By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.

10 soru 10 cevap - 8 (22/a çalışmaları)

Av. Hüseyin KOÇAK

71 – MÜKERRER PARSEL NUMARASI VE HATALI PARSEL NUMARASI

SORU) a) … 22/a kapsamında yapılan çalışmalarda, 766 sayılı Kanuna göre yapılmış bir birimde 2615 nolu parsel iki adet ve 2616 nolu parsel de iki adet olarak verilmiş ve sınırlandırma ve ölçü krokilerinde yerleri ayrı ayrı belli edilmiş ve paftasına tersim edilmiştir. Ve Tapulama Tutanakları, tescilleri tek olarak yapılmıştır.

22/a kapsamında yapılan çalışmalarda 2615 ve 2616 nolu parsellerin yeniden yapılan ölçümleri neticesinde bilirkişi marifeti ile zeminde tespit edilmiş ve çift olanlardan birinin doğru olduğu tespit edilmiştir. Farklı paftada olan 2615 ve 2616 nolu parsellerin tamamı başka bir parsel içerisinde kalmaktadır..... Yüzölçüm ve malik itibariyle doğru olarak kabul ettiğimiz parsellerin 22/a çalışmalarında ada ve parsel numaralarını vererek değerlendireceğiz ve diğer parsel numaralarını iptal edeceğiz....

Sınırlandırma krokisi ve paftasında bulunan ancak tespiti yapılmayan ve tapulama tutanağı düzenlenmeyen bu taşınmazlar için başka türlü bir yol izlememiz mümkün mü? (kepçebey)

  1. b) (benzeri bir başka soru); Krokisinde parsel numaraları ile paftasına ters yazılmış 22/a yenileme kadastrosunda nasıl düzeltiriz. … (sadic)

CEVAP) 766 sayılı Kanun gereğince yapılan çalışmalarda 2615 ve 2616 parsel numaralarının her ikisi de iki ayrı parsele verilmiş ama birer adedi tescil edilmiş, aynı numaraların verilmiş olduğu diğer parseller ölçü ve sınırlandırma krokisinde göründüğü halde tapulama tutanağı ve tescili bulunmuyor.

Sizin de belirttiğiniz gibi bu numaraların verildiği ve de tescil edilen parseller güncelleme çalışmalarında esas alınmalı, aynı numaraların verildiği diğer parseller ölçü ve sınırlandırma krokisinde gösterilmiş olsa bile tapulama tutanağı tutulmamış ve de tescil edilmemiş olması nedeniyle güncelleme çalışmalarında itibar edilmemesi gerekmektedir.

("Farklı pafta da olsa 2615 ve 2616 nolu parsellerin tamamı başka bir parsel içerisinde kalmaktadır" ifadesinden; parsel numarası verildiği halde tutanağı tutulmamış olanları anladım. Eğer öyleyse, mükerrer numaraların verildiği parselleri dikkate almamak için ayrıca ekstra bir gerekçe daha olacaktır.)

  1. b) Genel Müdürlüğümüzün internet sitesinde 22/a uygulamalarıyla ilgili sık sorulan sorular bölümde 4. sorunun cevabında; bu tür hataların 22/a uygulamalarında düzeltilemeyeceği belirtilmiştir. (hkocak)

72 – MÜKERRELİK VE 22/A ÇALIŞMASI

SORU) 22/a’da mükerrer tespit edildi.

22/a çalışması sırasında iki köy sınırında genel sınıra denk gelen 2 parselde kısmi mükerrerlik tespit edildi, (diğer köyde şu an 22/a çalışması yapılmamaktadır.) Tapuya şerh verildikten sonra düzeltmeyi beklemeden (yani mükerrerliğin giderilmesi beklemeden) 22/a çalışmaları askıya alınabilir mi? (melihc)

CEVAP) Öncelikle, düzeltmeyi beklemeden ilâna alabilirsiniz. Hatta bana göre, düzeltme özellikle kesinleşme sonrasında yapılmalıdır. Çünkü parsellerin hassas hali güncelleme ile ortaya çıkmaktadır. Düzeltmeyi beklemeden askı ilânına almakla kalmayın, diğer köyün mükerrer olan parsellerini de aynı hassasiyette ölçün ki yapılan düzeltmede her iki tarafın parselleri de günün tekniğine uygun hali ile alınmış olsun.

