KAT MÜLKİYETİ KURULMUŞ TAŞINMAZIN İFRAZININ TESCİL ŞEKLİ
Üzerinde kat mülkiyeti kurulmuş taşınmazın ifrazı halinde tescilin şekli; parsel içindeki binanın (ya da binaların) ve de yeni oluşan parsellerin durumuna göre farklılık arz edecektir.
Örneğin;
1) Üzerinde tek bir bina bulunan parsel ifraza tabi tutulmuş ve bina yeni oluşan parsellerden birinde kalırken, diğer parsel ya da parseller boş kalmışsa;
Genel kural; İfraz gereği ana parselin numarası iptal edilip, yeni oluşan her bir parsele yeni parsel numaraları verilir ve de yeni oluşan her bir parsel tapu kütüğünün meşgul en son sayfasını takip eden ilk boş sayfadan başlamak üzere tescil edilir.
Boş parsel, ifraz için düzenlenmiş tescil bildirimine uygun olarak, tapu kütüğüne, hesaplanan yüzölçümü ile malikleri adına doğrudan “arsa” vasfıyla tescil edilir ve tapu kütüğünde varlığını bu şekilde sürdürür.
İfraz sonucu binanın rastladığı parsel ise yine yeni parsel numarası ile tapu kütüğüne kaydedilir. Binanın rastladığı parsel yeni bir parsel numarası almış olduğundan, aynı tarih ve yevmiye ile her bir bağımsız bölümün “Kat Mülkiyeti Kütüğündeki” sayfası kapatılır.
Ana parselde yer alan bina ve dolayısıyla tüm bağımsız bölümler tek bir parselde kaldığından, yeni duruma göre kat mülkiyeti kütüğüne kayıt için yeni bir talep formalitesine gerek duyulmaz. Parselin yeni numarası ve yüzölçüm miktarı dikkate alınarak yine aynı tarih ve yevmiye ile her bir bağımsız bölüm, “Kat Mülkiyeti Kütüğünün” meşgul son sayfasını takip eden ilk boş sayfasından başlamak suretiyle tescil edilir. Bu işlem sırasında bağımsız bölümlerin arsa paylarında değişme olmaz.
(NOT: Parsel numarası değiştiği için, teorik olarak yukarıda bahsedildiği üzere bağımsız bölümlerin tescilli olduğu Kat Mülkiyeti Kütüğün sayfaları kapatılır. Ancak; kat mülkiyeti kütüğü sayfalarından tasarruf etmek amacıyla; sayfalar hiç kapatılmadan işlem yapılması da mümkündür.
Yeni oluşan binalı parsel yeni parsel numarasıyla tapu kütüğüne kaydedilmesini müteakip, aynı tarih ve yevmiye ile kütük sayfası kapatılıp, yine aynı tarih ve yevmiye ile, bağımsız bölümlerin tescilli olduğu Kat Mülkiyeti Kütüğünün sayfalarında yeni parsel numarası ve de parsel yüzölçümü yazılabilir.)
2) Yaygın kat mülkiyeti kurulmuş parsellerde, birden fazla bina bulunacaktır. Ana parsel üzerinde birden fazla bina olmasına karşın, binaların tümü yeni oluşan parsellerden biri içerisinde kalıyorsa yine yukarıda (1) nolu örnekte izah edildiği gibi işlem yapılır.
Çünkü burada özellik arz eden husus bağımsız bölümler nedeniyle arsa paylarının belirlenmiş olmasıdır. Bina sayısı birden fazla da olsa, arsa payı yönüyle özellik arz eden tüm bağımsız bölümler yine aynı parsel içerisinde kalmış olacağından, (1) nolu örnekte izah edildiği şekilde hareket etmek gerekecektir.
3) Yaygın kat mülkiyeti kurulmuş parsel ifraza tabi tutulmuş ve de binalardan her biri farklı parselde kalıyorsa ya da aynı parselde birden fazla bina kalmış olsa da, ana parseldeki tüm binalar tek bir parselde toplanmamışsa;
Aynı şekilde ifraz ile oluşan parsellerin her biri yeni parsel numarası alır ve bu parseller tescil bildirimine uygun şekilde tapu kütüğüne tescil edilir. Aynı tarih ve yevmiye ile her bir bağımsız bölümün “Kat Mülkiyeti Kütüğündeki” sayfası kapatılır.
Binaların aynı parselde toplanmamış olması nedeniyle bağımsız bölümlere ait arsa paylarında değişme olacağından, bu durumdaki ifrazlar sonucu oluşan binalı parseller için doğrudan kat mülkiyetine geçiş ve de “Kat Mülkiyeti Kütüğüne” yeni bir tescil yapılamaz. Artık bina bulunan her parsele dair kat mülkiyetine geçiş talep ve formalitesinin ayrıca yerine getirilmesi gerekir.
Böyle bir talep gelinceye kadar da binalı parselin, binalı olan cinsi yazılmasının yanı sıra, kat mülkiyetine geçiş için yeni bir talebin olması gerektiği kütüğün “Beyanlar” hanesinde belirtilir.
(NOT: Binalar farklı parsellerde kaldığından, daha önce aynı parsel maliki olan bağımsız bölüm malikleri, ifraz ile birlikte farklı parsellere ayrılabilecekler, yani bir hisse ayrışımı söz konusu olacaktır. İfraz sonucu oluşan parseller tapu kütüğüne tescil edilirken, hisse çözümüne dair formalitenin de yerine getirilmesi gerekir.)
4) Yaygın kat mülkiyeti kurulmuş parselde bulunan binalar, ifraz sonucu aynı parselde yer almadığı durumlarda (yani (3) nolu örnekteki durum gibi), yeni oluşan bazı parsellerin boş kalması halinde de; binasız parselin yukarıda (1) nolu örnekteki gibi tescil edilmesinin yanı sıra binalı parseller için aynı şekilde (3) nolu örnekte bahsedildiği üzere işlem yapılması gerekir.
* * *
- Görüntüleme: 20381