Av. Hüseyin KOÇAK
71 – BELEDİYE SINIRI İÇİNDE PLÂNSIZ SAHADA İFRAZ
SORU) Herhangi bir belde belediyesi sınırları içersinde bulunan ancak imar plânı dışında bulunan parsellerin ifraz şartları nedir onu öğrenmek istiyorum? … (Haritacı_03)
Av. Hüseyin KOÇAK
71 – BELEDİYE SINIRI İÇİNDE PLÂNSIZ SAHADA İFRAZ
SORU) Herhangi bir belde belediyesi sınırları içersinde bulunan ancak imar plânı dışında bulunan parsellerin ifraz şartları nedir onu öğrenmek istiyorum? … (Haritacı_03)
CEVAP) Bahsettiğiniz yerde, "Plânsız Alanlar İmar Yönetmeliği" koşullarına göre işlem yapılır. ... (hkocak)
72 – PLÂNSIZ ALANDA MİNİMUM CEPHE VE DERİNLİK
SORU) Plânlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde; minimum bina cephesi ve derinliği ile ilgili bir hüküm bulamadım. (burak58)
CEVAP) Yönetmeliğinde yoksa biz de bilemeyiz... Plânlı Alanlar Tip Yönetmeliğinden bahsettiğinize göre bir imar plânı olmalı ve buna uygun imar parselleri oluşmuş (ya da oluşacak) olmalı. Belediye tarafında o yer için öngörülen yapılaşma şekline göre ön, arka ve yan bahçe mesafeleri de olacağına göre bina cepheleri kendiliğinden ortaya çıkar diye düşünüyorum. ... (hkocak)
73 – İFRAZ İŞLEMİNDE YOLA CEPHE ŞARTI
SORU) Plânsız Alanlar İmar Yönetmeliği Maddede; “İfraz suretiyle elde edilecek parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan ve kamu eline geçmiş bir yola cephesinin bulunması şarttır. Parselden terk suretiyle yol oluşturulamaz. Çıkmaz sokaklara cephesi olan parseller ifraz edilemez. İfraz suretiyle çıkmaz sokak oluşturulamaz…” denilmektedir.
Bununla ilgili birkaç sorum olacak;
Bu kanunda belirtilen çıkmaz yoldan kasıt nedir? Köy yolları kadastral yoldan oluşmakta olup bir şekilde yollar bir yerde bitmekte ve çıkmaz yol oluşmaktadır. İfraz edilecek parselin cephe aldığı yol 50 metre sonrada çıkmaz olabiliyor 500 metre sonrada çıkmaz yol olabiliyor.
Yani köy yolları bir şekilde çıkmaz oluyor. Bu durumda köylerde hiçbir zaman ifraz olmaması mı gerekir. Buradaki ölçüt nedir? Neye göre değerlendirilecektir? (mesudcakmak)
CEVAP) Çok fazla derine inmemek gerekir. Plânsız bir yerde ifraz yapılan parsel, zaten var olup kullanılan bir yola cephesi olması yeterli. O ifraz işlemini yola cepheli gibi göstermek adına, aslında olmayan bir yerde yol oluşturmak olmamalıdır diye değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum. ... (hkocak)
74 – BİR KISMI PLÂNSIZ SAHADA KALAN PARSELİN İFRAZI
SORU) Müdürlüğümüzde yapılacak olan ifraz işleminde parselin yaklaşık 3’te 2’lik kısmı plânlı sahada, diğer kısmı ise plânsız sahada kalmaktadır. Belediye, almış olduğu encümen kararında; bir kısmının plânsız sahada kaldığını da belirtmektedir.
Yapacak olduğumuz ifraz işleminde plânsız sahada kalan kısmı ayrı bir parsel olarak ayırabilir miyiz? Ayırdığımızda da yola cephesi olmuyor, böylelikle yola cephe şartını sağlamıyor. Bu ifraz işlemi için nasıl bir yol izlenmesi gerekir? (SENETRU61)
CEVAP) Verdiğiniz örnek ile mevzuatı bir araya getirmek oldukça zor. Parselin bir kısmı plânlı sahada kalırken bir kısmı plânsız sahada kalıyor. Plânlı sahada kalan kısımda, plâna uygun şekilde ifraz yapıyorsunuz, geri kalan kısım ne olacak?
Plânlı kısım ile plânsız kısmın birbirinden yol ile kopması gerekir. Ama anlatımınızdan kopmadığı anlaşılıyor. Plânlı sahada kalan kısımda ifraz yapıldığında mutlaka yola cephesi de bulunuyordur. Bu yol nereye kadar gidiyor bir ada oluşuyor mu, plânlı saha ile plânsız saha birbirinden kopmadığı gibi diğer parsellerden de kopmuyor. Bu durumda nasıl bir şekil çıkıyor canlandırmak zor.