Mükerrerliğin nasıl giderileceği konusunda Sitenin (*) "Makaleler" kategorisi, "Kadastro" bölümünde konuyla ilgili bir makale yer almaktadır. Onu okumanızı öneririm. ... (hkocak)

73 – KISMEN MÜKERRELİK VE 22/A ÇALIŞMASI

SORU)  … 1961 yılında 5602 sayılı Kanuna göre kadastrosu yapılan 2003 nolu parselin üzerine 1985 yılında 2981 sayılı Kanuna göre 2382 ve 2383 nolu parseller tescil edilmiş olup 2003 nolu parselin ancak üçte bir kadarlık kısmının mükerrer olmadığını tespit ettik.

Şu anda yapılan 22/a uygulamasına tabi tutulan bu parsellerin; 2003 nolu parsel üzerine gelen 2382 ve 2383 nolu parsellerin çakışmadan dolayı mükerrerlik oluşturan kısımlarının iptal edilerek 2003 nolu parselin tamamı itibarı ile 2382 ve 2383 nolu parsellerinde kalan kısımları itibarı ile uygulamaya tabi tutulması ve askı öncesi ilgililerine bilgi verilmesi kanaatindeyim. Bir diğer görüşe göre ilgili parsellerde mükerrer olan kısımlar iptal edildikten sonra 22/a uygulamasına tabi tutulmasının uygun olacağı belirtilmektedir. Sizce? (katalog)

CEVAP) Bilindiği üzere güncelleme çalışmaları; teknik nedenlerle yetersiz kalan uygulama özelliğini yitiren ve eksikliği görülen paftalara sıhhat kazandırmak amacıyla yapılmaktadır. Öncelikle pafta mevcut mükerrer haliyle yenilenmelidir. Böylelikle mükerrerlik net olarak (teknik yönden de sağlıklı olarak) ortaya çıkarılmış olur. Ondan sonra mükerrerliğin giderilmesi formalitesine geçilmelidir. … (hkocak)

74 – MÜKERRERLİK VE GÜNCELLEME ÇALIŞMALARI

SORU) … K..… ili merkez ilçe A….. Mahallesinde 22/a uygulaması yapmaktayız. A….. Mahallesinin tesis kadastrosu kesinleşme yılı 1958’dir. Güncelleme çalışmaları gereği yapılan araştırmalarda, tesis kadastrosu 2007 yılında kesinleşmiş olan komşu Ç…. Köyünün bazı parselleri ile iç içe geçme durumu tespit edilmiş olup mükerrer parseller ile ilgili yapılması gerekenleri ve izlenmesi gereken yolu bu sitedeki (*) açıklayıcı bilgilerden öğrenmiş bulunmaktayım. Kısmi mükerrerlik söz konusu olan parsellerde sadece mükerrer olan kısmın yüzölçümü hesaplanarak kütükten terkini sağlanır demişsiniz.

Ancak benim sorum şu; A….. Mahallesinde tescilli olan 1419 parsel nolu taşınmaz Ç…. Köyündeki 114 ada 44 parsel nolu taşınmazın ortasından geçerek ikiye ayırmaktadır. Yani geometrik şekil olarak her iki parsel de birbirinden farklılık arz ettiği için bu şekilde bir parçalanma durumu söz konusu olmaktadır. Ç…. köyündeki 114 ada 44 parsel nolu taşınmazın yüzölçümünden A….. Mahallesindeki 1419 parsel nolu taşınmazın isabet ettiği kadarı hesaplanarak tapu kütüğünden terkini sağlandıktan sonra Ç…. Köyü sınırları içerisinde 114 ada 44 nolu parselden geriye kalan 2 parça taşınmazın tescil işlemi nasıl olacaktır?

