DÖNER SERMAYE UYGULAMASI - 3
Av. Hüseyin KOÇAK
E-Tahsilat Yöntemiyle Tahsilat
1 – T a n ı m
T a h s i l : Alacakların toplanması veya süresi içerisinde ödenmeyenlerin yasal yollarla alınması işlemidir.
Tahsil; kadastro müdürlüğü ya da tapu müdürlüğü tarafından tahakkuk ettirilen bedelin, talep sahibi tarafından bankaya, Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü adına olan hesaba, yatırılmasıdır.
2 – E-Tahsilat Yapılan Bankalar
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile T.C.Ziraat Bankası AŞ. arasında 13.12.2011 tarihinde yapılan protokol gereğince döner sermaye tahsilatları “e-tahsilat” yöntemiyle yapılmaktadır.
“E-tahsilat” yöntemi ilk etapta pilot bölge olarak seçilen müdürlüklerde uygulandıktan sonra, diğer bankalarla yapılan protokoller ile birlikte Mart 2014’ten itibaren tüm birimlerde “e-tahsilat” yöntemine geçilmiştir.
Buna; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile PTT arasında yapılan protokol gereğince PTT şubeleri de eklenmiş ve “e-tahsilat” uygulamasına 02 Nisan 2018 tarihinden itibaren geçilmiş olsa da; halen PTT ile yapılmış olan protokol iptal edilmiş olup; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün protokol imzalamış olduğu bankalar aracılığıyla tahsilat yapılmaktadır.
Döner sermaye tahsilatının yapılabileceği bankalar şunlardır;
1 – T.C.Ziraat Bankası A.Ş.
2 – T.Halk Bankası A.Ş.
3 – Türkiye Vakıflar Bankası T.O.Ş.
4 – Türkiye İş Bankası A.Ş.
5 – Akbank T.A.Ş.
6 – TEB A.Ş.
7 – QNB A.Ş.
8 – T.Garanti Bankası A.Ş.
9 – Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.
10 – Odeabank A.Ş.
11 – Denizbank A.Ş.
12 – Vakıflar Katılım Bankası A.Ş.
13 – Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş.
14 – ING Bank A.Ş.
15 – Şekerbank A.Ş.
16 – Albara Türk Katılım Bankası A.Ş.
17 – Ziraat Katılım Bankası A.Ş.
18 – Emlak Katılım Bankası,
19 – Alternatif Bankası.
Talep sahibi, cep telefonuna gelen bilgi üzerine tahsilatı; isterse bizzat bankaya giderek yapabileceği gibi, isterse internet aracılığıyla e.Devlet üzerinden “e-tahsilat” yöntemiyle de yapabilir.
3 – Tahsilatın Şekli ve Yöntemleri
- a) Bizzat Bankaya Giderek Tahsilat
Müdürlükten tahakkukun yapıldığı mesajını alan talep sahibi, anlaşmalı bankalardan birine gider. T.C.Kimlik numarasını bankaya bildirdiğinde, döner sermaye adına ne kadar ödeme yapacağı sistemden görülür. Talep sahibi kendisine bildirilen (banka sisteminden de görülebilen) IBAN numarasına gerekli ödemeyi yapar. Bunun üzerine elektronik ortamda banka ödeme dekontu düzenlenir.
- b) “E-Tahsilat”
E-Tahsilat; döner sermaye hizmet bedelinin, gişe dışı tahsilat kanallarıyla ödenmesi işlemidir.
Talep sahibi, internet bankacılığından “kurumlar ödemesine” girip, “Tapu Ödemeleri” kısmından e-ödeme seri numarası ile gerekli ödemeyi yapar.
