Av. Hüseyin KOÇAK
101 – 22/A ÇALIŞMALARI SIRASINDA İFRAZ-TEVHİT, CİNS DEĞİŞİKLİĞİ İŞLEMLERİ VE TASARRUF KOTROL MEMURUNUN GÖREVİ
SORU) 1- uygulamam alanı içinde cinsi “tarla” olan bir taşınmazın 22-a ile beraber cinsinin “arsa” olması istenmektedir. Güncelleme esnasında buna yönelik cins değişikliği yapılabilir mi? Yapılabiliyorsa, bu durumda imar durum belgesi yeterli mi? Ya da ilgili belediyenin söz konusu parselin uygulamam imar planı içinde kaldığı yeterli mi? Ya da uygulamam imar planı içinde kalıp yola ve park alanına terki yoktur yazılarından biri yeterlimidir?
2- Güncelleme çalışması devam ederken ifraz veya yola terk işlemi talebi karşılanabilir mi? Karşılanabiliyorsa parseli güncellemede değerlendirilecek kesin koordinatlarla yapmamızda sakınca var mıdır?
3- Tasarruf kontrol memurunun asli görevi 22-a uygulamasında nedir? Örneğin değerlendirme sonucu alanı artan bir parsel olduğunda bu parselin alanı artmış ben bunu komisyona çekeceğim gibi durumlar oluyor! Benim bildiğim tasarruf kontrol memuru edinme sebebi kısmının mevzuata uygun yazılıp yazılmadığı, örneğin bir parselin alanı artmışsa neden arttığı teknik sebepleri uygulama tutanağına açıklanmışsa, tasarrufçunun buna itiraz etmemesi gerekir. (survey_eng)
CEVAP) 1) Cinsi "tarla" olan bir taşınmazın, 22/a uygulaması sırasında "arsa" yapılması biraz zorlama bir durum gibi görünüyor. Parselin cinsini "arsa" yapabilmek için o parselin imar parseli olması gerekir. 22/a sırasında imar parseli olsa idi, daha önce cins değişikliğinin yapılmış olması gerekirdi. (Yani parsel "tarla" iken, 22/a uygulaması öncesinde, imar parseli oluşturulurken cinsinin de o işlem sırasında "arsa"ya dönüştürülmüş olması gerekirdi.).... Parselin cinsi halen "tarla" olarak göründüğüne göre demek ki, o parsel imar parseli haline getirilmemiş demektir. Dolayısıyla da parselin cinsinin değiştirilmemesi gerekir... Mal sahibi, 22/a uygulaması sonrasında, parselinin cinsini (gerekli formaliteleri yerine getirmek koşuluyla) değiştirme talebinde bulunabilir.
2) 3402 sayılı Kadastro Kanununun 22/a maddesi gereğince yapılan güncelleme çalışmaları sırasında ifraz ve tevhit gibi tapu-fen işlemleri ile ilgili talepler olması halinde nasıl hareket edileceği 22/a Kadastro Güncelleme Yönetmeliğinin 43’üncü maddesi ile düzenlenmiştir.
43’üncü maddedeki düzenleme şu şekildedir; "Uygulamaya tabi parsellerle ilgili talebe bağlı hizmetler, teknik yönden bir sakınca bulunmaması halinde kadastro teknik mevzuatınca karşılanır ve ilgililerine verilecek belgelerde ‘3402 sayılı Kadastro Kanunun 22’nci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uygulamasına tabi olduğu hususu belirtilir.”
Her ne kadar 43’üncü maddede, talepler kadastro teknik mevzuatınca karşılanır denmesine karşın; bilindiği üzere uygulama çalışmasına tabi paftalar son teknik mevzuatın öngördüğü hassasiyette olmadığı için yenilenmektedir. Dolayısıyla da, bu durumdaki paftalarda yer alan parsellerdeki talepler için düzenlenecek haritaların da o paftanın tekniğinde yapılıp, diğer parsellerde olduğu gibi yenileme çalışmaları sırasında parsele paftasındaki son şekli verilebilir.