Bu bölünmeden sonra iki parça taşınmaz birbirine komşu olamayacağı için aynı kütük sayfasında tescili de mümkün olamayacaktır. Bu taşınmazların tescili ile ilgili fikirlerinizi paylaşarak yardımcı olursanız sevinirim. (mosadii)

CEVAP) Mükerrerlik problemini çözmeden önce, 22/a çalışmalarını yapmalısınız. A….. Köyü 1419 nolu parselin kesin şekli ortaya çıktıktan sonra, mükerrerliğin halline geçmek gerek. (Güncelleme çalışmaları sonradan yapıldığı için Ç…. Köyü daha önceki çalışma durumuna mı geçer diye düşünmeyin, güncelleme çalışması bugün yapılıyor olsa bile A….. Köyündeki ilk tesis kadastrosunun daha önce olduğu, bugün yapılanın teknik olarak sıhhat kazandırma çalışması olduğu unutulmamalıdır)

Güncelleme çalışmaları kesinleştikten sonra, mükerrerlik çözülmeye çalışılmalı. Mükerrerliğin halli gerçekleşmesiyle birlikte, Ç…. 114 ada 44 parselin yüzölçümü küçüleceği gibi kalan kısım da iki parçaya ayrılmış olacaktır.

Zaten güncelleme çalışmalarının kesinleşmesini takip eden günlerde, Kadastro Müdürlüğü tarafından bu durum krokisinde gösterilerek Tapu Müdürlüğüne ulaşmasıyla birlikte, (mükerrerliğin halli nedeniyle gerekçeli olarak) 114 ada 44 parsel iptal edilip, ada içinde bulunan en son parsel numaralarını takip eden parsel numaraları verilmelidir.

(Dikkat edilecek bir diğer husus; yukarıda, problemin halli için yenileme çalışmalarının sonuçlanması önerilmişti. Bu arada üçüncü şahısların haklarının korunması bakımından Ç…. 114 ada 44 parselin kütük sayfasına, mükerrerlik bulunduğu yönünde belirtim yapılması konusunda Tapu Müdürlüğüne gerekli bilgi verilmelidir.) ... (hkocak)

75 – (A) VE (B) KÖYÜ ARASINDA MÜKERRERLİK

SORU) ..... 22/a kapsamında yapılan çalışmalarda programımızda bulunan (A) Köyünde yapılan çalışmalar sırasında programda olmayan (B) Köyü paftası ile bütünlük sağlanmış ve arazi ölçümleri de tamamlanarak bilgisayar ortamına alınmıştır. Programımızda bulunan (A) Köyünde daha önceki yıllarda yapılan kadastro çalışmaları fotogrametrik olarak yapılmıştır. (B) Köyünde yapılan çalışmalarda ise klasik yöntem ile yapılmıştır. Her iki köye ait paftaların sayısallaştırılarak birleştirilmesi sonucu (B) Köyünde bulunan bazı parsellerin (A) Köyü parselleri üzerine binmeler yapıldığı görülmektedir. (B) Köyü programımızda olmadığı için bu taşınmazların yüzölçümlerinde pafta üzerinde ister istemez azalmalar meydana gelmektedir.

Sorum Şu; (B) Köyünde bulunan bu parsellerin yüzölçümlerini düzeltilmesinde 3402 sayılı Kanunun 41’inci maddesine göre mi düzeltme yapılacak, yoksa programda olmayan (B) Köyünün bu parselleri 22/a kapsamına alınarak mı düzeltme yapılacak? ... (kepcebey)

Ek olarak; 22/a kapsamında yapılan çalışmalarda pafta parsel mülkiyet çizgisi iki parsel arasında kuzey ve güney istikametinde belirlenmiş olmasına rağmen zeminde doğu ve batı istikametinde kullanılmaktadır. Muhtar ve bilirkişi beyanlarına göre bu parsel sınırının zeminde olduğu şekilde kullanıldığı ve paftasında neden kuzey güney istikametinde daha önceki yapılan tapulama çalışmalarında bu şekilde belirlendiğini tam olarak bilmediklerini beyan ediyorlar... Bu gibi durumlarda muhtar ve bilirkişi beyanlarına göre her iki parsel sınırın çekişmesiz olarak kullandığı zemin durumuna göre düzetebilir miyiz? Bu parsel maliklerinden muvafakat almaya gerek var mı? ......

Yine (A) Köyünün tapulama çalışmaları yapılırken genel sınırı ırmak olarak belirlenmiş ve krokisi tanzim edilmiştir... Tapulama çalışmaları yapılırken ırmak'tan karşıya geçilerek karşı kıyıda 3 adet parsel ölçümü yapılmıştır... Bu parsel daha önce tapulama çalışmaları yapılan parsel üzerine yarıdan fazlaları (her üç parselde) binme yapmaktadır... Bu kısımda binme yapılan yerler mükerrer kadastroya mı tabi tutulması gerekmektedir? ... Yoksa başka çözüm öneriniz var mı?

