CİNS DEĞİŞİKLİĞİ HARCI (İmar Kanunu 15 ve 16’ncı m

10 yıl 10 ay önce #604 Yazan: m.satır
CİNS DEĞİŞİKLİĞİ HARCI (İmar Kanunu 15 ve 16’ncı maddelerine göre ifraz sonucu)

… ilçesi, …köyü… parsel numaralı "bahçe" vasıflı taşınmazın tamamı … adına kayıtlı iken, Adı geçen malik … Belediyesi Encümenin … sayılı kararı ve… Kadastro Müdürlüğünün … sayılı tecil bildirimi gereğince taşınmazın İmar Kanunu 15. ve 16. maddelerine göre iki parçaya ifrazını talep etmiştir. Müdürlük öncelikle taşınmazın bahçe olan cinsini …yevmiye numarası ile "arsa" olarak değiştirmiş, bu işlemde Harçlar kanununa ekli 4 sayılı tarifenin 13-c pozisyonuna göre 68,05 TL harç tahsilatı ve 97,50 TL döner sermaye tahsilatı gerçekleştirmiş, ardından 2012/1782 yevmiye numarası ile taşınmazı iki parçaya ifraz etmiştir…Müdürlük ilgilisinden tahsil edilen cins değişikliği tapu harcını ve döner sermaye ücretini talep olması halinde iade etmelidir.Tapu Dairesi Başkanlığınca tenkite iştirak edilmemiş olup, yapılan açıklama;
… İlçesi, …Köyü, …parselde bulunan bahçe vasıflı taşınmazın tamamı … adına kayıtlı iken, … Belediyesi’nin 14.10.2011 tarihli, … sayılı Encümen Kararı ve …Kadastro Müdürlüğü’nün … tarihli, … sayılı tescil bildirimine istinaden, İmar Kanunu 15. ve 16. maddelerine göre iki parçaya ifrazı talep edildiğinden,
Müdürlükçe taşınmazın bahçe olan cinsinin arsa olarak değiştirilmesi işleminde Harçlar Kanununa ekli 4 sayılı tarifenin 13/c pozisyonuna göre 68.05 TL. harç tahsilatı ve 97.50 TL. Döner Sermaye ücreti tahsil edilerek, taşınmaz iki parçaya ifraz edilmiştir.
Konuya ilişkin olarak Merkez İnceleme Kurulu’nun Cins Değişikliği konulu 12.03.2008 tarih ve 169 sayılı Kararı, “… Tapu Müdürlüklerimizde 3194 sayılı İmar Kanununun 15 ve 16’ncı maddesine göre yapılan uygulamalar sırasında taşınmazların tarla, bağ, bahçe vb. vasıflarının arsaya dönüştürülmesi taleplerinde eskiden olduğu gibi yine ilgililerin yazılı taleplerinin alınması suretiyle gerek döner sermaye bedeli ve gerekse tapu harçları tahakkuk ve tahsil ettirilmek suretiyle taleplerin karşılanmasına aynen devam edilmesi gerektiği …” şeklinde olduğundan, Müdürlükçe yapılan işlem yerinde görülmüştür.

***** ***** *****
Müfettişimiz Sayın Nevzat İhsan SARI’nın Taşınmazların Arsa Vasfını Kazanması başlıklı 30/06/2013 tarihli makalesinin 15 ve 16.Madde Uygulamasıyla Taşınmazların Arsa Vasfını Kazanması bölümünde bahsedilen durumlarla ilgili Genel Müdürlüğümüz Kurumsal Web Sitesinde yayınlanan döner sermaye ve harç alınması gerektiğini belirten cevaplı rapor örneği yukarıdadır.Mehmet SATIR / Selçuk Tapu Müdürü
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: hakan eroğlu

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 10 ay önce #610 Yazan: nevzatsari
CİNS DEĞİŞİKLİĞİ HARCI (İmar Kanunu 15 ve 16’ncı maddelerine göre ifraz sonucu)

Selçuk Tapu Müdürü Mehmet SATIR Bey'in örnek verdiği talimat 2008 tarihli merkez inceleme kurulşu kararına dayanmaktadır. Bu kurul kararı sonucu zaten 2008/6 s. Genelge çıkarılmıştı. Ancak bu Genelge yürürlükten kaldırılmış ve Bu genelgenin "tapu müdürlüklerinde harç alınmaya devam edileceğine dair " düzenlemesi 2010/4 s. Genelge içerisine almamıştır.
Yani 2008 tarihli mekez inceleme kurulu kararı üzerinden çok sular geçmniştir. Bu konuda çok farklı talimatlar vardır. Yani bir kafa karışıklığı mevcuttur. Olaya fenni yönden baktığımızda ortada bir cins değişikliği yoktur. Yani vatandaş istese de istemese de parsel arsa vasfını kazanacaktır. Bu nedenle bu işlemlerin tapu müdürlüklerince de yasal harç ve döner sermaye bedeli alınmadan karşılanması gerektiği düşüncesindeyiz. Nevzat İ. SARI - Müfettiş

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 10 ay önce #611 Yazan: m.satır
Sayın Müfettişim,

Bahse konu cevaplı rapor halen Genel Müdürlüğümüz Web Sitesinde bulunmaktadır.Bu nedenle kurum görüşü olarak değerlendirilmesi gerekmez mi ?

