Umumi hizmet alanlarından olup, imar uygulamalarında DOP kesintilerinden oluşturulan okul, cami ve karakol da tescile tabidir.
Kesinleşen parselasyon plânlarında;
a) O k u l yerleri olarak ayrılan sahalar; Hazine adına tescil edilir. Tescilden sonra, belediye ve mücavir alan içinde özel idareye, dışında ise köy tüzel kişiliğine devredilir. (222 sayılı İLKÖĞRETİM VE EĞİTİM YASASI md: 65 ve TKGM–Tas.İşl.Da.Bşk.lığı çıkışlı 09.06.1962 tarihli ve 1367 sayılı genelge.)
Tahsis, Milli Eğitim Bakanlığına yapılır. Ve kütük sayfasına, bu Bakanlığın izni olmadan satılamayacağı şeklinde şerh konur.
b) Karakol yerleri olarak ayrılan sahalar, yine Maliye Hazinesi adına tescil edilir.
(Merkez İnceleme Kurulunun 06.01.2000 tarih 30 sayılı kararında; DOP’dan karakol yeri olarak ayrılan taşınmaz malın kamu orta malları siciline kaydedilmeden doğrudan doğruya – Hazine adına – tapu kütüğüne kaydedilmesi, ancak oluşumuna ilişkin gerekli şerhlerin tapu kütüğünün ilgili sütunlarına düşülmesi gerektiğinin uygun olduğu belirtilmiştir.)
c) Cami alanı olarak ayrılan sahalar ise, Maliye Hazinesi adına tescil edildikten sonra Diyanet İşleri Başkanlığına tahsisleri sağlanır.
Konuyla ilgili olarak Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Teknik Araştırma ve Uygulama (TAU) Genel Müdürlüğünden görüşü de aynı doğrultudadır... (TAU Gn.Md.nün 01.11.2000 tarihli ve 25444 sayılı görüş yazısı.)
* Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün talimatları da aynı doğrultudadır. (TKGM–Tas.İşl.Da. Bşk. 18.06.2001 tarihli ve 2412 sayılı; 06.01.2003 tarihli ve 35 sayılı talimatları.)
* Tahsisisin yapılabilmesi için, tapu müdürlüğüne, Hazine temsilcisinin başvurması ve bu yolda talebi olmalıdır.
* Tahsis işlemi, 492 sayılı Harçlar Kanununun 59/a maddesi gereğince harca tabi değildir.
* Bu yerlerin tescili için fiilen cami, karakol ya da okulun varlığı şart değildir. Plânda okul, cami ya da karakol yapılmak üzere yerinin ayrılmış olması tescil için yeterlidir.
* * *
d) Parselasyon Sahasında Yapılan Bağışların Tescili
Uygulama sahasında hesaplanan DOP’un %45’ten fazla olduğu durumlarda yapılacak bağışların tescili konusundaki tereddütler Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün talimatlarıyla giderilmeye çalışılmıştır.
Bu talimatların içeriği özetle şu şekildedir;
“….. Bilindiği üzere; belediye ve valilikçe düzenlemeye tabi tutulan alanlarda 3194 sayılı Kanunun 18/2 nci maddesi uyarınca %40’ı geçmeyen düzenleme ortaklık payı alınabileceği (bu oran halen %45'tir), umumi hizmetlere ayrılan yerlerin DOP miktarından fazla olması halinde eksik kalan miktarın belediye veya valilikçe kamulaştırma yolu ile tamamlanacağı aynı Kanunun 18/4 üncü maddesinde açıklanmıştır.
Anılan Kanunun 13 üncü maddesinin son fıkrasında ise, DOP üzerindeki miktarın mal sahiplerince ilgili idarelere bedelsiz olarak terk edilebileceği belirtilmiştir.
Buna göre; 3194 sayılı Kanunun 18 inci maddesi kapsamında yapılan imar uygulamalarında, ilgili idarece parsellerden kamulaştırma yapılamamış ya da maliklerce tapu müdürlüğüne talepte bulunularak bedelsiz terk edilmemiş ise;
Bağışlamaya konu olacak kısımların yol, meydan, yeşil alan gibi yerlere rastlasa dahi, DOP üzerindeki bedelsiz terke konu olacak kısımların müstakil bir parsel (ya da parseller) numarası altında, imar plânındaki vasfı aynen yazılmak suretiyle, “Dağıtım Cetvellerinde” malikleri adına gösterilmesi ve tescillerin malikler adına yapılması,
Tescil sonrası maliklerinin talebi ile bağış yapılabileceği, bağışın yapılmasıyla da, bu kısımların Medeni Kanunun 999'uncu maddesi gereğince sicilden çıkarılması, gerekir.”
* * *