Geri kalan kısım ise yapılan işin bir sonucu olarak geriye kalmaktadır. Asıl amaç plânsız sahadaki parseli oluşturmak değildir teziyle hareket edip kalan kısmın yol ile cephesi aranmaya bilir mi?
Bence aranmaya bilir… Çünkü plânsız sahadaki hali henüz son şeklini almış değildir. Parsel numarası vermeye gelince o da ayrı bir sorun. Plânlı ve plânsız saha birbirinden niye kopmuyor. Halen aynı ada içerisinde kalıyorlarsa, aynı ada içerisindeki diğer parseller ile birlikte numaralamak zorunda kalınacaktır. ... (hkocak)
--------------------- YOLA TERK ---------------------
75 – YOLA TERK DOSYASINDA BULUNACAK EVRAKLAR
SORU) Serbest harita mühendisleri tarafından hazırlanan yola terk tescil beyannamesi kadastro dosyasında ne gibi evraklar bulunmalıdır. Tapu, sözleşme, vekalet, aplikasyon krokisi, ölçü krokisi, beyanname gibi temel evraklar dışında bazı kadastro müdürlükleri durum haritası isterken bazıları istememektedir. Teknik olarak dosyada ne evraklar bulunmalıdır. (bekir34)
CEVAP) Yola terk işlemi bir kontrollük işlemdir. Kontrollük işlemlerde izlenecek yol 2019/13 sayılı genelgede yer almaktadır... Genelgenin 5’inci maddesinde genel hususlar, 28'inci maddesinde de yola terke özgü düzenleme yer almaktadır. 28’inci maddede istenen belgeler sayılırken; “durum haritası”, imar plânı olan yerler için öngörülmüştür. ... (hkocak)
76 – TADİLAT OLMADIĞI HALDE İMAR PARSELİNDEN YOLA TERK
SORU) İmar uygulaması görmüş yerde yola terk yapılabilir mi? Üzerinde irtifak şerhi bulunmaktadır. Yola terk yapmaktaki amaç ise irtifakı yola bırakmaktır. Encümen kararı alınmıştır. Ancak imar uygulamasında tadilat mevcut değildir? (mortaldad)
CEVAP) Yapılan bir işlemin imar mevzuatına uygun olması gerekir. Plân gereği oluşmuş bir parselden, herhangi bir plân değişikliği olmaksızın terk yapılmaması gerekir. İrtifak hakkını yolda bırakmak amacıyla da böyle bir şeyin yapılmaması gerekir.
Sonuçta, yapılan terk ile birlikte imar plânında parsel görünen bir yeri yolda bırakmış olacaksınız. Yapılmaması gerekir. ... (hkocak)
77 – YOLA TERKİN BEDELLİ YA DA BEDELSİZ OLMASI VE ENCÜMEN KARARINDA BELİRTİLMESİ – 1
SORU) 15 ve 16’ncı maddeye göre yapılan yola terk işleminde encümen kararında yola giden kısmının bedelli ya da bedelsiz olduğunun belirtilmesi gerekir mi? Bu şekilde belirtilmemesinin sakıncası var mı? (BAHADIR0672)
CEVAP) Yola terk işleminin bedelli mi, bedelsiz mi olduğunun önemi nedir? Önce ona bakmak gerekir... Önceki zamanlarda, eğer bir plân değişikliği olursa, bedelsiz terkler tescile konu yerlerde kalırsa terk edene geri döner şeklinde işlem yapılmakta idi. Plân değişikliği halinde bu tür yerlerin geri dönmemesi için de belediyeler terkleri sembolik bir fiyatla bedelli olarak göstermek yolunu seçmekte idi.
