2B BEDELSİZ İADE

10 yıl 8 ay önce #1964 Yazan: elifduru
Merhabalar üstadım;
Tapulama zamanında gerçek kişi adına tarla vasfıyla 10000m2 yüzölçümüyle tescil edilmiş olan taşınmaz Sonraki yıllarda söz konusu taşınmaz kısmen orman olduğu gerekçesiyle Asliye Hukuk MAhkemesi kararıyla kısmen 4000m2 'si ifraz edilerek orman niteliğiyle maliye hazinesi adına tescilene karar veriliyor ve karar tapuda infaz ediliyor. Sonrasında orman olarak ayrılan kısım orman idaresi tarafından 2B 'ye alınıyor ve kesinleşiyor. Milli emlak müdürlüğüde söz konusu alanda kullanıcı tespiti yapılmasını Kadastro MÜdürlüğüne yazı yazıyor.
Sorum şu üstadım;
Söz konusu alanda 2B kadastrosu yapılarak kullanıcı tespitimi yapılması gerekiyor yoksa söz konusu alanı 6292 sayılı kanuna göre bedelsiz olarak iade edilecek taşınmazlar sınıfınıma giriyor?

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 8 ay önce - 10 yıl 8 ay önce #1965 Yazan: hkocak
* ORMANDA KALAN TAPULU YER İADE EDİLİR (Sn. "elifduru" dikkatine)

Bahsettiğiniz konu, 6292 sayılı Kanunun 7'nci maddesinde hiç yoruma gerek bırakmayacak şekilde yer almaktadır. Bu tür yerler bedelsiz olarak önceki tapu malikine iade edilir.

Muhtemelen, önceki tapu maliki Milli Emlak Müdürlüğüne başvurdu, Milli Emlak Müdürlüğü de bu yerin durumunu netleştirmek için Kadastroya sordu. Yani asıl talebi kullanım kadastrosu değil de o yerin durumunu öğrenmekti sanırım. ... Her ne olursa olsun sizin; parselin paftasındaki durumu ve ormanda kalan (daha sonra 2/B olan) kısmı bir krokide gösterip, yazacağınız yazıda, çok kısa bir şekilde durumunu izah edip, soru konusu parselin 6292 sayılı Kanunun 7'nci madde kapsamında kaldığı yönündeki kanaatinizi belirterek Milli Emlak Müdürlüğüne göndermenizi öneririm. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: bedrettin toy

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 5 ay önce #2286 Yazan: a.yıldırım
slm üstadım
benim,de sorum bedelsiz iade şartları hangi şartlarda oluşuyor mevcut 6292 konun 7.maddesi ve milli emlak 345 nolu genelge 10.madde göre bizim yerlerimize red geldi

bizim yerimizANTALYA NÖBETÇİ İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA
Gönderilmek üzere
ALANYA NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ HÂKİMLİĞİ’NE





DAVACILAR : 1- Alaattin Yıldırım TC NO: 135 405 533 32
Toslak Köyü Uçanca Mah. No:7 Alanya

2- Hüseyin Yıldırım TC NO: 135 135 542 98
Toslak Köyü Uçanca Mah. No:7 Alanya

DAVALI : Alanya Kaymakamlığı Alanya Milli Emlak Müdürlüğü, Alanya

KONU : Alanya Kaymakamlığı Alanya Milli Emlak Müdürlüğü’nün 70897502/07030117336/1839 sayılı işleminin iptali istemimizden ibarettir.

AÇIKLAMALAR :
Murisimiz İsmail Yıldırım, Antalya ili, Alanya ilçesi, Toslak köyü Uçanca
Mahallesi mevkiinde bulunan (eski) 2080 parsel (yeni 149 ada 2550 parsel) sayılı taşınmazın zilyedi iken 1982 yılında yapılan arazi kadastrosu sonucunda bu taşınmaz murisimiz adına tespit edilmiştir.
Tespit edilen bu taşınmaz hakkında orman idaresince dava açılmıştır.
Dava sırasında orman idaresi davadan feragat etmiştir. Ancak Alanya Kadastro Mahkemesi’nin 1983/844 Esas 1995/2 Karar nolu kararı ile bu taşınmaz orman sayılan yer olarak tespit dışına çıkarılmıştır.
Böylelikle 1982 yılında murisimiz adına tespit edilen taşınmaz, açılan
dava sonucunda tespitin iptaline karar verilerek 2B vasfıyla hazine adına tespit edilmiştir.