"... parseli güncellemede değerlendirilecek kesin koordinatlarla yapmamızda sakınca var mıdır?" diyorsunuz... Bundan benim anladığım; ifraz-yola terk yapılırken; 22/a uygulaması sırasında parsellere son şekli verilirken elde edilecek koordinatlarla işlemin yapılmasında sakınca var mıdır? ... Eğer bu elde edilebiliyorsa hiç sakıncası yok... Ayrıca güncelleme çalışmasını yapan ekipten bağımsız olarak ifraz-yola terk yapılırken, zemindeki durum günün tekniğine uygun bir şekilde ölçülerek işlem yapılmışsa; 22/a sırasında o parsele son şekli verilirken, ifraz dosyasındaki durumun aynen alınması da mümkündür... Duruma göre karar verme inisiyatifi size ait olacaktır.
3) ….. Yüzölçümde artış var diye peşin hükümle komisyona havale eden bir memur 22/a çalışmalarında görevlendirilmemesi gerekir. 22/a uygulanan bütün parsellerde yüzölçüm değişikliği mutlaka olur. Bu eksi yönde olabileceği gibi, artı yönde de olabilir... Şu ki, önemli ölçüde bir kaba hatanın varlığı söz konusu ise, ki bunun neden böyle olduğu da araştırılarak komisyona bile havale edilmeden çözülebilir. Ama çözemediğiniz durumlarda, tasarruf kontrol memuruna gerek kalmadan teknik elemanlar da komisyona havale inisiyatifini kullanabilir... Tasarruf kontrol memuru, işin tapu kütüğünde kayıtlı malik ve hakların doğru yazılıp yazılmadığına baksın, teknik işlere karışmasın. ... (hkocak)
102– BİLGİLENDİRME İLÂNINDA HATA TESPİT EDİLMESİ
SORU) 22/a uygulaması yaptığımız ve bilgilendirme ilanına aldığımız bir birimde – bilgilendirme ilanına bazı taşınmazların hatalı olarak sınırlandırma ve ölçümünün yapıldığı – kurumumuz tarafından tespit edilmiş olup bu hatanın giderilmesi için parsel üzerindeki hatanın komisyon yoluyla mı giderilmesi gerekli?
Komisyon yolu ile giderilecekse komisyona itiraz ilgililer tarafından mı / kontrol mühendisi tarafından mı yoksa re'sen kurumumuz tarafından yapılmalıdır? (bacanak)
CEVAP) Bilindiği üzere bilgilendirme ilânı 04 Ekim 2009 tarihli ve 3943 sayılı talimat gereğince yapılmaktadır. Amacı da, askı ilânına çıkmadan önce eğer varsa bir itiraz ya da hatanın komisyon marifetiyle halledilmesini sağlamaktır. Böylelikle de, yargıya intikal edecek itirazları en aza indirilmiş olacaktır.
Komisyona havale edilecek işlere bakılacak olursa, mutlaka bir itirazın olmasına gerek yoktur. (47/D Yö.md:21 ve 47/E Yö.) Askı ilânı öncesi olacak itirazların yanı sıra, herhangi bir çelişki ya da hata tespiti de komisyona havale edilebilir. Verdiğiniz örnek Müdürlük tarafından doğrudan komisyona alınmak suretiyle karara bağlanmalıdır. ... (hkocak)
103 – 22/A UYGULAMASI SIRASINDA İFRAZ VE BİLGİLENDİRMA İLÂNI
SORU) Müdürlük olarak bir beldede 22/a uygulaması yapıyoruz. Uygulama sürerken bu bölgede 2013 yılının 3. ayında eski ada parsel numaralarına göre ifraz işlemi yapılıyor. Vatandaşa veya ilgili özel büroya elden tapuya tescil için teslim ediliyor. Fakat ilgilisi dosyayı 2013 yılının 9. ayında uygulama yapılan birim bilgilendirme askısındayken tescil için tapuya götürüyor ve tapu tescil ediyor. Dolayısıyla askıya çıkan ada parsel bilgileri farklı ve mevcut parsel ifraz edildiği için fazladan parsel çıkıyor. Şuan uygulama yapılan birimin kütüklerinin mukabelesi yapılıyor. Yapılması gereken nedir? … (gokhanxy)
CEVAP) Anlatımınızdan tescil işleminin, 15 günlük bilgilendirme ilânı sırasında yapılmış olduğu anlaşılmaktadır. Bilindiği üzere 3402 sayılı Kanun gereğince yapılan çalışmalar (ki 22/a çalışmaları da bu Kanun gereğince yapılmaktadır) bu Kanunun 12'nci maddesi gereğince 30 günlük askı ilânına çıkarak kesinleştirilmektedir. 15 günlük bilgilendirme ilânı ise, herhangi bir sorun varsa, yargıya gerek kalmadan çözülebilecek bir problem ise askı ilânı öncesinde halletmek amaçlıdır ve talimat gereği yapılan bir ilândır.