Ancak en son Anayasa Mahkemesinin kararına göre (12.01.2012 tarih E.2011/ 23, K.2012/3 sayılı karar), malik yola terk işlemini yapmışsa artık o kısım üzerinde hak iddia edemeyecektir. Dolayısıyla terklerin bedelli ya da bedelsiz olmasının da artık bir fonksiyonu kalmamıştır. O nedenle de encümen kararında böyle bir ifadenin yer almasının da herhangi bir fonksiyonu olmayacaktır. ... (hkocak)
78 – YOLA TERKİN BEDELLİ YA DA BEDELSİZ OLMASI VE ENCÜMEN KARARINDA BELİRTİLMESİ – 2
SORU) O bölgede daha sonra 18’inci madde uygulaması yapılacak olursa bedelsiz terki dikkate alarak DOP kesintimizi ona göre yapmamız gerekir. Bedelli olarak terk yapılmışsa kamulaştırma gibi düşünmemiz gerekir. Bu yüzden bedelli terk veya bedelsiz terk önemlidir diye düşünüyorum ve encümen kararında belirtilmelidir. (tekinharita)
CEVAP) Söylediğiniz şeyin üzerinde durmak gerekir... Terklerin bedelli mi, bedelsiz mi olacağı konusunda daha çok geri dönüp dönmeyeceği üzerinde yoğunlaştık. Dediğiniz gibi daha sonra 18 uygulaması yapılırken; bedelsiz terki bulunan parselden, DOP oranına tamamlayacak kadar daha kesinti yapılması gerekirken, bedelli terklerin ücreti parsel maliki tarafından alınmış olduğundan, 18 uygulaması yapılırken, sanki hiç terki yokmuş gibi muamele görmesi gerekeceği şeklindeki düşüncenizin mantıklı olduğunu düşünüyorum.
Bir uygulamacı olarak işin bu boyutunu da hatırlattığınız için teşekkür ederiz. ... (hkocak)
79 – YOLA TERK EDİLEN KISMI PARSEL KABUL EDİP YOLA CEPHE KOŞULU ARANMAMALI
SORU) Belediye encümen kararında 2 adet parselden A parselini 2 parçaya ayırıyor, oluşan parsellere X ve Y diyelim bu parsellerden X parselinin bir cephesi 2.99 m (aynı zamanda yola cephesi 2.99) ve encümen kararında belediyeye bedelsiz terkine yönelik karar alıyor, geriye kalan Y parselini de B parseli ile tevhit diyor.
İlk olarak Belediyenin parsel derinliğini sağlamayan X parselini encümen kararıyla oluşturması karşısında Kadastro Müdürlüğü olarak ne yapılmalı bir diğer taraftan X parseli için encümen kararında belediye adına bedelsiz terkine yazıyor.
Kadastro müdürüne belediyeye durumu bildirir üst yazı yazacağımı ilettiğimde üst yazıyı imzalamayacağını alınan encümen kararına uymamız gerektiğini belirtiyor. Dosyayı ret mi etmeliyim? (fthgnn)
CEVAP) Sonuç olarak (X) yola terk ediliyor. Zaten yapılan işlem de bu yerin yola terki amacını güdüyor. Dolayısıyla, yola terk edilmek üzere ayrılmış kısım "önce normal bir parsel gibi ayrılmış" teziyle cephe koşulu aramaya gerek yoktur. Müdürün haklı, ama işlemin yapılması gerektiği konusunda da yönlendirme yapsa idi daha iyi olurdu. İşlem kabul edilebilir bir işlemdir, uzatmaya gerek yok. ... (hkocak)
80 – HAZİNE MALINDA YOLA TERK
SORU) ... Hazine adına kayıtlı taşınmazda yola terk işlemi var, bunun için belediye encümen kararı veya herhangi bir yerden izin alınması gerekir mi, yoksa kadastro müdürlüğünce hazırlanan değişiklik beyannamesine göre mal müdürünün imzasıyla yapabilir miyiz? (ergun)
CEVAP) Yola terk işlemine konu parselin şahıs taşınmazı olması ile Hazine taşınmazı arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Hazine taşınmazından yapılacak yola terk işleminin de imar mevzuatına uygunluğunun onaylanması gerekir. Defterdarlık ya da Malmüdürlü ancak talep edebilir.
Talep etme ile yapılan işlemin imar mevzuatına uygun olduğunun onaylanması ayrı şeylerdir. Hatta Devletin hüküm ve tasarrufa altında olan bir yerin imar plânı içerisinde kalması ya da başka bir nedenle tescile konu edildikten sonra bir ifraz ya da yola terk varsa bu durumdaki işlemler için de belediye encümeni kararı alınması gerekir. ... (hkocak)
* * *
(*) Bu sayfada yer alan sorular ve cevaplar; www.tapu-kadastro.net isimli bu Site ve halen kapanmış olan www.tasinmazmulkiyeti.org.tr isimli Sitenin FORUM bölümüne gelen (tapu-fen ile ilgili) sorular ve cevaplara yer verilmiştir... Soru soran ve cevap verenin kullanıcı adı yazılmıştır… (hkocak) kullanıcı adı; Av.Hüseyin KOÇAK’a aittir... (Cevaplar mevzuat değişikliğine göre güncellenmektedir.)