CEVAP) a) … Kadastrosu daha önce fotogrametrik olan (A) Köyünde güncelleme yapıyorsunuz. Güncelleme çalışmaları paftanın teknik nedenlerle yetersiz kalması, uygulama özelliğinin bulunmaması nedeniyle yapılır. Yani elde bulunan paftalar teknik olarak yetersiz, üstelik foto-grametrik, siz bunun üzerinden aldığınız sayısal değerlere itibar ederek diğer köyün parselleri üzerinde nasıl işlem yapabiliriz diye soruyorsunuz.

Bu tür paftalar üzerinden ezbere alacağınız sayısal değerlere itibar ederek güncelleme yaparsanız; hem çalışma yaptığınız (A) Köyünde parsellerin kaymasına; ve hem de hiç gerekmediği halde, haksız yere (B) Köyü parselleri üzerine tecavüze neden olursunuz. Sakın ola (B) Köyü parsellerine girmeyin. … Yenileme çalışmalarında; paftaya uygun hareket edeceğim kaygısıyla zemine aykırı, zemine uygun hareket edeceğim kaygısıyla paftaya aykırı hareket etmekten kaçının. Pafta üzerinden alınan sayısal değerleri doğrudan esas alırsanız, zaten yetersiz olan paftadaki değerleri, görüntüsü güzel yeni bir paftaya aktarmış olursunuz. Teknik anlamda bu pafta güncellenmiş olmaz.

O nedenle de; (A) ve (B) Köylerinin paftalarından yararlanarak (A) Köyü ile (B) Köyünün zemindeki ara sınırını tespit edin. Bunu yaparken, (A) Köyü paftasından alınan sayısal değerlerin aplikasyonu şeklinde yapmayın. Bu sayısal değerlerden de yararlanın ama her iki köyde de sınıra rastlayan parsellerin şekillerinden hareket ederek zeminde ara sınırı belirleyin. Belirlenen bu sınırdan öte de geçmeyin. (B) Köyü paftaları da güncelleme gerektirir durumda olabilir ama (A) Köyünde yapılan çalışmalar nedeniyle (B) Köyüne yeni problemler eklemeyin. Aksi takdirde sorumlu duruma düşebilirsiniz.

  1. b) İki parselin birbirine göre konumu nasıl bir şey ki hem kuzey-güney ve hem de doğu-batı istikametinde sınır olabiliyor? Bu iki parsel arasındaki problemin çözülmesi bakımından, beyan edilen doğrultuda sınırlandırma yapılabilir. Tabi ki, parsel maliklerinin beyanları da gereklidir. Irmaktan karşıda yer parsellerin diğer parsellerle binme yapmaları diye bir şey de kabul edilemez. … (hkocak)

76 – MÜKERRER PARSELLERDE 22/A UYGULAMASI

SORU) 22-a uygulama çalışma yaptığımız birimimizde ilk tapulama ile oluşturulan bir grup parsel orman tarafından itiraza uğramış ve taşınmazlar orman gerekçesiyle hükmen tescil harici bırakılmış ancak aralarında bir parsel tescil harici bırakılmayıp ilk tapulamadaki gibi halen özel mülkiyete konu olarak şahıslar adına tescilli bulunmaktadır.

İş bu anılan parseller topluluğu 1980’li yıllarda 6831 Sayılı Kanunun 2/B maddesi kapsamına alınarak orman dışına çıkarılmış “tarla” vasfı ile hazine adına tescili sağlanmış daha sonraki yıllarda ise kullanıcıları belirlenen taşınmazlar satılmak suretiyle özel mülkiyet geçmiş oldukları belirlenmiştir.

Yazı girişinde belirtmeye çalıştığım ve halen ilk tapulamadaki gibi özel mülkiyet olarak tescilli bulunan taşınmaz da diğer hükmen tescil harici bırakılan (grup halindeki tapulama parselleri içerisinde kaldığı fark edilmeyerek)  taşınmazlar gibi düşünülerek 2/B kapsamına dahil edilerek mükerrerlik oluşturulduğu mükerrer olarak oluşan 2/B parseli de satışı sağlanarak özel mülkiyet konu edildiği belirlenmiştir. Parsellerin aynı altlık üzerinde olmaması nedeniyle mükerrerliğin fark edilemediği kanaati oluşmuştur.

