Bu yazı Tapu Müdürlüklerinde staj yapan öğrenciler içindir.
Stajımı "Beşiktaş" Tapu Müdürlüğünde yaptım.
Tapu Müdürlüğü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün taşra birimini oluşturmaktadır.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün taşra birimleri Tapu Müdürlükleri ve Kadastro Müdürlükleridir. 4 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi gereğince Kadastro Müdürlükleri il bazında, Tapu Müdürlükleri ise ilçe bazında kurulmaktadır. Bu duruma göre Ülke çapında 81 adet Kadastro Müdürlüğü 957 adet Tapu Müdürlüğü, ayrıca birkaç ilden birden sorumlu olmak üzere 22 adet de bölge müdürlüğü bulunmaktadır.
Ben stajımı Tapu Müdürlüğü’nde yaptığım için bu müdürlüğün hizmetleri ile ilgili bilgi sahibi olmaya çalıştım ve stajımı yaptığım süre içinde müdürlüğün yapmış olduğu hizmetlerde ben de fiilen bulunmaya çalıştım.
I – TAPU MÜDÜRLÜKLERİNİN YAPTIĞI İŞLEMLER
A – Akitli işlemler,
B – Akitsiz işlemler,
C – Resmi yazı ile yapılan işlemler,
Olarak sınıflandırmak mümkündür.
A – Akitli İşlemler
Akitli işlemler; alıcı ve satıcı, bağışlayan ve bağışı kabul eden, ipotek veren ve ipotek alan gibi karşılıklı iki tarafın bulunduğu işlemlerdir. Bu işlemler yapılırken tapu müdürlüğü tarafından “resmi senet” adı verilen bir sözleşme düzenlenir.
Başlıca akitli işlemler şunlardır:
1.Satış,
2.Bağış,
3.Trampa,
4.Taksim,
5.İpotek.
6. Ölünceye kadar bakma akti
7.irtifak hakkı tesisi
8. Miras payının devri
9.Kamulaştırma
B – Akitsiz İşlemler
Akitsiz işlemler; tek tarafın bulunduğu işlemlerdir. Bu işlemlerde alıcı ve satıcı gibi karşılıklı iki taraf bulunmaz. Taşınmaz malikinin arazisini ikiye ayırması, arazilerini birleştirmesi, mirasın mirasçılara intikali, cins değişikliği gibi işlemler bu türden işlemlerdir. Bu işlemler yapılırken tapu müdürlüğü tarafından “tescil istem belgesi” adı verilen bir belge düzenlenir.
Başlıca akitsiz işlemler şunlardır:
1.İntikal
2.ifraz
3.Tevhit
4.İpotek terkini
5. iştira hakkı
6.Vefa hakkı
7.Şufa hakkı
8.Düzeltme
C – Resmi Yazıyla Yapılan İşlemler
Resmi yazı ile yapılan işlemler; ilgililerin tapu dairesine gelip istemde bulunmalarına gerek olmaksızın, resmi dairelerin yazılı taleplerine istinaden yapılan işlemlerdir. Haciz, ihtiyati tedbir, korunması gerekli kültür varlığı şerhi, kamulaştırma şerhi, askeri yasak bölge şerhi gibi işlemler bu türden işlemlerdir. Bu işlemler yapılırken tapu müdürlüğü tarafından ne resmi senet ne de tescil istem belgesi düzenlenmez. Posta yolu ile gelen resmi yazı esas alınarak işlem yapılır.
Başlıca resmi yazıyla yapılan işlemler şunlardır:
1. Haciz tesisi
2.ihtiyati tedbir tesisi
3.Kültür ve tabiat varlıkları belirtmesi
4.Kamulaştırma Kanunun 7. maddesine göre şerh
5.Kamulaştırma Kanunun 31/b maddesine göre şerh
6.Konkordato şerhi
7. iflas şerhi
8. Satışa arz şerhi
9. ipoteğin paraya çevrilmesi şehi (İİK 150/C)
10. Serbest dereceden istifade hakkı
II – TAPU İŞLEMLERİNDE İSTENEN BELGELER
İşlemin durumuna göre aşağıdaki belgelerden birisi veya bir kaçı tapu işlemleri sırasında istemde bulunandan istenmektedir.
1. Nüfus cüzdanı.
2.Nüfus cüzdanı yoksa pasaport veya avukatlık kimliği.
3. Nüfus cüzdanı, pasaport, avukatlık kimliği dışında hiçbir kimlikle tapu dairesinde işlem yapılamaz.
4. Vekâleten işlem yapılacaksa noterden düzenleme şeklinde hazırlanmış vekâletname.
5. Tüzel kişi adına işlem yapılacaksa tüzel kişinin yetki belgesi.
6.Varsa daha önceden verilmiş tapu senedi.
7.Konutlar için zorunlu deprem sigortası (dask) poliçesi.
8.Belediyeden emlak vergisi değerini gösterir yazı.
9.Başvuran kişilerin vesikalık fotoğrafı. Fotoğrafın son 6 ay içinde çekilmiş olması gerekir. Renkli veya siyah beyaz olabilir. Eski fotoğraflar ve yeni olsa bile kişiyi teşhise yaramayacak fotoğraflar kabul edilemez.
Bu belgelerden başka yapılacak tapu işinin türüne göre işleme özgü ilave belgeler de istenmektedir.
III – TAPU İŞLEMLERİNİN GENEL SEYRİ
Tapu Müdürlüğünde yapılan işlemlerin genel seyri şu şekildedir;
Tapu Müdürlüğünde işlem yapabilmek için; Tapu Müdürlüğü tarafından, işlemin türüne göre, herkesin görebileceği şekilde asılmış olan belgeler ile tapu Müdürlüğüne başvurulur.
Başvuruda bulunan kişilerin böyle bir başvuru yapmak için halk sahibi olup olmadığı kontrol edilir. Başvuru sırasında ibraz edilen belgelerin eksik olup olmadığına bakılır.
Belgelerin tamam ve başvuranların da hak sahibi olduğunun belirlenmesi üzerine “Başvuru İstem Belgesi” düzenlenir (ön başvuru alınır) ve ilgililerin imzası alınır.
İşlem için gerekli tapu harcı ve döner sermaye harcı tahakkuk ettirilerek yatırtılması sağlanır.
İşlem “akitli işlem ise “resmi senet” düzenlenip tarafların imzası alınır. İşlem, akitsiz işlem ise “tescil istem belgesi” düzenlenip talep sahibinin imzası alınır.
Talep yevmiyeye kaydedilir.
Talep tapu kütüğüne kaydedilir ve yeni duruma göre tapu senedi düzenlenerek ilgililere verilerek işlem tamamlanır.
Benim Yaptığım Çalışmalar;
Stajımı yapmış olduğum süre içerisinde ben bu işlemlerin ……… aşamasında fiilen şu görevi görev yaptım. … … … … … deyip, … … … öğrenci kendi yaptığı işlemleri, yazacak.