41. Madde ve parsel sınırlarının değişmesi

7 yıl 6 ay önce #6172 Yazan: Duransoy
2010 yılında tarlamın doğu sınırında çıkan bir anlaşmazlık nedeniyle sınır tespiti istediğimde yol sınırından bir sıra asmam köklendi ve bu kısmın yola ait olduğu söylendi. 2016 yılında tarlamın batı sınırındaki komşu kendi tarlasını lisansı olmayan ve belediyede IT teknikeri olan birine ölçtürüyor ve bu sefer de tarlamın batı sınırında 2-3 sıra asma ağacı sınırımın dışında kalacak şekilde kazıkları benim tarlama çaktırıyor. Bunun üzerine tapuya gidiyorum ve 2010 yılında yaptırdığım ölçümün belgesini almak istiyorum. Fakat böyle bir ölçüm yapıldığına dair bir belge olmadığı bilgisini veriyorlar. Anlıyorum ki ölçüm parası benden tarlada alındığı halde tutanaklara geçirilmiyor. Tarlama tecavüz edildiği ile ilgili kaymakamlığa yazdığım dilekçeye cevaben kurdukları kadastro ekibi tecavüz olmadığını söylüyor. Bu durumu düzeltmek için yeni bir ölçüm yaptırmam icin, lisanslı ve bölgeden sorumlu kadastro ofisine gidip ölçüm için başvuru yapıyorum. Ölçüm sonunda gelen rapora göre tarlamın batı sınırında bir kaç sıra asma ağacım gidiyor ve doğu sınırı da yolu kapsayacak şekilde değiştiriliyor. Yol sana ait deniliyor. Diğer civar tarlalarda kadastro haritalarının sınırlarının oturduğunu ama benim tarlamda 1950'li yıllarda yapılan ölçüm hatalarından dolayı kadastro haritasında düzeltme isteneceği söyleniyor (3402/41). İnsanların geçtiği yola tel çekip burası benimdir dememi bekliyorlar. Ancak bu, uygulamada mümkün görünmüyor. Çünkü bu durumda yolu kullananlar huzursuzluk çıkaracaktır. Olduğu gibi durumu kabulendiğimde tarlam neredeyse 4 dönümden 3 dönüme düşüyor. Sizce ben ne yapmalıyım? Düzeltmeye itiraz etmeli miyim? 3402 sayılı kanunun 22.a maddesinin uygulamasıyla ilgili 2006'da çıkan Yönetmeliğin 21.maddesindeki düzeltme cetveli uygulanabilir mi? Batı sınırımı değiştirmem mümkün mü? Tarlamın parsellerinin fotoğraflarını ekleyemedim. Site, fazla yer kapladığını söylüyor. Teşekkürler

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

7 yıl 5 ay önce #6178 Yazan: hkocak
Sn. "Duransoy" dikkatine;

2010 yılında parselinizin doğu sınırda ihtilaf nedeniyle sınır tespiti istediğinizden bahsediyorsunuz, kimden istediniz, tarlanızın sınırını geriye çeken kim? Daha sonra tapudan 2010 yılına ait ölçüm belgesini istediğinizde; böyle bir ölçüm yok denildiğinden bahsediyorsunuz, "ölçüm parası benden tarlada alındığı halde tutanaklara geçmediğini" belirterek insanları töhmet altında bırakıyorsunuz. Ölçümün bedeli elden alınmaz, o tarihte ölçümün (aplikasyonun) bedeli (döner sermaya bedeli) bankaya yatması gerekir. Elden para verdinizse kime verdiniz, ayrıca parayı alan kadar verenin de sorumluluğu olduğunu bilmelisiniz. O nedenle de resmi olmayacak hiç bir ödemeyi yapmamalısınız. Bu husus aklınızda olsun.

Gelelim sizin tarlanızın durumuna; Sizin bulunduğunuz yerde Lisanslı büro kuruldu ise lisanlı büroya (bu büro kurulmadı ise Kadastro Müdürlüğüne) başvurarak aplikasyon talebinde bulunmalısınız. Bu çalışma için gerekli döner sermaya bedelini mutlaka resmi olarak belgelendirin. Yeriniz ölçülüp size gösterildikten sonra gerisini ne yapacağınız sizin bileceğiniz iş.

