kısmen köy hudutlarındaki parselle mükerrerlik arz etmektedir. (Belediye hudutları içerisindeki parseller encümen kararı ile vatandaşlara satılmış) Tapu Müdürlüğü tarafından ilgililerine 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebligatları yapılmış ve ilgilileri tarafından Hukuk Mahkemesine dava açılmıştır.
Mahkeme devam ederken belediye, köy hudutlarında bulunan 1728 parselinin iptalini isteyebilir mi? Şayet İptalini mahkemeden veya Tapu müdürlüğünden isterse meclis/encümen kararının hangisini alınması (ibraz edilmesi) gerekir. Bu kararlarda getirilirse kadastro müdürlüğü ve tapu müdürlüğü hangi yolları izlemesi gerekir? (çavuş55)
CEVAP) Dava devam ederken, idari yoldan işlem yapılmasının doğru olmadığını, davanın sonuçlanmasını beklemek gerektiğini düşünüyorum. ... (hkocak)
22 – MÜKERRERLİĞİN GİRERİLMESİNE DAİR DAVA DEVAM EDERKEN İDARİ YOLDAN İŞLEM YAPILMAMALIDIR – 2
SORU) Şayet mahkemede, belediye köy hudutlarında bulunan 1728 parselinin mükerrerliğini kabul ederek, şehir kadastrosunda yapılan tespitlerin doğru olduğunu, bu nedenle 1728 parselin iptalini ister ve bu şekilde mahkeme kararı çıkar ise kadastro müdürlüğü ve tapu müdürlüğü hangi yolları izlemesi gerekir?
Meclis/encümen kararının alınması (ibraz edilmesi) gerekir mi? Parselin tapu kütüğünden terkini için Kadastro Müdürlüğü tarafından değişiklik beyannamesi tanzim edilmesi gerekir mi? … (çavuş55)
CEVAP) Anayasa'nın 138'inci maddesi gereğince mahkeme kararının infazı zorunludur. Ayrıca bir encümen kararına gerek yoktur. Yapılacak işlemin teknik boyutu olduğundan kadastro müdürlüğü tarafından tescil bildiriminin düzenlenmesi gerekir... Ama acele etmeyin hele bir karar çıksın sonra işleme geçin. ... (hkocak)
23 – UYGULANMAYAN TAPU KAYDI VE DAVA ZAMANAŞIMI – 1
SORU) 1960 senesinde kadastro sırasında; “Tapu kaydı olmasına rağmen arz üzerinde bulunmayan yerlere ait cetvel” şeklinde tutulan ve murisimin taşınmazlarıyla birlikte yaklaşık 246 adet taşınmazın bulunduğu tutanak karşısında dava açma hakkımız acaba var mı? Zaman aşımı geçti mi? Bazı kişiler böyle durumda zaman aşımının çalışmayacağı şeklinde fikirler öne sürüyorlar. … Elimizde Osmanlı kayıtlarından çıkardığımız ve yeminli bilirkişiye tercüme ettirdiğimiz tapu suretleri bulunmaktadır. (nejat62)
CEVAP) 3402 sayılı Kadastro Kanununun 12'nci maddesi gereğince; kadastro tutanaklarının kesinleştiği tarihten itibaren 10 yıl geçtikten sonra, kadastrodan önceki hukuki sebeplere dayanarak itiraz olunamaz ve dava açılamaz. ... (hkocak)
24 – UYGULANMAYAN TAPU KAYDI VE DAVA ZAMANAŞIMI – 2
SORU) Daha evvel sorduğum soruyu biraz daha genişleterek sormak istiyorum. Murisimden kalan yerleri zabıt defterlerinden tercüme ettirdim ama ada parsel yerine etrafındaki arazilerin sahiplerinin isimleri veya lakapları yazıyordu. Daha sonra tapu müdürlüğünde yaptırdığım etraflı araştırma neticesinde; “Tapuları Olmasına Rağmen Arz Üzerinde Bulunmayan Yerler” isimli defterde benim murisimin gayrımenkulleriyle birlikte yaklaşık 240 adet yer kadastro geçerken yerleri bulunamamıştır şeklinde tutanakla karşılaştım.