Yani, bahis konusu parsel 15 günlük bilgilendirme ilânına eski hali ile çıkmış olsa bile, askı ilânına son haliyle alınmasında ve tapu kütüğünün de son duruma göre düzenlenmesinde sakınca olmayacaktır. 15 günlük bilgilendirme ilânı ile 30 günlük askı ilânı arasındaki farklılık daha sonra soru işaretine sebep olur mu derseniz? Onu da bir tutanak altına alarak evraklarına iliştirmek suretiyle halledebilirsiniz. ... (hkocak)
104 – 22/A UYGULAMASI SIRASINDA İFRAZ VE 30 GÜNLÜK ASKI İLÂNI
SORU) … (bir üstteki örnek) … 22/a çalışmaları sonrasında yeni parsel numarası ile tek parsel olarak askı ilânına alınan parselin ifraz işlemi 30 günlük askı ilânı sırasında tescil edilmiştir. … Yeni basılan kütükte de haliyle yeni parsel numarası ile yazılı ve mukabele sırasında tapudan gelen ifraz evrakı sonucu fark ediliyor. Yani ifraz işlemi kesin askıda ve yeni kütükte yok. Yenilemede tek parsel olarak haliyle işlendi ama arada işlem yapılıp tescil olduğundan şimdi tapu yeni kütüklerin ve yapılan 22/a uygulamasının tescilini nasıl yapacaktır?
Ayrıca eski durumla yapılan ifraz işleminde yüzölçümü ve sınırlar yenilemedeki durumla farklı. Şunu anlatmak istedim kesin askı bitmiş, yeni kütüklerin mukabelesi yapılıyor ve tapudan eski duruma göre ifraz işlemi görmüş parsel geliyor fakat bu kesin askıda ve yeni kütükte yeni ada parsel numaralı, tek parça ve yüzölçümü, sınırları farklı. (gokhanxy)
CEVAP) İlginç bir örnek. Böyle bir hata üzerine mevzuat düzenlemesi yapılması da beklenemez. Duruma bakıp, çözüm üretmemiz gerekmektedir... Bilindiği üzere 22/a çalışmaları, parsellerin mevcut durumunun teknik yönünü sıhhatli hale getirmek amacıyla yapılır. (Bu çalışmalar ile, ifraza konu ana parselin dış sınırları sıhhatli hale getirilmiştir.) Dolayısıyla, bu arada olan ifraz işleminin geçersiz sayılması gibi bir şey düşünülemez. Diğer taraftan o parsel askı ilânına tek parça alındığı için tapu kütüğüne tek parça olarak tescil edilmesi de doğrudur... O halde ne yapmak gerekir?
Tek parsel olarak askı ilânına alınıp yeni kütüğüne tescil edilen ana parsel, evvelki kütük ana ve yeni oluşan parseller ile irtibat sağlanarak güncelleme kütüğündeki ana sayfa kapatılıp, her bir yeni parsel, bulundukları adanın son parsel numaralarıyla yeni kütük sayfalarına kaydedilebilir.
Ana parselin ilk hali (yani ifraz yapılan hali) ile güncelleme sonrası oluşan parseldeki şeklinin birbiriyle tam çakışmadığından, yüzölçümde de farklılık olduğundan bahsediyorsunuz. Yüzölçüm konusu kolay, parsel şekli ve ifraz hattı biraz uğraştıracak gibi...