Tapulama parseli aynı zamanda 2/B parselini iki kısma da ayırmaktadır. Mükerrerlik 22-a uygulaması ile giderilebilir mi?

Şu an durum şudur ki; 2/B parseli 14000 m2 olarak tapuda önce “tarla” vasfı ile hazine tescil edilmiş daha sonra satış yolu ile özel mülkiyete geçmiştir ve bu 14000 m2’lik kısmın ortasında 2000 m2’lik parsel tapulama parseli mevcuttur,  2/B parselini ikiye bölmektedir ve özel mülkiyete konu parseldir. 2/B parselinin 2000 m2’lik kısmı üzerinde mükerrerlik vardır. 22/a uygulamasında nasıl bir işlem yapılması hususunda çelişki ve aşağıdaki görüşler oluşmuştur;

  1. a) 2/B parseli tapudaki maliklerinin muvafakati alınmak suretiyle 2’ye ayrılarak yeni parsel oluşturulmalı tapulama parseli korunmalı ve mükerrerlik giderilmeli. (Bu görüşe karşı olanlar 14000 m2’lik 2/B parselinin hazine tarafından satılarak özel mülkiyete konu olduğunu eğer yeni parsel oluşturularak mükerrerlik giderilirse miktarının 12000 m2’ye düşeceğini ve taraf muvafakatlerinin sağlanmasının da çözüm olmayacağını savunmaktadır.)
  2. b) Parsellerle ilgili olarak teknik rapor düzenleyip tapuya mükerrerlik şerhi konmalı mükerrerliğin giderilmesi hususu 41’inci madde kapsamında yapılmalı… (bacanak)

 CEVAP) 22/a uygulamasıyla mükerrerliği gideremezsiniz. Mükerrerlik 1515 sayılı Kanun gereğince giderilebilir. Mükerrerlik 22/a öncesinde giderilmemişse, 22/a uygulaması sonrasında yapılır. O da 41'inci madde gereğince değil, 1515 sayılı Kanun gereğince olmalıdır.

22/a uygulaması olmaksızın 1515 sayılı Kanunun uygulaması şu şekilde işlemektedir; kadastro müdürlüğünce; hangi parsellerin ne şekilde mükerrerlik oluşturduğu belirlenip, krokili rapor düzenlenir. Bunun 1515 sayılı Kanun kapsamında giderilmesi gerektiği belirtilerek tapu müdürlüğüne intikal ettirilir.

tapu müdürlüğünce de ilgili tapu kütük sayfalarına belirtimin yapılması gerekir. Bu belirtimde; o parselin önce oluşan mı, sonra oluşan mı olduğu yazılır.

Akabinde; tapu müdürlüğünce, krokili raporun birer örneği, açıklayıcı yazı ekinde parsel malikleri ile ayni ve şahsi hak sahiplerine 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir. Tebligat yazısında, tebliğ tarihinden itibaren mükerrerliğin giderilmesi için 1515 sayılı Kanuna göre dava açılması gerektiği, 2 ay içerisinde dava açılmadığı takdirde, mükerrerliğin iptali yönünde dava açılması için Hazine Avukatlığına gerekli bildirimin yapılacağı belirtilir. 2 aylık süre içerisinde dava açılmazsa, Hazine avukatlığına gerekli bildirimin yapılması gerekir.

Mükerrerliğin 22/a uygulaması sırasında nasıl işleme alınacağı 2018/ 13 sayılı genelgenin 24/2’nci maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir;

“(2) İş bitim tutanağı düzenleninceye kadar mükerrerliğin giderilememesi halinde,mükerrerlik durumu, ilgili parsellerin kadastro güncelleme tutanaklarında açıklanarak askı ilanına mükerrer parseller birlikte çıkarılır ve askı cetvelinin açıklamalar sütununda, mükerrerliğin aynıya da farklı birimde ve kısmen ya da tamamen olma durumuna göre ‘Bu parsel ile....ili....ilçesi....köyü/mah...ada.... nolu parsel/parseller arasında tamamen ya da ...m2’lik yönünde belirtme yapılır. Mükerrerliğe konu parseller yeni paftasında mükerrerlik bulunduğu’ farklı çizgi kalınlığında çizdirilmek suretiyle gösterilir.” … (hkocak)

 77 – MAHKEME KARARLI TESCİL VE MÜKERRERLİK

SORU) (A) Köyü 1955 yılında tapulama görmüş ve paftaları grafik, (B) Köyü 1956 yılında tapulama görmüş ve paftaları grafik. (B) Köyünden 1997 yılında Mahkeme kararı ile ırmak yatağından hazine adına, tescil edilen bir parsel var.