Kadastro tarihi 1960 olarak görünmektedir. Bu yerler hakkında herhangi bir işlemde bulunabilir miyiz. Bu yerler nasıl oluyor da etrafındaki arazilerin sahipleri ve arazileri bulunmasına rağmen bizimkiler bulunamıyor? (nejat62)
CEVAP) Eski tapuda tabi ki parsel yazmaz, sınır komşuları yazar. Öncelikle o tapuların nereye uyduğunu bilmeniz gerekir. O yerde kadastro geçmiş olmalı, sizin tapunuzun uyduğu yer kadastro sırasında kimse adına tapulanmamış, tescil harici bırakılmış olmalıdır. Bu durum tamam ise o zaman 3402 sayılı Kadastro Kanununun Geçici 8'inci maddesine göre yapılacak çalışma ile o yer sizin adınıza tapulanabilir. (Mirasçı olduğunuzu belgelemeniz şartıyla.)... Eğer siz o tapuların nereye uyduğunu bilmiyorsanız ki, tapular çok eski olduğu için halen o birimde yaşayan kişilerin de bilmesi beklenemez; O zaman yapılabilecek bir şey kalmıyor gibi. ... (hkocak)
25 – KADASTRO ÇALIŞMALARINDA HATALI YAZIMLAR
SORU) Köyümüzde 2012 yılında kadastro girmiştir, fakat çıkan sonuçta eksik yazılan tarlalar ve hatalı girilenler başkasının üzerine kayıt edilenler olmuştur. Bu nasıl düzeltilir, hangi yolu izlemeliyiz? İkinci bir kadastroya gerek var mı? (aydin.acin)
CEVAP) 3402 sayılı Kadastro Kanununun 22’nci maddesi gereğince ikinci bir kadastro yapılamaz. Ayrıca iddia ettiğiniz konu ile ilgili olarak Tapu ve Kadastro İdaresi tarafından idari yoldan da yapılacak herhangi bir işlem bulunmamaktadır.
Çalışmaların bitiminde 30 günlük askı ilânı süresi içerisinde dava açılması gerekirdi... Eğer iddianız belgeye dayanıyorsa, uygulamanın kesinleşme tarihinden itibaren 10 yıllık süre içerisinde dava açma hakkınız halen bulunmaktadır. ... (hkocak)
26 – VATANDAŞ TALEBİ İLE TOPLULAŞTIRMA (YA DA 22/A) YAPILMASI
SORU) Bir köyde vatandaşların talebine ve muvafakatine istinaden özel olarak arazi toplulaştırma ve kadastro yenileme yapılabilir mi?... Yapılabilirse hangi yol izlenmeli ki yasal zeminde bir engelle karşılaşılmadan yapılabilsin... (deepimage)
CEVAP) İşin kadastroyu ilgilendiren tarafı, kadastro paftalarının yenilenmesi işlemidir. Yenileme işlemi ilgilisinin muvafakati ile olmaz. İlgililer, kadastronun eski olması nedeniyle paftalarının yetersizliğinden yakınırsa, kadastro küdürlüğü de aynı dertten muzdaripse, yenileme çalışmaları gerekip gerekmediğini değerlendirir. Gerekli formalitelerini yerine getirir ve de Genel Müdürlük tarafından uygun görülürse, paftaların yenilenmesi çalışmaları yapılır. ... (hkocak)
27 – ORMAN İÇİNDE KALAN TAŞINMAZLAR
SORU) Babam 1972 yılında bir tane tarla aldı 1991 yılında kadastro geçerken orman adına tescillenmiş babamın haberi yoktu. 1992 senesinde vefat etti. 2/B’den yararlanmak için müracaat ettik. Bize mahkeme aşamasında 2/B çalışması yapıldıysa yararlanırsınız dediler. 2/B çalışması 1990, 1992 yılları arasın yapılmış ve o bölgede 2/B’ye rastlanmamış. Şimdi ben ne yapmalıyım? (yunus uzun)