Öncelikle ifraz hattı olarak ana parselde daha önce var olan kırık noktaları esas alınmışsa ve bu kırık noktaları yenileme sonrasında oluşan ana parselde de varsa o kırık noktalar esas alınarak ifraz hattı oluşturulmalıdır. Eğer ifraz hattı olarak düz cephe üzerinde belirlenen noktalar esas alınmışsa; o zaman bu cephelerin ifraz ile oluşan parsellerin her birinde kalan kısımların değerleri dengeleme yapılmak suretiyle yeni paftası üzerinde belirlenmek suretiyle alınarak ifraz hattı oluşturulmalıdır... Bu şekilde ifraz hattı oluşturulabilirse dediğim gibi yüzölçüm konusu kolay. Yeni duruma göre parsellerin yüzölçümü hesaplanır ve de ilgililerin muvafakati alınmak suretiyle yeni kütük sayfalarında yüzölçüm düzeltmesi yapılır.
Başta da belirttiğim üzere ilginç ve öngörülmeyen bir örnek. Böylesi örnekler için mevzuatta düzenleme de beklenemez. Duruma göre işin şekli yönünü kendi inisiyatifinizi de katarak halletmelisiniz. ... (hkocak)
105 – KOMİSYON KARARI, MÜDÜRÜN ARAZİYE ÇIKMASI
SORU) ….. Gerek tesis kadastrosu sırasında gerekse 3402/22-a çalışmaları kadastro komisyonuna intikal itirazlar ile ilgili yapılacak olan komisyon çalışması sırasında kadastro komisyonuna Kadastro Müdürü başkanlık etmektedir. Ancak Kadastro Müdürünün iş yoğunluğu nedeniyle itiraz çok olan yerlerde itiraz konusu taşınmazın mahallinde yapılacak incelemelerde komisyon çalışmasına katılması zor olmaktadır. Aynı zamanda itirazların çok olduğu yerlerde aynı gün gidip inceleme yapıp komisyon tutanağına hazır bulunanların imzalarını almak sorun olmaktadır.
Benim sorum şu: itirazın konusu ile ilgili kadastro müdürünün katılımı olmadan oluşturulacak bir ekip tarafından (kadastro üyesi, kontrol mühendisi, kontrol memuru, kadastro teknisyeni) itiraz mahallinde incelenip, hazır bulunanlar ile birlikte bir komisyon inceleme tutanağı düzenlenerek imzalandıktan sonra müdürlükte Kadastro Müdürünün başkanlığında karar verilip, kadastro komisyon tutanağı düzenlenerek hazır bulunanlar sütununa da imzalar ekli komisyon… (MEHMET YİĞİT)
CEVAP) Sizin de belirttiğiniz gibi; komisyona intikal eden her konunun arazi kontrolüne Müdürün katılması mümkün değildir. Sizin önerdiğiniz yönteme uygun hareket edilmesi yeterlidir. ... (hkocak)
106 – 22/A ÇALIŞMALARINDA YÜZÖLÇÜM DEĞİŞİKLİĞİ VE KOMİSYONA HAVALE
SORU) 1) 22-a çalışmasında yüzölçümü artan ya da eksilen fark etmez hatalı değerlendirme yapıldığı düşünülen tüm parseller kontrol elemanlarınca komisyon sevk edilebilinir.
Sadece teknik kontrol elemanları (fen kontrol, mühendis, kontrol mühendisi) değil tasarruf kontrol memuru da komisyona gönderebilir.
Kadastro ya da 22-a güncelleme çalışmalarında görevlendirilen tüm elemanlar teknik elemandır. Bence taşınmazın yüz ölçümündeki değişiklik başlı başına hukuki bir sebeptir. (boon_tr_42)
CEVAP) Görüşünüze katılmıyorum. Özellikle de; son cümlenizde yer alan "... taşınmazın yüzölçümündeki değişiklik başlı başına hukuki bir sebeptir" sözünüze... Tapu sicilleri Devlet güvencesinde tutulur. Devlet tarafından güvence altına alınan yüzölçüm değil, taşınmazın sınırlarındır. O nedenle de yüzölçüm hukuki değil teknik bir konudur.