Ayrıca metin incelendiğinde 14.10.2011 tarihli encümen kararından bahsedildiği görülmektedir.Bu da görüşün eski olmayıp yeni olduğunu göstermektedir.Mehmet SATIR / Tapu Müdürü

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 9 ay önce #706 Yazan: Ahmet Yılmazer

m.satır Yazan:: Sayın Müfettişim,

Bahse konu cevaplı rapor halen Genel Müdürlüğümüz Web Sitesinde bulunmaktadır.Bu nedenle kurum görüşü olarak değerlendirilmesi gerekmez mi ?

Ayrıca metin incelendiğinde 14.10.2011 tarihli encümen kararından bahsedildiği görülmektedir.Bu da görüşün eski olmayıp yeni olduğunu göstermektedir.Mehmet SATIR / Tapu Müdürü

Sayın Müdürüm böyle bir talimatta var, kurumun bu hususa bir açıklık getirmesi gerekli; çünkü çok farklı uygulamalar var Müdürlüklerde.

İfraz Sonrası Oluşan Parselin Cins Değişikliğinde Harç

.....Mahallesi 149 ada 159 parsel nolu 1035,81 m2 yüzölçümlü "Tarla" vasıflı taşınmaz ..... adına kayıtlı iken encümen kararı ve ... Kadastro Müdürlüğünün Tescil Bildirimine istinaden, ifraz edilerek 189 parsel nolu 313,56 m2 yüzölçümlü ve 190 parsel nolu 722,25 m2 yüzölçümlü parseller oluşturulmuş ve bu parsellerin cinsi "Arsa" olarak değiştirilmiştir. a - İşlemde ifraz sonrası oluşan parsellerin cinsi "Tarla" iken, "Arsa" olarak değiştirildiği halde 59,20 TL cins tashihi harcının alınmadığı görülmüştür. Öncelikle, sözkonusu 59,20 TL'lık cins tashihi harcı ilgilisinden tahsil edilmeli ve bundan böyle bu tür hatalara yer verilmemelidir. Tapu Dairesi Başkanlığınca Tenkide iştirak edilmemiş olup; Genel Müdürlüğümüzün 2007/5 sayılı genelgesinin " d) Mevcut mevzuatlar kapsamında yapılan her türlü (nazım imar planları, uygulama imar planları ve mevzii imar planları gibi) onaylı planlar içerisinde bulunan araziler; tarımsal niteliği korunacak yerler hariç arsa niteliği kazanmaları nedeniyle kanun kapsamı dışındadır." hükmü gereği ifraz sonrası oluşan parseller re'sen arsa vasfıyla tescil edilmiş olup, cins tashihi harcı alınmaması gerektiğinden müdürlükçe yapılan işlem yerinde görülmüştür.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 9 ay önce #714 Yazan: yyildirim02
Genel Müdürlüğümüzün 2010/4 sayılı genelgesinin 24. maddesinde yer alan "Ana parselin vasfında yapı bulunmaması halinde, uygulamanın altlığı olan imar planına göre oluşan parsellerin, mevcut vasıflarım kendiliğinden kaybederek imar planı ile getirilen kullanım amaçlarına konu ve tabi olmaları işlemin doğal sonucu olduğundan, plandaki kullanım amacına göre ifraz sonucu oluşan parsellerin cinsi tescil bildiriminde belirtilir. Bu işlem için ayrıca cins değişikliği döner sermaye ücreti alınmaz."

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 9 ay önce #728 Yazan: Ahmet Yılmazer

yyildirim02 Yazan:: Genel Müdürlüğümüzün 2010/4 sayılı genelgesinin 24. maddesinde yer alan "Ana parselin vasfında yapı bulunmaması halinde, uygulamanın altlığı olan imar planına göre oluşan parsellerin, mevcut vasıflarım kendiliğinden kaybederek imar planı ile getirilen kullanım amaçlarına konu ve tabi olmaları işlemin doğal sonucu olduğundan, plandaki kullanım amacına göre ifraz sonucu oluşan parsellerin cinsi tescil bildiriminde belirtilir. Bu işlem için ayrıca cins değişikliği döner sermaye ücreti alınmaz."

Yaşar bey burada bahsi geçen döner sermaye ücreti, biz ise tapu harcının alınıp alınmamasından bahsediyoruz.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.071 saniye
Geliştiren: Kunena Forum