22/a uygulamasına gelince; böyle bir çalışma yapılmasının koşulları bulunmaktadır. Bir tek parsel için böyle bir uygulama yapılmaz. Oraya ait paftalarda 22/a uygulamasını gerektirecek bir problem varsa (ki bunu Kadastro Müdürlüğü tespit eder) o zaman 22/a uygulanır. 22/a uygulaması yapılması gerekiyorsa bu çalışma sırasında arzu aderseniz parselinizin içinde görünüp de fiilen yol olan kısımları rızanızla terk edebilirsiniz. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: surveyor

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

7 yıl 5 ay önce #6181 Yazan: Duransoy
Yanıtınız için teşekkürler. Ancak ilk mesajımda da belirttiğim gibi benim elimde resmi bir ofis tarafından verilen applikasyon raporu bulunmaktadır.
22/a koşulları konusunda bilgi verebilirseniz ve raporda tarla sınırlarım içinde gösterilen yolun yasal olarak ve uygulamada bana ait kalmasının mümkün olup olmadığını yazabilirseniz çok memnun olurum.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

7 yıl 5 ay önce #6182 Yazan: hkocak
Sn. "Duransoy" dikkatine;

Yapılan aplikasyon işleminde sizin parselinizin içinde görünen bir yer fiilen yol da olsa o yer size aittir ve de siz rıza göstermedikçe elinizden alınamaz. Ancak imr uygulaması yapılırsa, plânda bu yer yol olarak görünüyorsa ancak o zaman orası yol olabilir. Ama bu uygulama sırasında size imar parseli tahsis edilir.

22/a uygulaması yapılırken de; şu an aplikasyon ile belirlenmiş sizin yeriniz, fiilen yol da kalıyor olsa da yine sizin parseliniz içinde bırakılır. Parsel içinde fiilen yol oluşmuşsa (ya da sizin örneğinizde olduğu gibi) bir kısmı yolda kalmışsa, 22/a çalılşmaları sırasında bu yol kesik çizgilerle gösterilir. 22/a çalışmaları sırasında siz rıza gösterirseniz o kısım yola terk edilir. Rıza göstermediğiniz sürece (o yol paftasında kesik çizgilerle gösterilmiş olsa bile) sizin parselinize dahil olmaya devam eder.

Bunun yasal dayanağı; 3402 sayılı Kadastro kanununun 47/M maddesi gereğince yayımlanmış olan; "Kadastro Haritalarının Yeniden Düzenlenmesi ve Tapu Sicilinde Gerekli Düzeltmelerin Yapılmasında Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik"tir. Yukarıda bahsettiğim kural ise bu Yönetmeliğin 17'nci madde dördüncü fıkrasında yer almaktadır. ... Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

7 yıl 5 ay önce #6192 Yazan: Duransoy
Yanıtınız için teşekkür ederim. Hepsi çok kıymetli bilgiler. Saygılarımla.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

7 yıl 4 ay önce #6270 Yazan: Duransoy
Daha önceki sorularımda yer alan problem ile ilgili olarak, bir kere daha bilgilerinize ihtiyacım var. Kadastro müdürlüğüne applikasyon raporu ile ilgili olarak bir itiraz dilekçesi yazdım. İlk incelemelerinden sonra bir hata yapıldığını söylediler. Örneğin 25 yazılması gerekirken 15 yazılması gibi. 1950'li yıllarda yapılan ölçümlerin krokilerden sayısal verilere aktarılması ile ilgili hatalar olabildiğini ilettiler. Terminolojide bir hata yapmış olabilirim. Elimden geldiğince ilk duyduğum gibi yazmaya çalıştım. Bu hatayı 41. maddeye göre düzelteceklerini ve komşu parsellere de tebligat göndereceklerini söylediler. Bu arada inceleme için Orman Kadastro Müdürlüğü ekiplerinden destek aldıklarını söylediler. Bu şaşırtıcı geldi. Ben konuyu kadastro müdürlüğünün kendisinin ele alacağını düşünmüştüm, çünkü bölge orman arazisi değil. 41. maddeye göre düzeltme genellikle ne kadar sürede tamamlanır? İlaveten parselimin olduğu bölgede 2017'de 22a çalışmaları başlayacağını belirtiler. 22a çalışmalarında anlaşmazlık olan sınırlarda iki şeyin kullanıldığını okudum. 1 ) kadastro teknik belgeleri, 2) dengeleme cetveli. Benim parselimde hangisi kullanılır?
Saygılarımla

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.073 saniye
Geliştiren: Kunena Forum