Konuyla ilgili olan; Tapu Dairesi Başkanlığının 07.09.2015 tarihli ve (795769) sayılı dağıtımlı yazısındaki bazı ifadeler şu şekildedir;
“E-tahsilat uygulamasıyla tapu işlemlerinde tapu harcı, damga vergisi ile döner sermaye hizmet bedelinin gişe dışı tahsilat kanallarından (internet, sanal POS, telefon bankacılığı, görüntülü işlem merkezi, ATM vb. mevcut ve/veya ileride uygulamaya konulacak diğer yöntemler) ödenmesi sağlanarak bürokratik süreçlerin azaltılması amaçlanmaktadır.
… Bu kapsamda, İdaremiz ile T.C. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı arasında tapu harcı ile damga vergisi bedelinin elektronik ortamda tahsilatı amacıyla 26.06.2015 tarihinde protokol yapılmıştır.
… Protokol gereğince;
1) Gelir İdaresi Başkanlığı; İdaremiz tarafından, WS-Dokümanı’nda (TKGM ile tapu harcı ödemelerinin karşılıklı bildirimi için web servis tasarım dokümanı) belirtilen veri yapısında kendisine Web servisi üzerinden iletilen bilgilerin (TKGM tarafından oluşturulan ödemeye esas bilgilerin tekliğini sağlamak amacıyla verilen referans numarası, vergi kimlik numarası, T.C.kimlik numarası ile birlikte hisseleri oranında hesaplanarak gönderilen harç ve/veya damga vergisi tutarını) Gelir İdaresi Başkanlığı Sanal Pos veya Vergi Dairesi Başkanlığı / Vergi müdürleri ile tahsilat anlaşması bulunan bankalar aracılığıyla tahsil edilmesi sağlanacaktır…”
Talimatın 2 ve 3 nolu başlıkları da genel bilgiler içerirken devamında (A) başlığı altında “Tapu harcı ve/veya damga vergisinin elektronik ortamda ödenmesi” yer alırken, (B) başlığı altında “Döner sermaye hizmet bedelinin elektronik ortamda ödenmesi” konusu yer almıştır.
“B – Döner sermaye hizmet bedelinin elektronik ortamda ödenmesi
1) E-Devlet kapısı ile yapılan entegrasyon sonucu https://www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden “Tapu ve Kadastro Harç ve Döner Sermaye Sorgulama /Döner Sermaye Ödeme” bölümünden tüm harç ve döner sermaye ücretlerinin görüntülenmesi ve döner sermaye hizmeti bedelinin ödenmesi sağlanmaktadır.
2) Cep telefonuna gönderilen 12 – 13 haneli seri numarası, söz konusu bölüme girilip sorgulama sonucu tahakkuk eden döner sermaye hizmet bedeline ilişkin ödeme kredi kartı/banka hesap kartı ile gerçekleştirilebilecektir.
Bu duyuruyla açıklanan yöntem, tapu harcı ve damga vergisi ile döner sermaye hizmet bedelini elektronik ortamda ödemek isteyen vatandaşlarımız için geçerli olup, aynı zamanda gişe tahsilat gibi diğer ödeme şekilleri ile harç tahsiline devam edilecektir. Alternatif hızlı ve güvenli bir ödeme yöntemi olması nedeniyle vatandaşlarımızın konuya ilişkin bilgilendirilmesinin personelimiz tarafından işlem öncesi sağlanması ile vatandaşlarımızın görebileceği alanlarda konuya ilişkin görsel bilgilendirilmenin yapılması gerekmektedir.
Tapu harcı, damga vergisi ve döner sermaye hizmet bedeli ödeme bilgileri, işlemi gerçekleştiren personel tarafından yevmiye aşamasında otomatik olarak görülebilecektir. Ayrıca monitördeki menüden “e-tahsilat” menüsü kullanılarak yine bu bilgilere erişilebilecektir. …..”
(Bu talimat her ne kadar Tapu Dairesi Başkanlığı tarafından yayımlanmış ve tapu işlemleri için gibi görünse de , aynı yol kadastro işlemleri için de uygulanmalıdır.)
Yapılan tahsilatlar anında Tapu ve Kadastro Sisteminden görüntülenebilmektedir.
- Görüntüleme: 12156