SORU) Aynı durum bizim de başımıza geldi. 1974 yılında satın alınmış ve elimizde şu meşhur eski tapulardan da var. Yıllardır tarla olarak kullandığımız yer maalesef kadastro geçtiği vakit “orman” olarak yazılmıştır. Bizim ise bu durumdan haberimiz yoktu, çok sonra bir iş nedeniyle haberdar olduk. Köyün bağlı bulunduğu kadastro müdürlüğünü arayıp bilgi almak istediğimde yetkili kişi; Bu ormancının suçu, ellerinde haritalar var ona göre bakıp yazıyoruz. Kadastro geçerken orman işlerinden sorumlu personelin de orada hazır olması gerekiyormuş. Fakat görevli gelmeyince kadastro da “orman” yazıp geçiyormuş. Bunun, mahkemesiz de hallediliyor olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü, bu görevli hatası, sonuçta zamanında parası verilerek alınmış, yıllardır da bir tek ağaç bitmemiş, orman kesilerek oluşturulmuş bir arazi değil. Bunun için ne yapmamız gerekir? (BAŞKÖY)
CEVAP) Bir yerin sizin olduğunu iddia ediyorsanız; o yerde kadastro çalışmaları geçerken başında bulunmanız da gerekir. Kadastro çalışmaları yapılırken, orman sınırları, kadastro ekibine dahil olan orman mühendisinin beyanları doğrultusunda belirlenir. Eski tarihlerde, orman mühendisi gelmemişse kadastrocu orman yazar geçer diye konuyu hafife almamak gerekir. Kadastrocunun da yaptığı işin bilinciyle hareket ettiğini düşünmek gerekir.
Kadastro çalışmalarının kesinleştiği tarihi takip eden 10 yıl içerisinde dava açmanız gerekirdi. Bunu da yapmamış olduğunuz anlaşılıyor. Ama kadastro çalışmalarının üzerinden henüz 10 yıl geçmemişse halen yapabilirsiniz. Onun dışında; o yerde 2/B çalışmaları yapıldığında iddia ettiğiniz yer 2/B sahasında kalırsa, "kullanım kadastrosu" çalışmalarında kendinizi (ya da kullanan kim ise) kullanıcı olarak yazdırıp, Milli Emlak Müdürlüğünde satın alma başvurusunda bulunabilirsiniz... Ama 2/B olarak ayrılmayıp orman olarak kalmaya devam etmesi halinde yapılacak işlem yok gibi görünüyor. ... (hkocak)
28 – KADASTROLANMAMIŞ YERDE İDARİ YOLDAN TESCİL TALEBİ
SORU) 766 sayılı Tapulama Kanununa göre tapulama çalışmaları yapılan iki mahallenin çalışma alanı sınırı dışında kalan boşlukta mal müdürlüğü tarafından idari yoldan tescil talebi bulunmaktadır. Bu şekilde kadastro görmeyen boşlukta idari yoldan tescil talebi karşılanır mı ve karşılanacaksa genel sınırlar belirsiz olduğundan hangi mahalle adına tescil edilmesi gerekir? Nasıl bir yol izlenmelidir? (eslem12)
CEVAP) Henüz kadastro görmemiş yerde idari yoldan tescil talebinin karşılanmasında herhangi bir sakınca yoktur... Her iki birim genel sınır dışında kalması da buna engel değildir. Bilindiği üzere, kadastro müdürlüklerin genel sınır geçirirken idari sınırlara uymak zorunda değildir... Talebe konu parsel hangi birimin idari sınırları içinde kalıyorsa o birimde tescil görmelidir... Henüz kadastro görmemiş bir yerdeki parsel için tescil söz konusu olduğundan, konuya teorik olarak bakıldığında o tescilin zabıt defterine yapılması gerekir. ... (hkocak)
29 – MERANIN ORTA MALI SİCİLİNE KAYDI
