Kabul tarihi 15.01.2009 olan 5831 sayılı “Tapu Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 27.01.2009 tarihli ve 27123 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
A – Orman Sınırlarının Kadastro Ekiplerince Belirlenmesi
Kamuoyunda özellikle 2/B sahalarının belirlenmesi ve satışı konusunda tartışmalara neden olan bu Kanunun değişiklik yaptığı maddelerden biri de 3402 sayılı Kadastro Kanunun GEÇİCİ MADDE 7’dir.
Değişikliğe göre GEÇİCİ MADDE 7; “Bu Kanuna göre yapılacak çalışmalardan önce 6831 sayılı Orman Kanununa göre başlanan orman kadastrosu, bu Kanunun 4 üncü maddesine göre sonuçlandırılır.” şeklini almıştır.
GEÇİCİ MADDE 7’nin önceki hali; “Bu Kanuna göre yapılacak çalışmalardan önce 6831 sayılı Orman Kanununa göre başlanan orman kadastrosu, orman kadastro komisyonlarınca sonuçlandırılır.” şeklinde idi.
GEÇİCİ MADDE 7; Kadastro Kanununa, Şubat 2005 tarihli 5304 sayılı Kanun ile eklenmiş bir maddedir. Bu konuda 5304 sayılı Kanun öncesinde yasal bir düzenleme bulunmamakta idi. Ancak Yargı kararları 5831 sayılı Kanun ile yapılan düzenleme paralelinde idi.
Konuyla ilgili YARGITAY Hukuk Genel Kurulunun bir kararı şu şekildedir; “Kadastro çalışma alanı sınırlarında orman bulunduğu takdirde, orman sınırlandırması ve orman sınırları dışına çıkarma işlemleri, ister 6831 sayılı Kanun hükümlerine göre orman kadastro komisyonlarınca yapılsın, ister 3402 sayılı Kanun hükümlerine göre, genel kadastro ekiplerince yapılsın, düzenlenecek tutanak ve haritalar, genel kadastro komisyonlarınca ilân edilir. 3402 sayılı Kanunda öngörülen ilân süresi içinde itirazı olan gerçek kişiler, Hazine ve kurumlar kadastro mahkemesine deve açabilirler. Orman yönetiminin de, bu kurumlar içinde varlığı kabul edilmek gerekir.” (YHGK: 13.05.1998 – E.1996/20–566, K.1998/338)
5304 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeye göre; eğer 3402 sayılı Kadastro Kanununa göre tesis kadastrosu çalışmalarına başlanan bir yerde daha önce 6831 sayılı Kanun gereğince orman kadastrosuna başlanmışsa, kadastro ekipleri tarafından bu çalışmaların sonuçlanması beklenecek idi.
Yani kadastro ekipleri çalışma alanı sınırları içinde bulunan ormana sınır taşınmazlarda tahdit ve tespit yapabilmek için, orman kadastro komisyonlarının yapacağı çalışmaları ve bu çalışmaların kesinleşmesi için de 6 aylık askı ilânının sonuçlarını, hatta ilân süresi içerisinde dava açılmışsa bunun sonuçlarını beklemek durumunda kalmakta idi. Bu ise, özellikle sürenin önem taşıdığı ihaleli işlemlerde kadastro çalışmalarının aksamasına sebep olmakta idi.
3402 sayılı Kadastro Kanununun GEÇİCİ MADDE 7’de 5831 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle 5304 sayılı Kanun öncesine, yani Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun kararı yönündeki uygulamaya dönülmüştür.
Bilindiği üzere, 3402 sayılı Kadastro Kanununun 4 üncü maddesi; “Çalışma alanında orman bulunması ve 6831 sayılı Orman Kanununma göre orman kadastrosuna başlanılmamış olması halinde, orman kadastrosu ve orman sınırlarının içinde ve bitişiğinde her çeşit taşınmaz malların ormanla müşterek sınırlarının tayini ve tespiti kadastro ekibi tarafından yapılır. Ancak, bu çalışmalarda kadastro ekibine Orman Genel Müdürlüğü taşra teşkilatınca görevlendirilecek en az bir orman yüksek mühendisi veya orman mühendisi ile tarım müdürlüklerince görevlendirilecek bir ziraat yüksek mühendisi veya ziraat mühendisinin, bildirimden itibaren yedi gün içerisinde iştirak ettirilmesi zorunludur. … … … Çalışma alanındaki ormanların bu ekipçe sınırlandırma ve tespitleri yapılarak otuz günlük kısmî ilâna alınır. Bu alanlarda orman kadastrosu yapılmış sayılır.” hükmündedir.
Bu hükümden de görüleceği üzere, orman sınırlarının tayin ve tespiti konusundaki yetkiye kadastro ekipleri de sahiptir. Orman ile ilgili teknik eleman eksikliği ise, ekibe bir adet orman mühendisinin, bir adet de ziraat mühendisinin katılımı zorunlu tutularak giderilmiştir. Yani kadastro ekipleri tarafından belirlenen orman sınırları da yine orman ve ziraat mühendisleri marifetiyle yapılmaktadır.
O nedenle de; 5831 sayılı Kanunla 3402 sayılı Kadastro yasasının GEÇİCİ MADDE 7’de yapılan değişiklikle, kadastro çalışmalarında süre yönünden avantaj sağlanmıştır.
* * *