Bilindiği üzere 22/a uygulamaları; teknik nedenle yetersiz kalan, uygulama özelliğini yitiren paftaları yenilemek amacıyla yapılır. Yani teknik nedenle yetersiz olan bir paftadaki parselin, güncelleme sonrasında yüzölçümünün değişmemiş olması düşünülemez. Yüzölçümü değişmez ise sürpriz olur. (Böyle bir sürpriz ile karşılaşan var mı bilemiyorum.). Tüm parsellerin yüzölçümü değiştiğine göre tasarruf kontrol memuru gözü kapalı bir şekilde tüm parselleri komisyona havale etsin gitsin. Biraz abartılı örnek oldu ama teorik olarak da doğru.
Aynı çalışma için tasarruf kontrol memuru da görevlendiriliyorsa tabi ki yapması gereken, sorumluluğu olan konular olacaktır. Kendi görev sahası ile ilgilenmelidir. Evet, yüzölçümle ilgili tereddüt nedeniyle komisyona havale edilse daha iyi olur şeklinde bir görüşe sahipse onu diğer personel ile paylaşarak el birliği içinde yapmasını öneririm... Aynı birinde görev yapanların birbirine karşı, sen ben çekişmesi ile değil el birliği ile çalışmasının daha iyi sonuç almak bakımından önemli olduğunu düşünüyorum. ... (hkocak)
107 – ASKI İLÂNI SIRASINDA TEVHİT TALEBİ
SORU) 22/a uygulaması 30 günlük kesin askıda iken iki adet parselin birleştirmesine ilişkin encümen kararı ve LİHKAB'ın birleştirme dosyası Kadastro Müdürlüğüne gönderiliyor. Kesin askıda olan parsellerin birleştirme dosyası tescile gönderilmeli mi? Yoksa 22/a çalışmasının kesinleşmesi ve tescili mi beklenmeli? (madxyz)
CEVAP) Verilen encümen kararı geçerlidir. Ama bu sebeple, askı ilânının durdurulması da söz konusu değildir. Askı ilânının mevcut haliyle kesinleşmesi ve tevhit kararının da daha sonra uygulanması gerekir.
Burada şuna dikkat etmek gerekir. 22/a uygulaması yapıldığına göre, bahis konusu parsellerin koordinatları değişmiş olacaktır. Tevhit işlemi ise eski koordinat değerlerine göre yapılmış olabilir... Tevhide tabi parsellerin, 22/a uygulamasında hesaplanan koordinat değerleriyle uyumlu olması gerekir. ... (hkocak)
108 – 22/A UYGULAMASINA KARŞI DAVA AÇMA SÜRESİ
SORU) Benim 22/a’dan dolayı bir sıkıntım var. 22/a ölçümleri sırasında memlekette bulunmadığımdan dolayı askı ilanlarından da haberim olmadı. Tapumuzda 300 metre kadar kaybımız var. Askı süresi bittikten sonra itiraz hakkım var mı? (mrcambridge)
CEVAP) 22/a uygulaması; teknik nedenlerle yetersiz kalan, uygulama özelliğini yitiren ve eksikliği görülen paftaları güncelleme amacıyla yapılır. Adı üstünde çalışmaya konu yerlere ait paftalar teknik olarak yetersizdir. Dolayısıyla 22/a çalışmalarına konu bütün parsellerde artı ya da eksi yönde yüzölçüm değişikliği olabilir.
Bence yapacağınız en mantıklı iş, öncelikle parselinizin aplikasyonunu yaptırmaktır. Bunun için; eğer bulunduğunuz yerde lisanslı büro kurulmuşsa o bürolardan birine; lisanslı büro kurulmamışsa doğrudan kadastro müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Aplikasyon sırasında parselinizin yerinde herhangi bir değişiklik olmadığını görüyorsanız, sorun yok demektir, yüzölçüm küçülebilir.