6292 sayılı yasa ile yapılan düzenleme ile 2/B arazilerinin kullanım
sahiplerine doğrudan satış veya bedelsiz iade hakkı imkanı getirilmiştir

6292 sayılı yasanın 7. maddesi ve bu kanunun uygulanması hakkında
04/07/2012 tarih 28343 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş olan Milli EmlakGenel Tebliği 10. maddesi uyarınca; öncesinde ilgilileri adına tespit görmüş olup da dahasonra bu tespitleri iptal edilen taşınmazların, ilgililerine bedelsiz iade edileceği hükmebağlanmıştır.
Yukarıda belirtildiği üzere 2080 sayılı parsel murisimiz adına tespit
görmüş ve sonrasında da açılan dava neticesinde tespit iptal edilmiştir. Bu nedenle murisimiz İsmail Yıldırım bu yasa kapsamında bedelsiz iade hakkından yararlanmak için Alanya
Kaymakamlığı Alanya Milli Emlak Müdürlüğüne 27/05/2013 tarihinde müracaat etmiştir.Müracaat numarası 2013/4241 dir. Babamız İsmail Yıldırım, bu müracaat neticelenmeden önce 28/08/2013 tarihinde vefat etmiştir.

Müracaat sonucunda Alanya Milli Emlak Müdürlüğü’nün
70897502/07030117336/1839 sayılı yazısı ile iade talebinin reddedildiği tarafımıza bildirilmiştir. Milli Emlak Müdürlüğünün red kararı yasaya aykırıdır. Zira Milli Emlak Müdürlüğünün red yazısına bakıldığında hiçbir gerekçe belirtmedikleri ve sadece talebin uygun bulunmadığı şeklinde açıklama yapıldığı görülmektedir. Oysa ki 6292 sayılı yasanın 7. maddesinin yazımına bakıldığında taşınmazın ilgilisi adına tespit görmüş ise ve sonrasında bu tespit iptal edilmiş ise başka hiçbir şart aranmaksızın ilgilisine iade edilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

Kadastro kanunun 14. Maddesinde “Tapuda kayıtlı olmayan ve aynı çalışma alanı içinde bulunan ve toplam yüzölçümü sulu toprakta 40, kuru toprakta 100 dönüme kadar olan (40 ve 100 dönüm dahil) bir veya birden fazla taşınmaz mal, çekişmesiz ve aralıksız en az yirmi yıldan beri malik sıfatıyla zilyetliğini belgelerle veya bilirkişi veyahut tanık beyanlarıyla ispat eden zilyedi adına tespit edilir.” denilmektedir.

Kadastro tespiti yapıldıktan sonra tespit tutanağı Kadastro Kanunu 11. Maddesi uyarınca 30 gün süre ile ilan edilir. Bu tespitlere karşı 30 günlük itiraz süresi içinde kadastro mahkemelerinde dava açılabilir veya 30 günlük süre içerisinde dava açılmazsa bu kez 10 yıllık süre içerisinde Asliye Hukuk Mahkemelerinde dava açılabilir. Her halükarda açılan dava “tespitin iptali için” açılan bir davadır.

Bu nedenle Alanya Kadastro Mahkemesi’nin 1983/844 Esas, 1995/2 Karar nolu kararı ile bu taşınmazın tespitinin iptal edilmiş olması nedeniyle murisimizin bedelsiz iade hakkı doğmuştur. Buna rağmen Milli Emlak Müdürlüğü tarafından talebimizin kabul edilmemiş olması nedeniyle işbu davayı açmamız gerekmiştir.

H. NEDENLER : 6292 sy yasa, 345 nolu Milli Emlak genel tebliği 10. Madde, Kadastro
Kanunu ve ilgili yasal mevzuat.

DELİLLER : 2013/4241 Sayılı iade başvuru dosyası, Alanya Kadastro Mahkemesinin 1983/844 E. 1995/2 K sayılı kararı, kadastro tutanakları, tapu kayıtları ve diğer deliller.

NETİCE VE TALEP: Yukarıda açıklanan nedenlerle davamızın kabulü ile;
Alanya Kaymakamlığı Alanya Milli Emlak Müdürlüğü’nün 70897502/07030117336/1839 sayılı işleminin iptaline
Yargılama giderlerinin karşı tarafa tahmiline karar verilmesini arz ederiz.

Davacılar
Alaattin Yıldırım Hüseyin Yıldırım


bu konuda yardımcı olursanız sevinirim hüseyin bey

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 5 ay önce - 10 yıl 5 ay önce #2287 Yazan: hkocak
* ORMANDA KALAN TAPULU YERİN İADESİ (Sn. "a.yıldırım" dikkatine)

Daha önce tapulama ya da kadastro çalışmalarıyla tespit gören bir yer, daha sonra yapılan orman kadastrosu sonucu orman içerisinde kalmış ve bu yer 2/B sahası olarak ayrılmış ise, o yer 6292 sayılı Kanunun 7'nci madde 1'inci fıkrası gereğince ilgilisine iade edilmesi gerekir. Ama anlatımınızdan sizin bu yerinizin 7'nci madde 1'inci fıkra kapsamında kalıp kalmadığı tam olarak anlaşılamıyor.