Mahkeme kararı ile tescil edilen parselin ırmaktan komşu olan (A) Köyünün parselleri ile kısmi mükerrerliği var ve aynı zamanda ırmak yatağı tamamen tescilli Kadastro Kanununun 22’nci maddesi gereğince sonradan mahkeme kararı ile tescili yapılan ve mükerrer yapılan tescil iptal edilebilir mi ya da ne tür yol izlenmelidir? (tughanya).

CEVAP) Mahkeme kararı (A) Köyü parsellerini kapsamamaktadır. O nedenle de öncelikle (B) Köyünde ırmaktan yapılan tescil ile (A) Köyü parselleri arasında gerçekten bir mükerrerlik var mı, yoksa her iki köyün paftalarının çok eski olması nedeniyle bu parsellerden uygulama verildiğinde mükerrer gibi bir görüntü mü elde ediliyor, netleştirmek gerekir.

Bu da güncelleme çalışmalarıyla her iki köyün ortak sınırının hassas bir şekilde belirlenmesiyle ortaya çıkacaktır. (Her iki köyün ortak sınırının belirlenmesinde üst soru/cevaplar için önerildiği şekilde hareket edilmelidir.)

(B) Köyünde yapılacak yenileme çalışmalarıyla mükerrerliğe netlik kazandırıldıktan sonra (yukarıda da belirtildiği üzere mahkeme kararı A Köyü parsellerine dair olmadığı için), yine üst başlıklarda önerildiği şekilde mükerrerliğin giderilmesi formalitesine geçilmelidir. ... (hkocak)

78 – MAHKEME KROKİSİ HATALI PARSELDE 22/A UYGULAMASI

SORU) Müdürlüğümüzce A Mahallesi 22/a çalışmaları yapılıp bilgilendirme için askı ilanına çıkıyor. Askı aşamasında vatandaş parselinin alanı 3000 m2’den 2100 m2’ye düştüğü için dilekçe veriyor komisyona, komisyon gerekli zemin incelemesi, bilirkişi beyanları ve değerlendirilmemiş paftaları incelediğinde yapılan çalışmanın doğru olduğuna tereddütsüz kanaat ediyor,

Ancak parselin evveliyatı mahkeme kararı ile oluşmuş mahkeme kararındaki krokide parsel köşe noktalarından tekinin zeminde ve değerlendirilmemiş uçuş paftalarında derenin içine denk geldiği alan farkının da bundan kaynaklandığı tespit edilmiştir. Biz komisyon olarak mahkeme kararına göre hatalı sınıra uymak zorunda mıyız, yoksa yapılan ilandaki doğru olan sınıra göre mi kesin askıya çıkmak gerekir? (atay_bekir)

CEVAP) Öncesinde bir mahkeme kararı ve eki krokisi var. Güncellemeye tabi paftadaki parsel şekli bu krokiye aykırı, siz mevcut paftayı esas alarak uygulama verdiniz. Mevcut pafta da zemine uyduğu için öyle yaptınız. Yüzölçüm küçüldüğü için vatandaş itiraz ettiğinde siz önceye ait mahkeme krokisinin olduğunu öğrendiniz... Mahkeme krokisi varken neden buna aykırı pafta oluşturulmuş bir araştırın. Eğer geçerli bir neden bulamazsanız mahkeme krokisini esas almak durumundasınız. 