SORU) 1953 yılında tesis kadastrosunda tapu ve vergi kaydı bulunmayan 5960 m2 yüzölçümlü taşınmaz muhtar ve bilirkişi beyanına göre köy tüzel kişiliği adına mera vasfında tahdit ve tespit görmüş ancak o dönemki mevzuat gereğince tescil edilmemiştir. Bu taşınmaz mera özel sicilinde bulunan ya da mera komisyonunca belirlenen bir mera olmadığı anlaşılmıştır, zeminde de imam evi gibi bazı yapılar yapmak suretiyle köy halkınca kullanılmaktadır. 3402/22-a uyarınca yapılan yenilemede yeni ada parsel numarası da almıştır. Bu taşınmaz halen tapuda tescilli değil ve bunu tescil edebilir miyiz ayrıca tescil edersek hangi mevzuata göre, kimin adına ve hangi nitelikte? (sogutser)
CEVAP) Taşınmazın "mera" vasfıyla tahdit ve tespitinin olduğunu belirtiyorsunuz. Öyleyse Kadastro Kanununun 16/B maddesi gereğince o mera taşınmazını orta malı siciline kaydedebilirsiniz. ... (hkocak)
30 – KÖY SENEDİ İLE SATILAN YERDE HAK İDDİASI
SORU) Tapu tarihi 1961 ve müşterek tapu. Bu tapuda hak sahiplerinden iki kardeş hisselerine düşen kısmı 1968 yılında bir akrabasına köy senedi ile satışını yapıyor ve bedelini alıyor...
Bu zaman zarfında satıcı kardeşlerden birisi vefat ediyor ve sağ ve halen hayatta olan kardeş tapudan devir işlemine yanaşmıyor ve bu güne kadar uzatıyor... bu arada yer alan kişinin zilliyetliğinde ve tarla ekilip biçiliyor...
Yakın zamanda tekrar bir araya gelip tapu devrinin yapılması istendiğinde vermeyeceğini söyleyip vefat eden kişinin çocukları veraset işlemlerini yapıyor ve sağ olan kişide devir vermeyeceğini söylüyor...
Gelinen nokta bu ...
Sormak istediklerim ise...
1- Yaklaşık 50 yıldır satılan bu yer alıcının zilliyetliğinde,
2- Satan kişiden birisi sağ,
3- Senette satıcılarda birisi bir müşkülat çıkarırsa bile bir hak iddia etmeyeceğiz diyor
4- Senet ile ödenen hissenin bedeli yaşayan kişiden talep edilebilir mi ve ne gibi sonuçları lehte-aleyhte olabilir
5- 2013 yılında bu yerden yüzölçümü kadastrosu geçmiş bir işe yarar mı
6- Önerileriniz ne olabilir?... (selamisezer)
CEVAP) Tapulu bir taşınmaz, tapu dışı bir işlemle üçüncü kişiye satıldığında, üzerinden 10 yıl geçtikten sonra, satıcıların muvafakatine gerek olmaksızın satılan ve halen zilyet olan kişiye geçer... Henüz orada kadastro çalışması yapılmamış ise kadastro çalışması yapılırken, satıcıların muvafakatine gerek olmaksızın tespit, alıcı (ve halen zilyet) olan kişi adına yapılır.
2013 yılı içerisinde yüzölçüm kadastrosu geçtiğinde bahsediyorsunuz. Yüzölçüm kadastrosu diye bir şey olmaz. Olsa olsa daha önce yapılan kadastro çalışmalarının yenilenmesi (22/a uygulaması) yapılmış olabilir... Bu da, orada çok eskiden ilk tesis kadastrosunun yapılmış olduğu, bu çalışmalardan sonra köy senediyle satış yapılmış olduğu sonucuna götürmektedir... Eğer böyle ise; ilgilisinin bu senede dayanarak dava açması gerekir... Ya da taşınmazı değil de bedeli geri istiyorsa yine dava yoluyla halletmesi gerekir. ... (hkocak)
* * *
- Görüntüleme: 27947