Bir kere Orman idaresi açmış olduğu davadan nasıl feragat eder onu anlayamadım... İkincisi, bahsettiğiniz Kadastro Kanunu 1987 tarihlidir. O tarihten önce 2613 sayılı Kadastro Kanunu ve 776 sayılı Tapulama Kanunu gereğince çalışmalar yapılmakta idi. Her iki kanuna göre yapılan çalışmalar da önce askı ilânına alınır, askı ilânı içerisinde itiraz olursa, kadastro komisyonu (tapulama komisyonu) karara bağlar, ilgililere tebliğ eder, bu tebliğ sonrası kadastro mahkemesine (ya da tapulama mahkemesine) dava açılırdı.

Bahsettiğiniz yer için bütün bu aşamalar yaşanmış olmalı ki konu kadastro mahkemesine intikal etmiş. Ve sonuçta da kadastro mahkemesinin, o yerin "orman" olduğuna dair bir kararı olduğundan bahsediyorsunuz. Buradan da; kadastro mahkemesinin kararının, birisi adına tahdit tespit görerek onun malı olmuş bir parselin orman olduğuna dair verilmiş bir karar olmayıp, kadastro sırasında tahdit ve tespitin doğru olup olmadığına dair verilmiş bir karar olduğu sonucuna ulaşılıyor. ... Malmüdürlüğü de konuyu bu şekilde değerlendirmiş olmalı ki talebinizi reddetti.

Zaten konu hakkında dava açmış olduğunuza göre davanın sonucunu beklemekten başka yapabileceğiniz bir şey yok. Önerim; önce çalışmaların 2613 sayılı Kanun gereğince mi, yoksa 776 sayılı Kanun gereğince mi yapılmış olduğunu, sonra tespit ile kadastro mahkemesine açılan dava arasındaki süreçte yapılan işlemleri öğrenmeniz ve davanızı ona göre takip etmenizdir. ... Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 5 ay önce #2313 Yazan: Mehmet uzuner
Üstadım merhabalar öncelikle bizleri aydınlattığınız için sizlere teşekkürlerimi sunuyorum ...Üstadım bizim elimiz de Atatürk zamanın da mübadele ile verilmiş osmanlı tapuları mevcut fakat Atatürk'ün ölümü neticesinde ismet inönü 4785 sayılı kanun ile bizim beykoz da bulunan arazilerimize kamulaştırmasız el atma ile devletleştirmiştir.Biz uzun çabalarımız sonucu 50 dönüm arazimizin sadece 5 dönümünün "revizyon" gördüğünün geri kalan 45 dönümünün revizyon görmeğinin bilgisine ulaştık uzun süren davalarımız neticesinde devletimiz bize bu yerlerin verilemeyeceğini fakat "sarı alanlar"dan kadastrosunu geçirmemizi söyledi ve bu yerleri bize verileceğinin bilgisine ulaştık milli emlağa elimizdeki mahkeme ile karar verilen kadastroyu sunduk ve 6292 sayılı kanunun 7.maddesi gereğince geri verilmesini istedik ve 2 senelik süreci geçtik yerlerimiz 2b değil sarı alandır üstadım...bu bağlamda bizlere bu yer bedelsiz iadesi yapılacak mıdır? Yoksa başka bir kanun mu beklememiz gerekmektedir ? Saygılarımla

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 5 ay önce - 10 yıl 5 ay önce #2314 Yazan: hkocak
* SARI ALANLARDA KADASTRO ÇALIŞMASI (Sn. "Mehmet uzuner" dikkatine)

Konu biraz karışık görünüyor. "Sarı alanlar" denilen yerler, orman haritasında sarı boyalı gösterilen yerlerdir. SARI boyalı yerler kültür arazisi olarak adlandırılır. Orman haritasına göre kültür arazisi demek de; o yerin orman ve 2/B sahası ile ilgisi bulunmadığını gösterir. Orman haritasına göre, sarı boyalı yerler, ekilip biçilen yer olabileceği gibi bina yapılmış yerlere de kültür arazisi denir.

Orman haritasına göre; orman içerisinde ya da kenarında sarı boyalı yerler varsa ve o yerin kadastrosu henüz yapılmamışsa; kadastro çalışmaları yapılırken, evveliyatında tapusu ya da vergi kaydı olan ya da zilyetliği bulunan kişilere o yerin yazılması mümkündür. Bu yazım, 6292 sayılı Kanun kapsamında bedelsiz iadeden başka bir şeydir.

Benim önerim; iddia ettiğiniz sarı boyalı yerde (3402 sayılı Kadastro Kanunun gereğince) kadastro çalışması yapılmış mı, Kadastro Müdürlüğünden sorabilirsiniz. Eğer henüz kadastro geçmemiş ise kadastro çalışmaları sırasında, eğer başkaca bir durumu yoksa, sizin adınıza yazılması mümkündür. Ama daha önce kadastrosu yapılmış ve de başkası adına ya da Hazine adına tapusu çıkmış ise size yazılması artık mümkün olmaz, ancak satın almak suretiyle o yeri edinebilirsiniz. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: bedrettin toy

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.072 saniye
Geliştiren: Kunena Forum