Bilindiği üzere 22/a uygulamaları yapılırken sınırlandırma, tersimat gibi hataların da düzeltilmesi mümkündür. O nedenle de önceye ait mahkeme krokisini dikkate almak gerekir. ... (hkocak)

SORU) Mahkeme kararı krokisi ile kadastro paftasındaki sınır uyumlu ancak bu sınırları oluşturan noktanın birinin yanlış ölçüldüğünü zeminde, değerlendirilmemiş uçuş paftası ve eski tarihli hava fotoğraflarında derenin içine düşüyor yani kesif sırasında ölçüde hata yapılmış biz güncelleme yaparken bu hatalı mahkeme kararına göre mi sınır belirleyeceğiz yoksa doğrusunu mu alacağız. (atay_bekir)

CEVAP) Yani diyorsunuz ki, mahkeme krokisi, pafta ve yaptığınız iş birbiriyle çelişmiyor. Ama mahkeme aşamasında düzenlenen krokide hata var... O zaman yapılacak işlem bulunmamaktadır... Yani başkaca bir hatalı sınırlandırma yok, yalnızca bahsettiğiniz nokta, vaktinde mahkeme krokisinde yer almamıştan ibaretse, yaptığınız işlem doğru demektir. ... (hkocak)

79 – 22/A UYGULAMASI VE MİKTAR FAZLASI

SORU) … 22/a Yönetmeliği 20/d; "Değişebilir sınırlarda; sabit veya geçerli ya da dengeleme plânı ile oluşturulan sınırlara dayandırılarak, bu taşınmaz, kadastro sırasında kayıt miktarı veya iktisap miktarı esas alınarak tespit yapılmış ise tapuda kayıtlı yüzölçümüne göre; yoksa pafta ile teknik belgelerine göre, sınır belirlemesi yapılır.

(4) Kadastro güncelleme çalışmaları sırasında, sınırları tapuda kayıtlı yüzölçümlerine göre oluşturulacak parsellerin öncelikle pafta tersimatı kontrol edilir. Kontrol sonucu, tersimat hatası varsa olması gereken duruma göre, tersimat hatası yoksa mevcut duruma göre yeni yüzölçümleri hesaplanır ve kayıtlı yüzölçümleri ile karşılaştırılır.

(5) Bu karşılaştırma sonucu, yeni hesaplanan yüzölçümleri esas alınır, genişletilmeye elverişli sınırı bulunan parsellerde ise önceki kayıt miktarına veya zilyetlik esaslarına göre tespit edildiğinin anlaşılması halinde, bu husus kadastro güncelleme tutanağında açıklanarak, miktar fazlası kısım için ilgili maliye kuruluşuna bilgi verilir."

MİK 200...b) Kadastro sonrasında orman kadastrosu veya mera komisyonlarınca herhangi bir çalışma yapılmamış ise (kesinleştirilmemiş ise) Yönetmeliğin 3/d maddesine göre miktara uyulmak suretiyle miktar fazlası kısmın orman, mera veya hazine vb. parsellerine dahil edilmesine...

S o r u m   ş u ;

Mera ya da orman kadastrosu yapılmamış bir birimde genişletilmeye elverişli sınırı bulunan bir taşınmaz zabıt kaydı uygulanmak suretiyle 1000 m2 olarak tescil ediliyor miktar fazlası kısım 500 m2 hazine mülkiyetinde tescil ediliyor. 22/a değerlendirmesinde taşınmazın diğer cepheleri sabit sınırlarla çevrili olmakla birlikte miktar fazlası bölümle arasındaki sınır için (zeminde sabit bir sınır yok) yapılan sınır tanımlamasında değişebilir sınır tanımı kullanılarak orijinal ölçü değerlerinden elde edilen hat aynen kullanıldığında 1100 m2 olarak tespit ediliyor... Taşınmazın zabıt kaydıyla arasındaki 100 m2’lik fark miktar fazlası kısma eklenmeli mi yoksa taşınmaz 1100 m2 olarak tescil edilip miktar fazlası kısım için ilgili maliye kuruluşuna bilgi verilmeli midir?...

Yukarıda bahsettiğim yönetmelik ile MİK talimatı kendi içinde çelişkili midir?...  (sogutluser)

CEVAP) Konunun, herkes tarafından mutabık olunabilecek somut bir çözümü olmadığı için bununla ilgili olan mevzuatların da birbirleriyle çelişmesine şaşmamak gerekir.