Ama aplikasyonla belirlenen yer tam olarak sizin yerinizi göstermiyorsa o zaman da kadastro müdürlüğünde; o yerdeki 22/a uygulaması sırasında bir sınırlandırma, ölçü ya da tersimat hatası yapılıp yapılmadığının araştırılmasını isteyebilirsiniz. ... (hkocak)
109 – 22/A ASKI AŞAMASINDA SINIR TİP VE BİRLEŞTİRME HATASI TESPİTİ
SORU) 22/a çalışmalarında bilgilendirme ilanı aşaması bitmiş ve ölçülecek taşınmaz kalmadığına dair tutanak da düzenlenerek imza altına alınmıştır. Bu tarihten sonra farkına varılan bir noksanlık, örneğin sınır tipinin hatalı belirlenmiş olması ya da birleştirme hatası nasıl düzeltilmelidir? Kadastro Komisyonunun yetkisi var mıdır? (fhekimoglu)
CEVAP) 3402 sayılı Kanunun 47/E Yönetmeliğinin "İtirazın Süresi" başlıklı 5'inci maddesi şu şekildedir; "Orman parsellerine, kadastro tutanaklarının düzenlendiği tarihten çalışma alanında ölçülecek orman parseli kalmadığına dair tutanağın düzenlendiği tarihe kadar, orman parselleri dışında kalan taşınmazlara ise kadastro tutanaklarının düzenlendiği tarihten kadastro ekibince çalışma alanında sınırlandırma ve tespit işlerinin bitirildiğine ve ölçülecek taşınmaz kalmadığına dair tutanağın düzenlendiği tarihe kadar itiraz edilebilir."
Bu maddeye göre, verdiğiniz örnek için artık kadastro komisyonunun yapabileceği işlem bulunmamaktadır... Ama çalışmalar kesinleştikten sonra sınırlandırma hatası ya da durumuna uygun hata şekli dikkate alınarak 41'inci madde gereğince düzeltme yapılabilir. ... (hkocak)
110 – GÜNCELLEME İLE KADASTRO PAFTALARININ ÇAKIŞMASI
SORU) … 2005 yılında bir beldenin güncelleme kadastrosu yapılıyor. Daha sonra malikleri (kendileri yurt dışında çalışmaları nedeniyle) 2010 yılında sınırlarının ilk tesis kadastrosuna göre değiştiğini iddia ederek dava açıyorlar. Gerçekten de ilk tesis kadastrosu ile güncelleme kadastrosunun değerlerine göre bilgisayar ortamında çakıştırıldığında sınırlar birbiriyle örtüşmemektedir.
Ancak malikler süresi içerisinde itiraz etmeyerek itiraz süresini geçirmiş olduklarından güncelleme kadastrosundaki sınırlar kesinleşmiş bulunmaktadır. Buna göre mahkemenin bunu tek parsel üzerinde düzeltmeye karar verilebilir mi ve bilirkişi raporuna dayanılarak ilk tesisi kadastrosundaki değerlere göre mahkeme kararına dayanılarak düzeltilebilir mi? Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim. (ercan_aladağ)
CEVAP) Güncelleme paftası ile kadastro paftasının birebir çakışması zaten beklenemez. Çünkü, kadastro paftası teknik olarak yetersiz kaldığı için güncellenmektedir. Ancak, tümden farklı bir parsel de oluşturulmaması gerekir. İlgilisinin askı ilânı süresi içerisinde dava açması gerekirdi.
Askı ilânı üzerinde 10 yıllık süre geçmemiş olduğu için mahkeme davayı kabul ederse, o zaman bu davada bilirkişilik yapacak teknik elemana iş düşmektedir. Kadastro paftası ile güncelleme sonucu oluşan pafta arasındaki çelişkinin güncelleme mantığı içerisinde kalıp kalmadığını iyi izah etmesi gerekir.
Sonuçta mahkeme bir karar verirse, Tapu ve Kadastro İdaresi karar doğrultusunda işlem yapmak zorunludur. ... (hkocak)
* * *
(*) Bu sayfada yer alan sorular ve cevaplar; www.tapu-kadastro.net isimli bu Site ve halen kapanmış olan www.tasinmazmulkiyeti.org.tr isimli Sitenin FORUM bölümüne gelen ((3402 sayılı Kadastro Kanununun 22/a maddesi gereğince, kadastro paftalarının güncellenmesiyle ilgili) sorular ve cevaplara yer verilmiştir... Soru soran ve cevap verenin kullanıcı adı yazılmıştır… (hkocak) kullanıcı adı; Av.Hüseyin KOÇAK’a aittir.