Daha önce kadastro çalışmaları sırasında, miktar fazlası kesilmiş ve kalan kısım da ayrı bir parsel numarası ile tescil görmüş. Bu iki parselin ara sınırı zeminde belli olmasa bile eldeki verilerle belirleyebiliyor ve yüzölçümünü de hesaplayabiliyorsunuz. O halde bu iki parsel arasındaki sınırı neden genişletmeye elverişli sınır olarak alıyorsunuz da, geçerli sınır olarak almıyorsunuz?

22/a gereğince çalışma yapılan paftalarda yer alan parsellerin gerek paftasındaki durumu ve gerekse orijinal ölçü değerleri, birebir tapu kütüğündeki yüzölçüm değerlerini teyit edebilecek hassasiyette olsa idi zaten 22/a çalışması yapılmasına gerek olmayacaktı. Yani, 22/a çalışması yapılan yerde hiç bir parselin, önceki yüzölçüm değeriyle birebir aynı çıkması mümkün değildir... PEKİ, kadastro çalışmalarında miktar kesmek suretiyle 1000 m2 ile oluşturduğunuz parselin yüzölçümü 22/a çalışmaları sırasında (tecvizi 1 m2 de olsa aşacak şekilde) daha düşük gelse idi, bunu nasıl tamamlayacak idiniz. Ya da eksik yüzölçümleri bu çalışmalar sırasında tamamlama gibi bir zorunluluk var mı?... YOK.

Konuyla ilgili benim görüşüm; eldeki orijinal ölçü değerleriyle zeminde iki parselin ara sınırı belirlenebiliyorsa, o sınır geçerli sınır olarak kabul edilebilir, Maliye kuruluşuna bile bildirmeye gerek yoktur. Ama sizin içinize sinmez ise, (özellikle de miktar fazlasından oluşturulan parselin yüzölçümü, tescilli yüzölçüm değeri olan 500 m2'den düşük çıkarsa); yine orijinal değerleri yardımı ile iki parsel ara sınırını oluşturduktan sonra Yönetmeliğin öngördüğü şekilde Maliye kuruluşuna bilgi verebilirsiniz. ... (hkocak)

80 – MERAYA SINIR PARSELLERDE YÜZÖLÇÜM DEĞİŞİKLİKLERİ

SORU) 22/a güncelleme çalışması yaptığımız köyde büyük bir tescilli mera parseline (mera parseli mera aplikasyonu ile tespiti yapılarak sayısal koordinatlara sahip parsel değil ancak 1/10000 ölçekli paftaya grafik olarak çizilmiş komşu parselleri gösterilmiş mera parselidir) komşu parsellerin değerlendirilmesi sonucunda doğal olarak bu parsellerin alanlarında artış veya azalma olmaktadır. Alanları, tersimat hatası veya alan hesap hatasından dolayı alan artışı olan bu komşu parsellerden, tapu alanları baz alarak kesinti yapmak zorunda mıyız? (hrtmuh)

CEVAP) Mera tescilli diyorsunuz. O halde artık tescilli diğer parsellerden farkı olmaması gerekir. Eldeki verilerle mera sınırlarını belirledikten sonra buna komşu parsellerin yüzölçümü ne gelirse odur. Miktar kesme diye bir şey olmaması gerekir diye düşünüyorum...

Şöyle bir örnek üzerinde çalışalım; düşünün meraya sınır parseller olsun ve bir kaç parsel düz bir hat olarak meraya sınır olsun. Bu düz hat kadastro paftasından net olarak anlaşılabiliyor olsun. Siz meraya sınır olan parsellerden miktarı fazla olanları keserek mera sınırını belirlerseniz, daha önce düz olan sınırda zikzaklar oluşturmuş olursunuz... Dolayısıyla da, başta söylediğim gibi, mera tescilli ise artık tescilli diğer parsellerden farkı yoktur. ... (hkocak)

*   *   *

(*) Bu sayfada yer alan sorular ve cevaplar; www.tapu-kadastro.net isimli bu Site ve halen kapanmış olan www.tasinmazmulkiyeti.org.tr isimli Sitenin FORUM bölümüne gelen ((3402 sayılı Kadastro Kanununun 22/a maddesi gereğince, kadastro paftalarının güncellenmesiyle ilgili) sorular ve cevaplara yer verilmiştir... Soru soran ve cevap verenin kullanıcı adı yazılmıştır… (hkocak) kullanıcı adı; Av.Hüseyin KOÇAK’a aittir.

  • Görüntüleme: 4186

Related Articles